Jump to content
FAS Goran
Sign in to follow this  
Hyperboy

Lancia Thesis 2.4 - lampica ABS-a

Recommended Posts

Kolege,problem sa thesisom!

U voznji sam osjetio reakciju abs kocnice iako nije bilo nekog kocenja,pa mi se upalila lampica od abs i trougao obavijen strelicom.Za par trenutaka se maklo sa displeja pa opet pojavilo tako da i sad tu stoji upaljeno.Inace,padala je kisa,lokve po ulicama,pitam se ima li mozda neke veze sa vlagom...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

AKo je do vlage ili vode, danas već neće biti te lampice jer se preko noći osušilo, ali svakako treba da proveriš odakle je dolazilo ;) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I dalje gore lampice.

Kako mogu provjeriti da li je senzor crkao,je li komplikovana zamjena?

Koliko ce da me zaboli po dzepu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Imao sam slične probleme sa Themom. Iako su barem ABS-ovi tri generacije udaljeni, princip je valjda isti.

Prvi put kvar je bio na zadnjem levom točku.

 

Prvo sam merio zazor senzora (0.55mm-0.85mm), zatim otpornost na konektoru senzora (treba da je oko 1KOhm), i na kraju, merio sam AC napon kada se točak okreće 1 krug u sekundi (dizalicom podignut točak i vrti se rukom, nogom). Napon bi trebao da bude oko 700 mV. Uglavnom, bitno je da se točkovi vrte istom brzinom na istoj osovini, i daju približne vrednosti. Date vrednosti su za Themu, za Thesis ne znam, ali merenjem ćeš utvrditi okvirno, jer sve treba da je ujednačeno. Meni se lampica palila posle 40km/h i to bez kočenja. Otpori i zazori su bili u redu, ali napon nije bio dobar. ABS stalno posmatra točkove na istoj osovini, i kada se ne koči. Ako je odstupanje veliko pali se lampica i posle se koči bez ABS-a. Tada sam otkačio zadnji desni senzor, i lampica se nije palila u vožnji. Levi je bio u kvaru i čitanje je bilo 0, a desni otkačen, čitanje takođe 0. Na istoj osovini 0. Kao da je povučena ručna. U početku se lampica palila kada proletim kroz ulegnuće, jer je zadnji kraj pravio veliki hod gore-dole, a zbog slabog kabla senzora se gubilo očitavanje.

 

Drugi put, na suvom, pri manjoj brzini, pedala je podrhtavala pri kočenju i motanju u desno. Tada je zazor na prednjem levom porastao jer je vrh senzora pretrpio udarac i bio nabijen unutra.

 

To su moja iskustva sa ABS-om na Themi. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I dalje gore lampice.

Kako mogu provjeriti da li je senzor crkao,je li komplikovana zamjena?

Koliko ce da me zaboli po dzepu?

 

Dijagnostika i merenje ce ti sve reci. Dijagnostikom da utvrdis koji je a merenjem da vidis da li je do njega, magnetnog prstena ili podesavanja zazora. Ako je prednji tu nema korekcije zazora jer je zaboden u glavcinu i relativno lako se menja ako stari hoce zbog korozije da izadje. Zadnji moze malo da se podesi. Ni on se ne menja tesko. Opet treba videti i kontakte, ali trazenje kvara ne treba ograniciti na senzore jer mozda je nesto drugo na ABS sistemu u problemu. Svakako dijagnstika prvo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trenutno se osjecam kao magarac.

Posto imam jos jedno auto ( Jugoslava,pobratima brata ) lanciu nijesam pomjerao vec samo palio da vidim gore li jos lampice.Veceras sam posao sa njom i posle nekih 100-tinjak metara lampice su se ugasile,tako da je vjerovatno trebalo da se pomjere tockovi kako bi senzor ocitao ispravnost.

Nevjerovatno kako sitnice umiju da ucine covjeka srecnim.  :guitar:

Hvala momci na savjetima. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...