Jump to content
Goran
bojan dim.

Biciklizam

Recommended Posts

Juče sam ( nepropisno ) parkirao bajs u javnoj garaži Obilićev venac.

I dobio sam na bajsu „obaveštenje“ kao na prvoj slici ( tu sliku sam napravio kasnije, na drugoj lokaciji ).

A bicikl je juče bio parkiran kao na slikama u nastavaku ( njih sam napravio jutros ). Nisam bio izvan prostora namenjenog za parkiranje bicikala ( niti nekim delom bicikla ulazio u vazdušni prostor namenjen za kretanje oešaka ). Ali je i istina da sam vezao bajs za tu ogradu, a ne za štendler ( jer na štendlerima nije bilo slobodnih mesta ). Sve u svemu, pretpostavljam da sam juče grubo povredio "Pravila ponašanja" i komunalni red ...:)

viber_image_2024-09-12_17-42-01-176.jpg

viber_image_2024-09-13_09-30-58-600.jpg

viber_image_2024-09-13_09-30-57-902.jpg

viber_image_2024-09-13_09-30-57-742.jpg

viber_image_2024-09-13_09-30-58-628.jpg

Ti uzmi to baci i dopisi "nije to ograda vec stub!!!" :D eee dokle smo stigli ni bajs nemozes da vezes ko covek, a vidi ovaj na poslednjoj slici vezan za banderu, nesto mi prednji tocak izgleda sumnjivo, sa zadnjim u paketu :lol:

Edited by nemanja84bg

Pa dobro, ne mora odma djon. -kao su te na fin nacin informisali da nije pozeljno/u skladu sa nekim tamo pravilima koriscenja garaze.  Mozda im je trip -ako raja krene da vezuje lancima recimo za okgradu, ondak ce farba sigurno da se izgrebe, pa ce ondak sigurno da krene da rdja, pa ondak moramo opet da farbamo, plus ce raja da nas psuje jer je sve zardjalo i tako dalje.
 uzgred, NE postoji opcija da cu da ostavim ovako bajs - kao na prvoj slici ako ga nemam sve vreme na oku. u kini da. u evropi ne :)

Krenuli polako radovi na 1x12 setupu :) Za ovo je teze bilo naci kljuc za pedale nego uraditi.
Ceo posao je 10 minuta bio maksimalno sa sve podmazivanjem i centriranjem.

Nisam jos sknuo menjac jer cekam da vidim kako ce da mi legne koji dan pa cupam visak, a na mesto menjaca ide vodilca za lanac:

image.thumb.png.70ea26e5c46d6aefa4dd1c8bdf5a214f.png  

Stavise menjac dobro i dodje jer sam gadjao da novi lancanik ide na mesto stare srednje brzine pa je menjac i dobra provera da li je sve na mestu :D 

Sracunao sam da mi je 34 zuba taman za raspon brzina koji planiram na 12 brziina kaseti pa polako gradim ka tome.

Prvi utisak je da je dosta lakse okretanje pedala iako je razlika u tezini mizerna. Takodje nema zapinjanja vise. A i 170 -> 175mm pedale su lepa promena bas.

Sledeci korak je da se isplete novi tocak, monitranje 12 brzina kasete i sira guma.

Delovi spremni, zice cekam :D I cekam merac tenzije zica.

Edited by igor0511

Ima i ona fora koliko zveci zica :D 

Ali posto nisam dovoljno vest sa tim moze da se izmeri tenzija jednostavnim alatom sa jednom oprugom.

Samo bez tenzije ! :D

Inače, i mene je dopalo da jednom drugaru napakujem mtb, pazario neki ram na cikloberzi pa grunfujemo jbg.

Onomad sam prvi put menjao pressfit patronu, pa se setih kad pročitah ovo za tenziometar. :)

Kakvo njesra.

Ne znam šta je falilo HT, pogotovo II, pa su izmišljali toplu vodu?! verovatno. su previše dugo trajale, pa su ih zbog toga  "abgrejdovali". :rolleyes:

Pa skoro svi apgrejdi u modernom dizajnu su zato sto je prethodna - losa verzija predugo trajala - a to je u smislu industrijske filozofije lose.
 Tako da se stvari svode na to da obrazujes (sto je jos uvek dobro) decu/mlade kako neke stvari funkcionisu, i kako se to projektuje, i kako se eventualno pravi/napravi dakle da bude dobro projektovano - pristupacno za proizvodnju, pouzdano, bezbedno, kvalitetno/dugotrajno.
 I onda ti takav mladjahni inzenjer ode u realnu proizvodnju gde imaju recimo i odelenje "istrazivanje i razvoj" - i onda ga tu nauce da zaboravi sve sto je naucio, i da nekako mora, ako zeli da zadrzi posao, da izmisli "turpiju u zupcanike" :) (najbolje plasticnu - tokom livenja, je l' :) ).
 Edit: evo na primer sinoc dodjem sa svirackog mi treninga mojim prelepim predobrim velikim stilachem, - hop - nece da se otvori gepack. Klik/klak tamo/vamo - jok. Jbg, dobri ljudi su me postedeli bede povlacenja neke sajle (kao recimo napred za haubu), a i imanja brave nazad, lepo su mi stavili mikroprekidac, senzoric, motoric i tako dalje - i sad - jebi se jarane... -jer, ko bi jos povlacio sajlu polugom (ako je za utehu, na nivi koju sam ister'o iz radnje ta poluga je krcnula posle par meseci - pa sam onda mor'o da povucem celu tu polugu, tj da vucem sajlu (duplo veca snaga treba jel :) ).  I sad ja idem tamo da kukam na forum stilo kako sad iz gepeka to otvoriti, cisto da vidim gde je problem u tom novom, genijalnom elektro-mehanickom resenju.
 (pretpostavljate: ovaj drugi auto iz ispod lepe mi glave na avataru levo - ne pada mu na pamet jos jedno 25 godina da ta sajla pravi problem :) , jer je to zastarelo i primitivno resenje, nije ni fensi ni luksuz ni nista od onoga sto modernom coveku treba - a to je gledanje u predmet dok ga neko u servisu drka - umesto kao nekad, u primitivna vremena - kad su ljudi koristili predmet od trenutka pravljenja - pa do smrti. Pre jedan vek, najcesce do smrti coveka, posto predmeti nekako nisu umirali :)

Edited by Bouz

Jokić, ni jedno ni drugo. :lol:

Još nismo krenuli da grejemo, a i ovaj projekat se razvukao preko svake mere.

Ispizdeo sam načisto dok nisam izbio patronu, bila zapekla baš kvalitetno. I onda se zawebem i nabijem novu, a zaboravim da prethodno provučem crevo zadnje kočnice kroz ram. :wallbash:

Da se nisam tolko jebawao da je skinem, prežalio bih je momentalno, hebo dvajs ojra.

Na kraju ću tako i da uradim. Privezao sam crevo vezicama za ram, al' nema šanse da to ostavim tako.

Improvizacije i grunfovanje po meni imaju smisla kad rešavaš trivije i sitnice, ali kod pakovanja bajsa, ne.

Ja nesto bas grunfujem u zivotu vec duze vreme. Doduse slazem se sa ovim - grunfujem SAMO kada je grunf resenje bolje od "fabrickog".  E sad, (miz' da se to tako kaze) tehnicki sam obrazovan tip - i onda vrlo lako i brzo kontam/skontam kako stvari u tom smislu funkcionisu, pa onda i vrlo lako skontam gde su se raznorazna resenja rukovodila formom (recimo ja to zovem "nemacki" pristup - vodovodne cevi po kucama - prvo mucis crnotravce zidare da ozidaju kucu, a onda dovedes segrta sa hiltijem da ostemuje zidove, da bi sakrio cevi i zazidao ih u zidove "da se ne vide" (i struju itd), onda opet ovog da okrpi zid, posto ovaj "cevka" to tako okrpe da se naravno vidi - a ideja je bila da se ne vidi :)  i tako dalje. -uglavnom - forma - da soba bude kocka, strogo u vinkli sve, najbolje zidova poliranih k'o ogledalo :)  ), i sustinom (recimo kad sam bio u china guangdongu  - sve cevi su napolju,  servisni pristup u slucaju kvara je momentalan bez rusenja po' kuce (i ostale instalacije)).  *kad sam bio u nemackoj (velika minutaza), nisam susreo nemca koji bi se slozio sa konstatacijom - "pa ovi hong-ci kong-ci pametniji od vas, sto s' tice cevki, a?) :)

*trebalo bi inace da zamenim pogon na jednom bajsu, i ne mogu da svalim pedalu ovu do zupcanika. a u tripu sam da su bas te kurble "the kurble" :)
 I onda vozim tako i nerviram se posto koliko vidim brusilica je jedina opcija. Doduse, mozda bi mogao i da profircam osovinu nekom debelom burgijom, onda bi je mozda radapciger onaj za pedalu ipak svalio.
 ne znam. al znam da cu malo uzjahati bajs danas ako ne krene kisha popodne :)

ma jok. -smeta meni. -a ja sam kesurina jedna od bicikliste :) :) :)
 edit: odlucan, hrabar, i cvrst kao majonez iz frizidera!

Edited by Bouz

Nikad nisam bio pivski, ali prošao sam i kroz tu fazu kao tinejdžer. :rolleyes: Kasnije sam shvatio da mi ustvari ne prija ni gazirano ni hladno, pogotovo ne u količini potrebnoj za pristojan ovošt, te sam se priklonijo svojoj prvoj ljubavi, rakii. Ne mora se nalivaš, a deluje. :thumbup:

Da se razumemo, i dok sam šik'o žestinu nisam bio non-stop ušikan, povremeno sam tako davao sebi oduška. :D Obično kad se pohađalo neko veselje, jer sam izuzetno neveseo i imam alergiju na trileri, pa preventivno ... ;)

Ali to su sve tempi pasati dragi drugare, sad sam matoro puvalo sa gotovo desetogodišnjom dijagnozom K51 i pohađam četvrtu godinu zaredom Crnotravsku 17, od kad sam otoič ćao dumrem. :whistle:

Tako da s pivo da me zaobiđeš, a i generalno nisam nizašta ... mislim od alkoholnih napitaka ... :thumbsup:

Ah, da, živeli ! :cheers:

Edited by Reacher Gilt

Znaš kako, (ovo mi rek'o čika Sloba, legenda Zemuna, kolega pacijent, dok sam lež'o na odeljenju da prođem komisiju i o trošku fonda dobijem pristup biološkoj terapiji koja rešava IBD kad ništa drugo ne može, pa imaš neku šansu da se izvučeš iako si već zamirisao na čamovinu),

" Zdrav čovek ima hiljadu želja, a bolesnik samo jednu, sisatu medicinsku sestru. " :thumbup:

Cepaj dok možeš, al' se ipak prišparaj malo, bićeš sebi zahvalan kad krštenica krene da žuti ... 

On 9/3/2024 at 12:26 PM, igor0511 said:

Da budem iskren znanje je dosta tanko

2Bike.rs, kad zaškripi, vazda ima nekog od starijih forumaša da raščlani dilemu ... a imaš i Reljin sajt Bikegremlin, sve do u tančine i sitna crevca. ;)

Nego, kako ide taj abgrejd 3 u 1 ? Ja sam danas prvi put sa tripla seo da provozam dipl, i skroz sam se smorio ... sporooo ... za brdo extra, al' za asfalt, c.

Edited by Reacher Gilt