Jump to content
FAS Goran
Milutinac

Drama u Francuskoj: Šumaher teško povređen na skijanju!

Recommended Posts

Legendarni vozač Formule 1 Mihael Šumaher doživeo je težu povredu glave na skijanju na Alpima.
 

271399_sumi_monca2012_reuters_f_jpg_ver_
 

Slavni Nemac odmah je helikopterom prebačen u bolnicu u Grenoblu, a nezgoda se desila blizu skijališta Meribel.
"U prvi mah nisam mogao da vidim koliko je ozbiljna povreda. Još se istražuje kako je došlo do nezgode i da li se povredio na pisti ili van nje", rekao je Kristof Gerinjon-Lekom, direktor Meribela.

Šumaher je veliki ljubitelj skijanja i ima brvnaru u Meribelu, a iz Formule 1 se povukao po drugi put u decembru prošle godine.

Uskoro opširnije...

 

Preuzeto sa Blic.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Šumaher u kritičnom stanju zbog moždanog krvarenja

 

90410-schumacher%202012.jpg

 

Sedmostruki svetski šampion Formule 1 Mihael Šumaher, koji je doživeo udes na skijanju u Francuskoj kada je glavom udario u stenu, pretrpeo je ozbiljne povrede glave i prema najnovijim informacijama nalazi se u kritičnom stanju. Šumaher je povredio glavu u skijalištu Meribel pošto je udario glavom o stenu, ali je nosio kacigu, koja je ublažila udarac. On je odmah potom helikopterom prevezen u bolnicu u Grenoblu, gde je i dalje na pregledima.

 

Prema najnovijim informacijama, koje je italijanski novinar Tankredi Palmeri preneo na Tviteru, Šumaher ima moždano krvarenje i nalazi se u kritičnom stanju.

U Grenobl je stigao i neurolog iz Pariza kako bi pregledao legendu Formule 1, a ispred bolnice okupile su se desetine Šumijevih obožavalaca da bi mu pružile podršku.

 

Policija istražuje uzrok nesreće, a mediji su preneli da se Šumaher skijao van staze, sa 14-godišnjim sinom. Njegova supruga i dvoje dece su došli u bolnicu, a prema najnovijim informacijama objavljenim oko 22:30, potvrđeno je da je u kritičnom stanju, a to su preneli najveći svetski mediji.

Nemac je jedan od najboljih vozača u istoriji Formule 1, osvojio je sedam šampionskih titula (1994, 1995, 2000, 2001, 2002, 2003 i 2004) i "drži" mnoge rekorde u tom sportu. Prema zvaničnom sajtu najbržeg cirkusa na svetu, on je "statistički najbolji vozač u istoriji".

 

Preuzeto sa AutoBlog.rs

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koliko ja tu vidim ode kašika... mislim daj Bože da se oporavi, ali ne oseća se gotovo nikakav optimizam u vazduhu... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ukratko:

Stanje i dalje kriticno.

Lekovima su skinuli pritisak u glavi.

I dalje u vestackoj komi.

Povreda je definitivno teška i postoji oštećenje mozga.

Posledice ostecenja mozga jos uvek nisu poznate.

Doktori ne zele da daju procene za izlecenje, ne daju cak ni procene hoce li preziveti.

Edited by kolega.jankovic

Share this post


Link to post
Share on other sites
Schumi se bori za život

 

 

 

Legenda Formule 1 vodi najozbiljniju bitku u svom životu

 

Kao što je i najavljeno, u 11.00 časova je održana konferencija za štampu u Grenobleu, gde su doktori i zvanično potvrdili u kakvom se stanju nalazi legenda i sedmostruki svetski šampion Formule 1.

 

Doktori su bili veoma oprezni sa svojim izjavama i ono što je sigurno je to da je Schumacher operisan i da se još uvek bori za svoj život.

 

Direktor klinike je izjavio da je Schumacher već bio u komi kada je stigao na kliniku i da je odmah operisan. Specijalisti koji su ga operisali izjavili su da se njegovo stanje brzo pogoršavalo. Bilo je znakova interkranijalne hipertenzije a skeniranjem mozga su utvrdili da ima modrice i kontuzije, kao i više edema na mozgu. I ako se pisalo o tome da je imao dve operacije, doktori su potvrdili da je nad Schumacherom izvršena samo jedna. Nakon te operacije su se pojavile hemoragijske lezije.

 

Svi preporučeni tretmani su realizovani, i oni ograničavaju ponovnu pojavu edema.

 

Doktori su takodje kazali da je nemoguće predvideti oporavak u ovom momentu i njegovu budućnost, jer se stvari još uvek posmatraju iz sata u sat i više od toga se ne može predvideti.

 

Zbog toga, situaciju smatraju veoma kritičnom, ali tvrde da su već imali takve slučajeve i da znaju sa tim da se izbore.

 

Michael Schumacher je pod potpunom anestezijom, kako bi se smanjili spoljašnji stimulansi i obezbedila dobra oksigenacija mozga.

 

Njegova telesna temperatura se održava izmedju 34 i 35 stepeni što je preporučljivo za ovakav vid traume.

 

Lekari dodaju da mu je kaciga itekako spasla život, jer da je nije nosio, ishod bi već do sada bio potpuno drugačiji.

 


Share this post


Link to post
Share on other sites

Kazu: Imao je krvarenje izmedju lobanje i mozga. Pritisak koji krv stvara moze izazvati razlicita ostecena i ostaviti razlicite posledice. Optimisticno je to sto je nakon nesrece bio u svesnom stanju i sto su doktori uspeli u kratkom vremenskom periodu da normalizuju pritisak unutar lobanje. Dalji razvoj dogadjaje se ne moze prognozirati, jedino poznato je da mu zivot "visi o svilenom koncu".

 

Dugogodisnji saradnici Jean Todt i Ross Brown su uz porodicu u bolnici, kao i bivsi vozac Formule 1 Olivier Panis koji zivi u mestu Grenoble u kojem je bolnica, međutim Michael-a mogu videti samo njegovi zena i deca. Reci podrske stizu od svih aktuelnih i bivših vozača Formule 1, navijaca Ferrarija, Nemačke vlasti i mnogih drugih...

 

Na zalost dezinformacije se brzo sire pa se vec mogu videti natpisi "R.I.P. Michael Schumacher" na raznim drustvenim mrežama.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posle kompletne karijere u F1 u kojoj je imao samo lom noge bilo bi glupo da ode na ovakav način...ali to nema veze...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prava bi šteta bila da takvo ime F1 ovako okonča, ali nadajmo se da će da se njegovo stanje poboljša i da kao pobednik izađe iz ovoga  :right:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ljudi budite realni, znate da novinari od svega prave dramu, znate i sami da se posle svakog slicnog dogadjaja javljaju raznorazni strucnjaci zeljni strane u novinama ...

 

verujem da nije sve tako crno kao sto pisu!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Danas su i lekari na tv-u takodje izjavili da je u kriticnom stanju, ali ja se nadam da ce i ovoj trci pobediti.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ekipa Ferarija ima dvostruke želje za Šumahera

 

sumaherovi%20navijaci.jpg

 

Ekipa Ferarija uputila je kratkim saopštenjem najiskrenije želje Mihaelu Šumaheru, koji je svoj 45. rođendan u petak dočekao u stanju indukovane kome.

''Ovo je poseban dan za Ferari i sve naše navijače, zato što je danas rođendan Mihaela Šumahera. U ovom trenutku, on vodi najvažniju bitku u svom životu i zbog toga želimo da mu pošaljemo posebne želje. Postoji toliko predivnih trenutaka koje smo proživeli zajedno i mi smo izabrali 72. Nije u pitanju slučajan broj, zato što on predstavlja broj pobeda koje je Mihael ostvario kao vozač Skuderije od 1996. do 2006. godine. Doneo je toliko radosti milionima navijača širom sveta. Bili su to neverovatni trenuci, koji sa njegovom strašću, posvećenošću i predanošću čine Mihaela delom Ferarijeve porodice zauvek.

Svi u Ferariju, preko predsednika Luke di Montecemola i šefa ekipe, Stefana Domenikalija, koji su u kontaktu sa Šumaherovom porodicom, pratimo razvoj situacije. Danas imamo dvostruki razlog da mu poželimo sve najbolje. Foca Mihael!'', stoji u zvaničnom saopštenju Ferarija.

 


Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Sabine Kehm to El Mundo: "This is a certain relief, for the family, the situation is calmer.

"This is the start of a long, long period, but thankfully less difficult now.

"The most dangerous moment has passed".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Šumaher nije više u životnoj opasnosti

 

ferrari%20599%20gtb%20hgte%2032.jpg

 

Informaciju da nekadašnji vozač Formule 1 nije više životno ugrožen potvrdila je i predstavnica porodice.

Osam dana nakon nesreće na skijanju, na kojoj je zadobio teške povrede glave, stanje nekadašnjeg vozača Formule 1 Mihaela Šumahera je stabilno i nije više u životnoj opasnosti! Informaciju koja se pojavila pre nekoliko dana u ponedeljak je potvrdila i menadžerka porodice Šumaher, Sabine Kan.

- Šumaherovo stanje je stabilno i on više nije životno ugrožen – rekla je Kan.

Legendarni Nemac je i dalje u veštački izazvanoj komi. Rezultati istrage teškog pada Mihaela Šumahera na skijanju u Francuskoj prošle nedelje biće saopšteni u sredu, saopštilo je danas francusko javno tužilaštvo.

 

Preuzeto sa AutoBlog.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites
Francuska policija saopštila detalje Šumaherove nesreće

 

sumaher%202013.jpg

 

Policijski istražitelji iz Alebrtvila saopštili su danas detalje nesreće koja se desila Mihaelu Šumaheru 29. decembra i nakon koje se već više od 10 dana nalazi u komi u bolnici u Grenoblu. Istražitelji su saopštili da su pregledali video snimak nesreće koju je snimila kamera koju je Šumaher nosio na kacigi i da im je to dosta pomoglo u rekonstrukciji nesrećnog događaja. Na snimku se vidi da je Mihael izašao sa obeleženog dela staze i da je skijom naleteo na kamen koji ga je odbacio. Takođe je otkriveno da skije nisu uzrok nesreće pošto se samo na jednoj od njih vidi ogrebotina nastala kada je Šumaher zakačio kamen. Istražitelj koji je govorio na konferenciji za medije nije želeo da ulazi u to da li je možda Šumaherova neopreznost razlog incidenta.

 

''Znamo da je Mihael dobar skijaš. Ne možemo precizno da odredimo kojom brzinom je skijao, ali je to bila brzina vrlo dobrog skijaša na vrlo dobrom terenu, ali to u principu i nije previše bitno u rekonstrukciji događaja. Kvalitet snega takođe nije bio na zavidnom nivou, ali to nije deo naše analize. Često nam se dešavaju ovakve nesreće i vrlo dobro smo uhodani u ovakvim istragama'' - rekao je Patrik Kvinsi, glavni istražitelj francuske policije u ovom slučaju.

 


Share this post


Link to post
Share on other sites
Šumaherovo stanje stabilno

 

ferrari%20599%20gtb%20hgte%2032.jpg

 

Sedmostruki svetski šampion u Formuli 1, Nemac Mihael Šumaher koji je u vestačkoj komi od kraja decembra, kada je doživeo teške povrede glave, u stabilnom je stanju, saopštila je danas njegov menadžer Sabine Kem. Ona nije upotrebila reč ''kritično'', čime je do sada bilo opisivano njegovo stanje.

''Mihaelova porodica je veoma zadovoljna radom lekara koji leče Mihaela i potpuno im veruje. Mihaelovo stanje je stabilno'', rekla je Kem. Šumaher je od 29. decembra u veštacki izazvanoj komi u bolnici u Grenoblu, pošto je zadobio teške povrede glave prilikom pada na skijanju u Francuskoj.

 


 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Šumahera uvode u fazu postepenog buđenja iz kome

90410-schumacher%202012.jpg

 

Nemački vozač Formule 1 posle mesec dana provedenih u komi počeo je da pokazuje pozitivne promene zdravstvenog stanja, što je znak procesa rehabilitacije

Ne gubi se nada u oporavak Mihaela Šumahera. Nekada najbolji vozač Formule 1 posle mesec dana u komi počeo je da pokazuje pozitivne promene zdravstvenog stanja, pa su lekari u klinici u Grenoblu odlučili da ga uvedu u fazu postepenog buđenja. Prema podacima do kojih je došao francuski list “Lekip” mozak sportiste pozitivno je reagovao na testovima što je znak da je počeo proces rehabilitacije.

Niko ne može odrediti koliko će ovo stanje trajati, ali se navodi oporavak od nekoliko meseci.

 

Preuzeto sa AutoBlog.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...