Jump to content
FAS Goran
TheCityAndTheStars

O pravnom aspektu privatnih kamera u saobraćaju

Recommended Posts

Pitas ga da ti pokaze gde to pise u zakonu ;)

I gde pise da je on nadlezan za uredjaj u mojim ili tvojim kolima.

Nigde ne mrdam bez kamere :) a zanimljiva je i aplikacija za android

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne postoji pravo privatnosti na javnom mestu. Zato se i zove javnim mestom.
Napolju je dozvoljeno snimanje svega, svakoga, bilo gde, osim tamo gde je postavljenim znakom zabranjeno. Obično ispred vojnih objekata, diplomatskih predstavništava, rezidencija i sl.
Sama činjenica da postoji takav znak je još jedan pokazatelj da se napolju može snimati svako, svuda i sve...osim tamo gde je postavljenim znakom zabranjeno.
 
Ne treba prosto snimanje brkati, meštati sa opcijom kasnijeg korišćenja toga što je snimljeno u nekom sudskom postupku (prekršajnom ili krivičnom). To je potpuno drugi par opanaka :) i ne treba priču oko toga ''ubacivati'' u prostu priču smem li da snimam napolju, ili ne smem.
 
Sve što je snimljeno na javnom mestu sme da se učini dostupnim trećim licima. Sme i preko sredstava javnog informisanja, sme i preko interneta (YouTube i ostali kanali), ne treba dozvola onoga koji se na snimku vidi. Nije ga niko snimio u njegovoj kući, nego na javnom mestu. Je l treba sad da kačimo gomilu snimaka sa raznih koncerata (Guča, Exit...), kao i manifestacija gde nema naplaćivanja karata, raznih proslava...maaa, milion i jedna situacija? Je l neko ikada išao i tražio napismeno od posetilaca dozvolu da okači snimak sa sabora na YT, a na tom snimku se vidi taj i taj posetilac Sabora?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Samo tu na sredini pise glavna stvar, ako ih ne ometas u radu a slubena lica smatraju da cak i snimanje sa 100m ih ometa u radu jer kad ti snimas sluzbeno lice kako uzima mito, ometas ih cak i da snimas sa 5km :turned::laughing:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uhapšen zbog snimka

 

uhapsen-zbog-snimka.jpg

 

Nekima izgleda nije dosta sve većeg broja policijskih kamera koje snimaju prebrze vozače već moraju i sami zabeležiti koliko su brzo išli. Jednog vozača je taj snimak koštao robije.
Šon Dejvis iz Velike Britanije, star četrdesetdve godine, uspeo je da dobije dve godine i četiri meseca zatvora zbog brze vožnje. Ono što je zanimljivo jeste da je sam policiji obezbedio dokaze protiv sebe. On je vozio preko 300 na sat na auto-putu i naravno morao je sve to da snimi telefonom. Kada ga je policija privela, zbog stvari koje nemaju veze sa jurnjavom, na njegovom telefonu je našla snimak koji je poslužio kao dokaz. Na snimku se vidi i njegova dvadesettrogodišnja ćerka koja je taticu ohrabrivala da vozi brže a to je prekršaj koji je takođe kažnjiv po britanskom zakonu. Ona je dobila samo zabranu upravljanja motornim vozilima u trajanju od dve godine, i uslovnu kaznu zatvora od 18 meseci.
Evo snimka koji je Dejvisa stavio iza rešetaka:
 
 
 
-------------------------------------------------------
 
Ne znam šta je radio njegov advokat, jer jedno od osnovnih načela je zabrana samooptuživanja. Drugim rečima, ovaj snimak nikako nije mogao biti korišćen kao dokaz.
Kao što nije dovoljno da odete u Policiju i kažete ''ja sam učinio to i to delo''. Priznanje ništa neće vredeti ako se u istražnim radnjama ne prikupe dokazi za to što tvrdite, ali ne tako što ćemo sami protiv sebe skupljati dokaze, a opet zbog primene načela zabrane samooptuživanja.
Ne znam...nekako ne ide ova priča. Jedino ako kod njih ovo nije podvedeno kao krivično, ali čovek je zaglavio zatvor na 28 meseci (što je ozbiljna kazna), mora to onda biti krivično.   :question:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nemaju oni pojma šta je srpski  apelacioni sud  :D

Što se mene tiče - hvala bogu da im je tako. 

 

 

Nešo, da li znaš da se kod nas na sudu obara ako, recimo, pandur u zapisniku izjavi da je to i to počinjeno ispred kuće oker boje, a ona je zapravo braon...headshot-suicide.gif

Prostora za manipulaciju i izvlačenje koliko voliš.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mozda njihov zakon nema takve propise koji omogucavaju izvlacenje kriminalaca :D

 

Pomislio sam i ja to, zato sam ostavio link ka praksi Evropskog Suda za ljudska prava, za Veliku Britaniju bi njihove odluke morale biti obavezujuće...a, onda sad naletim na:

 

British judges not bound by European court of human rights

http://www.theguardian.com/law/2015/may/24/british-courts-echr-leveson

Izgleda je tu stvar komplikovanija...

 

@ Totti

Možda jedino ako bi boja kuće bila važna činjenica koja u konkretnom slučaju nekako utiče na delo, ali..ne vidim kako bi boja mogla da utiče. Samim tim ne može biti od značaja za postojanje dela da li je kuća bele, oker, braon ili crvene boje. Možda ako u opisu lica mesta nije navedena nikakava adresa, ništa, nego samo taj podatak o kući određene boje...a, npr. priča je oko toga gde počinje puna linija, pa se sada ''vadi'' sa tim da je ustvari bila kuća neke druge boje gde je linija inače isprekidana... :D tako nešto slično.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa kako samo puni ova benzinjara,jos mrga A6 jos karavan :unworthy:

 

btw nije on jednom prekoracio brzinu,nije u pitanju jedan snimak vec vise njih(6-7 razlicitih) na kojima ga on tera do daske :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zabrana samooptuživanja... da vidim jesam li dobro razumeo.

 

Znači, napravim krivično delo, recimo, opljačkam nekog. Odem na policiju, dam im sve dokaze i sve kažem protiv sebe i oni to ne mogu da koriste na sudu protiv mene? :smoke:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Španac vozio 272 km/h, uhapšen zbog sopstvenog snimka

 

Španska policija uspela je posle skoro dva meseca da indentifikuje vozača koji je divljao na autoputu od Burgosa do Leona. On je početkom novembra dostigao brzinu od čak 272 kilometra na čas, na mestu gde je ograničenje ''svega'' 120 km/h. Snimak svog divljanja je postavio na društvenoj mreži, i to ga je dovelo u centar pažnje španske policije. Analitičari civilnog saobraćaja u Burgosu su tokom preventivne, rutinske kontrole društvenih mreža pronašle njegov video i počeli istragu. Vozač je pokušao da manipulacijom snimka odometra sakrije model svog automobila, ali nije uspeo. Automobil je identifikovan kao Porsche Cayenne, a ubrzo i njegov vlasnik, za koga španski mediji prenose samo da je u pitanju 29-godišnjak iz Kantabrije.

Vozilo mu je oduzeto, a španske vlasti su snimak odmah uklonile sa društvenih mreža.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo imamo i mi retarde u još gorim uslovima koji voze 200+ gde je ograničenje 50kmh i snima se pri tom

 

 

A dal će kod nas da odreaguju organi gonjenja i da ga sankcionišu? Čisto sumnjam...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Deo o blogerima, vlogerim i ostalimogerima je sada u posebnoj temi:

https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/75719-razni-blogeri-vlogeriwtf/

 

==============

22 hours ago, Markobgd said:

A dal će kod nas da odreaguju organi gonjenja i da ga sankcionišu? Čisto sumnjam...

Realno, na osnovu samo tog snimka i ne mogu...šta policajac da napiše u prekršajnom nalogu...kog dana je učinjen prekršaj, u koje vreme? ;) 

 

Pravilnik o načinu vršenja kontrole i neposrednog regulisanja saobraćaja na putevima i vođenju obaveznih evidencija o primeni posebnih mera i ovlašćenja

 

Član 50.

Quote

 

Policijski službenici u cilju otkrivanja, dokumentovanja i dokazivanja saobraćajnih prekršaja i drugih delikata, mogu koristiti vozila sa ili bez spoljnih obeležja policije, sa ugrađenim uređajima za utvrđivanje prekršaja u saobraćaju, sistem video-nadzora postavljen u cilju praćenja bezbednosti i protočnosti saobraćaja i ponašanja učesnika u saobraćaju, kao i korišćenje ručnih video-kamera i fotoaparata iz vozila sa ili bez spoljnih obeležja policije, ili snimanje i fotografisanje prekršaja bez korišćenja službenih vozila.

Video-zapis, odnosno fotografija obavezno moraju imati datum i vreme snimljenog prekršaja. 

Član 61.

Quote

 

Evidencija o privremeno oduzetim predmetima (Obrazac PMO 3)

Evidencija o privremeno oduzetim predmetima sadrži podatke koji se odnose na privremeno oduzimanje registarskih tablica, putne isprave ili druge isprave za prelazak državne granice, obrasca strane vozačke dozvole i predmeta - dokaza o učinjenom prekršaju. 

Ovako izgleda ta potvrda:

 

Screenshot_19.jpg

 

Koliko kontam, policajac sam mora pribaviti dokaz, tj. sam mora snimiti prekršaj (u ovom slučaju prekoračenje brzine), službenim uređajem za to predviđenim, na način koji je u članu 50. predviđen.

Ili, može zaustaviti vozača, videti da ovaj npr. ima kameru u autu koja je snimila njegovu vožnju (pa tako i to prekoračenje koje je policajac upravo video, ali nije dokumentovao službenim uređajem), i onda mu oduzeti taj predmet (celu kameru, ili možda samo karticu iz nje na koju kamera snima), jer je to predmet (dokaz) o učinjenom prekršaju, i izdati o tome onu potvrdu gore. Ali, i taj snimak mora imati datum i vreme, tj. mora učinjen prekršaj biti vremenski određen. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vozio 270 km/h na putu gde je dozvoljeno 80

 

176056-norway.jpg.2ca9e96a01a3555125f8f0a5882f14a3.jpg

 

Mladić iz Norveške priveden je nakon što je snimak svoje vožnje postavio na društvene mreže. Norveška policija saopštila je da je identifikovala i pronašla tinejdžera koji je, prema njihovim rečima, postavio rekord u prekoračenju brzine na putevima u toj zemlji.     Ovaj mladić vozio je automobil na severu Norveške brzinom između 250 i 270 km/h, na deonici gde je dozvoljeno svega 80 km/h. Tinejdžer je pritom snimao vožnju mobilnim telefonom, kako bi se svojim “podvigom” pohvalio na društvenim mrežama. Policija navodi da je ispitala vozača, kojeg je identifikovala na osnovu snimka sa Interneta, i da će video biti jedan od dokaza u postupku protiv njega, prenosi norveški NRK. Vožnja brzinom od 270 na sat, na putu gde je ograničenje 80, smatra se krivičnim delom za koje je predviđena čak i zatvorska kazna, kažu u policiji i dodaju da bi ona mogla biti i veća od zakonom propisane ukoliko postoje otežavajuće okolnosti po okrivljenog.

 

Otežavajuća okolnost bi, u ovom slučaju, moglo biti eventualno otkriće sličnih dela koje je mladić ranije počinio. Lokalni šef saobraćajne policije, Geir Marthinsen, izjavio je da je opasnost od tako brze vožnje na javnom putu toliko očita da je ne treba posebno nagalašavati. On je pohvalio pripadnike lokalne policije za brzo i efikasno delovanje u pronalaženju krivca, naglasivši kako je njihova pravovremena intervencija možda sačuvala nečije živote. Na Fejsbuk stranici NRK vest je naišla na podeljene komentare. Dok su neki čestitali vozaču na novom brzinskom rekordu na norveškim saobraćajnicama, drugi su se u neverici pitali kako je uopšte moguće da neko vozi tako brzo s obzirom da je u pitanju planinski put, a treći su uzaludno tražili link kako bi odgledali video snimak vožnje.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 22/05/2019 at 1:15 PM, neshaoct said:

autoanaliza.jpg AutoAnaliza video: Snimate saobraćaj? Da li vas policija može kazniti i da li snimak može biti dokaz na sudu?

 

 

I kako do kraja stoji pravno snimanje dash kamerama?

Koliko sam video kod nas je dozvoljeno, kod Grka nije zabranjeno ali je navodno pri zaustavljanju od strane saobraćajne policije bolje reći da kamera služi za snimanje lepih krajolika a ne saobraćaja, a kod Bugara nisam uspeo da razaznam u kojim sutuacijama je problematično.

Da li isključujete kamere na graničnim prlazima, može li tu biti neke neprijatnosti sa carinicima?

Šta u slučaju kad vas zaustavi saobraćajna patrola, snimanje se nastvalja ili ga prekinuti?

Share this post


Link to post
Share on other sites



I kako do kraja stoji pravno snimanje dash kamerama?
Koliko sam video kod nas je dozvoljeno, kod Grka nije zabranjeno ali je navodno pri zaustavljanju od strane saobraćajne policije bolje reći da kamera služi za snimanje lepih krajolika a ne saobraćaja, a kod Bugara nisam uspeo da razaznam u kojim sutuacijama je problematično.
Da li isključujete kamere na graničnim prlazima, može li tu biti neke neprijatnosti sa carinicima?
Šta u slučaju kad vas zaustavi saobraćajna patrola, snimanje se nastvalja ili ga prekinuti?


U MK se mora skinuti/ugasiti kamera makar bila i fabricki ugradjena. Ipak, makedonci imaju zavrsnu rec.
Ja sam vozio po BiH, CG, HU, nisam problema imao. Lakse je reci da kamera sluzi za zastitu licne imovine (i pravicnije) jer ako kazes za snimanje saobracaja to moze samo policija ili neko ko ima odobrenje, te ces tu imati problem.
Licno svoj DVR pauziram pred granicne prelaze. Mene su zaustavljali i ovako i onako, niko me nije cimao za DVR.

Sent from NOMU S10 PRO using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Auto-kamera: ''štiti'' od zatvora, kazni, zabrana, oduzimanja dozvole...

 

pexels-max-avans-5092827.jpg

 

Pošto nakon saobraćajne nezgode vrlo lako možete da se nađete u situaciji da budete proglašeni krivim iako niste krivi, savetujemo da nabavite auto-kameru. Ovo nije nikakva reklama! Možete da birate razne marke, prodavce (koji nabavljaju od raznih uvoznika), da ih poručujete iz inostranstva ili nabavljate na drugi način. Važno je da imate video dokaz u slučaju da dođe do saobraćajne nezgode.

 

Crveno svetlo na semaforu

Uzmimo kao primer da ste se sudarili na raskrsnici sa semaforima. Obe strane tvrde da su prošle na zeleno svetlo. Dakle, vaša reč protiv njegove. Kako dokazati da niste vi krivi? I još ako ste vi bili sami, a on je u autu imao svedoke? U tom slučaju kamera može da bude neopisivo korisna. Njegovi svedoci mogu da kažu šta god žele, ali snimak sa kamere ne laže. Naravno, nije sve tako jednostavno.

 

Da li sud može da odbije video snimak kao dokaz?

Može - ali tada bi trebalo u presudi da obrazloži zbog čega nije prihvatio taj video snimak kao dokaz. Nažalost, sudija ima pravo i da ne obrazloži odbijanje video snimka. To jeste nelogično i nepravedno, ali takav je Zakon. Ali zato, u tom slučaju, vi imate pravo da uložite žalbu kako bi ste iskoristili mogućnost da dobijete ponovno suđenje. To ipak ne znači da će vaša žalba sigurno biti prihvaćena... Međutim, i u slučaju kada sud prihvati video snimak sa vaše auto-kamere kao dokaz, to ne znači da će automatski na osnovu njega da vas oslobodi krivice. Jednostavno ne postoje konkretna pravila po kojima se postupa u ovakvim situacijama. Sudija procenjuje video snimak isto kao i svaki drugi dokaz. Možda će proceniti da se incident, udes, prekršaj ili o čemu god da je reč, ne vide dovoljno jasno na snimku da bi se doneo bilo kakav zaključak. Ponavljamo - video snimak sa auto-kamere se tretira isto kao svaki drugi dokaz. Sudija odlučuje o njegovoj relevantnosti.

 

Da li kamerom mogu da dokažem da nisam prošao kroz crveno na semaforu?

Možete, ali samo u slučaju da vam je kaznu pisao policajac koji je video da ste prošli kroz crveno. Ukoliko vas je snimila saobraćajna kamera, pa postoje snimci da ste prošli kroz crveno, tu nema mnogo pomoći.

 

Da li auto-kamerom mogu da dokažem da nisam prekoračio ograničenje brzine?

Ne možete. Naprednije kamere imaju zaista brojne funkcije, uključujući i beleženje i pokazivanje brzine kretanja. Međutim, ako vas policija ''upuca'' svojim uređajem za merenje brzine ili saobraćajna kamera koja automatski snima vozila, podaci sa vaše auto-kamere neće biti od nikakve koristi.

 

Olakšavajuće okolnosti čak i kada ste krivi

Čak i ukoliko ste vi krivi za saobraćajnu nezgodu, snimak sa kamere može da pokaže da postoje olakšavajuće okolnosti. Možda ste udarili drugo vozilo zato što ste bili prinuđeni da izbegnete pešaka koji je nepažljivo istrčao na put i odmah zatim pobegao. Mnogo je primera koji mogu da se na sudu smatraju olakšavajućim okolnostima kada saobraćajna nezgoda rezultuje teškim posledicama, kao npr. smrću pešaka, bicikliste, motocikliste ili nekoga u drugom automobilu. Snimak može da pokaže i da postoji podeljena odgovornost.

 

Zaključak

Video snimak sa kamere se na sudu ceni slično kao i svaki drugi dokaz. Može da se prihvati, da se odbaci, da se pošalje na veštačenje... Nemaju sve kamere dovoljno kvalitetan snimak da bi se videle registarske tablice i slično. Naročito one najjeftinije mogu da imaju veoma loš kvalitet snimanja. Međutim, čak i veoma loš snimak može da dokaže da, na primer, niste:

  • prošli kroz crveno na semaforu.
  • prešli u suprotnu traku.
  • oduzeli nekome prednost.
  • udarili pešaka koji je već bio na zebri, već da je on bukvalno istrčao ispred vas.
  • udarili vi auto koji je bio ispred vas, već da je on iznenada krenuo unazad (to se dešava relativno često, verovali ili ne).

Autor: Dragan Romčević

 

preuzeto sa - polovniautomobili.com

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...