Jump to content
Goran
Junacki sin

Fiat Linea / Grande Punto - airbag failure

Recommended Posts

Da, a skoro sam povezao komsinicu sa mojim 500L, njen muz ima isti grande, ista boja sve i pita me dal mora da se veze, kazem joj mora pištaće ona kaze isto i kod muza joj... Tako da njihov mora da ima kabl.
Ostaje mi da vidim i na očevom kako je, njegov je takodje isti samo su mu rucke na vratima u boji auta a nama crne :D

Mada kao sto kazes kod Fiata je sve nesto kako te zabode, kako je bio raspolozen uhljeb u fabrici.

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

Ja na korsi nemam signalizaciju vezivanja na suvozačkom. Predpostavljam da airbag prepoznaje to na osnovu prekidača iz kopče pojasa.

Pa ako nemas signalizaciju onda verovatno nema ni zice do kacenja a ne samo senzora prisutnosti suvozaca jer to ne bi imalo smisao

Zamenio sam kompletan amblender za nov i cena sa ugradnjom je okruglo 100 eura. Problem je resen, osim airbag failure i sirena povremeno da ne radi, prestale su bile da rade i komande za radio na volanu.

Otisao sam po preporuci kod Miloša koji nema servis klasican vec se bavi prodajom delova za Fiat i ponesto i sam ugradjuje. Snabdeva i neke servise tipa Gorana na Altini kojeg kaze poznaje 20 godina, Lav auto u Žarkovu itd.
Daje garanciju, za amblender je godinu dana. Poseduje i dijagnostiku tako da je prvo proverio gresku da se uveri. Ugradnja je trajala maks sat vremena al smo usput i prodiskutovali o automobilima te sam ga "ometao".

Kada sam ga pozvao rekao mi je iskreno za opciju reparacije u Novom Banatskom Selu za 50 eura ali sam se odlucio za kod njega bilo mi lakse.

Nalazi se kod luke Beograd na Dorcolu, u velikim halama ima svoj mali odeljak magacinskog prostora.

Ako nekom zatreba i generalno za Fiat delove jer je jeftiniji deo nego kod mehanicara mozete ga pozvati na 0658006818 Miloš

On 7/22/2025 at 8:00 PM, oktopod said:

Zamenio sam kompletan amblender za nov i cena sa ugradnjom je okruglo 100 eura. Problem je resen, osim airbag failure i sirena povremeno da ne radi, prestale su bile da rade i komande za radio na volanu.

Otisao sam po preporuci kod Miloša koji nema servis klasican vec se bavi prodajom delova za Fiat i ponesto i sam ugradjuje. Snabdeva i neke servise tipa Gorana na Altini kojeg kaze poznaje 20 godina, Lav auto u Žarkovu itd.
Daje garanciju, za amblender je godinu dana. Poseduje i dijagnostiku tako da je prvo proverio gresku da se uveri. Ugradnja je trajala maks sat vremena al smo usput i prodiskutovali o automobilima te sam ga "ometao".

Kada sam ga pozvao rekao mi je iskreno za opciju reparacije u Novom Banatskom Selu za 50 eura ali sam se odlucio za kod njega bilo mi lakse.

Nalazi se kod luke Beograd na Dorcolu, u velikim halama ima svoj mali odeljak magacinskog prostora.

Ako nekom zatreba i generalno za Fiat delove jer je jeftiniji deo nego kod mehanicara mozete ga pozvati na 0658006818 Miloš

A da li samo radi na preporuku ili?
Meni je spulna otisla pa me zanima jel generalno bolja opcija npr. otici na reparaciju ili odraditi kod tog coveka nov :)

Bavi se prodajom delova neke i ugradjuje, tako da ne vidim potrebu za preporuku u smislu da je nesto tajno, pozovi ga slobodno.

Da li je bolja reparacija ili nova spulna... Zivimo u takvo doba da su oba lutrija u smislu trajnosti, obojica posteno ugrade deo ali kakvog je kvaliteta deo i koji je bolji to ti niko ne moze reci.

Jeste nova spulna duplo skuplje, ali je razlika 50 eur, do Banatskog i nazad bih potrosio 25 eura za gorivo, tri sata voznje ukupno plus tamo... Pola dana propalo, maltene i na rucak da sednes te u tom smislu usteda mi se ne bi isplatila.

Ovo mi je bilo 300 dinara goriva i 40 minuta voznje tamo i nazad.

Posted (edited)

Ja mislim da tu zapravo niko ne radi nikakvu "reparaciju". Kompletna špulna(flet kabl) sa konektorima košta na Aliju 1000 dinara, menjao sam sebi nekoliko puta.  Bukvalno zamene taj flet za 15 minuta i to je "reparacija". U oba slučaja to je nova špulna.

Tu je fora jer špulna nije namenjena da se menja po fabričkoj specifikaciji, nema je kao originalni rezervni deo, pa su ga kinezi napravili da se ne bi menjao ceo ablender.

Edited by stex_pb

Posted (edited)
On 7/22/2025 at 8:00 PM, oktopod said:

Da, Milos je super lik, saradjivao sam sa njim dok sam radio u AKK i da, od njega smo uzimali spulne, sto za Punkta mk2 sto za Grande punta. Za grande punta je cak dolazio sa nekom aparaturom i menjao usluzno. Izuzetan lik. 
Mislim da mu se firma zvala MVA Global.

Edited by Ivan
Skinut nepotreban citat i TT potpis

Meni kad je ugradjivao ceo taj krug plasticni, to je valjda ceo amblender ne samo spulna ne znam, nije koristio nikakvu aparaturu osim standardnog alata.
Jedina je fora sto mora se desne strane ispod rucice brisaca da se probusi gumena navlaka da se dodje do srafa, te ako tu imate rupu vec je menjano.

Posted (edited)

ovako izgleda špulna u poklopcu. Skidaju sa neispravnih ablendera pa prodaju komplet:

Spulna volana grande punto - KupujemProdajem

A ovo je samo flet koji se namota i ubaci u tu plastiku.
image.thumb.png.4bde2f5b032ab3e1d39afe3826502cb3.png

Nema tu nikakve nauke, samo se rasklopi i precizno namota taj flet. Ako nije skidano pre, moraju da se probuše rupe na volanu da se oslobodi airbag.

Edited by stex_pb

Bas tako, meni je zamenjena cela ta plastika/poklopac/kuciste komplet, nova iz kutije a staru sam dobio nazad.

Neko vreme sam je drzao u autu sa zeljom da je poklonim ako nekom treba za delove, al pocela da me smara velika je kutija te je zavrsila u kontejneru.