Jump to content
FAS Goran
Sajk

Fiat Uno - jedan točak gleda u Požegu, drugi u Smederevo (krivi nakon udarca)

Recommended Posts

Bane, ja ovog una volim kao sto se kod nas voli auto, svaki je jedinstven i nezamnejiv pa i meni ovaj moj. Ovaj konkretno ovaj kao stvoren za mene, skoro polozila, on kao dobro june, poslusan, dovoljno jak stignem svuda kuda krenem, cale ga vec iscuk'o ponegde i nemam strah da cu ga bespovratno razvaliti, nema skupe elektronike koja se pokvari kad kine covek u autu. Nije da necu da ga cuvam nisam iskusna isla sam tamo gde nije trebalo a sve da ispunim suprugovu zelju da ode u selo gde nije bio 17 godina. Posle smo shvatili zasto njega od 150 kila niko nije hteo da vozi tamo... Kad smo stigli do mesta gde sam ja intuitivno stala i rekla mu da izadje da pita kakav je put dalje on je , entuzijasta moj bradati, doveo nekog cikicu i sav srecan rekao"ja nam nas'o vodica" a "vodic" je kad sam pitala kakav je put rekao "Pa moze da se prodje" sad ja znam sta to znaci i od sad cu reagovati kako ja samam mislim da treba a ne kako neko ko ne vozi i nema osecaja ni za put ni auto misli da treba. Kako bi bilo da sam ja kad je muz doveo lika iz njegovog sela da nas odvede do njegove kuce uzela da menjam taj plan i otkazem nastavak puta? Nisam htela da mu rusim sneska tu pred nekakvim seoskim covekom i celo selo bi pricalo kako ja njega mustram. Pretpostavljam, Bane, da znas koliko kosta ego jednog balkanca, jeftinije od viljuske i jabucice sigurno. Doduse nisam krenula sa mislima "ajde pa taman se sjargali niza stranu", nego "ajde polako valjda nece nista biti". Sad nas oboje znamo i suprug i ja, ne idem po zemljanim putevima bar dok ne dobijem pravu dozvolu, jos uvek imam probnu. Histerisala sam kad sam videla kao tockovi stoje i to junacki sam histerisala, al bili smo nasamo. I da budem fer, muz je platio popravku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podigneš stranu auta na koju sumnjaš, najbolje da staviš neki dobar panj, čisto da nije na dizalici, upališ auto i ubaciš u neku veću brzinu može treća i polako puštaš kvačilo. Naravno ručna je poželjna da radi dobro. Kad krene točak da se okreće onda ćeš i čuti ležaj ako je propao. Probaj to na obe strane.

Edited by aleksej015

Share this post


Link to post
Share on other sites

Isto dok ti je podignut točak probaš da ga cimneš levo-desno ili gore-dole. Ako "radi" tj. ako vidiš/osetiš da se cima onda ne valja, ne sme nikako da se pomeri. Znači odmah na menjanje. Ako još nije počeo, onda možeš neko vreme voziti ali to je sve zeznuto. Mada gledao sam kod likova koji su vozili ležaj do nekog stanja raspadanja, i onda ga menjali. Ja sam uvek gledao da ga zamenim čim počne da se čuje. Veći je tu problem naći kvalitetan ležaj, da ne bude za 5-10000 opet ajde skidaj, menjaj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nisam propbala ove manevre, zbunili su me jer cuje se pozadi nesto "vu vu vu vu", al prestane posle 3-4 kilometra. Napred je tiho, ne cuje se nista neobicno. Je l' imaju i pozadi lageri? Ja kontam da bi trebalo jer valjda, prednji tockovi vuku ceo auto pa bi stavrno morao da ima lager i pozadi, da bi se tockovi okretali lakse. Ovo 5 10 hiljada je cena tih lagera? Vuf!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne, to su kilometri. :D Ležaj ne bi trebao da pređe 1500 dinara. Imaju i pozadi naravno, ne znam kod Una kakvi su ali na Floridi se menjaju sa glavčinom, dosta lagan posao. Verujem da je tako i kod tebe. U svakom slučaju kad iscimaš sva 4 točka, ako se negde pojavi luft onda je verovatno do ležaja. A to što se čuje pa prestane, desi se da kuglice "legnu" nazad na mesto pa to može da te zavarava neko vreme. Ali opet ne moraju ni ležajevi da budu. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Deo je izdvojen u novu temu:

http://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/64465-fiat-uno-%C5%A1kripi-prilikom-okretanja-volana-u-jednu-stranu/

 

Kao i ovu novu temu:

http://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/64464-fiat-uno-alternator/

 

Kako bi svima sadržaj bio pregledan, svaki problem ide u posebnu temu, a ne gomilamo sve u jednu temu. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...