Jump to content
Goran
beli_Punto

Dobra stara vremena

Recommended Posts

Juče je bila emisija na RB 1. program, radili su reportažu, nisam uhvatio od početka, ako sam dobro razumeo, neki sajam / predstavljanje parfema. I između ostalog, u jednom trenutku je žena naprojala fabrike parfema u Srbiji u SFRJ i kaže, danas ne postoji parfimerija koja proizvodi svoje parfeme, osim nekih malih, privatnih, a tada ih je bilo, koliko se sećam, barem 4 - 5 i to velikih. Suštinski, ti parfemi nisu bili na nivou francuskih, italijanskih i šta ti ja znam, sigurno, međutim, u pravljenju tih parfema učestvuje čitav tim ljudi, hemičara, tehničara, sirovine ... 

To je čitava industrija. Tehnologija, razvoj, ispitivanje... ozbiljan posao koji je tražio školovan kadar. Ništa neobično u ozbiljnoj zemlji. 

Razlog zašto je većina proizvoda i bivše Jugoslavije bila (na neki način) na nižem nivou kvaliteta je prvenstveno cena a zatim i tehnologija, posebno kasnije. Da bi mogao kvalitetom da pariraš zapadu morao si da usvajaš najsavremeniju tehnologiju a to košta. U to vreme mnogo više nego sada. 

Bilo je,Krka kozmetika,Zorka itd koji su proizvodili vrhunsku kozmetiku i mirise, Zorka je uz svoje,radila i za Dior

TAM Pionir(IMR Pionir)

Praga RN/RND je čehoslovački kamion 4x2 koji se proizvodio u fabrici ČKD-Praga od 1934. do 1953. godine, a po licenci model ovog kamiona je počeo da se proizvodi 1938. godine u fabrici „Zmaj“ u Beogradu, čime su udareni temelji automobilske industrije u Srbiji i Jugoslaviji.

Slikano u Zemunu 1966.

Screenshot_20251212_063111_Facebook.jpg

Edited by neshtry

Kapiram da imam po kuci ponesto sto sam kupio u tim radnjama. 
Muz tamo neke bakute sto sam je poznavao bio direktor u toj firmi neko vreme. - klasicna socijalisticka burzoazija - dakle - male bebe za ove danasnje, uglavnom potomke te, well, socijalisticke burzoazije iz tih dobrih starih vremena. 
 Secam se kod njih na gajbu kad udjem - k'o da si us'o kod alibabe i onih njegovih 40 drugara u pecinu :)

Za sve one koji su odrasli na MTV muzici 80ih i 90ih:

Somebody basically rebuilt old MTV and forgot to ruin it.

This site streams 27,000 music videos, 24/7, across seven decades. No algorithm. No login. No “because you watched this” nonsense. You get dropped in and see what comes on next, just like we all used to.

And instead of ads, it randomly throws in vintage commercials — Blockbuster, Mentos, GAK, the whole neon-soaked dream.

It’s deeply unserious and weirdly soothing. You don’t curate it. You don’t optimize it. You just let it play.

https://wantmymtv.vercel.app/player.html?fbclid=IwY2xjawPLnrdleHRuA2FlbQIxMABicmlkETFBMDFBTzJTMmJIQzhUUDZpc3J0YwZhcHBfaWQQMjIyMDM5MTc4ODIwMDg5MgABHgAs2v3vROGbHLHiHB07Xe2LLqzx9Hlrydfwi0PWRsaXQoFoN6MblG_j4D7V_aem_-xE4gAdk5uE7o_QBZ7DHzg

0.jpg

Pa... bice da je trend karata u jednom smeru poceo nesto ranije - dok su vec bili ti - karlovac/ogulin/virovitica drugari u kombinaciji sa po sumama i gorama, zarez, paj' sad: 

Linija toaletnih voda leskovačke Nevene bila je podeljena na prepoznatljive grupe: herbalnu, predvođenu kultnim Pokošenim senom, Borom i Ruzmarinom; cvetnu, koja je obuhvatala klasike poput Belog cveta, Ljubičice, Jorgovana i Ruže; kao i modernije brendirane linije Ego i Step koje su pratile trendove osamdesetih. Uz široku ponudu kolonjskih voda (poput Lavande i limunskih nota), ovi mirisi su zahvaljujući kvalitetnim francuskim koncentratima i visokom procentu alkohola postali standard higijene i elegancije širom bivše Jugoslavije.

FB_IMG_1767784179577.jpg

Iskopah nedavno svog (tada) nerazdvojnog prijatelja, starog skoro cetvrt veka :) .

Sony CD Walkman, model D-E221.

Kod mene je od 2002., a mislim da je model predstavljen nesto ranije, tokom 2001.

Malo sam se podsetio i procackao kroz meni - da li treba da pominjem da sve i dalje fercera kao doksa :) :

IMG_20251110_143259_resized_20260117_093806473.thumb.jpg.ea85670be6dbf33b1c0ec7e110d645ef.jpg IMG_20251110_143318_resized_20260117_093806849.thumb.jpg.35ad5780e29ba7b65e7b216e2e2c42a1.jpg IMG_20251110_143223_resized_20260117_093806104.thumb.jpg.214b7ccc58cea91b538df9b0af97efda.jpg IMG_20251110_143047_resized_20260117_093806281.thumb.jpg.847446208aa0be25f664cbfb68748f64.jpg

Pa naravno , imas one sa cache memorijom kao tvoj model i imas one sa manjom iliti kao da nemaju , iliti kad ih izdrmas secaju ko smece neko od plejera :lol: