PremieRacing 6172 Posted October 3, 2024 10 hours ago, Reacher Gilt said: Čiji su ovo bajsevi? To neko trguje pa mu ti asistiraš ili si sebe obradovao sa par komada? Inače znam da obožavaš Simplon... 1 Reacher Gilt reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
igor0511 3427 Posted October 3, 2024 Hvala Ispleo sam tocak pre neki dan, sad balansiram pa cu da probam da uklopim sve. Nekako slabo stizem od posla. Mada sam dosao u zanimljivu situaciju: Sada vozim 1x9 i razmisljam se da li mi i treba vise. Uzbrdo mi je ok, po ravnom taman, ne znam da li ce mi i dodatne 3 brzine ikada i znaciti. Mislim da je dosta stvar navike. ja nesto mislim da sam brzi jer manje saltam tako da se malo isforsiram, ali generalno idem mrvu brze po prosecnim brzinama na istim turama. Za asftalt ostaje drumas 2x7 koji je prilicn brz, mada slabo ga koristim u poslednje vreme zbog udobnosti, tj nedostataka iste 2 Reacher Gilt and moron reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
ISV_01 4743 Posted October 3, 2024 Obzirom da imam drugara koji je bas sitan, ono mrvica, od 120+kg i vozi drumasa karbonca sa Simplon ramom, mogu slobodno reci da tom proizvodjacu mogu spomenik da dignu. Vrlo kvalitetan. Dooobar bayk, lepe komponente. Jel to Rock Shocks Judy ? 1 hour ago, igor0511 said: Uzbrdo mi je ok, po ravnom taman, ne znam da li ce mi i dodatne 3 brzine ikada i znaciti. Sve dok se drzis u formi, tj dok ne postanes ogoreli tata (citaj manjak kondicije i snage, a vala i omanji protocni bojler), nece ti trebati. A posle....davai davai 2 Reacher Gilt and igor0511 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Reacher Gilt 3084 Posted October 3, 2024 23 hours ago, Bouz said: ne mogu da svalim pedalu ovu do zupcanika Je l' slegla pedala? Znaš onaj Marfijev zakon, Ako ste sve probali, a i dalje neće da radi, uzmite veći čekić ! @PremieRacing Beli je ćerin, Simplon Dilly, vozi ga ima već pet godina. Natrčao praktično nov na KP, a takav je i ostao, toliko ga vozi. Fabrika je, pipnuo ništa nisam na njemu, sem sedišta, montirano mekše odmah po nabavci, jer se vozika po asfaltu, teren nije video. Lak na njemu još cakli, prelep je. A crni sam juče napakovao konačno za drugara koji kaže da ima 120Kg, u subotu treba da ga preuzme. @ISV_01 jok, Mr. SID je u bitanju, dual air, motion control rlt, itd, itd ... On baš ne cakli, ram je sa CB, vožen, nije žaljen, sav ispockan od kamenja, al' ovako napakovan ne izgleda loše. Na mehanici se nije štedelo, ima novih delova, ali mahom su očuvani polovni. Summa summarum ~500 e je izišao kpl. 2 nemanja84bg and ISV_01 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bouz 250 Posted October 3, 2024 Ma nisam ni probavao od kad sam probavao. vozim tako dok ga ne rasklackam, a onda ce morati nesto da se upali, brusiliciciciiiica najverovatnoje. E sad, pitanje koje se namece je sledece - posto sam bajs uzeo od ortaka, a on ga je uzeo od prodavnice , pri tom znam da ne ume sraf da zavrne, to jest, to ume, al neki stegnutiji ne ume da odvrne - pitanje je dakle - ko/kako je blajznuo navoj u desnoj kurbli onaj u koji se uvrne pedal-radapciger. On nema sanse da je skidao, a ja kad sam prvi put probao sam skontao da je sheban navoj. Pri tom onaj chep je plasticni, tipa nema sanse da on zezne navoje. Uzgred, upravo ostavih jednog dugogodisnjeg rakijasa na krdiologiji u crnotravskoj , kuc kuc/pljuc pljuc... Quote Share this post Link to post Share on other sites
clockwork_orange 808 Posted October 3, 2024 Taj spoj aluminijuma i celika zna da zapekne muski skoro pa da je zavaren Te navoje obavezno podmazivati pri montazi Pre neki dan u servisu nisu mogli da skinu pedalu pa je drugar dosao kod mene Probao sam sa vodoinstalaterskim kljestima od 60cm, sa smrt kljestima i cevkom od metar obradjivao brusilicom osovinu ne bi li kljesta imala bolji grip i na kraju sam zagrejao osovinu i savio je po 90 stepeni navukao cevku od metar i tako odvrnuo Zajebavali se 45 minuta ali na kraju smo spasili kurblu od XT pogona 1 Reacher Gilt reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Reacher Gilt 3084 Posted October 3, 2024 Materijal od kog je sazdan spomenuti sklop će na kraju i odrediti njegovu sudbinu. Ja bih krenuo od te karakteristike kod izbora terapije/kamena brusiličice. 35 minutes ago, Bouz said: ko/kako je blajznuo navoj u desnoj kurbli onaj u koji se uvrne pedal-radapciger 35 minutes ago, Bouz said: bajs uzeo od ortaka, a on ga je uzeo od prodavnice Odgovor se sam nameće. Mene zvao komša skoro, kupio nov bajs devojci, kapriolo, stigao kurirom i uzeo da mu šrafi pedale pa nešto neće pa da vidim. Odem ja, a on zavio na silu ukrivo pedalu skoro do pola, i naravno sjewao navoj. Mator čovek, a jak u ruke. Srećom bila leva strana , pa je pazario novu za petsto kinti. Na kurblu, mislim, pedala bila OK. @clockwork_orange 8 minutes ago, clockwork_orange said: na kraju sam zagrejao osovinu i savio je po 90 stepeni navukao cevku od metar i tako odvrnuo Extra ! 47 minutes ago, Bouz said: Uzgred, upravo ostavih jednog dugogodisnjeg rakijasa na krdiologiji u crnotravskoj , kuc kuc/pljuc pljuc... Lično imam jako pozitivna iskustva s tamošnjim kadrom. Ne kažem da nema boljih ustanova, ali u odličnim je rukama. 1 Bouz reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Reacher Gilt 3084 Posted October 15, 2024 On 10/3/2024 at 9:09 AM, Reacher Gilt said: crni sam juče napakovao konačno za drugara koji kaže da ima 120Kg, u subotu treba da ga preuzme Preuzeo moj qrac. Popišmanio se na kraju. Te spor mu mnogo po ravnom, te što nije tripl napred, te on je hteo nešto na čemu može do Aleksinca, Knjaževca na kafu, jer to mu je san. Znači neki drumaš/gravel/treking opuštenije geometrije, tanjih guma, bla bla bla. Al dobro, ipak je bolje što je odma' pošteno priznao da je sisa izdajnička, nego da ga je prvo uzeo, pa tak posle krenuo da serucka i žali se. A u zbilji bajs je za njega 100%. Lagan i jak, sa laganim prenosom, na njemu bi čak i on takav, debo i van forme, mogao da izgrebe uz ovdašnje uzbrdice. Ali neee, on bi u AL i KŽ na kafu. Šatro. Zaškripala koža pod dupetom u kolima, kakav bajs, kaki bakrači... 1 Bouz reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
zarekg 215 Posted October 16, 2024 Koliko sam ja takvih preturio preko glave za svoj biciklistički vek . Bar 90 % ljudi kreće da voz bajs da bi islo na neku fensi kaficu. To je sad modrno, zdrav život, čija semenke, proteini, mu.. sarma....Parkira pored kafica, tip-top namontiran u obavezno uklopljenim bojama biciklističku opremu (sa sve kacigom i rukavicama) i sedi i divi se mašini. Teorijski sve zna o opremi, delovima, težine, karakteristike ali ne zna da vozi . 1 Reacher Gilt reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Reacher Gilt 3084 Posted October 16, 2024 @zarekg Ja okrećem pedale od kad znam za sebe, al' se nikad nisam smatrao biciklistom, valjda jer sam vazda tu spravu gledao kao prevozno sredstvo. Nikad se nisam ložio ni na drumaše, ni na MTB, pojma ni o čemu nisam imao, i bilo mi lepo. Nekako me zaobišlo to ludilo. Shimano ? Aaa, to beše ona firma što pravi ribolovački pribor ? Svoje dvadesete sam uglavnom prepešačio, a početkom tridesetih pazario i prvi bajs, Capriolo Kobru. I tako proterao kroz tridesete bez da sam išta na njoj pipnuo. Dobro, jesam par puta pakne, al' recimo sajlice menjača, kočnica, jok. Ko još to menja ? Evo tema, da ne dužim ovde. https://www.2bike.rs/forum/topic/10559-cobra-je-dobra-capriolo-cobra-mtb/ Nakon decenije na kobri rešim ti ja da malo olakšam sebi i pređem na nešto kvalitetnije i bolje, kad se već ionako stalno pedalira, je l' ? I rekoh, 'aj pošto nisam siguran šta mi stvarno treba, da prvo pazarim neki bolji ram, i za početak napakujem delove što mi ostadoše od kobre. I tako nastade On, mein Kagu, verni sapatnik kroz četrdesete. ... i ovako spartanski opremljen, sastavljen samo da se kotrlja, bio je već svetlosne godine po kvalitetu vožnje ispred voljene Kobre. Prvenstveno zbog pogođene dimenzije i ergonomije, ali i nje fer porediti jednostavan čelični ram sa puno novijom i naprednijom tehnologijom. Tek sam naknadno ukapirao koliko je sama firma jaka i koliko kvalitetne proizvode pravi. Znao sam da važe za visoku klasu, ali sam ipak mislio da je to sve prenaduvano. Kad sam počeo da ga sklapam nisam umeo lanac da rastavim, a od onda sam ih sklopio nekoliko, a servisirao ko zna koliko. Čak sam krenuo prvi put i po terenu da teram MTB, taman na vreme, na početku pedesetih ... nisam ni znao da mogu. Međutim u međuvremenu sam imao i nekih zdravstvenih problema, ćado malo dumrem, pa sam smanjio doživljaj. Ali po lokalu i dalje pedaliram uredno, Kagu je malo mutirao od '17, ali se pokazao kao pun pogodak, tako da se nadam da ćemo se družiti još dugo. No, da ne spamujem vi[e ovde, evo teme i o njemu, ako nekoga zanima ... https://www.2bike.rs/forum/topic/10904-ein-kagu-simplon-kagu-treking/ 4 minutes ago, Reacher Gilt said: a od onda sam ih sklopio nekoliko, a servisirao ko zna koliko Bajseva, ne lanaca. Inače sam malo čudne psihologije, kad me nešto ne zanima, ne posvećujem tome ni gram pažnje, ali kad me zainteresuje, onda ima da ga rastavim na sastavne delove, i ponovo sastavim, naravno. I da uvek ostane po neki deo viška, tu veštinu usavršavam od najmlađih dana ... 6 Zan Batist, MS PK, sokratbg and 3 others reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 15570 Posted October 16, 2024 Izuzetno postujem sve koji voze bajs, pa makar i do prodavnice. A tek one koji sastave 20, 30, 50, 100km..gde god. Jer ljudi su postali sve učmaliji, nepokretni, sa extra kilogramima i skoro nikakvom fizickom aktivnoscu. Sto bi ona reklama rekla, sa onim buckastim tipom koji ide uz stepenice. Doktore nesto mi nije dobro. A ovaj, uzmite kardio pirin... Umesto da mu kaze, skini brate 20kg, pa da vidis kako ces da ides uz stepenice. Samo napred biciklisti, samo napred... 2 Zan Batist and Reacher Gilt reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
PremieRacing 6172 Posted October 16, 2024 12 hours ago, Reacher Gilt said: Preuzeo moj qrac. Popišmanio se na kraju. ... I šta sad sa tim bajsom...? Quote Share this post Link to post Share on other sites
OMP 3794 Posted October 16, 2024 6 hours ago, Reacher Gilt said: @zarekg Ja okrećem pedale od kad znam za sebe, al' se nikad nisam smatrao biciklistom, valjda jer sam vazda tu spravu gledao kao prevozno sredstvo. Takodje...u zadnje vreme slabije vozim ali neretko sa klincem obrnemo bar 2-3km ako ne vise a sam nisam nikad isao na neke ture ali recimo napravim jedan krug od 10ak km i to je to. Skoro sam prvi put u zivotu izbusio gumu na bajsu u sred voznje, krenuo sa klincem i na nekih 2km od kuce ispusti guma, teze mi palo sto sam morao da je guram do kuce nego ista. U zivotu kad god mi se desavalo da ispusti guma to je kad je zateknem na terasi, u dvoristu i sl. ali u voznji nikad. Tad sam uspeo i bandas malo da pokrivim i pukne jedna zica pa je pao i servis toga, menjaca i stavljene nove pedale. 1 Reacher Gilt reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bouz 250 Posted October 16, 2024 10 hours ago, zarekg said: Koliko sam ja takvih preturio preko glave za svoj biciklistički vek . Bar 90 % ljudi kreće da voz bajs da bi islo na neku fensi kaficu. To je sad modrno, zdrav život, čija semenke, proteini, mu.. sarma....Parkira pored kafica, tip-top namontiran u obavezno uklopljenim bojama biciklističku opremu (sa sve kacigom i rukavicama) i sedi i divi se mašini. Teorijski sve zna o opremi, delovima, težine, karakteristike ali ne zna da vozi . Takvih igraca ima bas mnogo i u svakom hobiju, a cini mi se i u svakoj profesiji. -al' dobro - neko voli da kupi i koristi/arci/gazi/trosi, neko voli da picka i licka sto bi se reklo... (recimo kada sam kupio novu nivu svojevremeno, peti dan sam je protera po fruskoj gori tamo kroz trnjine, gloginje i ostalo zbunje - i zavrsio potencijalno nerviranje oko izgrebane farbe - opet, bilo je tad jarana med' nivadzijama koji su pricali kako moze da se popenje uz masnu banderu (ne moze, pa taman bili i bandera i gume od taman kako treba prosusenog neostika - jerbo je naprosto motor slab, je l' - al' nekako je nikad nisu umocili ni u baricu od 25cm ). U tom smislu devedeset devet posto vremena vozim sam, pecam sam, voz'o sam camac sam, idem u brda sam da se protegnem, i tako dalje. Bukvalno nemam nerava za bilo kakvo placipickisanje i kuknjavu itd. Imam doduse dobre ekipe za pecanje i brdarenje - pravila su da svako radi tacno ono sto misli da treba, nema presije. Eventualno ko je u problemu - kaze kuku braco - pa ga vadimo iz bule. Bila je slicna ekipa i za bajs dok sam bio u ns, sto jes' jes'. Pies - di da kupim vilu za mtb, necu nista fenseraj, ova koju akam vec podugo se prilicno rasklackala. Feder obicanm nema ono on/of na volanu nego dole na viljuski. vbrake. 1 Reacher Gilt reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
clockwork_orange 808 Posted October 16, 2024 18 hours ago, Reacher Gilt said: A u zbilji bajs je za njega 100%. Lagan i jak, sa laganim prenosom, na njemu bi čak i on takav, debo i van forme, mogao da izgrebe uz ovdašnje uzbrdice. Takav meni treba 1 Reacher Gilt reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
ISV_01 4743 Posted October 16, 2024 3 hours ago, Bouz said: Pies - di da kupim vilu za mtb, necu nista fenseraj, ova koju akam vec podugo se prilicno rasklackala. Feder obicanm nema ono on/of na volanu nego dole na viljuski. vbrake. Vidi da repariras. Ja sam SrSuntour XCR sa remote lockom remontovao za tipa 50-60e, stanje pre i posle je neuporedivo. Sta me briga sto je 2+kg kada odlicno zavrsava posao. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bouz 250 Posted October 17, 2024 Pa nema. matoro je to. A iako sam vrlo sklon grunf-resenjima, ne pada mi na pamet nista pametno Quote Share this post Link to post Share on other sites
clockwork_orange 808 Posted October 17, 2024 (edited) Probaj na cikloberzi da nadjes uglavnom tamo ima svega od delova Mada uvek preporucujem hidraliku, feder samo dodaje tezinu a realno ne radi Edited October 17, 2024 by clockwork_orange Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bouz 250 Posted October 17, 2024 Pa nie bas da ne radi. Mislim, ne radi naravno kao hidraulika. Recimo dok sam ziveo u ns - bas taj bajs mi je bio tamo, i ono, vozikam non-stop, i otprilike sam podesen na taj bajs i na kako se taj bajs ponasa u voznji itd. I onda dodjem jednom u bgd - a tu vozikam jedan stari bajs, ono krut skroz, celicni. I sad, one neke neravnine koje su na putanji, u principu skeniram unapred, i znam koju treba preskociti, a na koju ne treba obracati paznju. I kao vozim po stazi, zjacim unaokolo, i tu i tamo mi se desavalo kad drzim cvrsto volan, i jos sam se malo jace navalim napred, ono - zjacim, sporo idem itd, da zveknem one rupice koje feder bez problema amortizuje - bogami, bilo je tu i tamo one zvezdice iz crtanog filma oko rucnog zgloba. Mada, videcu bas sta ima. Prosle godine sam usao u jednu veliku bici radnju koja ima i servise uz prodavnice i pitao malog trgovca ima l' to nesto sto bih promenio na viljuski, i kao nou bro, to vise ne postoji. Reko' dobro, imas neku vilu nista svemir, i decko mi je objasnio da je moj bajs vec pregazilo vreme, da cu poginuti sa v-brake na istom (nisam poginuo po kopu, frusci goroj, tamo boka crnogorska itd... ), i da mi treba hidraulika/diskovi i tako dalje, uglavnom suma sumarum da nalepim jos jedno dva-tri bajsa na taj bajs a za viljusku kocnice i tockove. Ja ga gledam ono i mislim se - ujebote, kako tezak posao.. 1 Reacher Gilt reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Reacher Gilt 3084 Posted October 17, 2024 Nije brate, budale kolko oćeš. O kojoj viljušci - amortizeru se radi ? Daj neki input, kako misliš da je servisiramo ovako napamet ? Šalu na stranu, ozbiljno pitam. Pretpostavljam da je neki SR Suntour, ustvari gotovo sam ubeđen, al' da ne nagađamo. Ovo što je predložio @ISV_01 je kod njegove imalo smisla jer je XCR valjda vazdušna. Ako je XCT, M/G ili slična varijanta, moj savet je ne se jebavati. Nije vredno truda, bin der, dan det. U tem slučaju, preporučujem neki Rockshox Recon, sa Cikloberze za 50ak ojro. Naravno bezvazdušni, na feder, prava mera za čiču ! Pod uslovom da je A-HEAD prihvat za vilu. Ako nije, razmatramo naknadno alternativne opcije. On 10/16/2024 at 12:52 PM, PremieRacing said: I šta sad sa tim bajsom...? Opcije su raznolike. Imam par ponuda ovde, neke zamene uz doplate, al' bez trenutne isplate, trange-frange čiribu-čiriba i ode bicikla ... Videčemo. Zasad ga, za početak, kanim malo voziti. Taman da mu natenane odradim fine tune. Mada je već zategnut k'o praćka. 1 PremieRacing reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
clockwork_orange 808 Posted October 17, 2024 Kad ti dosadi ti javi 1 Reacher Gilt reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Reacher Gilt 3084 Posted October 18, 2024 23 hours ago, Bouz said: matoro je to. Koliko je to u godištima ? Kako se kači viljuška na ram, quill ili ahead sistem ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bouz 250 Posted October 18, 2024 (edited) Pa mislim da je bajs M2008 ili 9. Secam se da je na viljuski pisalo rock shock - ali poskidao sam sve nalepnice, i sa jedne strane natpis na ramu prelepio - posto mi je treb'o bajs i za slikanje, a na tim mojim slikama su bilo kakvi logo-i "no no". A ova ostala pitanja, kapiram da ce me kostati sad barem jedno prepodne (ili popodne) dok pitam guglicu "a sta me je ovaj drugar tu sad pit'o?" - mnogo je to visokoletne avijacije, svemirski program da tako kazemo za mene jadnog bednog propalog elektronicara i svirca aj' skljocnucu par slika ako dozivim da nekad odem kuci (znam licno dvojicu koji su u nekom momentu se vratili svojim kucama kad su samo izasli napolje po novine i pljuge). edit: nesto kasnije... aha, -ahead kol'ko vidim Edited October 18, 2024 by Bouz Quote Share this post Link to post Share on other sites
Reacher Gilt 3084 Posted October 18, 2024 E, pa ako je stari rockshox, onda makar ima šta da se servisira. Grbić iz Zemun mi prvi pada napamet, mada, imaće sigurno još neko od kolega neku preporuku. 1 ISV_01 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
ISV_01 4743 Posted October 18, 2024 On 10/17/2024 at 6:36 PM, Reacher Gilt said: Ovo što je predložio @ISV_01 je kod njegove imalo smisla jer je XCR valjda vazdušna Mislim da je samo desni vazdusni sa pre-loadom i kao ima neki element zvani Magnezijum koji kao olaksava vilu da ne bude 37265kg nego 2.2kg... SrSuntour XCR RockShocks, kolilo god matore bile, treba servisirati. Jednostavno i te matore, ako nisu pokriivljeni stapovi ili neka ozbiljnija havarija u njima, su bolje od vecine novih SrSuntour, Zoom, Bombardier i slicnih. Manitou (ako i dalje postoji je pravio isto dobre vile. 1 Reacher Gilt reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites