Jump to content
FAS Goran
neshaoct

McLaren P15 / McLaren Senna

Recommended Posts

McLaren priprema novi model P15
 
mclaren%20p15.jpg

 

Britanski mediji pišu da McLaren priprema novi sportski model koji će u ponudi te marke zauzeti mesto između modela 12C i P1.

Novi McLaren je trenutno poznat pod kodnom oznakom P15, a radi se o automobilu koji će pokretati centralno smešteni turbo motor. Kako stvari sada stoje, to bi trebalo da bude modifikovana verzija 3.8 litarskog twin-turbo agregata koji pokreće 12C. Ipak, novi model se neće pojaviti tako skoro, a kada se pojavi trebalo bi da košta oko 400.000 funti (482.230 evra).

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites
McLaren P15 stiže 2017. godine

 

mclaren%201014.jpg

 

McLaren priprema novi model koji je trenutno poznat pod kodnom oznakom P15. Kako stvari sada stoje, P15 će se pojaviti tokom 2017. godine, a radi se o sportskom dvosedu sa monokok strukturom od ugljeničnih vlakana. Konkretni detalji još nisu poznati, ali glasine kažu da će ovaj model imati hibridni pogonski sistem, a u to bi navodno mogla da bude umešana i Honda. Za razliku od McLarena P1 koji će biti proizveden u ograničenom broju primeraka, budući P15 će biti klasičan produkcijski model, dostupan svakome ko ima oko 500.000 dolara (nešto više od 360.000 evra).

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

McLaren P15 dolazi početkom sledeće godine

 

mclaren%20bp15.jpg

 

McLaren je potvrdio da radi na novom automobilu, koji će biti razvijan pod kodnim imenom P15, a koji ne treba mešati sa modelom koji se razvija pod kodnim imenom BP23, a koji zapravo predstavlja naslednika modela F1. Navodno će novi model performansama moći da stane uz bok sa nekim od modela iz ''Ultimativne serije'', koji mogu da se voze samo po trkačkoj stazi. Novi P15 biće verovatno najbrži drumski model kompanije, a verovatno je da će premijeru doživeti na salonu automobila u Ženevi 2018.godine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovo je McLaren Senna

 

McLaren Senna

 

Dugo najavljivani novi McLarenov hypercar kodne oznake P15 je konačno pred nama, i to pod nazivom McLaren Senna, po legendarnom Brazilcu Ayrtonu Senni (za McLaren je vozio od 1988. do 1993. godine, osvojio je tri titule svetskog šampiona i 35 od svoje 41 pobede u Formuli 1).

 

McLaren Senna

 

Po do sada saopštenim podacima, McLaren Senna pokreće 4.0 litarski twin-turbo V8 motor sa 800KS i 800 Nm obrtnog momenta, pri čemu ovaj automobil sa zadnjim pogonom odlikuju i dugački prednji prepust, vrata sa staklenim panelima, upadljivi zadnji spojler, Inconel i titanium izduvni sistem, kao i Pirelli P Zero Trofeo R gume.

 

McLaren Senna McLaren Senna

 

McLaren navodi da je automobil težak samo 1198 kg (zahvaljujući upotrebi ugljeničnih vlakana), pa odnos snaga/težina iznosi 668KS po toni.

 

McLaren Senna McLaren Senna

 

Tu su između ostalog i kontrola šasije RaceActive Chassis Control II i Active Dynamics Panel pri čemu vozač može da bira između tri režima vožnje (Comfort, Sport i Track).

 

McLaren Senna McLaren Senna

 

U planu je serija od samo 500 primeraka (po ceni od 750.000 funti po primerku, tj. 850.000 evra), s tim što će poslednji biti prodat na aukciji čiji prihod ide u dobrotvorne svrhe. Kupac tog poslednjeg primerka će dobiti i repliku kacige Ayrtona Senne koju su potpisali Bruno i Viviane Senna.

 

McLaren Senna McLaren Senna

 

Automobil je inače predstavljen na zatvorenoj prezentaciji za grupu odabranih, dok će šira publika ovaj McLaren moći da upozna početkom marta sledeće godine, na sajmu automobila u Ženevi.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

McLaren Senna Carbon Theme

 

176823-mclaren senna 1.jpg

 

Najnoviji McLarenov model Senna će od sajma automobila u Ženevi biti dostupan i sa opcionim ''Carbon Theme'' paketom. Carbon Theme je naime novo specijalno izdanje za koje je zaslužno odeljenje McLaren Special Operations, a podrazumeva 67 komponenti od vidljivih ugljeničnih vlakana.

 

mclaren senna 11111.jpg

 

Tu su i elementi u ''Solar Yellow'' boji, dok su kočiona klešta u ''Laurel Green'' boji, što sve zajedno podseća na žuto-zelenu kacigu legendarnog brazilskog vozača F1 Ayrtona Senne, po kome je automobil i dobio ime.

 

176825-mclaren senna 111.jpg

 

Takođe, tu su i sedmokraki točkovi od ugljeničnih vlakana, kao i žuti i zeleni detalji u enterijeru, uz slovo S na naslonima.

 

176824-mclaren senna 11.jpg

 

Dok standardni Mclaren Senna košta 750.000 funti, ovaj Carbon Theme paket cenu diže za još 300.000 funti.

Podsećanja radi, McLaren Senna pokreće 4.0 litarski twin-turbo V8 motor sa 800KS i 800 Nm obrtnog momenta, pri čemu ovaj automobil sa zadnjim pogonom odlikuju i dugački prednji prepust, vrata sa staklenim panelima, upadljivi zadnji spojler, Inconel i titanium izduvni sistem, kao i Pirelli P Zero Trofeo R gume. Ubrzanje od 0 do 100 km/h traje samo 2.8 sekundi, a najveća brzina iznosi 340 km/h. McLaren navodi da je automobil težak samo 1198 kg, pa odnos snaga/težina iznosi 668KS po toni. Tu su između ostalog i kontrola šasije RaceActive Chassis Control II i Active Dynamics Panel pri čemu vozač može da bira između tri režima vožnje (Comfort, Sport i Track).

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

McLaren Senna GTR Concept

 

mclaren-senna-gtr-concept 1.jpg

 

McLaren je na salonu automobila u Ženevi predstavio naslednika legendarnog modela McLaren F1 GTR, koji nosi naziv Senna GTR.

 

mclaren-senna-gtr-concept 11.jpg

 

Mada je za sada reč o konceptnom automobilu, najavljena je i njegova proizvodnja, i to u najviše 75 primeraka.

 

mclaren-senna-gtr-concept 111.jpg

 

McLaren još uvek nije izneo konkretne brojke, ali je najavio da će automobil imati najmanje 825KS, kao i da će biti brži od standardnog modela Senne, odnosno, biće najbrži model kompanije ikada, ako se izuzmu bolidi F1.

 

mclaren-senna-gtr-concept 1111.jpg

 

Cena će biti viša od milion evra.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

McLaren Senna GTR već rasprodat

 

mclaren-senna-gtr-concept 1.jpg

 

McLaren Senna GTR je privukao veliku pažnju na sajmu automobila u Ženevi ranije ovog meseca, a sa sigurnošću se može reći da je najimpresivniji automobil za stazu koji danas postoji. Fanovi britanskog brenda su toliko oduševljeni superautomobilom ograničene proizvodnje da su svi već rasprodati. Ukupno 150 osoba je pokazalo interes za kupovinu McLarena Senna GTR, ali kompanija će proizvesti samo 75 automobila u svom postrojenju u Wokingu. Pre plaćanja poreza automobil će koštati najmanje milion funti, odnosno blizu 1.14 miliona evra.

 

mclaren-senna-gtr-concept 111.jpg

 

McLaren je u Ženevi predstavio prototip koji je blizu prozivodnje, a produkcijski model će dobiti menjač specijalno optimizovan za trke, koji će biti napredniji od sedmostepenog McLarenovog menjača iz standardnog modela Senna. Važno je pomenuti i napredni prilagodljivi sistem kontrole proklizavanja sličan onom koji koristi model P1 GTR.

 

mclaren-senna-gtr-concept 1111.jpg

 

McLaren je obećao da će 4,0 litarski biturbo V8 motor razvijati najmanje 825KS, što bi trebalo da omogući automobilu s karoserijom od ugljeničnih vlakana da od 0 do 100 km/h ubrza za manje od 2,8 sekundi. Iz McLarena je potvrđeno da će GTR biti brži od standardnog modela, ali o brojkama za sada nema zvaničnih detalja. Inženjeri i dizajneri u McLarenu su već pokazali svoje veštine na aerodinamičnom body kitu. Širi prednji i zadnji blatobrani, novi dizan naplataka i veći zadnji difuzor stvaraju 1.000 kg potiska.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prvi McLaren Senna isporučen u SAD

 

mclaren s 33333.jpg

 

Prvi McLaren Senna isporučen je u SAD, a srećni kupac Majkl Fuks iz Njujorka odlučio se na ''Emerald Green'' zelenu boju karbon-fiber karoserije.

 

mclaren s 33.jpg

 

Ovaj primerak Senne ima 67 delova, a proizvodnja celog automobila trajala je 1.000 sati. Za razliku od evropske varijante, ovaj McLaren Senna ima dva izduva umesto tri.

 

mclaren s 3.jpg

 

McLaren će napraviti samo 500 jedinica Senne, a trećinu su naručili kupci iz SAD.

 

mclaren s 3333.jpg

 

Za pogon Senne zadužen je twin-turbo 4.0-litarski V8 sa 789 KS i 800 Nm obrtnog momenta. Automobil je težak samo 1.189 kilograma pa ubrzava 0-100 km/h za svega 2.8 sekundi, do 200 za 6.8, a četvrt milje prelazi za 9.9.

Cena Senne u SAD je oko milion dolara.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Isporučen prvi McLaren Senna

 

McLarenSenna 1.jpg

 

Prvi proizvedeni McLaren Senna sa brojem šasije ''001'' zvanično je isporučen biznismenu iz Londona Dejvidu Kajtu kome je ključeve ovog superautomobila, uručio Majk Flivit CEO Meklaren automotiva na ceremoniji u Meklarenovom tehnološkom centru. Prvi kupac je odmah krenuo na put, u društvu još pet McLarena dug 1.400 km. ''Senna 001'' trenutno je je na pisti Pol Rikar u Francuskoj, a za volanom će, između ostalih biti i Ambasador Meklarena Bruno Sena, nekadašnji vozač Formule 1 i nećak jednog od najboljih vozača svih vremena, trostrukog prvaka sveta Ajrtona Sene po kome je Meklarenovo čudo na točkovima i dobilo ime.

 

meklaren sena 11.jpg

 

''Uručiti ključeve prvog McLarena Senna kupcu za mene je izuzetna čast'' - kaže Majk Flivit CEO Meklarena. ''Dejvid Kajt je dugogodišnji zaljubljenik u Meklaren.''

 

meklaren sena 11111.jpg

 

Koliko je ovaj automobil poseban ilustruje i podatak da je samo za farbanje utrošeno oko 600 radnih časova!

 

meklaren sena 111.jpg

 

Biće napravljeno samo 500 komada Senne, što garantuje vlasnicima (svih 500 je već prodato) da će na svojoj investiciji, koja ima početnu cenu od 750.000 funti, u narednim godinama samo zarađivati jer će cena ''ići u nebo''.

 

meklaren sena 1111.jpg

 

Ovaj dvosed izrađen naravnop od karbon-ugljeničnih vlakana, ima mbenzinski motor od 4.0 litara koji isporučuje 789 KS. Obrtni moment je 800 nm. Menjač je automatski sedmostepeni sa dvostrukim kvačilom. Od 0-100 km/h stiže za 2.7s. Od 0 do 200 km/h za 6.8 sek. Od 0 do 300 km/h za 17.5 sekundi! ''Četvrt milje'' prevaljuje za 9.9 sekundi. Maksimalna brzina je 340 km/h.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...