Jump to content
FAS Euroauto Goran

Recommended Posts

Posted (edited)

Da li je neko imao iskustva sa ovim bitumenom i kaučukom?

IMG_20200623_202244.jpg

Edited by moron

Share this post


Link to post
Share on other sites

Navike neću da menjam (dodatna zaštita se stavlja, kaoi na sva vozila do sada), ali, mislio sam da (promene radi) promenim ne samo "brend" zaštitnog sredstva, već i materijal.

Da stavim  "kaučuk" (umesto bitumena), na pod, u zonu iza prednjeg točka (deo na slici, preko koga nema zaštitnog panela), kao i vosak (u šupljine i na spojeve).

IMG_20200509_115510.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

pogledaj ono sto su testirali u sat-u, RAPTOR

Послато са MI 9 помоћу Тапатока

Share this post


Link to post
Share on other sites

Probaću ipak sa ovim. Jedan drugar je sa time radio zaštitu pre 4 godine, poslao mi je juče detaljne fotografije podvozja od pre 4 godine i sada. I deluje "na oko" u redu. Uostalom, čak i fabrička antikorozivna zaštita nije "večna", nije predvidjeno da (bez eventualnih sanacija u ovl. servisu ) traje "u prvom izdanju" onoliko koliko iznosi garancija na prohrdjavanje (to jasno sledi i iz servisne knjižice, u kojoj postoje i rubrike za redovne antikorozivne preglede, pa i za zapis tom prilikom zatečenog stanja i oštećenja, kao i preduzetnih sanacionih mera). Tako da i ovo što ja stavim, lako mogu da detaljno pregledam jednom svake ili svake druge godine. I saniram ako treba.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Antikorozivna zaštita, je skupa, i cenim da svi proizvođači gledaju da štede. Naravno da vredi investirati u DIY sprej i dodatno pojačati fabričku, ali meni lično ti sprejevi... nekako mi je to baš fino...tanak sloj, ( sve to na osnovu prečnika dizne spreja..)

 

Nekako bih radije koristio nešto gušće, a nanešeno onim pištoljem za farbanje, pa veća dizna.... deblji sloj...

 

to je samo moje mišljenje, nisam do sada radio dodatnu antikorozivnu zaštitu.....

 

imamo kući YUGO 55 iz 1991, kupljen nov, garažiran, farban dvaput. Ali donji deo, i zaštita nije...nisam se odavno podvukao, ali mislim da je dobar....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na upustvu za upotrebu ovog bitumena i kaučuka piše da u vertikalnom položaju podloge koja se štiti, omogućava debljinu nanošenja sloja bitumana/kaučuka do 2 mm u jednom premazu, a da se drugi premaz može naneti posle 24-48 h ( dok se vozilo može voziti i posle samo 2h od nanošenja ). Naravno, sve "to" se može naneti i pištoljem/kompresorom, ali, i ovo ("kućna varijanta") je više nego skroz ok (možda čak i bolje). Bar je to moje "višedecenijsko" iskustvo (sa bitumenom) 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Da li je neko imao iskustva sa ovim bitumenom i kaučukom?
IMG_20200623_202244.thumb.jpg.b8661df8119655062d4dacdbe13f6947.jpg
Gde si nasao ovo?

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uzeo sam u "Uradi sam". Siguran sam da ima i drugde (jedan drug mi reče da ima i u farbarama, pomenuo mi je i neku u Ustaničkoj 102 ). Inače, kada sam tom prilikom video koliko u "Uradi sam" košta temperaturno otporna siva boja u spreju (oko 960 dinra, a do do 500-600 stepeni, ne sećam se sada tačno), i setio se koliko sam je ja nedavno platio u "Svetu Okova" (oko 560 ), palo mi je na pamet da su ovaj bitumen i kaučuk možda "preskupi" u "Uradi sam", ali, ne kupujem ga svaki dan, pa "neka ide život"  :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Baš sam se pitao dal ima nešto ovakvo u spreju :) kolika površina otprilike može da se naprska sa jednim sprejom?

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako možeš, najbolje da kupuješ "fazno", da ti ne ostaje neki značajan "višak", mada te stvari znaju imati dug rok trajanja (ovaj koji sam ja kupio, ima rok trajanja do 2029.).

Ako ti vozilo u svakom "krilu" ima i plastična potkrila (pa tu ne traba da nanosiš bitumen), a bitumen nanosiš samo "na tragu" prednjih točkova, tj. malo šire ( deo poda, sajtne i praga), za jedan (tanji) premaz na samo jednoj strani ti je (verovatno) dovoljan jedan sprej ( 500 ml ).

Za dva takva premaza na obe strane (verovatno) 4 komada.

Kada kažem "tanji" premaz, mislim da je on ipak u smislu devljine sloja deblji ( i šire površine) što je bliži prednjem točku.

Ali, ako kupuješ fazno ( i radiš fazno), uzmeš recimo najpre 2 ili 3, pa kreneš "jednu ruku" samo jednu stranu i biće ti posle toga jasno i koliko ti treba za drugu stranu ( za prvi premaz ), a i koliko će ti trebati za drugi premaz za obe strane.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Večeras privremeno "povećah klirens" i počeh sa "aplikacijom" bitumena/kaučuka u spreju (a pod kola sam prethodno sinoć detaljno oprao).

Odradih levu stranu prvi sloj kaučuka.

Još tri večeri i biće obe strane u dva sloja.

Najveći deo poda ima zaštitne panele (kao i podkrila u krilima), pa sam nanosio samo tamo gde nema panela i gde mi deluje da nema nalepljenih zaštitnih bitumen traka. A najviše najbliže prednjem točku, mada je tu sloj fabričkih bitumen traka baš impozantan.

 

IMG_20200629_214551[1].jpg

IMG_20200629_214544[1].jpg

IMG_20200629_211638[1].jpg

IMG_20200629_203258[1].jpg

IMG_20200629_214419[1].jpg

IMG_20200629_204434[1].jpg

IMG_20200629_212158[1].jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...