Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Rolls-Royce razmatra proizvodnju SUV-a / Rolls-Royce Cullinan

Recommended Posts

96490-rolls%2032.jpg

 

Nakon što je nedavno odjeknula vest da će Bentley u svoju ponudu uvrstiti i SUV, na kome se intenzivno radi, i glavni konkurenti u Rolls-Royceu su se ozbiljno zainteresovali za celu priču. Glavni šef Rolls-Roycea, Torsten Mueller-Oetvoes, izjavio je da će kompanija uskoro doneti odluku, a trenutno je u toku izrada dizajnerskih nacrta i skica, odnosno ispitivanje tržišta. Ali, kao što se i očekivalo, problem nije tehničke ili dizajnerske prirode. Problem je u činjenici da superluksuzni brend poput Rolls-Roycea do sada nije imao model u tom segmentu, pa se boje gubitka eskluzivnosti, odnosno renomea. Bentley je inače najavio da će njihov SUV koštati oko 180.000 evra.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites
Rolls-Royce SUV stiže 2017. godine?

 

rolls%20suv%202017.jpg

 

Bentley i Lamborghini su već ranije potvrdili svoje buduće SUV modele, a i britanski Rolls-Royce (u vlasništvu BMW-a) će se pridružiti tom trendu. Po poslednjim vestima iz britanskih izvora, Rolls-Royce će svoj SUV/crossover predstaviti krajem 2017. godine. Šef dizajna Giles Taylor je za britanske medije između ostalog izjavio da veruje da takav model neće potkopati Rolls-Royce brend. Kako se veruje, novi SUV će biti deo Ghost porodice, a neće biti napravljen na bazi Phantoma kako se ranije mislilo. Što se cene tiče, Rolls-Royce SUV bi trebalo da košta od 200.00 funti pa naviše. Takođe, Rolls-Royce će 2017. godine predstaviti i novi Phantom, a 2018. stiže i potpuno novi Ghost.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Odluka o Rolls-Royce SUV modelu tokom ove godine

 

114747-rolls%20suv.jpg

 

Ovde prvo podsećanje da je Rolls-Royce (inače u vlasništvu BMW-a) tokom 2014. širom sveta isporučio 4.063 svoja vozila, što je u poređenju sa 2013. godinom rast od 12 odsto. Treba pomenuti da je to već peta rekordna godina zaredom za Rolls-Royce, kao i da je najprodavaniji model i dalje Phantom. Međutim, u kompaniji imaju planove da još povećaju prodaju, a da bi u tome i uspeli neophodan im je i SUV/crossover model.  

 

Prošle godine su brojni mediji preneli vest da je Rolls-Royce SUV model već u razvoju, i to pod kodnom oznakom Cullinan, po najvećem dijamantu na svetu. Najnovije informacije ipak kaže da Rolls-Royce (odnosno BMW) tek treba da donese konačnu odluku o SUV-u, a to je za britanske medije potvrdio i prvi čovek Rolls-Roycea Torsten Muller-Otvos. Sudbina SUV-a naime još nije sigurna, a nezvaničmo se govori da bi u Rolls-Royce već odustali od ovog projekta da rivalski Bentley nije objavio da će oni kupcima ponuditi svoj luksuzni SUV. Kako bilo, konačnu odluku o SUV-u će Rolls-Royce (BMW) doneti tokom ove godine.

 

Prošlogodišnje glasine su inače govorile da se premijera Rollsovog SUV-a može očekivati tokom 2018. godine, kao i da u kompaniji planiraju da godišnje prodaju najmanje 2.000 komada ovog modela, pri čemu bi veći deo bio namenjen SAD-u i Bliskom istoku. O samom automobilu nije bilo mnogo detalja, ali se pričalo da bi trebalo da koristi komponente budućeg BMW-a X7 i nove Serije 7, kao i da bi kupci trebalo da imaju izbor između verzije sa V12 motorom i plug-in hybrid varijante.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rolls-Royce SUV/crossover i zvanično potvrđen

 

114747-rolls%20suv.jpg

 

Podsećanje da je Rolls-Royce (inače u vlasništvu BMW-a) tokom 2014. širom sveta isporučio 4.063 svoja vozila, što je u poređenju sa 2013. godinom rast od 12 odsto. Treba pomenuti da je to već peta rekordna godina zaredom za Rolls-Royce, kao i da je najprodavaniji model i dalje Phantom. Međutim, u kompaniji imaju planove da još povećaju prodaju, a da bi u tome i uspeli neophodan im je i SUV/crossover model. Prošle godine su brojni mediji preneli vest da je Rolls-Royce SUV model već u razvoju, i to pod kodnom oznakom Cullinan, po najvećem dijamantu na svetu.
Sada je Rolls-Royce i zvanično potvrdio da takav model zaista stiže, ali konkretni detalji za sada nisu saopšteni. Prošlogodišnje glasine su inače govorile da se premijera Rollsovog SUV-a može očekivati tokom 2017. godine, kao i da u kompaniji planiraju da godišnje prodaju od 1.500 do 2.000 komada ovog modela, pri čemu bi veći deo bio namenjen SAD-u i Bliskom istoku. O samom automobilu nije bilo mnogo detalja, ali se pričalo da bi trebalo da koristi komponente budućeg BMW-a X7 i nove Serije 7, kao i da bi kupci trebalo da imaju izbor između verzije sa V12 motorom i plug-in hybrid varijante. Što se cene tiče, ona bi trebalo da startuje od oko 250.000 do 280.000 funti.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rolls-Royce SUV stiže 2018.

 

rolls%20cullinan.jpg

 
Britanski proizvođač luksuznih automobila je potvrdio da se tokom 2018. možemo nadati lansiranju prvog SUV-a sa Rolls-Royce znakom, a veruje se da će isti nositi naziv Cullinan.
Popularnost SUV-ova nije novost i u bliskoj budućnosti im se planira stabilan rast prodaje, a posebno među bogatijom klijentelom koja želi ovakvu vrstu automobila i od onih najluksuznijih i najekskluzivnijih brendova. Na frankfurtskom auto salonu je Bentley predstavio svoj prvi SUV model Bentayga, a odmah stiže i najava da će mu se pridružiti Rolls-Royce. Naime, šef ovog britanskog brenda u vlasništvu BMW-a, Torsten Müller-Ötvös, potvrdio je da će do 2018. na tržište stići i njihov SUV. Takođe, Müller-Ötvös je rekao i da mu se veoma sviđa naziv Cullinan, o kome se ranije nagađalo, pa su dobre šanse da ovaj model zaista i bude nazvan pa najvećem svetskom dijamantu.


Ovaj model bi trebalo da se bazira na novoj aluminijumskoj konstrukciji pa bi dobar deo svojih delova trebalo da preuzme sa, već potvrđenog BMW-ovog velikog SUV-a, modela X7. Naravno, da se neće raditi o pravom off-road vozilu, ali Müller-Ötvös je izjavio da će se ipak odlično snalaziti van asfaltnih površina i da će ponuditi značajnu količinu prostora i luksuza svojim putnicima, uključujući i njihov prtljag. Veruje se i da će ga pokretati 6,75 litarski V12 motor iz Phantoma, a dužina će takođe odgovarati ovoj limuzini, odnosno kretaće se oko 5.5 m. Na kraju recimo i da će cena ovog automobila navodno startovati od oko 350.000 evra, što je puno više od Bentayaginih 220.000 evra početne cene.
 
preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rolls-Royce - Cullinan neće biti SUV, već ''povišeno vozilo''

 

rolls%20cullinan.jpg

 

Rolls-Royce je već ranije potvrdio da će uskoro svojim kupcima ponuditi novi model, čiji se razvoj vodi od kodnim nazivom Projekt Cullinan, ali zvanični izvori ne žele da se taj automobil svrstava u segment SUV-ova, već napominju da je reč o ''povišenom'' automobilu. Tačnije, Andrew Boyle, šef korporativnih komunikacija Rolls-Roycea, kaže da ovaj novitet ne bi trebalo svrstavati u tu kategoriju, jer se radi o vozilu koje nije nužno sportski, niti je nužno utility (eng. korisno) što je osnova SUV-ova, odnosno sport utility vozila. Takođe, Boyle odbija da ovaj model naziva konkurencijom Bentley Bentaygi, jer će Cullinan biti ''u potpunosti različit od bilo čega trenutno na tržištu.'' Dalje, Boyle je svestan da različiti proizvođači ulaze u ovo područje sa svojom vizijom, odnosno interpretacijom šta bi to luksuzni SUV trebalo da bude. Tako će i Rolls-Royce imati svoju ideju, ali o čemu će se tačno raditi Boyle još uvek ne želi da otkrije, odnosno rekao je da ćemo morati još malo da se strpimo i vidimo da će se njihova interpretacija ''značajno razlikovati od danas dostupnih automobila na tržištu.''

 

Trenutno se zna da će produkcijski Project Cullinan biti baziran na aluminijumskoj konstrukciji, sličnoj onoj koju će koristiti i sledeća generacija modela Phantom. Ista će podržavati i ugradnju električnog pogonskog sklopa, ali za sada nije poznato kakvi su ''električni'' planovi ovog britanskog premuim brenda. Cullinan će svakako na početku pokretati V12 motor, a kasnije bi toj verziji mogle da se pridruže hibridna i električna verzija. Pogon će biti na sva četiri točka, a duža linija krova će omogućiti veću ponudu prostora u putničkoj kabini u odnosu na Phantoma, uprkos sličnim dimenzijama. Dolazak ovog automobila na tržište se očekuje tokom 2018.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovako bi mogao da izgleda Rolls-Royce Cullinan

 

rolls%20cull.jpg

 

Italijanski OmniAuto je objavio nezvanični render na kome je prikazan eventualni izgled budućeg Rolls-Royce modela Cullinan. Britanci inače u ranije objavljenom saopštenju ovo vozilo ne vode kao SUV ili crossover, već ga opisuju kao ''povišeno vozilo, za sve terene''. Treba podsetiti da je testiranje maskiranih test vozila na javnim putevima zvanično u decembru prošle godine, a između ostalog se ispituju ponašnje oslanjanja, pogon na sva četiri točka, aluminijumska struktura... Test vozila se testiraju na brojnim lokacijama širom sveta, od Arktičkog kruga gde je pažnja naravno posvećana ponašanju u zimskim uslovima, pa do regiona Bliskog istoka gde se testiraju na najvišim temperaturama i izazovnim pustinjskim uslovima. Kako stvari sada stoje, prodaja ovog vozila treba da počne tokom 2018. godine, i to prvo sa V12 motorom. Kasnije možemo očekivati i proširenje ponude, možda i sa plug-in hybrid verzijom.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rolls-Royce Cullinan se uopšte neće zvati Cullinan?

 

rolls-royce cullinan

 

Uprkos očekivanjima, pa verovatno svih nas, da Rolls-Royce svoj prvi SUV model nazove Cullinan, velike su šanse da se to neće desiti i da se britanski brend odlučio za drugačije ime. Naime, kako navodi magazin ''SUVAuthority'', šef britanskog brenda za Aziju i Pacifik, Hal Serudin, je naglasio da je ''Cullinan'' samo naziv projekta, i da će kompanija više informacija o imenu svog SUV modela objaviti tokom sledeće godine.

 

rolls-royce cullinan

 

U međuvremenu, Rolls-Royce nastavlja testiranje svog novog modela u različitim okruženjima i na različitim stazama, uključujući i Nirburgring. Zahvaljujući velikom broju špijunskih i render fotografija, već nam je poznato šta možemo da očekujemo od ovog modela i kako će on izgledati. Šta možemo da očekujemo od ovog terenca? Pa, on će imati enterijer inspirisan onim kakav se nalazi u perjanici kompanije, modelu Phantom, biće baziran na istoj aluminijumskoj platformi ali će imati drugačije vešanje, i potpuno nov pogon na svim točkovima. Očekuje se da se ispod njegove haube nađe isti V12 agregat sa dva turbo punjača, zapremine 6.75 litara, kao u modelu Phantom, koji će proizvoditi 563 konjskih snaga i 900 Nm obrtnog momenta i koji će biti povezan sa osmostepenim automatskim menjačem. Na kraju, Rolls-Royce će svoj SUV model, koji je zamišljen kao konkurent modelima Bentley Bentayga, Lamborghini Urus i Range Rover, predstaviti tokom sledeće godine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uskoro stiže i Rolls-Royce SUV ''prvenac''

 

rolls-royce cullinan

 

Nakon kompanije Bentley, i luksuzni Rolls-Royce uskoro ulazi na SUV ''teritoriju'', čiji je prototip ovih dana ''uhvaćen'' tokom finalnih testiranja. SUV modeli svakim danom postaju sve popularniji, te se polako sele i u segment ultraluksuznih automobila. Prvo je Bentley predstavio svoj model po imenu Bentayga, a uskoro će tim putem krenuti i Rolls-Royce, čiji je prototip SUV-a u završnoj fazi testiranja.

 

rolls-royce cullinan

 

Prve informacije nagoveštavale su da bi naziv ovog modela mogao da bude Cullinan, međutim, izgleda da će SUV prvenac ipak dobiti neko drugo ime kada bude zvanično predstavljen, najverovatnije u drugoj polovini 2018. godine. Prema do sada dostupnim podacima, SUV bi trebalo da dosta toga ''pozajmi'' od limuzine Phantom, što će reći da će ga najverovatnije pokretati isti, 6.75-litarski V12 twin-turbo motor, uparen za ZF-ovom 8-stepenom automatskom transmisijom.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rolls-Royce će svoj SUV model predstaviti tokom leta ove godine

 

rolls project-cullinan-tak.jpg

 

Kompanija Rolls-Royce će svoj novi SUV model prvo predstaviti na privatnom događaju potencijalnim kupcima, početkom leta ove godine. Za SUV model ove kompanije, koji za sada nosi ime Cullinan, se očekuje da će pomoći britanskom proizvođaču luksuznih automobila da godišnje prodaje po 5.000 automobila. Naime, tokom 2016. godine, ova kompanija je prodala 4.011 automobila, dok je prošle godine zabeležila pad prodaje za čak 16%, prodavši 3.362 automobila, navodi magazin Autonews. Za razliku od drugih luksuznih SUV modela, platforma na kojoj je baziran Cullinan je jedinstvena i vezuje se samo za Rolls-Royce. Izvršni direktor kompanije, Torsten Miler-Etvos je izajvio da se u izradi ovog modela neće koristiti karoserija nastala u masovnoj proizvodnji, jer bi se tako izgubilo na ekskluzivnosti.

Drugim rečima, iz Rolls-Royce kompanije znaju da njihove mušterije ne traže ono što mogu da nađu u recimo modelu Bentley Bentayga, koji deli istu platformu VW grupacije sa modelima Audi Q7, Porsche Cayenne i Lamborghini Urus. Rolls-Royce će svoj SUV model zvanično predstaviti krajem leta, a njegova prodaja će početi krajem godine. Novi automobili će do prvih vlasnika stići tek početkom 2019. godine. Bez obzira na to da li će se ovaj model zvati Cullinan ili ne, očekuje se da on poseduje V12 twin-turbo agregat kakav se nalazi u najnovijoj generaciji modela Phantom. Ovaj agregat proizvodi 563 konjskih snaga i 900 Nm obrtnog momenta.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rolls-Royce potvrdio naziv Cullinan

 

rolls project-cullinan-tak.jpg

 

Rolls-Royce Motor Cars je danas definitivno i zvanično potvrdio da će se njihov novi model zvati Cullinan (naziv je dobio po istoimenom dijamantu), demantujući tako neke špekulacije koji su se u vezi imena pojavljivale prethodnih meseci. Britanci inače u ranije objavljenom saopštenju ovo vozilo ne vode kao SUV ili crossover, već ga opisuju kao ''povišeno vozilo, za sve terene''.

 

rolls project-cullinan-tak 22.jpg

 

Treba podsetiti da je testiranje maskiranih test vozila na javnim putevima zvanično počelo u decembru 2016. godine, a između ostalog se ispituju ponašnje oslanjanja, pogon na sva četiri točka, aluminijumska struktura...

 

176170-rolls c 11.jpg

 

Vozila se testiraju na brojnim lokacijama širom sveta, od Arktičkog kruga gde je pažnja naravno posvećana ponašanju u zimskim uslovima, pa do regiona Bliskog istoka gde se testiraju na najvišim temperaturama i izazovnim pustinjskim uslovima.

 

176169-rolls c 1.jpg

 

Kako stvari sada stoje, premijera Cullinana treba da se održi krajem leta ove godine, i to prvo sa 6.5 litarskim V12 motorom. Prodaja će startovati do kraja ove godine, ali se prve isporuke očekuju početkom 2019. Kasnije možemo očekivati i proširenje ponude, možda i sa plug-in hybrid verzijom. U svakom slučaju, Cullinan će sigurno pomoći ovoj kompaniji da svoju prodaju poveća na više od 5.000 vozila godišnje (tokom 2017. prodali su 3.362 vozila).

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

National Geographic će pratiti završna testiranja Rolls-Royce Cullinana

 

178417-rolls cullinan.jpg

 

Tri godine nakon početka testiranja automobila kojim će Rolls-Royce uskoro ući u svet ultraluksuznih SUV-ova, završna faza testova u različitim uslovima publici će biti prezentovana u dokumentarnom programu iza kojeg stoji National Geographic. Najbolji fotografi i snimatelji National Geographica će se pridružiti test ekipi Rolls-Roycea čiji predprodukcijski Cullinani (zvaničan naziv prvog RR SUV-a) su krenuli na završna testiranja. Projekat pod nazivom ''The Final Challenge'' počinje u Škotskoj, a Cullinani će na međunarodnoj trasi proći kroz nekoliko evropskih zemalja na putu prema Bliskom Istoku koji će, nakon mnogobrojnih ''off-road'' izazova završiti u Sjedinjenim Američkim Državama.

''Tri godine nakon početka testiranja došlo je vreme da publici pokažemo sve mogućnosti našeg prvog SUV-a koji sa sobom donosi sve vrednosti na kojima su insistirali Charles Rolls i Henry Royce'', rekao je novinarima prvi čovek britanske automobilske kompanije pod okriljem BMW-a Torsten Müller-Ötvös. Rolls Royce na kraju nije odustao od ideje da svojim potencijalnim kupcima ponudi i SUV, a ultraluksuzni automobil koji je baziran na modifikovanoj platformi Phantoma prema svemu sudeći će pokretati 6.75 litarski V12 motor kojem će asistirati dva turbo punjača. Iako još uvek nema zvanične potvrde, Cullinan bi u svom produkcijskom izdanju publici premijerno trebalo da bude predstavljen na ovogodišnjem Sajmu automobila u Parizu.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rolls-Royce Cullinan premijerno 10. maja

 

179650-rolls cullinan.jpg

 

Rolls-Royce je i zvanično potvrdio da će premijeru dugo najavljivanog novog modela Cullinan održati 10. maja, a tim povodom je objavljena i nova ''teaser'' slika. Prenos uživo možete pratiti OVDE od 13:00 po našem vremenu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rolls-Royce Cullinan: prva slika

 

179668-rolls c.jpg

 

Rolls-Royce Motor Cars je nedavno i zvanično potvrdio da će premijeru dugo najavljivanog novog modela Cullinan održati 10. maja (naziv Cullinan je inače dobio po istoimenom dijamantu), ali jedna slika se već danas pojavila u javnosti. Britanci u ranije objavljenom saopštenju ovo vozilo ne vode kao SUV ili crossover, već ga opisuju kao ''povišeno vozilo, za sve terene''. Treba podsetiti da je testiranje maskiranih test vozila na javnim putevima zvanično počelo u decembru 2016. godine, a između ostalog je ispitivano ponašnje oslanjanja, pogon na sva četiri točka, aluminijumska struktura... Vozila su testirana na brojnim lokacijama širom sveta, od Arktičkog kruga gde je pažnja naravno bila posvećana ponašanju u zimskim uslovima, pa do regiona Bliskog istoka gde su testirana na najvišim temperaturama i izazovnim pustinjskim uslovima.

 

Ova prva slika pokazuje da je prednji deo inspirisan stajlingom najnovijeg Phantoma, dok se u ultra lukuznoj unutrašnjosti očekuju najkvalitetenija koža, drvo, kao i digitalna instrument tabla i jedinstvena centralna konzola sa kontrolerom nalik iDriveu. Kako stvari sada stoje, Cullinan će prvo biti dostupan sa 6.75 litarskim V12 motorom, verovatno u paru sa 8-stepenim automatikom, uz pogon na sva četiri točka. Takođe, poznato je i da će Cullinan biti napravljen na aluminijumskoj spaceframe platformi. Prodaja će startovati do kraja ove godine, ali se prve isporuke očekuju početkom 2019. Kasnije možemo očekivati i proširenje ponude, možda i sa plug-in hybrid verzijom. U svakom slučaju, Cullinan će sigurno pomoći ovoj kompaniji da svoju prodaju poveća na više od 5.000 vozila godišnje (tokom 2017. prodali su 3.362 vozila).

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rolls-Royce Cullinan i zvanično

 

Rolls-Royce-Cullinan 777.jpg

 

Kao što je i najavio, Rolls-Royce Motor Cars je danas i zvanično predstavio dugo najavljivani novi model Cullinan (naziv Cullinan je inače dobio po istoimenom dijamantu), ali budući da su se proteklih dana u javnosti već pojavile brojne slike, iznenađenje u pogledu izgleda je izostalo.

 

Rolls-Royce-Cullinan 7.jpg

 

Zato ovde samo najosnovnije. Pre svega, Britanci ovo vozilo ne vode kao SUV ili crossover, već ga opisuju kao ''povišeno vozilo, za sve terene''.

 

Rolls-Royce-Cullinan 7777.jpg Rolls-Royce-Cullinan 77777.jpg

 

Slike pokazuju da je prednji deo inspirisan stajlingom najnovijeg Phantoma, a poput te luksuzne limuzine i Cullinan je dobio takozvana samoubilačka vrata. I još nešto, Cullinan se bazira na aluminijumskoj platformi nazvanoj ''Architecture of Luxury''.

 

Rolls-Royce-Cullinan 777777.jpg

 

U ultra lukuznoj unutrašnjosti se nalaze digitalni instrumenti, najkvalitetenija koža i drvo, a pažnju privlači i zadnji deo za putnike. U ponudi će naime biti Lounge Seat konfiguracija (za tri putnika) i Individual Seat konfiguracija (sa dva individualna sedišta, frižiderom i čašama za viski).

 

Rolls-Royce-Cullinan 77.jpg

 

Što se prtljažnika tiče, njegova zapremina se kreće od 560 pa do 1.930 litara kada se obore zadnja sedišta.

 

Rolls-Royce-Cullinan 7777777.jpg

 

Deo standardne opreme između ostalog čine i night vision sistem, sistem sa četiri kamere i panoramskim pogledom, upozorenje na sudar, Head-Up Display, sistemi za upozorenje o napuštanju i održavanju kolovozne trake, WiFi hotspot, pet USB portova, bežično punjenje mobilnih telefona...

 

rolls royce c 67.jpg

 

Pod haubom je 6.75 litarski biturbo V12 motor sa 563KS i 850 Nm obrtnog momenta, dovoljno da 2660 kg teški Cullinan postigne el. ograničenih 250 km/h (podatak o ubrzanju do 100 km/h nije saopšten). Potrošnja goriva po fabričkim podacima iznosi 15 litara na 100 km, a treba napomenuti da vozilo ima pogon i upravljanje na sva četiri točka, kao i vazdušno oslanjanje.

Na kraju i cena. Cullinan na američkom tržištu startuje od 325.000 dolara.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

AJLlDp1F9Zhlq3m6JVO6rUItKnTGGCAHYDmZsLdy Top Gear video: Rolls-Royce Cullinan

 

 

 

AJLlDp3gSxuDNiOclkBnJb--pmRLOlA9GMEvKzTN CarFection video:

 

 

 

AJLlDp3OjD8eZ-hmlEWGOl3oPYMcjx-9TyXhN7yH AutoExpress video:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovo je preteča modela Rolls Royce Cullinan

 

bentley d 1.jpg

 

Ovo je prvi ultra-luksuzni terenac na svetu - Bentley Dominator. Devedesetih ih je napravljeno svega nekoliko primeraka za Sultana od Bruneja. Posle modela Bentley Bentayga, novi Rolls Royce Cullinan je drugi ultra luksuzni SUV na svetu. Doduše, Rols je dosta veći od Bentlija i po svom obliku karoserije nas je podsetio na vrlo zaboravljeni Bentley Dominator.  

 

bentley d 11.jpg

 

To je zapravo preteča današnjeg Rolsovog SUV-a, a datira iz vremena kada su ova dva brenda bila pod zajedničkim krovom.

 

bentley d 111.jpg

 

Bentley Dominator je specijalno konstruisan za Sultana od Bruneja devedesetih godina. Bio je to zapravo prvi super-luksuzni SUV na svetu i očigledno idejna preteča današnjih ''Kulinana'' i ''Bentajge''. U to vreme, osim Mercedesove G klase i Range Rovera, nije bilo drugih luksuznih terenaca, pa je bilo potpuno jasno zbog čega se Sultan odlučio na ovakvu porudžbinu.

 

bentley d 1111.jpg

 

Bentley je napravio svega šest primeraka Dominatora, i to u različitim bojama. Zanimljivo je da je Bentley kao mehaničku platformu za razvoj Dominatora, iskoristio šasiju Rande Rovera sa sve pogonom na sva četiri točka, uključujući i V8 motor. Doduše, ove informacije su nagađanja, s obzirom da su do dana današnjeg ostale stroga tajna, ali je sigurno da je Bentley Dominator prvi ultra-luksuzni terenac svih vremena.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rolls-Royce nema u planu manji SUV od Cullinana

 

rr c 33.jpg

 

Rolls-Royceov prvi SUV je na dobrom putu, s obzirom da prodaja Cullinana ide bolje nego što je očekivano. Međutim, ovo ne znači da britanski proizvođač žuri da lansira manji model, koji bi sedeo ispod Cullinana. U intervjuu za ''AutoCar'', šef Rolls Roycea, Muuller-Otvos, je izjavio da trenutno nema potražnje da većom SUV linijom među kupcima ultra luksuznih automobila. Na pitanje o perspektivama manjeg SUV modela, šef RR je jasno odgovorio: ''Ne, definitivno ne.'' Ipak, on je ostavio malo mesta kada je napomenuo da čak i marka kao što je Rolls Royce mora ''da ide tokom'' i da je najbolje ''nikad ne reći nikad'' u vezi mogućnosti manjeg SUV-a. Stvari se zahuktavaju u segmentu luksuznih SUV-a gde se spekuliše da Bentley planira da lansira Bentaygu kupe već sledeće godine, i u koji će Lagonda ući sa potpuno električnim modelom 2021. U Nemačkoj, BMW još nije otkrio ni X7, a već se priča o potencijalnom X8, koji bi bio flagship SUV ovog proizvođača. Audi je tek otkrio Q8, a navodno već radi na modelu Q9.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...