Jump to content
FAS Goran
Milutinac

Međunarodna dozvola

Recommended Posts

Na stranu to sto moramo da vadimo medjunarodnu dozvolu, meni vise smeta upravo to sto ona kosta vise nego dozvola koju izdaje drzava, a rok trajanja od samo 3 godine je vrhunac bezobrazluka. Logicno bi bilo da traje koliko i nacionalna, s obzirom da je medjunarodna dozvola samo prepis nacionalne dozvole. Ali logika i otimanje pare, ne idu zajedno...

Share this post


Link to post
Share on other sites

S obzirom da je period godišnjih odmora, ovo može da bude korisno onima koji putuju u inostranstvo!

 

dokumentacija-koja-prati-motorna-priliko

 

Bliži se sezona godišnjih odmora, pa ne bi bilo loše podsetiti se šta je potrebno da bi vaš motorizovani ljubimac trebalo da ima od dokumenata prilikom odlaska u inostranstvo. Postoje varijacije na temu, ali je u osnovi većina slična. Međunarodna saobraćajna dokumenta najčešće podrazumevaju Međunarodnu vozačku dozvolu, Dozvolu za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu, zelenu kartu osiguranja, kao i klauzulu o vozilima kupljenim na lizing. Međunarodna vozačka dozvola (MVD) je potrebna u Makedoniji i Grčkoj. Izdaje se u AMS Srbije i košta 2000 dinara. Ona važi tri godine od datuma izdavanja, osim u slučaju kada važnost nacionalne vozačke dozvole ističe pre toga roka. MVD i vozačka dozvola se moraju nositi zajedno.
Dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu (DTV) služi kao dokaz da vozač može da putuje tuđim vozilom u inostranstvo, na osnovu ovlašćenja koja mu je dao vlasnik vozila. Izdaje ga AMSS i cena je 1500 dinara. Rok važenja je godinu dana i ne vezuje se za datum isticanja registracije vozila.
Zeleni karton osiguranja je međunarodna karta osiguranja. Obavezan je za put u Makedoniju i BiH. Izdaje ga osiguravajuća kuća kod koje ste zaključili obavezno osiguranje. Cena je od 2000 do 3000 dinara, i važi do isteka obaveznog osiguranja.

 

Takođe je potrebno napomenuti da ukoliko ste vlasnik vozila kupljenog na lizing, morate imati posebno ovlašćenje (klauzulu) lizing kompanije koja Vam daje pravo da vozilo pod lizingom koristite van zemlje.
Iako nije usko vezano za motorna vozila, ne bi bilo zgoreg razmisliti i o uplati zdravstvenog putnog osiguranja, da bi sve prošlo bezbrižnije. Osiguravajuća društva nude ovaj vid osiguranja koji pokriva usluge medicinske asistencije, a detalje možete proveriti kod Vašeg osiguravajućeg društva. Dakle, ukoliko se opredelite za neku od lokalnih varijanti, što će reći bivša SFRJ situacija je sledeća :

U Hrvatskoj za državljane Republike Srbije, koji poseduju važeću vozačku dozvolu nije potrebna međunarodna vozačka dozvola. Posedovanje zelenog kartona nije obavezno. Što se tiče obavezne auto-opreme standardna oprema zadovoljava Takođe, ukoliko putujete tuđim vozilom, obavezno je da imate dozvolu za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu (u slučaju da vlasnik vozila nije sa Vama), a takođe i za vozila kupljena na lizing. Ukoliko prolazite kroz BiH, u tom slučaju situacija se menja. Moraćete da pribavite i zeleni karton.

 

Za putovanje u Crnu Goru, nisu potrebna dokumenta kao što su zeleni karton i međunarodna vozačka dozvola. Potrebno je imati ovlašćenje za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu, ukoliko vlasnik vozila nije u njemu. Osoba koja upravlja vozilom treba da poseduje ovlašćenje overeno u sudu ili opštini, ali se prihvata i dozvola za upravljanje vozilom izdata u AMS Srbije koja važi godinu dana. I u ovom slučaju važe ista pravila kao i za Hrvatsku, ako prolazite kroz BiH. Varijanta broj dva bi bila „Put u Evropu” (makar na letovanje), a nama najbliža destinacija bi bila Grčka. Tu se javlja specifična situacija prolaska kroz Makedoniju koja uslovljava dodatnu “papirologiju”. Za put u Grčku Vam je potrebna međunarodna vozačka dozvola (MVD). Takođe, ukoliko ne koristite sopstveno vozilo, potrebna je dozvola za upotrebu tuđeg vozila, što se odnosi i na vozila kupljena na lizing. Pošto prolazite kroz Makedoniju, tražiće Vam i zeleni karton. Potrebno je napomenuti da su Grci rigorozni po pitanju atesta za automobile sa pogonom na gas.

 

Ukoliko se pak, odlučite za letovanje u Bugarskoj, nisu potrebni zeleni karton i međunarodna vozačka dozvola, ali obavezno proverite da li imate protiv-požarni aparat. Ostaje obaveza u vezi dokumentacije za korišćenje tuđeg vozila i vozila na lizing.
Na kraju, valjalo bi se informisati o cenama goriva, jer na osnovu cenovnih razlika može se poprilično uštedeti tokom putovanja.

Takođe treba izuzetno voditi računa o kompletnosti obavezne opreme u vozilu, kao i o poštovanju saobraćajnih propisa kako u zemljama kroz koje se prolazi, tako i u zemlji letovanja, jer kazne umeju da budu ekstremno visoke.

preuzeto sa - Halo Oglasi

Share this post


Link to post
Share on other sites

I da dodam, da bi se izvadila  MVD treba prethodno izvaditi potvrdu iz supa da nema prekršaja (mislim da je oko 600-700 din i čeka se do 7 dana). Još jedan način da se uzmu pare. Naravno to nije baš po propisima, ali AMSS ne izdaje dozvole bez te potvrde (koliko ja znam, makar bilo tako ovde u NS). Pritom kod Alvirovića bio neki lik (mislim da je sudija) koji je na pitanje da li je to po zakonu ili to tako treba da bude i otkud sad ova novina odgovorio tipa, parafraziram, sup je zakon za sebe, ta potvrda nije preduslov ali... kud svi Turci... 

 

Tako da treba na vreme krenuti u vađenje MVD :rtfm:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kupio sam auto, uradio kupoprodajni ugovor i overio u opstini.

 

Jel mogu ja tim autom npr. u Bosnu? Ili mi treba neko posebno ovlascenje za upravljanje u inostranstvu?

 

Jel zeleni karton mogu ja da izvadim? imam polisu, kupoprodajni?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Ako si uradio kp ugovor onda imas 15 dana da platis porez.

Kad platis porez ides da izvadis novu saobracajnu.

Kad izvadis saobracajnu,tj treba im 10 dana da urade plastiku,ides u osiguranje navedeno na polisi da izvrse korekciji i upisu tebe kao vlasnika vozila.

Tamo vadis i zeleni karton na svoje ime.

Kad to uradis ne treba ti nikakvo ovlascenje i na biiip si.

Sve sto uradis u suprotnosti sa ovim sto sam napisao je "ciganisanje".

 

Dal ti treba ovlascenje i kako ces izvaditi zeleni karton na ime tudje polise ,moras pitati u ams i osiguranju navedenom na polisi.Ovde neces dobiti precizan odgovor.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sve jasno, al sam to planirao da radim za 2,3 nedelje.... a ovo mi treba za 2,3 dana.

 

Jel cimaju ako prodje tih 15 dana, koliko sam cuo mozes da radis prevod kad god hoces, tih 15 dana retko ko postuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koliko znam, svakako moraš da izvadiš saobraćajnu na svoje ime. Ne moraš da čekaš plastiku dovoljan je i onaj papir na kojem ti pišu podaci iz saobraćajne. Sve možeš da završiš za dan. Odeš platiš porez, predaš sve papire za vađenje nove saobraćajne, dobiješ papir na kojem ti pišu podaci iz saobraćajne (taj papir dokazuje da se auto vodi na tvoje ime, sa tim projem šasije, motora, registracijom...). Na osnovu tog papira i polise osiguranja odeš kod neke agencije koja sarađuje sa osiguravajućom kućom ili direktno u osiguranje koje je izdalo polisu i izvadiš zeleni karton.

 

E sad, ako nećeš sređivati porez, menjanje saobraćajne na svoje ime još uvek, svakako moraš izvaditi zeleni karton i ovlašćenje za upravljanje motornim vozilom. I to završiš za par sati, kao što verovatno znaš. Najviše zavisi od opštine.

 

Da ne pričam napamet, prvi slučaj sam imao kad sam prešao u Novi Sad i morao da menjam na NS table sa BG. Prilikom predavanja papira za vađenje nove saobraćajne dozvole dobio sam papir iz supa overen, na osnovu toga izvadio zeleni karton i išao za BIH bez problema, na granici pokazao te papire, uglavnom samo zeleni karton gledaju, to im je bitno da imaš. 

 

A za drugi slučaj, devojka ima ovlašćenje overeno u opštini (mislim da košta oko 170 din) i sa tim ide u BIH opušteno. Nikad nikakvih problema, niti joj je ko šta rekao na granici. Dakle nije ono overeno u AMSS.

 

Naravno, verovatno će se naći neko da napiše e to ne može tako, nije po zakonu i slično. Ja sam izneo svoje iskustvo.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 11/3/2016 at 11:48 AM, andreja.micovic said:

Ne moraš da čekaš plastiku dovoljan je i onaj papir na kojem ti pišu podaci iz saobraćajne.

 

Jednom tako predao za novu LK, i dobio potvrdu od našeg MUP-a za one dane dok ne urade novu.

I, sa tom potvrdom na Raču, kad tamo (sa strane Republike Srpske), policajac kaže ''ova potvrda važi za teritoriju Srbije, zašto bi ona bila relevantna i za teritoriju bilo koje druge države?'' I stvarno, kad čovek razmisli, ima logike... Naravno, posle 2 sekunde pauze rekao je da prođem, tj. pustio me, nije pravio problem, ali eto...mogao je da je hteo. Suštinski, ne znam koliko blagonaklono gledaju na te razne potvrde koje izdaje naš MUP dok čekamo da nam urade ovaj ili onaj dokument (LK, saobraćajnu...)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Danas mi isteklo onih 15 dana za placanje poreza za prevod vozila.

 

Jel prave problem posle toga?   Interesuje me NBG, jer tu treba da ga odjavim i zavrsim proceduru.

 

Isao bi sledece nedelje da to resim, znaci zakasnicu maksimalno 10 dana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Srpske vozačke dozvole važiće i u Nemačkoj, naši državljani neće morati ponovo da polažu

 

dokumenta%20srbija.jpg

 

Srpski državljani koji žive u Nemačkoj neće morati da polažu vozački ispit u toj zemlji, pošto će od 1. januara Nemačka priznati srpske dozvole svih kategorija, izuzev za traktore i poljoprivredne mašine. Ministarstvo spoljnih poslova obavešteno je da je sa nemačke strane u toku završna procedura za zaključenje Sporazuma između Nemačke i Srbije o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola, kao i da se njegovo potpisivanje očekuje početkom 2017. godine, kažu za Blic u MSP. Sporazumom je predviđeno da vlasnici važećih vozačkih dozvola koji u Nemačkoj imaju prebivalište duže od šest meseci neće morati ponovo da polažu ispit, što je slučaj sada. ''Predviđeno je da nosioci važeće srpske vozačke dozvole (kategorije AM, A1, A2, A, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE), u svakom trenutku po dolasku u Nemačku, mogu zameniti svoju vozačku dozvolu za nemačku vozačku dozvolu (kategorije AM, A1, A2, A, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE), bez obaveze polaganja teorijskog ispita, praktičnog vozačkog ispita i bez provere vida, pod uslovom da već imaju ili će imati uobičajeno prebivalište u Nemačkoj od najmanje 185 dana'' - kažu u MSP.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Međunarodna vozačka dozvola ipak potrebna u Grčkoj?!

 

medjunarodna.jpg

 

Ako ovog leta putujete u Grčku, sigurno ste već informisani da vam u slučaju da posedujete novu biometrijsku vozačaku dozvolu, međunarodna vozačka dozvola (MVD) nije potrebna. Tu ste u pravu, ali samo delimično. Nedavno je na portalu Grckainfo.com izdato obaveštenje za vozače koji putuju u Grčku sopstvenim automobilom, da u slučaju udesa, neposedovanje MVD može uskratiti naplatu štete. Naime, ukoliko je drugi vozač kriv za udes i ima osiguranje kod osiguravajuće kuće koja traži MVD, vi nećete moći da naplatite štetu na automobilu, ako istu nemate sa sobom! Takođe, neposedovanje MVD može vam onemogućiti rentiranje automobila u pojedinim agencijama u Grčkoj! To ne zavisi od destinacije, već opet od osiguravajuće kuće sa kojom agencija ima ugovor. Naša preporuka je ne rizikovati, već veoma brzo i lako, pre odlaska na put obezbediti svu potrebnu dokumentaciju.

 

U AMSS možete jednostavno izvaditi MVD i biti sigurni da sledeće tri godine, koliko traje njeno važenje, nećete razmišljati o ovim i sličnim problemima. Sve što je potrebno jeste da priložite potrebnu dokumentaciju i naše ljubazno i stručno osoblje izdaće vam je na licu mesta. I to nije sve! Ako već krećete na put, svratite u AMSS Auto centar Beograd u Ruzveltovu 19 u Beogradu i na jednom mestu, pored MVD izvadite ostala međunarodna dokumenta i završite sve što je potrebno za sigurnu i bezbednu vožnju. Na istom mestu postanite član AMSS za samo 2.000 dinara, i ostvarite besplatne usluge i uštede na putevima Srbije i Evrope za godinu dana. Vlasnik Super članske kartice AMSS, stiče pravo na besplatno šlepovanje u slučaju kvara ili saobraćajne nezgode, popravke vozila na putu ili prevoz do najbližeg servisa, kao i hotelski smeštaj u slučaju nezgode.

 

Ne zaboravite da se pre odlaska na put u inostranstvo osigurate od brojnih nepredviđenih događaja, jer je lečenje van zemlje skupo i premašuje vaš budžet. U AMS Osiguranju za samo 840 dinara koliko košta individualna polisa za 7 dana boravka na teritoriji Evrope, bićete pokriveni od troškova hirurških intervencija, stomatološkog, bolničkog lečenja i drugih zdravstvenih usluga, u skladu sa uslovima osiguranja. Dobre pripreme za put lišiće vas nepotrebne brige, olakšati vam boravak u inostranstvu i pre svega uštedeće vam ogroman novac. Ne prepuštajte stvari slučaju, već mislite na vreme i posetite neku od preko 160 AMSS poslovnica širom Srbije. Za više informacija posetite sajt www.amss.org.rs ili pozovite Operativni centar na broj 1987 koji je dežuran 24 časa.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

"i ima osiguranje kod osiguravajuće kuće koja traži MVD"

 

Ta osiguravajuća kuća je verovatno AMSS osiguranje.... :rant:

 

Još jednom AMSS podvaljuje. Na sajtu ministarstva spoljnih poslova lepo piše:

 

  1. Grčka – priznaje se vozačka dozvola R.Srbije na novom obrascu. U slučaju dužeg boravka u Grčkoj neophodno je dozvolu zameniti za grčku, što podrazumeva i polaganje vozačkog ispita;

Važenje vozačkih dozvola R. Srbije u inostranstvu

http://www.mfa.gov.rs/sr/index.php/konzularni-poslovi/putovanja-u-inostranstvo/vozacke-dozvole-u-inostranstvu?lang=lat

Edited by djunis82

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 6/3/2017 at 9:53 PM, Autoblogerka said:

...Naša preporuka je ne rizikovati, već veoma brzo i lako, pre odlaska na put obezbediti svu potrebnu dokumentaciju.

 

U AMSS možete jednostavno izvaditi MVD. Sve što je potrebno jeste da priložite potrebnu dokumentaciju i naše ljubazno i stručno osoblje izdaće vam je na licu mesta.

 

I to nije sve! ...pored MVD izvadite ostala međunarodna dokumenta i završite sve što je potrebno za sigurnu i bezbednu vožnju.

 

...postanite član AMSS za samo 2.000 dinara, i ostvarite besplatne usluge i uštede. 

 

..., jer je lečenje van zemlje skupo i premašuje vaš budžet.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

Koji užasno govnjarski tekst! 

IZMISLILI su NEKE osiguravajuće kuće u Grčkoj da onim prostim i plašljivim ljudima (kakvih je puno kod nas) koji putuju na ODMOR u Grčku, izbiju iz džepa još koji dinar... Strašno čime se bave.

Mada kako je tekst napisan, izgleda kao da ništa ne treba da se plati.  :D

Pa dalje kaže da je za za sigurnu i bezbednu vožnju potrebna dokumentacija?! Kreten...

"za samo dve crvene ostvarite besplatne usluge" - :blink:

 

I za kraj, kao šlag na tortu, idiotski i beskrupulozno pokvareni mozak koji je pisao gore citirani tekst nonšalantno zalazi i ocenjuje budžet čitalaca. 

 

Užas...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam izvadio za svaki slučaj, što da me posle boli glava za 2000din..

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, PremieRacing said:

 

Koji užasno govnjarski tekst! 

IZMISLILI su NEKE osiguravajuće kuće u Grčkoj da onim prostim i plašljivim ljudima (kakvih je puno kod nas) koji putuju na ODMOR u Grčku, izbiju iz džepa još koji dinar... Strašno čime se bave.

Mada kako je tekst napisan, izgleda kao da ništa ne treba da se plati.  :D

Pa dalje kaže da je za za sigurnu i bezbednu vožnju potrebna dokumentacija?! Kreten...

"za samo dve crvene ostvarite besplatne usluge" - :blink:

 

I za kraj, kao šlag na tortu, idiotski i beskrupulozno pokvareni mozak koji je pisao gore citirani tekst nonšalantno zalazi i ocenjuje budžet čitalaca. 

 

Užas...

Ma, AMSS smradovi.

Pokušavaju da na neznanju ljudi ili neodređenim zaplašivanjem zadrže taj sitni mali prihod po osnovu samododeljenog ekskluzivnog prava

Share this post


Link to post
Share on other sites

AMSS generalno parazitira na takvim stvarima. Osnovna stvar koja im je bila izvor prihoda izmiče jer sve više fabrika nudi uslugu besplatnog šlepa i uopšte regulisanja kvarova (ako do njih dođe negde na putu) uz svaki novi auto bez ikakvog dodatnog plaćanja. Ono tipa usluga pomoći za vozilo uključujući: šlep vozilo, pokriće u slučaju kvara, pomoć u slučaju kvara, zamenski automobil, pomoć u slučaju probušene gume, nepravilnog dosipanja goriva, praznog akumulatora, izgubljenih ili polomljenih ključeva vozila i razbijenih prozora bilo gde u Evropi. Tu onda dođu i usluga plaćanja smeštaja u Hotelu ako su ispunjeni uslovi za to i svašta nešto...tako da se gubi potreba da bilo ko plaća posebno AMSS-u da bi dobio nešto što već ima (i više od toga), čim je kupio nov auto. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Svako iole normalan pre puta bi trebao da uplati putno zdravstveno i bilo koju godisnju polisu pomoci na putu.AMs,ddor,dunav,uniqa....Bar jednu.Cesto je dobra kombinacija imati dve.Sitan trosak na godisnjem nivou.

Ja npr imam i ams i ddor.

Kod ams ima zackoljica tzv "usluga vuce do PRVOG servisa".To moze biti bilo koji  fizicki najblizi servis udaljen i par stotina metara i tu se usluga zavrsava.Jedan clan je pisao ovde o tome vec.

Medjunarodnu vozacku imam,kao i sve ovce ili onaj prost ili bojazljiv narod kako nas nazva gore jedan drug clan.

Sitan trosak za par godina za letovanje koje se meri hiljadama evra.

Jbg,kia nema nikakvu fabricku pomoc na putu,valjda misle da nije potrebno,to se ne kvari.Ali nije samo to usluga slepa,tj vuce,Nesa je objasnio da tu spada i mnogo vise.PRenociste,rent-a car,povratak u domovinu.Sve zavisi od paketa usluga.

I za tu sitnu lovu pomoci  na putu ili medjunaradnu dozvolu  treba da propadne letovanje,tj da zbog "vise sile" neko mi izbije hiljadarku iz dzepa.

Tako razmisljamo mi prosti i bojazljivi ,domaci vozaci.Uvek imam backup plan.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...