Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Toyota Supra

Recommended Posts

toyota%20supra.jpg

 

Poslednje glasine kažu da će Toyota na 2014 NAIAS Salonu automobila u Detroitu predstaviti i koncept naslednika Supre. Američki mediji se naime pozivaju na insajderske informacije i pišu da će ovaj japanski proizvođač u Detroitu promovisati novi koncept koji će najaviti njihov budući serijski sportski model. Toyota je odbila da potvrdi ove glasine, ali su iz kompanije ranije stizale informacije po kojima Japanci žele da zajednički razvijeni BMW-Toyota sportski automobil bude high-perormance model uporediv sa Suprom.

Ranije nezvanične informacije su inače govorile da se serijski model može očekivati tokom 2017. i da će imati 2.5 litarski četvorocilindrični turbo motor i hibridni sistem. 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites
Toyota će novi model Supra razviti sama

 

100464-Toyota%20Supra.jpg

 

Na internetu su se pojavile bezbrojne glasine o novom Toyota Supra modelu, ali nedavni izveštaji ukazuju da ovaj model neće biti zajednički razvijen sa BMW-om. Prema izveštajima BMW nije uključen u razvoj novog Supra modela, ali je Toyota uključena u razvoj novog BMW Z4. Ovaj model bi mogao da ima motor postavljen napred, pogon na zadnje točkove i da će koristiti istu tehniku lagane konstrukcije kao i kod modela i3 i i8.

 

toyota%20ft%2011.jpg

 

Ovo znači da možemo da očekujemo veliki broj komponenti od ugljeničnih vlakana i aluminijuma koji će načiniti ovaj model relativno laganim. Malo toga je poznato o ovom modelu ali se pretpostavlja da bi mogao da ima 2.0L motor koji bi posedovao plug-in hibridni sistem kompanije Toyota.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites
Toyota FT-1 concept najavljuje novu Supru?
 
toyota%20ft%2011.jpg

 

Na detroitskom auto salonu tokom prošlog meseca Toyota je predstavila konceptni model FT-1, a poslednje informacije kažu da je u stvari reč o studijskoj najavi naslednika modela Supra. Tako bar tvrde pojedini strani izvori, poput portala Motoring.com, pozivajući se na insajdere. Dalje, produkcijsku verziju bi trebalo da pokreće hibridni pogonski sklop sa 2.5 litarskim V6 turbo benzinskim motorom i elektromotorom ukupne snage veće od 300 kW, odnosno 407KS. Uz ovu kupcima bi trebalo da bude dostupna i ulazna verzija sa 4-cilindričnim 2.0 litarskim motorom. U oba slučaja radilo bi se o modelu sa pogonom na zadnje točkove.

 

108132-toyota%20ft%201111.jpg

 

Ovaj model bi na tržište navodno trebalo da stigne 2016, a godinu dana kasnije možemo očekivati i novi cenom pristupačni ulazni sportski model koji će se u Toyotinoj ponudi smestiti ispod GT86. Njega će pokretati takođe hibridni pogonski sklop, ali sa znatno manje snage, a kombinovaće 1.5 litarski benzinski i električni motor. Na kraju dodajmo da će Toyota na razvoju ovih modela u određenoj meri sarađivati sa BMW-om.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nova Toyota Supra i kao kabriolet

 

115339-toyota%20supra.jpg

 

Do kraja decenije Toyota bi u ponudi trebalo da ima tri sportska automobila. Jedan je već na tržištu (GT 86), a uskoro bi trebalo da vidimo i manji model na kome Japanci rade zajedno sa BMW-om. Pored njega trebalo bi da se pojavi i sportista koji bi bio vrh ponude Toyotine sportske game, a on bi prema svemu što do sada znamo o njemu trebalo da bude naslednik legendarne Supre. Sportista dimenzijama i performansama moćniji od Toyote GT 86 bi trebalo da ponese i legendarno ime, a prema čoveku zaduženom za njegov nastanak (Toyotin glavni inženjer Tetsuya Tada) on bi trebalo da bude model koji će na kraju osvanuti na tržištu i kao kabriolet. Za to bi trebalo da postoji opravdana finansijska računica, ista ona koju kabrio varijanta Toyote GT 86 nije imala.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites
Naslednik Toyote Supre biće hibrid sa 354KS
 
116472-toyota%20supra.jpg

 

Pojavili su se neki novi detalji o nasledniku Toyote Supre, a koji se očekuje narednih godina. Automobil se razvija u saradnji sa nemačkim BMW-om, koji će za ovog sportistu pripremiti 2.0 litarski četvorocilindrični turbo benzinac (i menjač će biti BMW proizvod). Motor će biti uparen sa tri Toyotina elektromotora (dva napred i jedan pozadi) pa će ovaj plug-in hybrid automobil raspolagati sa kombinovanom snagom od 354KS. Pogon bi trebalo da bude na sva četiri točka, a težina vozila manje od 1400 kg. Prodaja ovog automobila se očekuje u naredne tri godine, dok više detalja tek sledi.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Toyota potvrdila povratak Supre

 

toyota%20ft1%20901111.jpg

 
Nakon što je Honda predstavila novi NSX, iz Toyote dolazi potvrda razvoja nove Supre. Toyota Supra u koncept izdanju bi po rečima odgovornih u Toyoti svetlost dana trebalo da ugleda tokom sledeće godine, verovatno već u januaru u Detroitu, a ubrzo će uslediti i proizvodna verzija. Prošlogodišnji FT-1 (na slikama) je dobra najava onoga što nas čeka. Model se razvija u saradnji sa BMW-om, a osim dimenzijama konkurisaće Porscheu 911 i u pogledu performansi.
 

toyota%20ft1%20901.jpg

 
Supra stiže sa minimalno 340KS ispod haube. Naravno, samo ako govorimo o klasici sa 3.0 R6 turbo benzincem, dok bi hibridna verzija mogla da razvija i 480KS. Uostalom, sam šef Toyotinog sportskog odeljenja, Tetsuya Tada rekao je da će Suprin motor biti jači od većine nemačkih rivala, ali ni to nije previše važno. Toliko je uveren u novu Supru da je nedvosmisleno rekao da će automobil na putu biti bolji od pomenute 911-ice. Tajna je verovatno u lakoj gradnji, sa osnovom od aluminijuma i oplatom od karbonskih panela, čime će se nadoknaditi nedostatak snage. U svakom slučaju, Supra ostaje u igri i uskoro dolazi.
 
preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Toyota Supra će biti spremna za 2018.

 

toyota%20ft%2011.jpg

 

Sve ide po planu i za dve godine u salone stiže nova Toyota Supra, koja će se voziti na istoj platformi kao BMW Z5. Novi Toyotin sportski automobil biće svojevrsni naslednik kupea koji je prestao da se proizvodi 2002. Inženjeri Supre su inspiraciju pronašli u konceptu FT-1 predstavljenom pre nekoliko godina na sajmu u Detroitu. Toyota Supra imaće hibridni pogonski sklop, baš kao i njen nemački rođak BMW Z5. Ispod lima ugrađivaće se BMW-ov benzinac i elektromotor. I Toyota Supra i BMW Z5 će se verovatno proizvoditi u fabrici u Gracu.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Toyotu Supru naslediće - Supra

 

152914-toyota%20supra.jpg

 

Legendarni japanski sportski automobil Toyota Supra se proizvodio od 1978. do 2002. U drugoj polovini 2017. Toyota će predstaviti naslednika sportske automobilske ikone, a izgleda da je napokon dogovoreno i ime. Supru će naslediti Supra. Čelnici Toyote dugo su se dvoumili da li će nasledniku dati ime Supra jer će očekivanja biti velika pa će novi sportski automobil mnogi upoređivati sa starim. Mada još nije zvanično potvrđeno, ime Supra je, pišu japanski mediji, gotova stvar. Iz Toyote kažu da je Supra važna za istoriju njihove marke i da je važno da i novi sportski automobil nosi to ime. Japanci Supru razvijaju u saradnji sa BMW-om. Za pogon će verovatno biti zadužen V6 twin-turbo, koji je razvio Lexus. Očekuje se da će Supra imati i hibridni pogonski sklop.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Snimljena nova Toyota Supra

 

154355-toyota%20s%201.jpg

 

Kao što je već dobro poznato, BMW naslednika dosadašnjeg roadstera Z4 priprema u saradnji sa Toyotom. BMW i Toyota naime razvijaju zajednički sportski model, pri čemu će BMW-ova verzija dakle zameniti Z4 (nezvanično se pominje oznaka Z5), dok će Toyota svoju varijantu najverovatnije prodavati pod nazivom Supra (to ime je Toyota inače koristila od 1978. do 2002. godine). Ta nova Supra je ovih dana po prvi put uhvaćena tokom testova, naravno još uvek pod maskom budući da do premijere još ima dosta vremena, možda i godinu dana.

 

154356-toyota%20s%2011.jpg

 

Premijera bi trebalo da se održi u drugoj polovini 2017. godini, pri čemu se proizvodnja i BMW-a Z5 i Toyote Supre očekuje od 2018. godine, i to u Magna Steyr fabrici u austrijskom Gracu (proizvodnja bi trebalo da iznosi oko 60.000 komada oba modela godišnje). Z5 i Supra će deliti platformu, motor će verovatno biti BMW-ov turbo šestocilindraš, ali pominje se i hibridna varijanta. I BMW Z5 bi po nekim vestima trebalo da dobije hibridnu varijantu, i to po informacijama koje je britanski Autocar dobio od insajdera. BMW planira da Z5 ponudi u verziji sa mekim sklopivim krovom (mada nije isključen ni coupe), standardno sa zadnjim pogonom a opciono i sa xDrive pogonom na sva četiri točka.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Toyota Supra dobija hibridni pogon?

 

152914-toyota%20supra.jpg

 

Naredna generacija Toyota Supra modela najverovatnije će usvojiti hibridni pogon, razvijen u saradnji sa BMW-om. I pre nego što su se prve špijunske fotke ovog automobila pojavile online, pričalo se o motoru koji će Toyota koristiti radi oživljavanja svog čuvenog modela. Sada se pojavila informacija da je odabran hibridni pogon. Ova vest potvrđena je od strane Toyotinog predsednika za Evropu Johana van Zila, koji je na pitanje o korišćenju hibridnih tehologija u sportskim automobilima odgovorio potvrdno: ''Mislim da će se to u budućnosti definitivno desiti. Mi već imamo neke sportske modele sa hibridnim pogonima, kad je reč o Lexusu. Što se tiče Toyote, ako možemo da imamo trkački automobil sa hibridnom tehnologijom za Svetsko prvenstvo u izdržljivosti, onda ne vidim razlog da isto ne važi i za putničke automobile. Nemam nikakvih sumnji u vezi sa tim da će u budućnosti pravi sportski Toyota modeli biti elektrifikovani.'' Ukoliko se ispostavi da je Toyota Supra baš taj model, njegna hibridna tehnologija mogla bi da inspiriše i Toyotin Le Mans prototip. On bi mogao imati električne motore na obe osovine, koje bi služile kao ispomoć benzinskom motoru koji pogoni zadnje točkove. Regenerativno kočenje je nešto sa čime će ovaj automobil najverovatnije takođe biti opremljen.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Špijunaža: Toyota Supra na snegu

 

160799-toyota%20s.jpg

 

Prototip novog sportskog modela japanske marke je uhvaćen kako dominira na snežnoj površini i pokazuje ''zimske veštine''. Špijunske fotografije i dalje ne otkrivaju mnogo. Anfas je i dalje daleko od proizvodne varijante, ali su primetna dva velika bočna ventilaciona otvora sa manjim u sredini. ''Nos'' automobila je takođe naglašen. Zadnji deo je nešto ''uglovaniji''. Signalna grupa veoma podseća na poslednju generaciju A80, dok su novi spojler i dvostruki završeci izduvnih cevi takođe primetni. Generalno gledajući, dizajn podseća na FT-1 koncept, predstavljen još pre tri godine na NAIAS-u u Detroitu. Mada Toyota drži većinu stvari u tajnosti, glasine sugerišu da će osnovna Supra koristiti BMW-ov turbo redni šestocilindraš, dok bi perjanica posedovala hibridni sistem inspirisan Le Manom. Supra i BMW Z5, koji dele platformu, deliće verovatno i pogonske varijante, ali nije poznato da li će pogon na sve točkove biti dostupan. Oba modela će se proizvoditi u fabrici Magna Steyr u Gracu, a debitovaće ove godine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Toyota Supra Concept debituje u oktobru

 

156135-toyota%20supra.jpg

 

Toyota Supra nove generacije izgleda mnogo bolje prilagođena svim modernim standardima, a ovaj automobil će debitovati kao koncept na oktobarskom Tokyo Motor Show sajmu. Japanski proizvođač automobila je svetskim medijima objavio svoju novu zvezdu i predstavio je vestima koje glase da će nova Supra preuzeti inspiraciju za dizajn od FT koncepta koji je nastao početkom 2014. godine. Kao rezultat svega biće veoma uglađenog izgleda sa dvoje vrata i stilom koji je manje konzervativan nego onaj GT86 modela. Nova Supra je razvijana u saradnji sa kompanijom BMW, dok se detalji koji se tiču njenog pokretačkog sklopa drže u strogoj tajnosti. Međutim, spekuliše se da postoje tri različite varijante mptora koje će doći kao opcija, počevši od dvolitarskog agregata sa četiri cilindra u liniji i 255 ks, opremljenog turbo punjačem, do trolitarskog V6 pogonskog sklopa koji je takođe opremljen turbinom. Po svemu sudeći, pojaviće se i hibridna verzija sa 2.5 litara, koja će se liniji modela priključiti kasnije ove godine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nova Toyota Supra i u Gazoo verziji

 

152914-toyota%20supra.jpg

 

Toyota će uskoro lansirati novi sportski model razvijen u saradnji s BMW-om. Radiće se o coupeu koji bi trebalo da bude naslednik modela Supra, a izvori sada javljaju da su Japanci već odlučili da daju zeleno svetlo performance, odnosno Gazoo verziji ovog automobila. Biće dakle reč o verziji sa samog vrha ponude ovog modela, ali za sada nažalost nemamo nikakvih konkretnijih informacija o tehničkim karakteristikama samog automobila. Ipak, veruje se da će ovaj model imati hibridni pogonski sklop. Toyota će uskoro u Ženevi predstaviti Gazoo verziju Yarisa pa se nadamo da ćemo tada saznati više i o Supri.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nova Toyota Supra: procurela fabrička brošura

 

161586-toyota%20s.jpg

 

Kao što je već dobro poznato, BMW naslednika dosadašnjeg roadstera Z4 priprema u saradnji sa japanskom Toyotom. BMW i Toyota naime razvijaju zajednički sportski model, pri čemu će BMW-ova verzija zameniti pomenuti Z4 (nezvanično se pominje oznaka Z5), dok će Toyota svoju varijantu prodavati pod nazivom Supra (to ime je Toyota inače koristila od 1978. do 2002. godine). Ime Supra potvrđuje i ova navodna fabrička brošura koja se pojavila u javnosti (na forumu Forocoches.com), a u kojoj su i neki osnovni podaci. Ostaje ipak pitanje njene autentičnosti. Dakle, nova Supra je po podacima iz ove brošure dugačka 4380 mm, široka 1830 mm, visoka 1280 mm, međuosovinsko rastojanje iznosi 2470 mm, težina se u zavisnosti od verzije kreće od 1350 do 1430 kg, dok su točkovi od 18 ili 19 inča. Gama motora obuhvata 2,0 litarski benzinac sa 192KS i 320 Nm, pa njegovu jaču verziju sa 252KS i 400 Nm, kao i 3.0 litarski agregat koji razvija 340KS i 450 Nm obrtnog momenta. Premijera bi trebalo da se održi u drugoj polovini 2017. godini (verovatno na sajmu u Tokiju), pri čemu je kao inspiracija za izgled poslužio FT-1 koncept automobil. Kasnije verovatno možemo očekivati još jaču verziju, verovatno sa hibridnim pogonom.  Proizvodnja BMW-a Z5 i Toyote Supre se očekuje od početka 2018. godine, i to u Magna Steyr fabrici u austrijskom Gracu (proizvodnja bi trebalo da iznosi oko 60.000 komada oba modela godišnje).

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nova Toyota Supra uslikana na Nirburgringu

 

166674-toyota%20s%2011.jpg

 

Veoma očekivana nova Toyota Supra je ponovo uslikana na poznatoj stazi Nirburgring. Ovaj vodeći sportski automobil japanskog brenda ovoga puta ima nešto manje kamuflaže, ali je i dalje daleko od punog otkrivanja. Na novim slikama vidimo oblik masivnih usisnika za vazduh na prednjem braniku, kao i dizajn zadnjih svetla. Takođe, malo jasnije se vidi i kakav će oblik imati ovaj sprotski kupe.

 

166675-toyota%20s%20111.jpg

 

Dok Toyota u Nemačkoj vrši testove brzine na poznatoj stazi, britanski mediji najavljuju da će nova Supra imati BMW-ov automatski menjač.

 

166673-toyota%20s%201.jpg

 

Zanimljivo je da, dugmad za kontrolu klime, kao i infotejnment sistem je takođe sličan kao u bavarskom brendu. U osnovi, to znači da će nova Supra imati, ne samo sistem transmisije kao u BMW-u, već i većinu elektronike i enterijera. Sportski kupe će imati hibridni pogon koji će kombinovati benzinski motor sa turbopunjačima iz BMW-a i električni motor.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nova Toyota Supra će imati više od 400KS

 

169564-toyota%20supra.jpg

 

Pre nekoliko nedelja su se pojavili pojedini detalji o ''oživljenom'' Toyotinom modelu Supra, a sada su se pojavili novi koji govore o motoru i snazi automobila. Šestocilindrični motor pomenut ranije neće biti BMW-ov, nego će Supra koristiti novi motor koji je rezultat saradnje Toyote i BMW-a. To će biti 3.5 litarski V6 motor sa turbo punjačem koji razvija više od 400KS. Biće uparen sa manuelnim menjačem, iako neki još uvek tvrde da će model biti dostupan isključivo sa automatskim menjačem. Moguće je da se u budućnosti u ponudi nađe i hibridna verzija. Kako piše Auto Bild, sportski coupe će biti predstavljen u oktobru ove godine na Sajmu automobila u Tokiju, verovatno u formi koncepta, dok će se produkcijski model na tržištu pojaviti početkom 2019. godine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nova Supra neće nositi oznaku Toyote

 

toyota%20ft1%20901111.jpg

 

Umesto oznake Toyote nova Supra će na sebi nositi oznaku GR, što je akronim za Toyotino odeljenje Gazoo Racing u kome su primarno zaduženi za trkačke aktivnosti Toyote. Toyota je nedavno predstavila ponudu sportskih modela automobila iza kojih stoji njihovo fabričko odeljenje Gazoo Racing, čiji osnovni zadatak je pripremanje Toyotinih trkačkih automobila koji učestvuju u prestižnim šampionatima WRC (World Rally Championship) i WEC (World Endurance Championship). I dok se prve Toyote s dodatkom GR nude isključivo u Japanu, iz Toyote je stigla zvanična potvrda da će ponovo rođena Supra, koja bi u prodajnim salonima širom sveta trebalo da bude polovinom 2019. godine, kupcima biti ponuđena isključivo s oznakom GR, čime je potvrđeno da Gazoo Racing (nakon Lexusa) postaje drugi podbrend Toyote u kome će biti zaduženi isključivo za sportske modele.

''Supra će biti prvi model na kome neće biti oznake Toyote, a rebrendiranje modela koje smo već predstavili iza naziva Toyota GR nećemo raditi'', rekao je prvi čovek Gazoo Racinga Shigeki Tomoyama. (GR) Supra deli platformu sa BMW-ovom novom generacijom modela Z4 koji će u Roadster obliku biti predstavljen godinu pre Supre koja će se nuditi isključivo kao Coupe, a analitičari su složni u zaključku da će povratkom legendarnog naziva Supra (koji se u četiri generacije proizvodio od 1978. do 2002. godine) i uvođenjem novog podbrenda Toyota napraviti odličan posao.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nova Toyota Supra neće biti predstavljena na sajmu u Detroitu

 

toyota supra

 

Iako su svi očekivali da će nova generacija modela Toyota Supra biti predstavljena na sajmu automobila u Detroitu, japanska kompanija je potrvrdila da se to neće desiti. Podpredsednik i generalni menadžer kompanije Toyota, Džek Holis, je u intervjuu sa magazinom Motor Trend otkrio da je prerano za kompaniju da razmišlja o predstavljanju svog novog modela, i da tek treba da se završe radovi na njemu. Datum zvaničnog predstavljanja nije jedino što je dovedeno u pitanje za ovaj model. Naime, nedavno je otkriveno da kompanija još uvek nije donela odluku ni o zvaničnom imenu za ovaj, te postoje šanse da on dobije neko drugo ime. Dok bi mnogi voleli da vide povratak imena Supra, uspeh vozila se neće meriti njegovim imenom već performansama koje pruža. Ako ne opravda ushićenje koje je izazvala najavom ovog modela, Toyota bi mogla i da zažali što se odlučila za kreiranje sportskog automobila. Kao što je već poznato, nova Supra je razvijena u saradnji sa kompanijom BMW i biće dostupna sa dve opcije agregata. Prvi će biti četvorocilindarski koji proizvodi 248 konjskih snaga, i on će biti jeftiniji, dok će drugi šestocilindarski agregat razvijati 355 konjskih snaga.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...