Jump to content
FAS Goran
Bojan1979

Degradacija (istrošenost) motornog ulja utiče na postizanje radne temp.?

Recommended Posts

Croma 1.9 150ks..ulje Selenia 30w50.
Priznajem vreme je za zamenu lja prosao sam oko 8000km.Motor mirno radi,nema promene u performansama..sem sto mi treperi lampica po paljenju auta.
Primetio sam da sporo dize radnu temp.Da li to ima veze sa viskozitetom ulja.
Hvala

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pogledaj u korisnickom uputstvu sta to znaci ili ce ce javiti neko ko zna. Da li si gledao koliko ulja ima u motoru?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nisam skoro..Imate neki savet kako da ocenim da li treba dosuti ili kompl.zameniti.Pokazivac uvek izvucem zamrljan,nemogu ili mozda ne znam tacno oceniti nivo.

Pomoc

Share this post


Link to post
Share on other sites

Signalna lampica konstantno svetli: NIZAK PRITISAK MOTORNOG ULJA (crvena lampica)

 

Signalna lampica treperi: ULJE LOŠEG KVALITETA (crvena lampica)

 

Signalno svetlo se aktivira kada je ključ u MAR položaju ali bi trebalo da se isključi čim se pokrene motor. 

 

1. Nizak pritisak motornog ulja:

 

Signalna lampica se aktivira i ostaje aktivna zajedno sa obaveštenjem na displeju (za određene verzije i tržišta) kada sistem detektuje da je nivo motornog ulja nizak.

 

UPOZORENJE:

 

Ukoliko  se  signalna  lampica vaktivira u toku vožnje (kod određenih modela zajedno sa obaveštenjem na displeju) odmah zaustavite automobil i kontaktirajte ovlašćeno Fiatovo Predstavništvo.

 

2. Motorno ulje lošeg kvaliteta: (samo MultiJet verzije sa DPF-om)

 

Signalno svetlo se aktivira zajedno sa oba veštenjem na displeju (za određene verzije i tržišta). U zavisnosti od verzije, signalna lampica se može aktivirati na sledeće načine:

 

– u trajanju od jednog minuta svaka dva sata;

– u ciklusima od po tri minuta pri čemu se

 

signalno svetlo isključuje u vremenskom in tervalu od pet sekundi sve dok se ulje ne zameni. Nakon što se prvi put aktivira signalno svetlo, svakog narednog puta kada startujemo motor, ono će nastaviti da svetli na način gore opisan sve dok ne zamenimo ulje. Na određenim modelima se pojavljuje odgovarajuće obaveštenje na displeju (za određene verzije i tržišta), zajedno sa signalnom lampicom. Ukoliko je signalna lampica upaljena, to ne znači da je automobil neispravan, već samo obaveštava vozača da je neophodno promeniti ulje usled regularnog korišćenja vozila.Motorno ulje brže gubi na kvalitetu usled:

 

– korišćenja vozila uglavnom za gradsku vožnju što zahteva češće obnavljanje DPF-a,

– korišćenja vozila na kratkim relacijama pri čemu motor nema dovoljno vremena da postigne svoju regularnu radnu temperaturu,

– učestalih prekida procesa obnove, koje signalizira aktiviranjem signalne lampice DPF-a.

 

UPOZORENJE:

 

Ulje lošeg kvaliteta treba što je moguće pre zameniti čim se signalna lampica prvi put aktivira, i ne nakon više od pređenih 500km od trenutka kada se prvi put aktivira signalna lampica. Ukoliko ne dođe do zamene ulja nakon pređenih prvih 1000km, to može dovesti do  ozbiljnih  oštećenja  na  motoru  kaoi prestanka važenja garancije. Važno je upamtiti  da  kada  se  aktivira  signalna lampica, to ne znači da je nivo ulja u motoru nizak i da ga treba dopuniti.

Edited by milutin-NS

Share this post


Link to post
Share on other sites

Izmeri nivo ulja prvo, izvuces sipku, obrises maramicom, vratis je i ponovo izvadis i vidis stanje. Auto nek je ugasen minimum 5min i na ravnom obavezno. Ne znam za tu gradaciju 30w50, moguce da je mnogo gusto pa mu vise treba da postigne pritisak ulja. Zar ne ide u cromu 5w40 ili 5w30?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na ovoj hladnoci 30w nikako ne moze da valja pogotovu za cromu koja po defaultu koristi 5w40 ili 5w30. Mozda si pogresno procitao? Ako je stvarno to sipano, sto pre ga menjaj i sipaj sta je propisano, tako bih ja uradio.

Share this post


Link to post
Share on other sites

wtf is DPF ?

 

video sad pisali smo u isto vreme :smoke:

Edited by saledelagano

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cudno je da su ti jako gusto, motorno ulje sipali. Takvo ulje se stavlja u motor koji je prilicno produvao, nadam se da to nije slucaj kod tebe. Lampica ti najverovatnije svetli, jer ti se sporo stvara pritisak u sistemu pormazivanja motora ( mozda je uljana pumpa istrosena ili joj je sito dosta zapuseno, a postoji mogucnost da imas povecano rasipanje ulja u motoru ).

 

Sporo grejanje motora sa dotrajaloscu ulja nema nikakve veze, kad ti je motor potpuno hladan ( jutarnje paljenje ), otvori haubu, upali motor, pusti ga da radi i prati temperaturu gornjeg i donjeg creva hladnaka. Gornje crevo treba polako da se greje, dok je done crevo potpuno hladno ( ista temperatura kao i temperatura okoline gde je ostavljen auto ). Termostat pravilno radi, ako su temperature creva na hladnjaku jednake, termostat je otvoren ( zaglavio je pa je neispravan ), ili ga mozda i nemas. U svakom slucaju trbalo bi ugraditi nov termostat, jer ces na taj nacin smanjiti i potrosnju goriva, a motor ce bolje raditi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Selenia 5w30 se sipa u cromu ,tako stoji u fiatovom uputstvu.Ovlasceni servis sipa 5w30..
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kasno sam video tvoju ispravku oko gustine ulja, kad menjas ulje preporucio bih ti da sipas mineralno ulje 15W-40. Sa ovim kvalitetom ( gustinom ) ulja, neces opterecivati motor, lampica za kontrolu pritiska ulja, u momentu ce se gasi ti ( pod uslovom da je sistem za podmazivanje ispravan-dobija se pravilan pritisak ulja ). Ima ces bolju kompresiju, zbog boljeg zaptivanja karika, obavezno zameni filter ulja.    

                                                                                                                                                                                                          :scooter:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...