Jump to content
FAS Goran
Milutinac

Međunarodna dozvola

Recommended Posts

medjunarodna.jpg

 

Iako je u uvodnim raspravama na temu donošenja Zakona o bezbednosti saobraćaja često potencirano da će sa novim dozvolama srpski vozači moći u inostranstvo, to ipak danas nije slučaj.
Da bi vozili automobil van granica zemlje opet nam je neophodna međunarodna vozačka dozvola (ne za sve zemlje) koju izdaje Auto-moto savez Srbije (AMSS).

Navodno, glavni razlog za ovakvu situaciju je činjenica da naša zemlja još nije potpisala međunarodni sporazum sa drugim državama kojim bi ova oblast bila uređena, i kako bi naše putne isprave bile validne u inostranstvu. Otežavajuća okolnost je i to što u zemljama Evropske unije ove isprave ne važe, jer još nismo članica unije.

Neke od zemalja u kojima je potrebna Međunarodna vozačka (abecedno):
Albanija, Belgija, Grčka, Danska, Italija, Lihtenštajn, Makedonija, Monako, Norveška, Nemačka, Portugalija u slučaju iznajmljivanja (rentiranja) vozila kada je potrebna međunarodna vozačka dozvola Francuska, Holandija, Švajcarska Konfederacija, Španija. Za Međunarodnu dozvoču neophodno je izdvojiti još 2,500 dinara, uključujući i fotografije.

 

Preuzeto sa B92.net

 

 

Edited by neshaoct
prebacio sliku na FLCS server

Share this post


Link to post
Share on other sites

I licne karte,saobracajne dozvole... Pa ce onda biti problem sa cipovima,pa sa formatom slova,pa redosledom podataka i sta ti ja znam sta jos,jer treba nekoliko puta uzeti pare od naroda... a onda kad krenu sa promenama naziva ulica,jer moraju biti u skladu sa EU koja nase heroje karakterise kao zlocince.... Ma cirkus! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam u oktobru isao u Makedoniju,i nisu mi ni trazili vozacku dozvolu,samo zeleni karton i saobracajnu. A jos mi je i stara,papirna vozacka! :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

I licne karte,saobracajne dozvole... Pa ce onda biti problem sa cipovima,pa sa formatom slova,pa redosledom podataka i sta ti ja znam sta jos,jer treba nekoliko puta uzeti pare od naroda

Ne znam šta bi sa onim promenama poštanskih sandučića po EU standardima...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sva sreca da mi skoooro necemo u EU pa se ne moramo brinuti oko ponovnog izdavanja novih dokumenata!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Problem i jeste u tome sto necemo skoro u EU, u koju uzgred i dirigenti ne zele, pa ce nam do moguceg ulaska prirediti jos ovakvih egzibicija bas iz razloga sto nismo u uniji i nema obaveze da se postuju isti ti prozivani EU zakoni !

Glib ! :thumbdown:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prvi put kada sam izasao u Evropu izvadio sam pomenutu dozvolu i nikada vise. Deset godina vozim po Evropi bez nje i nikada nisam imao nijedan problem. Kontrolisali su me mnogo puta ali nikada nisu trazili medjunarodnu vec nacionalnu dozvolu. Nekoliko puta sam pokusao da im dam medjunarodnu a oni su samo odmahivali rukom. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Međunarodna viozačka dozvola je najgora prevara. Nekda sam je vadio i plaćao silne pare.

Od pre desetak godina više - jok. Proputovao sam pola evrope i noko nikad nigde nije tražio.


A posebno, ne treba verovati onome šta pišu na B92 / auto, jer na celom tom pod-portalu pišu vazda notorne gluposti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Morate imati u vidu i ceniti činjenice. 

 

- činjenica je da naše dozvole nisu međunarodno priznate

- činjenica je da zbog toga mora postojati odgovarajuća međunarodna

- činjenica je da za onog ko nema međunarodnu dozvolu važe odredbe zakona kao da vozi bez dozvole (što je u nekim državama veoma zeznuto)

 

- i naravno, činjenica je da mnogi imaju iskustvo o "nepotrebnosti" međunarodne vozačke dozvole, ali to je i dalje SAMO ISKUSTVO, a ne pravilo ;) to što vas 10 godina niko nije ništa pitao za dozvolu, ne znači da na proleće nećete platiti kaznu (lupam) 1000€ zato što nemate (odgovarajuću) vozačku dozvolu. 

 

Iskreno, moje lično mišljenje je da za 2000rsd na TROGODIŠNJEM nivou mi ne pada na pamet da je ne izvadim i da svaki put razmišljam o tome hoće li me cimati ili neće. ;) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posebno ako se ima u vidu susretanje sa policijom npr u slucaju cinjenja nekog prekrsaja ili cukanja.

 

Imam dozvolu, medjunarodnu, ovo mi je vec treca i nosim ih gde god da idem, bila to Grcka ili Bosna sve jedno. Stavim u auto, 'leba ne trazi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Šta je sa onom pričom da je vrlo potrebna ukoliko se (ne daj Bože) nekome preko dogodi neka saobraćajna nezgoda ili tako nešto? Mislim da sam čitao nešto o tome pre nekog vremena

Edit: u isto vreme^ :)

Edited by milutin-NS

Share this post


Link to post
Share on other sites

Potpuno pogrešno, ali nije čudo jer nas ova lopovska država godinama laže i krade.

 

Evo pravih činjenica, potkrepljenih međunarodnim podacima, za koje postoje linkovi prema sajtu Ujedinjenih Nacija i sajtovima drugih međunarodnih organizacija.

 

1. Bečka konvencija o putnom saobračaju: Vienna, 8 November 1968

 Tekst konvenicje: http://www.unece.org/fileadmin/DAM/trans/conventn/crt1968e.pdf

 

Najinteresantniji član konvencije, koji se tiče međusobnog priznavanja vozačkih dozvola je član (article) 41. odeljak 2:

 

2. Contracting Parties shall recognize:

(a) Any domestic permit drawn up in their national language or in one of

their national languages, or, if not drawn up in such a language, accompanied by a

certified translation;

 

 

Ili, prevod na Srpski (otprilike): Svaka zemlja potpisnica će priznati vozačku dozvolu napisanu na nacionalnom jeziku bilo koje druge zemlje potpisnice, ili ako nije na jeziku potpisnice onda overen prevod ....

 

 

2. Zemlje potpisnice Bečke Konvencije o saobraćaju: https://treaties.un.org/pages/ViewDetailsIII.aspx?&src=TREATY&mtdsg_no=XI~B~19&chapter=11&Temp=mtdsg3〈=en

 

Dakle, međunarodna vozačka dozvola je potrebna za one zemlje koje nisu potpisnice Bečke Konvencije iz 1968, niti su joj kasnije pristupile. Jugoslavija je zemlja potpisnica od samog početka, a zemlje bivše SFRJ su potpisale konvenciju naknadno, u različitim terminima. Srbija je potpisala, kako to već piše na UN sajtu 12.marta 2001. godine.

 

Da li ste se ikad zapitali kako to da su svi znakovi u svim zemljama isti (zemlje potpisnice Bečke Konvencije) Takođe, B kategorija nije slučajno uvek za automobile (u zemljama potpisnicama Bečke Konvencije) I td, i td. Dakle, nedajte da vas lažu i kradu. Ne bacajte pare !

 

Svaka diskusija na ovaj moj post je dobrodošla, ali argumentovana, a ne sa onim "Zašto onda svi kažu ... " "Meni je policajac Pera rekao ... " "Zašto onda u AMSS prodaju i naplaćuju .... " i slično. Na ovakva pitanja unapred imam odgovor: zato što ne znaju a misle da znaju, ili zato što namerno lažu i kradu.

 

Dakle, dragi forumaši, ovo su međunarodni ugovori. Svi linkovi su zvanični.

Slobodno potražite tekst Bečke konvencije iz 1968 i na drugim sajtovima, i na drugim jezicima. (wikipedija na primer) Svugde piše isto, naravno.  Spisak zemlja potpisnica se menja. Priloženi link je ažuran spisak zemalja koje su potpisnice do današnjeg dana.

Edited by Mihailovic

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Mihailovic

 

Istrgao si deo iz konteksta. 

 

 

2. Contracting Parties shall recognize: 

 
(a) Any domestic permit drawn up in their national language or in one of 
their national languages, or, if not drawn up in such a language, accompanied by a 
certified translation; 
 
(B) Any domestic permit conforming to the provisions of Annex 6 to this 
Convention; and 
 
© Any international permit conforming to the provisions of Annex 7 to 
this Convention; 
 
as valid for driving in their territories a vehicle coming within the categories 
covered by the permit, provided that the permit is still valid and that it was 
issued by another Contracting Party or subdivision thereof or by an association 
duly empowered thereto by such other Contracting Party. The provisions of this 
paragraph shall not apply to learner-driver permits. 
 

 

Dakle, problem je što se naše dozvole nisu u skladu sa Aneksom 6 ove deklaracije u kome se definiše oblik i sadržina domaće vozaček dozvole, tako da se mora koristiti međunarodna koja jeste u skladu sa Aneksom 7. 

 

Ostaću rezervisan oko toga da li su ove nove dozvole usklađene sa Aneksom 6 jer ne mogu sada da upoređujem, ali koliko se sećam neke priče sa relevantnim ljudima, one jesu usklađene, ali je potrebno da se to međunarodno odobri, a da bi se to međunarodno odobrilo moraju svi imati te dozvole. Ali kao što rekoh ostajem rezervisan jer ne znam 100% činjenice oko toga. 

 

@bojan dimitrijevic

Mom kumu kada smo išli do Beča. U suštini, nikakvo posebno iskustvo jer je imao međunarodnu. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Dovla

 

Anex 6 definiše koji podaci treba da stoje na vozačlkoj dozvoli: 

1. Prezime

2. Ime

3. Datum i mesto rođenja

4. Adresa

5. Naziv izdavaoca dozvole 

... (da ne prepisujem sad sa već linkovanog dokumenta)

 

Može biti da mi je nešto promaklo, ali koliko vidim, sve je tu. Ne vidim šta tu nije usklađeno. Na osnovu čega tvrdiš da naša dozvola nije u skladu sa Aneksom 6 ?

 

Uostalom ko na Googlu otkuca "european driving licence" i zatraži prikaz slika, videće da se sve rubrike naše vozačke dozvole potpuno poklapaju vozačkim dozvolama iz Svedske, Italije, Velike Britanije, Hrvatske i koje god druge EU zemlje. Google sve zna, dok ga nije bilo mogli su da nas lažu i otimaju pare, ali sad je svaka informacija dostupna. 

 

Dakle, uporedi svoju vozačku (novu, naravno, na plastici)  i rubrike 1, 2, 3, 4a, 4b, 4c, 5, 7, 8, 9 sa onima koje će ti prikazati Google rezultat tj. sa nekom iz neke EU zemlje.  Namerno preskačem rubriku 6. jer je nema ni kod nas ni kod drugih (pojma nemam zašto) 

 

Naravno i pozadina je istovetna, tj,. spisak kategorija i oznaka za koju kategoriju dozvola važi.

 

Dakle, kad policajac u Austriji, na primer, zatraži moju dozvolu dobiće potpuno isti komad plastike, sa potpuno istim rubrikama, kao što je i svih ostalih Austrijanaca. 

 

Na kraju krajeva, mislm da je cela ova frka oko ubrzane zamene vozačkih dozvola upravo naša međunarodna obaveza, koju smo sami prihvatili, da kao zemlja potpisnica Bečke konvencije obezbedimo da svaki vozač ima dokument - vozačku dozvolu - koja je u skladu sa usvojenim standardima.

 

Naravno, Američka vozačka dozvola je skroz drugačija  :smoke:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam govorio o staroj vozačkoj. 

 

Što se tiče nove, ogradio sam se da ne znam tačno detalje ZAŠTO ona ne važi, ali mi se čini da je za to potrebno potpisati neke dodatne sporazume sa drugim državama. 

 

I DALJE se ograđujem od toga, ali evo ukucao sam na Google kao što si rekao "zašto nove vozačke dozvole ne važe preko granice" i izašlo mi je mnogo rezultata koji govore isto: nisu potpisani odgovarajući sporazumi sa drugim državama. Šta je to konkretno što treba da se potpiše preko bečke deklaracije zaista ne znam, ali evo, mogu da pošaljem upit MUPu pa da ih pitam, ako je baš zapelo. 

 

A onda sam na tom istom Google-u ukucao "koji sporazum je neophodan za priznavanje vozačke dozvole" pa sam dobio ovu stranicu: 

 

http://www.amss.org.rs/?option=com_content&view=article&id=199&Itemid=138

 

Tu se može videti spisak država u kojima se može voziti sa novom vozačkom dozvolom, a u kojima ne može i ZBOG ČEGA ne može. ;)

 

 

 

Dakle, slučaj rešen! :D

 

EDIT: A evo i drugog rezultata poslednje pretrage: 

 

Ministarstvo zaduženo za te poslove: http://www.mfa.gov.rs/sr/index.php/konzularni-poslovi/putovanja-u-inostranstvo/vozacke-dozvole-u-inostranstvu?lang=cyr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da li za Bugarsku treba medjunarodna dozvola? 
Koliko sam video ovde,kosta 2000 i vazi tri godine?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako ne treba onda necu ni da se slikam,a ni da je uzimam  :laughing: 
Jos neko da potvrdi? nije da ne verujem drugu Dimitrijevicu,ali za svaki slucaj :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ups,nisam otvarao linkove,oprosti :)
Reseno: 

 

Vozačka dozvola R.Srbije na novom obrascu važeća je za upravljanje motornim vozilom za tranzit ili tokom privremenog boravka u Republici Bugarskoj.
Sto znaci da opet moram da im dajem pare,da uzmem plasticnu vozacku jer imam papirnu i dalje :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...