Jump to content
FAS Goran
neshaoct

F1: Toro Rosso = Alpha Tauri

Recommended Posts

Gasly na samo 2 kaznena poena od suspenzije

 

Pierre_Gasly_AlphaTauri_VN_Meksika_Kokpit.jpg.webp

 

Francuski vozač sakupio je dosta kaznenih bodova.


Pierre Gasly je na VN Meksika posle incidenta sa Lancom Strollom zaradio još jedan kazneni poen i tako sada na svojoj licenci ima deset bodova. Sa druge strane prema pravilu FIA-e sa 12 poena vozača čeka suspenzija na jednoj trci.

Pre toga Francuz je zaradio još dva kaznena boda na trci u SAD jer nije držao propisno odstojanje za sigurnosnim automobilom, dok je u Japanu dobio istu kaznu jer je u istim uslovima vozio dosta brzo. Inače, ovi kazneni poeni važe 12 meseci što znači da mu prvi poen ističe tek 22. maja 2023. godine a do tada bi trebalo da odradi čak devet trka.

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Marko odbacio mogućnost prodaje AlphaTaurija

 

AlphaTauri_AT02_Bok_Logo.jpg.webp

 

Ovaj Austrijanac uveren je da smrt Dietricha Mateschitza neće uticati na Formulu 1.


VN SAD bilo je emotivan vikend za Red Bull jer je njihov osnivač Dietrich Mateschitz izgubio bitku sa opakom bolešću. Baš tada, tim je osvojio titulu u šampionatu konstrktora a vikend ranije Max Verstappen je u Japanu osvojio i šampionski naslov.

Prema rečima savetnika tima trenutno nema razloga za brigu kada je u pitanju učešće ovog brenda u Formuli 1.

“Postoji jaka privrženost oba vlasnika da je sa marketinškog ugla, Formula 1 najjači instrument. Prema rečima vlasnika, nemamo planova da prodajemo AlphaTauri. Oni žele da nastave ideju koju je kreirao Dietrich Mateschitz a to je da oni i dalje budu juniorski tim.” kazao je Helmut Marko za Speedweek.com.

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

AlphaTauri novi bolid prezentuje u Njujorku

 

AlphaTauri_AT03_Nose.jpg.webp

 

Ovaj tim je treći koji je potvrdio datum kada će javnosti upoznati sa novim automobilom.


Posle Aston Martina i Ferrarija sada je i AlphaTauri rešio da objavi datum prezentacije svog novog bolida. Tako se tim iz Faence odlučio da AT04 prikaže 11. februara i to u Nju Jorku.

 

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Red Bull ipak otvoren za prodaju AlphaTauri-ja?

 

alfa tauri 01.jpg

 

Suosnivač Red Bull-a, Ditrih Matešic, 2006. je kupio Minardi, rebrendiravši ga u Toro Rosso. Godina 2022. je prošla s mešovitim osećanjima u Red Bull Racing-u, budući da je tim ostvario značajan uspeh u Formuli 1 osvojivši pored titule u konkurenciji vozača i šampionat konstruktora, prvi put nakon 2013. dok je u isto vreme preminuo Ditrih Matešic, čovek od kojeg je čitava priča sa Red Bullom krenula. Austrijski tim je takođe proslavio 17 pobeda u 2022. prevazišavši neke probleme koji su se pojavili kako se sezona bližila kraju. Naime, FIA je smatrala Red Bull krivim za probijanje ograničenja budžeta 2021. što je rezultiralo kaznom od sedam miliona dolara i 10% smanjenjem istraživanja na planu aerodinamike. Stvar je postala javna praktično u isto vreme kada je Ditrih Matešic preminuo nakon teške bolesti. Njegova smrt je izazvala razumljivu bol u komaniji i Formula 1 timu, budući da se radi o čoveku koji je odigrao ogromnu ulogu u modernoj istoriji auto-moto sporta.

 

Matešic je svojevremeno osnovao sada čuvenu Red Bull juniorsku akademiju, nešto što je iznedrilo imena kao što su Sebastijan Fetel, Danijel Rikijardo, Karlos Sains i naravno Maks Ferstapen. Većina Red Bullovih vozača je u ''najbrži cirkus na svetu'' ušla preko Toro Rossa, danas AlphaTaurija. Sve do 2005. ovaj tim je nosio naziv Minardi, kada ga je kupio Matešic i preimenovao u Toro Rosso 2006. kao sestrinski Red Bull-ov tim, koji je regrutovao mlade vozače, od kojih bi najbolji eventualno prešli u Red Bull Racing.

 

Međutim, AlphaTauri je imao sezonu za zaborav u 2022. zauzevši tek deveto mesto u konkurenciji konstruktora. S tim na umu, budućnost tima razmatra i novi šef Red Bull F1 operacija, Oliver Minclaf, koji je održao sastanak sa glavnim savetnikom tima, dr Helmutom Markom, koji je priznao da njih dvojica ''sve analiziraju''. ''Nije bilo prvi put da smo razgovarali, ali je to bio prvi razgovor na temu budućnosti i kakav pristup želimo da zauzmemo'', objasnio je Marko za austrijsku publikaciju Kleine Zeitung. ''Imamo istu osnovu na umu, a on je ponovo saznao mnogo toga o timu. Analiziramo sve i videćemo kako ćemo mapirati rutu za budućnost. Uvek ima nešto da se uradi. Mi živimo uz moto 'stajanje u mestu je kretanje unazad'. Kontinuitet je zasigurno veoma važan sastojak za uspeh, čak i ako performanse AlphaTaurija ove godine nisu bile zadovoljavajuće.''

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ricciarda ponovo gledamo vec za 10 dana na Hungaroringu :) , u bojama Alpha Taurija...

 

Potvrđeno: Ricciardo menja de Vriesa do kraja sezone

 

Daniel_Ricciardo_Red_Bull_VN_Kanade_Pitlejn.jpg

 

Ekipa iz Faence je potvrdila glasine koje su se u proteklih nekoliko sati pojavile u medijima.
Tim je potvrdio da je okončao saradnju sa Nyckom De Vriesom i u isto vreme objavio da “pozajmljuju” Ricciarda od Red Bulla do kraja sezone.

Australijanac se tako na radost mnogih fanova vraća na stazu, a imaćemo prilike da ga gledamo već za dve nedelje na trci u Budimpešti.

 

 

Originalna vest

Savetnik Red Bulla Helmut Marko je bio uveren u kvalitete Holanđanina kada je odlučio da ga angažuje nakon senzacionalnog rezultata na debitantskoj trci u Monci prošle godine.

Međutim, ove sezone se AlphaTauri dosta muči, a De Vries je najbliži bodovima bio u Monaku kada je po kiši bio 12.
Yuki Tsunoda sa druge strane postiže bolje rezultate i pored jasnih limitacija bolida, što je Holandskog vozača stavilo pod još veći pritisak.

 

 

Danas je Holandski novinar Allard Kalff objavio da je De Vriesov angažman u italijanskom timu završen.
U međuvremenu je list De Telegraaf objavio da će Daniel Ricciardo uskočiti u bolid već na VN Mađarske koja se vozi za dve nedelje, dok je otac Nycka De Vriesa za holandsku novinsku agenciju ANP potvrdio da je njegov sin dobio otkaz.

Ove informacije još uvek nisu potvrđene od strane AlphaTaurija.

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Marko obećao Ricciardu sediše ukoliko uradi dobar test na Silverstonu

 

Daniel_Ricciardo_Red_Bull_RB19_Test_Pirelli_Silverston_Garaza_1.jpg

 

Australijanac se ovoga puta vratio u tim iz Faence.


Pre samo dva dana Red Bull je objavio da će Nycka de Vriesa u timu AlphaTaurija zameniti Daniel Ricciardo koji se tako posle nekoliko meseci odsustva vraća na grid. Naime, savetnik ove kompanije izjavio da je Australijanac znao da će dobiti ovu poziciju ukoliko dobro odradi test sa Pirellijem, koji je održan odmah posle VN Velike Britanije.

“On je znao da će dobiti mesto ukoliko sve uradi dobro, on je podneo stres i test odradio veoma dobro.” kazao je Helmut Marko za F1 Insider.

 

Daniel_Ricciardo_Red_Bull_RB19_Test_Pirelli_Silverston_Kamion.jpg

 

Prema njegovim rečima njegov dolazak u tim biće iskorišćen da se izmere i performanse Yukija Tsunode.

“Daniel je sada merilo po kome će se pratiti naš junior, Tsunoda.” dodao je savetnik Red Bulla.

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ricciardo već dao svoj otisak za sedište u AlphaTauriju

 

Daniel_Ricciardo_AlphaTauri_Otisak_Za_Sediste.jpg

 

Australijanac je već boravio u Faenci.


Daniel Ricciardo se pre samo nekoliko dana vratio na grid ovoga puta sa drugim timom Red Bulla sa kojima će sarađivati do kraja sezone. Tako se on po prvi put posle 2013. godine ponovo pojavio u Fenci gde je dao otisak za sedište za svoj novi bolid.

 

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

AlphaTauri menja svoje ime u Hugo Boss?

 

AlphaTauri_Logo_Vrata_VN_Portugala_2021.jpg

 

Tim iz Faence sprema se za potpuno novi izgled.


Red Bull koji je vlasnik tima Alphatauri je tokom prethodnih nekoliko mseci odbacio navde o mogućoj prodaji ove ekipe i najavio još veća ulaganja uz moguću reorganizaciju na svim poljima. Tako će na poziciji šefa stići Laurent Mekies iz Ferrarija umesto odlazećeg legenarnog Austrijanca Franza Tosta ali izgleda je to samo početak.

Kako više izvora najavljuju a među njeima su RacingNews365.com i Formula.Hu, Hugo Boss je u progorovima da postane glavni sponzor tima. Savetnik Red Bulla Helmut Marko izjavio je da će ekipa iz Faence skoro sigurno promeniti ime za narednu godinu a sada špekuliše se da bi mogao da ponese ime ove modne marke.

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ricciardo još jutros operisan u Španiji

 

Daniel_Ricciardo_AlphaTauri_AT04_VN_Holandije_Petak_Garaza_1.jpg

 

Vozač AlphaTaurija imao je hiruški zahvat.


Na drugom treningu za VN Holandije incident na trećoj krivini doživeo je Oscar Piastri nakon čega je završio u zaštitnoj ogradi, ali se koji trenutak kasnije odmah pored njega našao i Daniel Ricciardo. Stariji Austrijanac pokušao je da izbegne svog mlađeg sunarodnik ali nije uspeo, nakon čega je i on doživeo udes. Ovo je manje-više izgledao kao bezazleni incident, ali je odmah po izlasku iz bolida Daniel Ricciardo pokazao da ima bolove u levoj ruci. Na kraju se ispostavilo da je imao lom kosti, zbog čega ga je u nastavku vikenda u bolidu zamenio Liam Lawson a Daniel Ricciardo je odmah krenuo za Španiju jer je već jutros imao zakazanu operaciju koja je dobro prošla.

“Pozdrav svima.” obratio se vozač AlphaTaurija preko društvene mreže Instagram. “Imao sam operaciju tokom ovoga jutra, dobio sam jedno parče metala i to je baš kul. Veliko hvala svima koji su me podržali i popravili moje raspoloženje. Ovo ne znači kraj, veće je samo prvi deo mog povratka.”

https://www.instagram.com/p/CwdJM4-IdsK/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

 

Untitled.png.41aebcafd90c428ef1adaea76fbfd15e.png

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Horner potvrdio da će Ricciardo propustiti i naredne dve trke

 

Daniel_Ricciardo_AlphaTauri_AT04_VN_Holandije_Petak_Garaza_2.jpg

 

Australijancu će biti potrebno još vremena za oporavak.


Daniel Ricciardo doživeo je nesreću na drugom treningu za VN Holandije, kada je zadobio povredu ruke posle čega nije mogao više da vozi a njega je u AlphaTauriju zamenio debitant Liam Lawson. Australijanac je na dan ove trke već bio operisan u Španiji a zbog toga nije se našao ni na trci u Monci.

Posle VN Italije šef Red Bulla potvrdio je da se on sigurno propustiti VN Singapura i da su  šanse minimalne da se pojavi u Japanu.

 

“Singapur? Ne, mislim da ne može da bude spreman za tu trku.” kazao je Christian Horner za RacingNews365.com. “Mislim da možemo da budemo optimistični za Japan, ako oporavak bude išao kako treba, ali očigledno je da proces oporavka utiče na pokretnost ruke. Ali, to smo sve viđali, posebno kada su u pitanju vozači motocikala, posebno oni koji su žurili da se vrate što pre pa naprave još više štete. Mislimo da je najbolje da se oseća potpuno spremno pre nego što se vrati u bolid.”

Prema njegovim rečima povratak Daniela Ricciarda u AlphaTauri očekuje se već za VN Katara.

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

AlphaTauri potvrdio vozačku postavu za 2024.

 

Daniel Ricciardo

 

Nakon dosta odugovlačenja i špekulacija, ekipa AlphaTaurija je potvrdila da će za njih sledeće sezone voziti Yuki Tsunoda i Daniel Ricciardo.


Što se tiče mladog Novozelanđanina Liama Lawsona, za njega ponovo nema mesta, iako je impresionirao sve u trkama u kojima menja povređenog Daniela Ricciarda.

 

Yuki Tsunoda i Daniel Ricciardo

 

“Nalazimo se u privilegovanoj poziciji gde imamo na raspolaganju više fantastičnih talenata iz Red Bull sveta. To je sve zasluga Dr. Helmuta Marka i svega što je radio proteklih godina. Yuki i Daniel su pokazali ne samo fantastične veštine trkanja, već su i globalni ambasadori našeg tima i ovog sporta”, izjavio je Peter Bayer, izvršni direktor AlphaTaurija.

Što se Liama Lawsona tiče, Bayer o njemu ima samo reči hvale: “Liam je sebe doveo pravo pod svetla reflektora u Formuli 1 za svega tri trke i presrećan sam što možemo da nastavimo da ga pripremamo za budućnost.”

 

Lisam_Lawson_AlphaTauri_VN_Singapura_Grid.jpg

 

Situaciju oko Lawsona je prokomentarisao i trenutni šef ekipe Franz Tost: “Liam je impresionirao sve u trkama u kojima je do sada učestvovao i definitivno će pomoći timu u svojoj ulozi razvojnog i trećeg vozača. Verujem da ga u skorije vreme čeka budućnost u Formuli 1.”

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

AlphaTauri objavljuje novo ime svog tima na VN SAD?

 

AlphaTauri_Logo_VN_Meksika_2021.jpg

 

Već je poznato da će tim iz Faence proći kroz velike promene.


AlphaTauri nije na najbolji način započeo ovu sezonu, pošto njihov bolid nije pokazao dobre performanse, a prva žrtva je bio Nyck de Vries. Holanđanin je odmah posle VN Velike Britanije bio zamenjen povratnikom Danielom Ricciardom sve do VN Holandije, gde je Australijanac doživeo povredu ruke, pa je na njegovo mesto došao novajlija Liam Lawson. Sve u svemu, tim je do sada sakupio 5 poena i zauzima poslednje mesto u šampionatu konstruktora zbog čega su najavljene velike promene.

 

Yuki_Tsunoda_Liam_Lawson_AlphaTauri_VN_Japana_Staza.jpg

 

Već tokom leta se moglo čuti da će Red Bull Grupa prodati svoju manju ekipu, što je to kasnije dematovano, ali je potvrđeno da će se svakako tražiti novi partner. Prema informacijama iz više izvora, kao glavni sponzori tima iz Fence mogli bi da budu Adidas ili Hugo Boss, ali za sada još uvek nije poznato koje ime će nositi ova postava u narednoj sezoni. Isti izvori navode da bi ova misterija mogla da se reši već na VN SAD u Ostinu.

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

AlphaTauri dobio novo ime i logo

 

Yuki_Tsunoda_AlphaTauri_AT03_VN_Italije_Subota.jpg.webp

 

Italijanski tim je potvrdio da će se od sledeće sezone zvati Visa Cash App RB.


Tokom prethodnih nedelja se već spekulisalo da će Visa i Cash App postati glavni sponzori tima,a to je danas i potvrđeno.

“Fantastično je što konačno možemo da otkrijemo naš novi identitet i poželimo dobrodošlicu novom partneru u trenutku kada započinjemo jedan novi deo naše priče u Formuli 1.”

“Tim ulazi u novu eru trkanja. Ostajemo verni korenima, imamo talentovan tim, ali sada imamo veći fokus na borbu za najveće nagrade. Imamo hrabru viziju za tim koji ćemo voditi ja i šef ekipe Laurent Mekies uz podršku Vise i Cassh App” izjavio je izvršni direktor ekipe Peter Bayer.

Ekipa Visa Cash App RB će novi bolid predstaviti 8. februara u Las Vegasu, a tada ćemo prvi put videti i nove boje ekipe. Za sada je samo prikazan novi logo.

 

u6PKgaA.png

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Marko demantovao da je Ricciardu postavljen ultimatum

 

Daniel_Ricciardo_VCRB_VN_Australije_Garaza.jpg

 

Savetnik Red Bulla oglasio se povodom nedavnih dešavanja.


Posle prve tri runde u ovoj sezoni Daniel Ricciardo nije uspeo da prikaže dobre performanse, dok je sa druge strane njegov timski kolega uspeo da sakupi čak šest poena. Tako je New Zealand Herald preneo informaciju da je uprava Red Bulla dala ultimatum Danielu Ricciardu da u naredne dve trke poboljša svoje performanse ili će na njegovo mesto doći Liam Lawson.

 

Ipak, Helmut Marko u intervjuu za Motorsport-Total.com kazao da ovi navodi nisu tačni i da Red Bull nije postavio ultimatum Danielu Ricciardu. Sa druge strane ovaj nemački portal navodi da ukoliko Australijanac ne poboljša svoj učinak, on bi mogao da izgubi svoju poziciju u timu ali to bi se možda desilo pre letnje pauze.

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...