Jump to content
FAS Goran
neshaoct

WRC: Citroen potvrdio tim

Recommended Posts

Citroen potvrdio tim za 2014: Meeke i Ostberg

 

 

 

 

citroen%20wrc.jpg

 

 

 

 

 

Jedna neizvesnost manje. Iako je zvanično predstavljanje tima za 2014. najavljeno za 16. decembar u Citroenu su požurili i pre Hyundaijeve prezentacije objavili imena vozača koji će nastupati za francuski tim. Mikko Hirvonen i Dani Sordo više nisu deo Citroenovog pogona, što ne iznenađuje, jer se Španac (to je Sordo) povezuje sa Hyundaijem i za nastupe na asfaltnim relijima, a Hirvonen je često pominjan kao novi-stari član M-Sporta. Zvanična prezentacija Citroenovog WRC programa za 2014. će se održati 16. decembra sa prenosom uživo na internetu. Osim Meekea i Ostberga, za Citroen će na nekoliko relija voziti i Khalid Al Qassimi.

 

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Bez promena u WRC timu za 2015.

 

citroen%20loeb.jpg

 

Britanac Kris Meeke i Norvežanin Mads Ostberg ostaju u prvoj vozačkoj posadi Citroenove fabričke ekipe u svetskom prvenstvu u reliju (WRC).

Francuski tim je, nakon nešto dužeg razmišljanja, došao do zaključka da je najbolje zadržati postojeće vozače. Meekeov angažman je potvrđen nešto ranije, dok se o Ostbergovoj sudbini raspravljalo malo duže. Verovatan razlog - sponzori ili Ostbergovo razmatranje drugih ponuda. Osberg će prve bodove za šampionat timova moći da osvaja tek u Švedskoj, jer će u Monte Karlu biti zamoljen da sedne u drugi red iza povratnika Sebastiena Loeba, koji će zajedno sa Meekeom biti nominovan za osvajanje bodova.

''Radujem se nastavku saradnje, za koju očekujem da će sledeće godine doneti prave rezultate, jer će mi omogućiti da znanja stečena ove godine upotrebim u automobilu koji ćemo dodatno usavršiti'', rekao je Ostberg povodom objavljivanje ove vesti.

 


Share this post


Link to post
Share on other sites
Citroen predstavio DS3 WRC za sezonu 2015.

 

124842-citroen%20ds3.jpg

 

Citroen Total Abu Dhabi WRT je predstavio izgled DS3 WRC sa kojim će učestvovati u Svetskom reli šampionatu ove godine. Osim sponzorskih natpisa i crvene, bele i zlatne boje na automobilu je vidljiva brojka 60, kojom se obeležava 60-godišnjica lansiranja modela DS na Paris Motor Showu 1955. godine. Cele ove godine Citroen će slaviti 60. rođendan DS-a, koji je u međuvremenu prerastao u zasebni brend.

 

124843-citroen%20ds3%2011.jpg

 

Što se sponzorskih natpisa tiče, novi partneri Citroen Sporta su Certina i Sparco. Sparco će postati ekskluzivni dobavljač opreme ne samo za fabričku WRC ekipu nego i WTCC ekipu i sve ekipe koje će koristiti Citroenove trkačke automobile.

 


Share this post


Link to post
Share on other sites

Citroen pripremio poboljšani DS3 za reli Portugalije

 

130779-citroen%20ds3%204.jpg

 
Citroen Total Abu Dhabi World Rally Team je pripremio redizajnirani i poboljšani DS3 WRC za sledeću trku WRC šampionata, Rally de Portugal od 21. do 24. maja.
Ovo je druga etapa poboljšavanja Citroenovog trkačkog automobila tokom ove sezone. Prvo je uoči relija Monte Karlo ugrađen novi 1,6 litarski turbobenzinac iz Citroenovog WTCC modela C-Elysee, zajedno sa poluautomatskim menjačem, novim zadnjim spojlerom i redizajniranim zadnjim vešanjem. Takav auto pokazao se uspešnim jer je Mads Ostberg u četiri trke dva puta bio na podijumu, a Kris Meeke je na poslednjem reliju došao do svoje prve WRC pobede.
 

130780-citroen%20ds3%2044.jpg


Nakon te pobede, 94. za Citroen u Svetskom reli šampionatu, stiže novo poboljšanje za DS3 WRC. Najupečatljiviji je novi vizuelni identitet, s kombinacijom polarno bele, Perla Nera crna i Aluminium sive boje. Uz to, svaki vozač će imati posebno ofarban krov, pa će Meeke imati beli krov, Ostberg sivi, a Khalid Al-Qassimi crveni. Uz redizajn stiže i novi aerodinamički paket. Novi prednji deo auta ima redizajnirani braniki i krilca, s kojima bi trebalo da se smanji otpor vazduha i poveća downforce.
– Od predstavljanja modela DS3 WRC 2011. godine stalno ga razvijamo, a uz ono što smo predstavili u januaru ovo je do sada najznačajnija dorada otkad je automobil homologizovan. Već smo se uverili da se rad isplatio, a nakon pobede u Argentini motivacija nam je još veća. Testiranja u vazdušnom tunelu i testovi na putu pokazali su da su aerodinamička poboljšanja velika, pa očekujemo dobre rezultate i dalje – rekao je šef Citroenove WRC ekipe Yves Matton.
 
preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Citroen se privremeno povlači iz WRC-a

 

citroen%20sport.jpg

 
Sportsko odeljenje francuskog Citroena je napokon objavilo planove za sledećih nekoliko godina. U skladu sa očekivanjima, učestvovanje fabričke ekipe u svetskom reli šampionatu neće biti nastavljeno nakon ove godine, pa će 2016. Citroenov jedini automobiliski angažman biti svetski touring šampionat (WTCC).
Ova vest, ipak, nije tako loša, jer će Citroenovo izbivanje s reli brzinaca biti privremenog karaktera. Tim će, naime, sledeću godinu iskoristiti za razvoj novog WRC automobila, usklađenog s novim i znatno liberalnijim pravilima. Citroen će se zatim u WRC vratiti 2017. godine s novim automobilom i novim ambicijama. Mads Ostberg je, nedugo nakon Citroenovog saopštenja, potvrdio da napušta marku, dok su pregovori s drugim vozačem, Krisom Meekom, i dalje u toku. Citroen ima nameru da učestvuje na manjem broju relija sledeće sezone, verovatno kroz neku od privatnih ekipa.
Privremeno povlačenje iz WRC-a nije jedina novost u Citroenovom sportskom programu. Sebastien Loeb sledeće godine neće učestvovati u Citroenovoj WTCC ekipi, već će se posvetiti saradnji s Peugeotom na njihovom ''pustinjskom'' programu - prvi nastup imaće već ove zime na Dakar Reliju.
 
preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kris Meeke ostaje u Citroenu

 

kris%20citroen.jpg

 
Britanski vozač Kris Meeke i tim Citroen Racing potvrdili su nastavak saradnje u nastupajućim sezonama svetskog šampionata u reliju. Meeke i Citroen vodili su pregovore, koji su, verujemo, bili živopisni, jer su Britancu u međuvremenu ponudili mesto u fabričkoj ekipi Toyote. Podsećamo, japanska marka će se u WRC vratiti u sezoni 2017., baš kao i Citroen. Meeke i Citroen potpisali su ugovor na tri godine, što znači da će bivši juniorski prvak sveta u francuskome timu ostati do kraja sezone 2018.
Francuski tim će sledeću godinu provesti van reli staza, bar kada je u pitanju fabrički angažman. Učestvovaće na nekoliko relija i to s mešovitim vozačkim ekipama, ali uvek preko ''privatnih'' ekipa. U 2017. Citroen će se vratiti u šampionat sa potpuno novim automobilom, pripremljenim po novim pravilima.

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Citroen predstavio ''nefabrički'' WRC tim i nove boje

 

143434-citroen%20wrc.jpg

 
Nakon Volkswagena, Hyundaija i M-Sporta i četvrti tim je predstavio nove boje i program nastupa u predstojećoj novoj sezoni svetskog prvenstva u reliju.
Ove godine Citroen neće učestvovati u šampionatu kao fabrička ekipa, već će se posvetiti razvoju novog programa i novog automobila uoči ''fabričkog'' povratka u WRC sledeće godine. Marka će, u saradnji s PH Sportom i pod imenom Abu Dhabi World Rally Team učestvovati na evropskim relijima iz ovogodišnjeg WRC kalendara. U Monte Karlu će boje nove ''nezvanične'' Citroenove ekipe braniti iskusni Kris Meeke i nešto manje iskusni, ali ništa manje ambiciozni Stephane Lefebvre. Citroen je za novu sezonu pripremio i nove boje, pa će poznati DS3 WRC, pripremljen po istim specifikcaijama s kojima je tim završio prošlu sezonu, učestvovati u crveno-sivo-beloj kombinaciji.
Reli u Monte Karlu, a s njime i nova WRC sezona, počinje sledeće nedelje.
 
preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pripreme novog Citroena C3 WRC

 

citroen%20wrc%20111.jpg

 

Mada za sada još nije ni predstavio novu generaciju modela C3, Citroen je počeo testiranje njegove WRC reli verzije, budući da se francuski proizvođač vraća u svetski reli šampionat u sezoni 2017. Test baza Citroena je inače stacionirana u Chateau du Lastoursu na jugu Francuske, a automobil je još uvek maskiran šarenom folijom.

 

147806-citroen%20wrc%2011.jpg

 

Novi WRC propisi su zamišljeni da automobile učine bržima i spektakularnijima, snaga 1.6 litarskog turbo motora je povećana na oko 380 konja, šasija je šira, transmisija sofisticiranija, a timovi su dobili i više slobode da se igraju sa aerodinamikom.

 

147805-citroen%20wrc%201.jpg

 

U razvoju novog C3 WRC-a učestvuje i 36-godišnji britanski vozač Kris Meeke, dok će svoj trkački debi 2017 C3 WRC imati u januaru 2017. godine (na reliju Monte Karlo) kada će napasti nemački Volkswagen i Sebastiena Ogiera.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Citroen C3 WRC Concept

 

155136-citroen%20c3%2044.jpg

 

Citroen je u aprilu počeo testiranje WRC reli verzije novog C3, budući da se francuski proizvođač ovim automobiloim vraća u svetski reli šampionat u sezoni 2017.  

 

155135-citroen%20c3%204.jpg

 

Test baza Citroena je inače stacionirana u Chateau du Lastoursu na jugu Francuske, a treba podsetiti da je automobil u aprilu još uvek bio maskiran šarenom folijom. Sada stižu i zvanične fotografije najavne koncept verzije koja će promociju imati sledeće nedelje na sajmu automobila u Parizu. Citroen u svom saopštenju između ostalog navodi i da C3 WRC obeležava početak nove sportske avanture za ovu marku.

 

155137-citroen%20c3%20444.jpg

 

U svakom slučaju, novi WRC propisi su zamišljeni da automobile učine bržim i spektakularnijim, snaga 1,6 litarskog turbo motora je povećana na oko 380 konja, šasija je šira, transmisija sofisticiranija, a timovi su dobili i više slobode da se igraju sa aerodinamikom.

 

155138-citroen%20c3%204444.jpg

 

C3 WRC Concept je dugačak 4150 mm, širok je 1875 mm, a uprkos tome što je veći ovaj automobil je za 25 kg lakši od ranijeg trkačkog Citroena DS3 WRC iz 2015. godine. Za pogon C3 WRC Concepta se brine 1.6 litarski četvorocilindrični turbo motor sa 380KS.

 

155139-citroen%20c3%2044444.jpg

 

U razvoju novog C3 WRC-a učestvuje i britanski vozač Kris Meeke, dok će svoj trkački debi 2017 C3 WRC imati u januaru 2017. godine (na reliju Monte Karlo) kada će napasti nemački Volkswagen i Sebastiena Ogiera.

 

citroen%20c3%20444444.jpg

 

Na kraju, očekuje se da će Citroen kasnije ponuditi i drumsku sportsku verziju novog C3, kao rivala Fordovoj Fiesti ST,  pri čemu bi kao inspiracija za takav C3 trebalo da posluži upravo C3 WRC.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Citroen najavljuje svoje timove za WRC sezone 2017. i 2018.

 

156189-citroen%20wrc.jpg

 

Samo nekoliko dana nakon otkrivanja konceptnog vozila Citroën C3 WRC na salonu automobila u Parizu, ekipa Citroën Racing je najavila imena članova timova koji će predstavljati njene boje u naredne dve sezone svetskog reli šampionata organizacije FIA. Timu Kris Meeke / Paul Nagle, koji je svoje učestvovanje u ekipi do 2018. godine već potvrdio, pridružiće se timovi Craig Breen / Scott Martin i Stéphane Lefebvre / Gabin Moreau. Predsednik organizacije Abu Dhabi Racing, šeik Khalid Al Qassimi, zajedno sa suvozačem Chrisom Pattersonom nastupiće na nekim probama sezone 2017.

Ekipa Citroën Racing postepeno prikuplja sve potrebne elemente za svoj oficijelni povratak u svetski reli šampionat organizacije FIA. Od aprila ove godine do danas je sa trkačkim automobilom Citroën C3 WRC obavljeno sedam razvojnih probnih vožnji, kako po zemljanom terenu tako i po asfaltiranim putevima, a finalna verzija biće uskoro spremna. Do 16. oktobra posetioci automobilskog salona u Parizu imaće mogućnost da se upoznaju sa konceptnim vozilom Citroën C3 WRC, kao zaista pravoj poslastici stilskog dizajna koja najavljuje novu generaciju trkačkih automobila World Rally Cars koji će se po prvi put takmičiti na reliju Monte Karlo 2017. Sa najavom svojih timova za sezone 2017. i 2018. Citroën Racing je učinio važan korak koji su brojni gledaoci WRC šampionata već nestrpljivo očekivali. Na kraju prošle godine već je bilo potvrđeno učestvovanje tima koji čine Kris Meeke i Paul Nagle, a ekipi će se pridružiti još dva tima čiji su članovi među najperspektivnijim mladim talentima WCR šampionata. Craig Breen/Scott Martin i Stéphane Lefebvre/Gabin Moreau, koji su se sa svojim prvim dostignućima istakli u sklopu reli programa grupe PSA i u ovogodišnjoj sezoni nastupali za ekipu Abu Dhabi Total WRT, uspeli su uveriti Citroën da svoju sudbinu poveri mladima.

 

Ova odluka se savršeno uklapa sa dugogodišnjom Citroënovom strategijom čiji je cilj otkrivanje i školovanje talentovaih mladih reli vozača. U periodu od nešto više od poslednjih petnaest godina Citroënu je uspelo da otkrije neke od najuspešnijih reli vozača: Loeb, Ogier, Sordo, Neuville, Camilli i naravno Meeke. Toj slavnoj listi sigurno će se pridružiti i Breen i Lefebvre! Na početku sezone ekipa će nastupiti sa dva Citroën C3 WRC trkačka automobila, jednog će voziti Kris Meeke, a u drugom će se izmenjivati Craig Breen i Stéphane Lefebvre. Tačan raspored vozača na pojedinim trkama biće objavljen nešto kasnije, a Citroën će na takmičenjima nastupati sa tri trkačka automobila, koliko god brzo bude moguće. Svetsko veće organizacije FIA (World Motorsport Council) je nedavno odlučilo da će proizvođači imati mogućnost da nastupe sa tri trkačka automobila, ali će se na listi svetskog šampionata među konstruktorima uzeti u obzir samo rezultati najbolja dva. Na nekim trkama svetskog šampionata sezone 2017. u jednom od Citroëna C3 WRC trkačkih automobila nastupiće i šeik Khalid Al Qassimi i Chris Patterson. Kris Meeke, Craig Breen, Stéphane Lefebvre i šeik Khalid Al Qassimi, koji već sarađuju na razvoju Citroëna C3 WRC, nastaviće s probnim vožnjama sve do homologacije vozila. Istovremeno će ove godine nastupiti i na reliju u Španiji (Meeke, Breen, Al-Qassimi) i na reliju Wales u Velikoj Britaniji (Meeke, Breen, Lefebvre), gde će steći iskustva za volanom trkačkih automobila koje trenutno voze.

 

Yves Matton, direktor Citroën Racing: ''Kod izbora naših timova za budućnost imali smo na raspolaganju više scenarija. Kris Meeke je bio potvrđen već krajem prošle godine, pa je na taj način potpuno razumljivo postao vodeće ime ekipe. Osim što se na svakom nastupu u sezoni 2016. borio za vodeću poziciju i što je pobedio u Portugalu i Finskoj, obavio je i veći deo posla u razvoju našeg Citroëna C3 WRC. Uključivši u svoju ekipu dva mlada tima ne može se reći da smo izabrali jednostavniju opciju. Međutim, ova originalna odluka se nesumnjivo savršeno uklapa s Citroënovim mentalitetom. Craiga Breena i Stéphanea Lefebvreja smo u ovogodišnjoj sezoni videli u nastupima za ekipu Abu Dhabi Total WR i zato verujemo u njihov potencijal. Imaju prirodni talenat, motivisani su i imaju pravu radnu etiku za pobeđivanje na relijima. Takođe bih želeo da istaknem da ćemo s ponosompratiti ova dva mlada vozača, koja su već dugi niz godina lojalna grupi PSA, do najvišeg nivoa u automobilizmu. Na početku sezone neće nam preostati ništa drugo osim da se izmenjuju za volanom našeg drugog Citroëna C3 WRC. Odmah čim to bude moguće, na svakoj trci će nastupati po tri naša trkačka automobila. Šeik Khalid Al-Qassimi je zaista pravi ambasador relija na Bliskom istoku i veoma nam je drago da ga u tome možemo podržati.''

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Citroen otvoren za razgovore sa Ogierom

 

ogier%2054.jpg

 

Citroenov šef tima, Yves Matton zainteresovan je za razgovor sa šampionom Sebastianom Ogierom o ugovoru za sledeću sezonu, ali kaže da ostaje odan svojim trenutnim vozačima. Odlaskom VW-a iz sporta na kraju sezone, znači da su četvorostruki svetski šampion Ogier i njegovi timske kolege Latvala i Mikkelsen ostali bez vožnje u 2017. Špekulacije su odmah povezale povratak Ogiera u Citroen, uprkos tome što je francuski proizvođač potvrdio svoj startni poredak sa Krisom Meekom, Craigom Breenom i Stephaneom Lefebvreom. ''Već imam poredak za sledeću godinu'', rekao je Matton. ''Sve što ću reći je da ako me Ogier nazove odgovoriću i imaćemo razgovor, ali promena vozačkog poretka ne dolazi u obzir. Doneli smo odluku da sledimo tu filozofiju (razvoj mladih vozača). Ali, kada imate četvorostrukog svetskog prvaka bez ugovora to može biti zanimljivo. Nisam razgovarao sa Sebastianom. Na njemu je da odluči šta će učiniti. To je njegova odluka o budućnosti, ali želim jasno dati do znanja da ne postoji ideja u ovom timu za promenu vozačkog poretka koju smo doneli.''

Na pitanje da li bi odgovorio na poziv Ogierovih kolega Matton je dodao: ''Ne kažem da ne bih odgovorio na poziv Mikkelsena i Latvale, naravno da bih – ja sam pristojan čovek! No, priča je drugačija za njih, oni nisu Francuzi i nemaju titulu svetskog šampiona.'' Ogie je uzeo svoju prvu pobedu u WRC-u sa Citroenom pri odlaska u Volkswagen na kraju 2011. godine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Citroen otkrio C3 WRC za 2017. sezonu

 

159415-citroen%20wrc%201.jpg

 

Mesec dana pre početka relija u Monte Karlu, Citroen Racing tim je predstavio svog izazivača za sledeću sezonu.

 

159416-citroen%20wrc%2011.jpg

 

U 2017. Citroen će učestvovati sa dva do četiri automobila sa posadama: Kris Meeke/Paul Nagle, Craig Breen/Scott Martin, Stéphane Lefebvre/Gabin Moreau i Sheikh Khalid Al Qassimi/Chris Patterson.

 

159417-citroen%20wrc%20111.jpg

 

Četvorogodišnja dominacija Volkswagena je završila, ostavljajući prostora za druge timove. U međuvremenu vozači će imati još više testiranja refleksa sledeće godine kada će snaga automobila skočiti na 380 konjskih snaga umesto 315 u 2016. godini. Zajedno sa većim i agresivnim paketom aerodinamike i lakše minimalne težine, promene bi trebalo da budu još spektakularnije za fanove. Da li je dvostruka strelica spremna da ponovo bude na vrhu u 2017.? Dominacija je završila sa povlačenjem devetostrukog svetskog šampiona Sebastiana Loeba u 2012. godini, ali tim je obnovio ugovor sa Meekom i spreman je za novo pokretanje C3 WRC.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Citroen ostavlja opciju za Ožijeov povratak

 

159417-citroen%20wrc%20111.jpg

 

Prvi čovek Sitroena u Svetskom reli šampionatu Iv Maton rekao je da nije bilo moguće da francuski tim angažuje Sebastijana Ožijea za narednu sezonu, ali da postoji mogućnost povratka četvorostrukog svetskog šampiona. Francuz je svoju karijeru u eliti započeo u Sitroenu, a u poslednjih pet godina je branio boje Folksvagena, sa kojim je bio nezaustavljiv od 2013. do ove godine. Međutim, nemačka kompanija je ukinula svoj reli program, a Ožije se pridružio M-Sport Fordu, pošto je testirao i Tojotu. Iako su se pojavile informacije da i Sitroen želi Ožijea, Maton kaže da je to bilo nemoguće, pošto je francuski tim već kompletirao svoju vozačku postavu koju čine Kris Mik, Kreg Brin i Stefan Lefebvr.

''Njegov povratak nije bio opcija zbog naše odgovornosti prema mladim vozačima. Jednostavno, nije bilo moguće. To ne znači da nikada nećemo uraditi nešto sa Ožijeom, ali za narednu sezonu je bilo nemoguće. Objavili smo svoju strategiju pre odluke Volkswagena, razočarani smo što neće biti više tu, pošto nam je ideja bila da se borimo sa šampionom. Poštujemo Ožijea, ali imamo strategiju koja je u našem DNK, a to je da promovišemo mlade vozače'', naglasio je Maton.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mikkelsen sa Citroenom u Italiji

 

165988-Mikkelsen.jpg

 

Andreas Mikkelsen se dogovorio sa Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team-om pa će na sledećoj trci šampionata u Italiji voziti C3. To će biti njegov prvi takmičarski izlet u 2017 WRC automobilu. Norvežanin će zameniti Stephane Lefebvrea, koji će se vratiti u sledećoj rundi u Poljskoj. Mikkelsen će odraditi nekoliko dana testiranja pre relija i rekao je da je oduševljen što se pridružio francuskoj ekipi. ''Javna tajna je da tražim rešenje kako bi se takmičio na vrhunskom nivou u WRC-u od kraja 2016. godine. Ne mogu da dočekam testiranja kako bi počeo da radim na pripremi za reli. Nema sumnje da imam malo vremena za rad na autu, ali glavna stvar je za mene da se vratim u vodeću kategoriju u jakom timu.''

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Citroen ne isključuje povratak Loeba u WRC 2018.

 

loeb%20nemacka.jpg

 

Šef tima Citroen Yves Matton nije isključio mogućnost da Sebastian Loeb bude prvi vozač Citroena sledeće godine, ali napominje da se devetorostruki svetski šampion neće takmičiti u C3 ove godine. Novost da će Loeb testirati Citroen je sve znenadila - čak je i Kris Mekke to saznao samo sa zvaničnim saopštenjem. Matton je priznao da se raduje povratnoj informaciji Loeba sa celodnevnog asfaltnog testa koji će se održati u Francuskoj ove nedelje ili početkom sledeće. Dok će Matton biti spreman da radi na daljnjim mogućnostima testiranja, ako Loeb bude zainteresovan, takmičenje na jednom od preostala četiri relija ne dolazi u obzir. ''U 2017. nema šanse da mu dozvolim da vozi auto jer nemam auto. Osim toga mislim da nije dobra ideja u kratkom roku mu pustiti da vozi na reliju. Znamo da je trenutni WRC nivo veoma visok i da sa ovom vrstom automobila trebate prilično velik broj kilometara da biste bili na najvišem nivou. Ako bi se jednog dana moglo dogoditi nešto tako (povratak Loeba) onda se treba dobro pripremiti. Za 2018., to je dosta daleko. Nemam pojma. Neću vam reći ne, jer nije ne, ali neću reći da, jer nije da. Mogu razumeti atrakciju ako se taj tip vrati, ali kao što sam rekao, ako se vrati onda to mora da bude urađeno ispravno.''

Loeb je priznao da mu nedostaje reli. ''Ne mogu da dočekam povratak u WRC automobil da proverim kako se tehnologija promenila u toj disciplini. Reli je i dalje moja strast. Od svih disciplina koje sam pokušao otkako sam se povukao pre pet godina, reli volim najviše'', rekao je Loeb. Ovo će biti prvi put da Loeb radi sa Citroenom otkako je neočekivano ispao iz WTCC-a krajem 2015. godine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Leb se vraća u WRC

 

loeb citroen

 

Devetostruki svetski šampion u reliju Sebastijan Leb naredne sezone će se vratiti u Svetski šampionat (WRC), pošto će voziti na tri relija za Citroen. Upravo za volanom modela francuske kompanije legendarni Francuz je bio nezaustavljiv od 2004. do 2012. godine, pre nego što je reli zamenio kružnim trkama. Leb je tokom karijere upisao 78 pobeda, a od takozvanog povlačenja je imao samo pet izleta u reli, među kojima je poslednji bio Reli Monte Karlo 2015. godine. Francuski tim će svojoj legendi pružiti priliku da vozi na relijima Meksika, Korzike i Španije. Od ta tri relija, Leb je bio najuspešniji na Iberijskom poluostrvu, gde je slavio osam puta. U Meksiku je bio najbolji šest puta, dok je na svom domaćem terenu upisao četiri trijumfa. Lebu će suvozač u Citroenu C3 WRC biti njegov dugogodišnji partner Danijel Elena, sa kojim je osvojio svih svojih devet titula.

 

''Svi su bili zadovoljni posle testiranja tokom ove godine, a najviše ja, pa je učešće na tri relija logičan naredni korak. Osećaj koji dobijete tokom relija je nešto najuzbudljivije što sam iskusio i uzbuđen sam što ću voziti novi C3 na pravom reliju. Lepo je što ću to učiniti u timu u kojem sam imao i te kako mnogo uspeha. Nemam velika očekivanja, želim samo da uživam'', naglasio je Leb. Citroen će tokom naredne sezone predvoditi Kris Mik, Kreg Brin će voziti drugi C3 na deset rundi, dok će Halid al Kasimi učestvovati na nekoliko relija. Naredna sezona Svetskog reli šampionata startuje Relijem Monte Karlo od 25. do 28. januara, a Leba prvi izazovi očekuju u Meksiku, gde se reli vozi od 9. do 11. marta.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Previše sudara, previše rizika, Citroen otpustio vozača

 

180257-citroen wrc.jpg

 

Severnoirski vozač Kris Miki izbačen je iz Sitreonovog tima za Svetski reli šampionat zbog prevelikog broja nezgoda. Poslednja u nizu dogodila se u Portugalu u subotu, a Miki je trpeo bolove u leđima i odvezen je u bolnicu pošto je udario drveće. Iz Citroena su rekli da su sudari mogli da imaju ozbiljne posledice po bezbednost ekipa. ''S obzirom na to da rizici koje je preuzimao nisu bili opravdani sa sportskog stanovišta, ''Citoren Rejsing'' rešio je da okonča učešće Krisa Mikija i Pola Naglija u Svetskom reli šampionatu. To nije bila laka odluka jer se odnosi na vozača i suvozača, ali bezbednost mi je bila prioritet i zato sam rešio da preuzmem ovu preventivnu meru'', naveo je šef ekipe Pjer Budar. Miki je bio šesti sa 43 boda, a jedini put na podijum se popeo u Meksiku, na treće mesto. Odluka stupa na snagu odmah, od Relija u Sardiniji, a novi vozači biće uskoro objavljeni.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za Leba dogodine nema 'leba u Citroenu

(moj naslov, nije preuzet sa Autobloga :D)

 

Sebastijan-Leb.jpg

 

Devetostruki svetski šampion Sebastijan Leb neće dobiti priliku ni na jednom reliju naredne sezone, pošto Citroen nije uspeo da prikupi dovoljna finansijska sredstva za trećeg vozača. Šef francuskog tima Pjer Bida se sastao sa sponzorima tima iz Abu Dabija, međutim, dve strane nisu postigle dogovor za sledeću godinu. Međutim, Abu Dabi je navodno spreman da se obaveže za 2020. godinu. Nedostatak finansija iz Abu Dabija znači da će Sebastijan Ožije i Espeka Lapi teško moći da omoguće Citroenu da parira rivalima sa trojicom vozača u konkurenciji konstruktora.

 

Leb je prethodno za ''Autosport'' izjavio da nema ništa dogovoreno za sledeću sezonu, osim što će učestvovati na Dakaru. ''U ovom trenutku nemam ništa dogovoreno, otvoren sam za pregovore sa bilo kojim timom u bilo kojoj kategoriji'', istakao je Leb, koji je, inače, Citroenu doneo jedini trijumf ove sezone - na Reliju Katalonije. Nadu da bi mogao da dobije priliku u Citroenu imao je i Mads Estberg, koji je dobio priliku ove godine kada je posle Relija Portugala uručen otkaz Krisu Miku. Naredni Svetski reli šampionat startuje Relijem Monte Karlo od 24. do 27. januara.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

WRC 2020 - Au revoir Citroen?

 

198185-wrc citroen 001.jpg

 

Dalje učestvovanje francuskog tima u sledećoj sezoni WRC-a snažno je uzdrmano i postoji veliki rizik da će svetski reli šampionat izgubiti jedan od najuspešnijih brandova u istoriji. Takvo pitanje dobija sve više zainteresovanih na internetu. Zapravo, sve je veći upitnik oko učestvovanja Citroena u sezoni WRC 2020. Zahvaljujući Sebastienu Ožieu, posle otkazivanja australijskog relija ekipa se borila do poslednjeg događaja za titulu među vozačima, ali zaostajala je za Hjundaijem i Tojotom u konkurenciji marki. Postoje nagađanja da je šef sportske ekipe Pierre Budar vodio pregovore sa šefom Citroena Lindom Jacksonom za vreme i posle katalonskog mitinga o samoj budućnosti tima. Prema dobro obaveštenom izvoru, britanskom Autosportu, verovatnost napuštanja Citroena sa relija sa Svetskog prvenstva je 99%.

 

Jedan od delova koji se uklapa u mozaik Citroenovog odlaska mogla bi da bude nedavno objavljena informacija da se PSA Grupa od sezone 2022. preko marke Peugeot vraća u takmičenje izdržljivosti na kružnim stazama. Još je u opticaju glasina da je Sebastien Ožie na putu da zameni Otta Tänaka u Tojoti. Tamo bi mogao da upozna Elfyna Evansa, koji bi takođe trebalo da bude u planovima za japansku marku. Šef Tojota Gazoo Racing, Tommi Mäkinen, kao po navici odbija sva takva nagađanja i govori: ''Nemamo šta reći. U stvari, do sada nisam odlučio ništa o vozačima. Osim toga, bilo je drame u Australiji, što je donekle prekinulo pregovore. Objavićemo sve čim imamo nešto. Nadam se da će se to dogoditi do kraja sledeće nedelje.''

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...