Jump to content
Goran
bojan dim.

Biciklizam

Recommended Posts

e da, bio je i bregich u toj prodavnici :)

Nisam ni probao da vratim, stavicu ih na onaj Pezo, mozda gospodja pocne da ga vozi :) 

Zamenih konacno danas rucke i namucih se. Lako sam svukao stare i stavim novu, ona je sa onim prstenovima na kraju, i kad zasravim prsten on spadne. Skapiram da je malo duza od stare i da taj prsten ne naleze na volan vec vii par milimetara. Pomerim rucicu kocnice i lepo stegnem. E kad sam trebao da pomerim rucicu menjaca, onaj gumeni valjak, nece da mrdne.  Gledao, cackao neke srafove, nece pa nece. Onda pocnem da se nerviram, ljudi idu u svemir ja ne umem da pomerim rucicu :) Na kraju nadjem neki mali sraf negde odozdo, imbus 3, koji fiksira rucicu . Sad jos da probam kakve su u voznji :) 

viber_slika_2026-08-07_22-17-41-117.thumb.jpg.2a89409215ae68e00ba348d4acf90604.jpg viber_slika_2026-08-07_22-17-41-371.thumb.jpg.5063bc8a62e3ccb61cee39a6097b245b.jpg viber_slika_2026-08-07_22-17-41-558.thumb.jpg.81d247614a137597ca8ddf6b9b90d8e0.jpg

Paj' sad: pre jedno dve nedelje zamenim ja na belcu kasetu, lanac i uspeh posle sto godina da svalim i desnu pedalu, i reko daj i pogon cu nov. I dok je belac tako na terasi naglavacke cekao da stigne pogon, ja vozio zelenka (koga vrlo volim - ono celicni, tezak, ogroman -ali bas nesto volim da ga provozam iako u principu vozim belca). Na belcu imam pederusicu/rap (ono guma/flekice/pumpa/par imbusa/srafciger/pakne/polugice za skidanje gume/baterija/e... i dakle stavim ja u krpenu torbicu gumu i pumpu i u ranac, posto zelenko nema pederusu. U medjuvremenu namestio belca, bio sad nedelju dana na fruskoj gori krcio neku dzunglu na vikendaji, dodjem taj dan (dakle natovarim boga oca u stilacha, jer ne mogu tamo nista da ostavim jer su posete lopova ceste), onda cuku vozanja na 40c, i onda to sve istovarim, i kao odo krug oko ade i da popijem jedno pivo malo da se o'ladim...  Pakujem ranac, crvena torbica -aha to je guma zelenkova, icu cu belcem... (i ostavim je u hodniku :) ) -hop, tamo na kraj kod zice/skija t.j. kod sidra za sajle. Popio pivo, pada mrak, reko aj' mogao bih lagano... hop - prednja guma legla. aha, no probl. Verovatno babin zubic, mozda se izvucem i samo pumpanjem, ali mahinalno skinem ja odma tocak, hop pederusica - sve je tu OSIM pumpe i gume... :)
 How cool.. ono vrtim tocak - mali trn stvarno, izvadim ga, da imam pumpu izvukao bih se bez zamene. Ono, raje prilicno nigde niko vec pao mrak. tipa setaju se ljudi, bajsevi noup...  Zovem ovu moju - negde je u prodavnici (i ne vozi, vozi kao nesto bajs)... ...idem nogama ka omv-u, donesi mi / vidi da l' je tu.... ..... -i tako, prosetah se ja dakle nepanirano jezercetom sa sve bajsom tamo do omv-a. Dok ona nije pristigla, dunem ono na kompresor, lagano bi mogao nazad do nbg. al' ajd kao sacekam nju. Onda kao aj kad sam vec tu kraj kompresora, promenicu cas posla te promenih... 
 Moram priznati da sam se u startu kad sam skontao da sam zaboravio da vratim gumu i pumpu u rap, plus je uzeo rukom i vratio kad sam kretao - tu i tamo iznervirao.. :) 
 Starim ja, a u ljubav vjere nemam...

Sad me uplasi. Ja u onoj torbici imam lateks rukavice, onaj alat ko svajcarski nozic, sa imbusima, srafcigerima i dal jedan okasti kljuc za sediste bese.

e da, kad sam se zezao to sa pogonom - ubacio sam i crne krpene rukavice a imam i jednu gumenu i jednu onu ko najlon kesa. - sve je im'o, gumu im'o nije... :) :)
 juce krenem da provozam, vadim bajs, i cujem da klikce - hop - babin zub bocnut na prednji tocak - to sam verovatno pred zgradom pokupio, cela ona loptica sa siljcima... -kapiram da cu da stavim dve u rap.  Posto ono sa flekicama me smara, jer se onaj lepak rasusi uvek, cak i u neotvorenoj tubici.

Od obavezne opreme uvek nosim pumpu, mini alat, montirace, flekice, brzu spojku za lanac, rukavice, mini pakovanje ulja i naravno rezervnu gumu

Kada krenem van utabanih staza onda nosim dve rezervne gume, sajlu za menjac, plocice za kocnince, komad lanca, kese, vezice...

Da li je tesko promeniti gumu?

I jeste, i nije, zavisi prvenstveno od gume. Neke gume su sa zicimo neke bez a ima i tubeles guma
Gume bez zice se jako lako menjaju i bez alata dok neki modeli sa tvrdom zicom znaju dobro da namuce cak i iskusne. Dobri montiraci (plasticni pajseri) su tu presudni

Flekice samolepljive 

image.thumb.png.b02ccc9eeccee64f34ad0c8cc24e16f2.png

Mini alat
image.thumb.png.614041c4e1ee15083baa5a2afc089f5f.png

Montiraci
image.thumb.png.b334971cdef696d6678574b314882e86.png

5 hours ago, city said:

A jel tesko zameniti gumu, ono sto gledam po netu ispada da je muka i nauka to uraditi?

Nema jasnog pravila.

Ja nekada demontiram gumu sa felne (i vratim je pri montaži na felnu) bez ikakvog alata, sve samo prstima i bez napora, a nekda zna i sa alatom da ispadne teška muka.

Znaci bolje da se spremim za par kilometara pesacenja nego da vucem sve to sa sobom :) Posto vozim samo po gradu mozda ce i neki taksista prihvatiti da ubaci bicikl u gepek :) 

Nije to niti veliko niti tesko a sve staje u torbicu ispod sedista a puno znaci
Mada ako vozis samo po gradu mozes da kupis gume sa zastitom od busenja, malo su skuplje i malo teze al stvarno moras da budes veliki baksuz da probusis gumu

kločevorče (a i ostali) - da li si nekad koristio baš ove samolepljive flekice? Mislim, ja nisam, pa zato pitam. Uvek kad lepim gume koristim one sa lepkom. Uglavnom stavim rezervnu, a još nisam uspeo da probušim dve u jednoj vožnji. Ustvari jesam pre dve godine, ali sam se dovukao dompumpavanjem (isto babin zub), a jednom sam jednu bocnuo ali je imala tipa pet rupica.
 city, da li će taksista pristati da stavi bajs u auto... pa... diskutabilno je. Kao recimo da se pita čovek - hoće li neka seksualna radnica pristati da pruži svoje usluge klijentu u zamenu za nešto malo para. - uglavnom hoće, ali desi se da se (čak) i sirote žene prepadnu pa odbiju (znam čoveka :) :)  - to niiisam jaaa... :(     :) ). 
 Pre ili kasnije, nemogućnost dolaska ili prolaska dobrog samarićanina iz redova konjice da te spase bede - naučiće te da je rezervna guma i mala pumpa i par ovih skidalica-montiralica odlična investicija. Mislim za nerve pre svega. 

Ps. zavisi od gume i točka. Recimo ovo od prekjuče sve rukama ide. Na zelenku recimo (stara čelična felna, kao na poniki) nema šansone da bi mogao rukom da skinem.  Možeš nekad kad staneš na pumpu da doduvaš prvo skroz da izduvaš gumu i da vidiš kolika je u odnosu na točak/bandaš, pa ćeš znati da li ti trebaju te polugice ili već neki alat. *moguće da na tvom bajsu ne može baš lako rukicom da se skine.

Moracu da probam, dzaba da sve to nosam ako moram mecku da rodim da bih zamenio :) A mislim da bih mogao i u neki bus ili tramvaj da ga ubacim, naravno oni stari busevi i tramvaji, u ovim novim ni dva coveka ne mogu da se mimoidju :) 

Kao sto rekoh zavisi od gume, gume sa  zicom se teze montiraju/demontiraju od gume bez zice
Ima i do felne i do alata i do majstora u svakom slucaju probaj pa sam proceni i uvezbaj se malo nije to tesko. Alat je uvek zgodno imati sa sobom ili gume sa zastitom od busenja

Jedne godine smo nas cetvorica isli na Staru Planinu i u jednoj voznji potrosili sve zalihe rezervnih guma i flekica, mislim da smo vise krpili gume nego sto vozili kasnije sam na jednoj gumi prebrojao preko 10 flekica

Samolepljive flekice rade odlicno, toliko da samo njih koristim