Jump to content
FAS Goran
Suzuki

I još jedan Fiat 500L

Recommended Posts

Za početak želim da se zahvalim svima na forumu, ekipa je stvarno bila od velike pomoći pri odabiru našeg sledećeg porodičnog automobila.

 

Neću dužiti mnogo, u pitanju je naravno Fiat 500L Nacionale ili kako bi pravi italijani napisali Nazionale.

 

Ono što je kuriozitet je da sam verovatno prvi vlasnik polovnog Fiata 500L na forumu. Oni koji su možda primetili mojih par prethodnih postova originalno sam se nadao Trekking verziji ali su me u banci odbili za kredit zbog toga što radim na određeno vreme. Naravno radim isti posao u istoj firmi već 13 godina ali svake godine nov ugovor za tu jednu godinu. Elem, jedino što je onda preostalo je da skupim keš koliko god mogu i da vidim koliko mogu da se raširim.

 

Pretragom malih oglasa na internetu video sam da se prodaje i nekoliko polovnih 500L pa rekoh sebi ajde da vidim o čemu se tu radi. Pri susretu sa prvim prodavcem kola nisam ni zagledao jer sam 500L već u dve prilike dobro pregledao u salonu kada sam tražio predračun za kredit. Prodavac mi deluje kao normalan čovek, papiri svi u redu i lako smo se dogovorili oko kupovine.

 

5000L je benzinac, dobro poznati 1.4 motor sa 90KS sa paketima 1 & 2 (kožni volan, tačskrin radio, elektro prozori, grejani retrovizori, alu felne, parking senzori, maglenke). Originalno kupljen u AK Kole u Zemunu, datum prve registracije 16. avgust 2013. Znači auto je tri meseca star i prešao je do sada 3484 km.

 

Par slika sa parking jutros, žurio sam posle overe kupoprodajnog ugovora da stignem na posao. Više slika sledi.

 

DSC_7264.jpg  DSC_7266.jpg

 

Vožnju sam jedva preživeo :-)

Pričam isključivo na osnovu poređenja sa prethodnim kolima, Suzuki Swift-om. Prvo nameštanje u sedištu pa isparkiravanje, sreća u parking senzore inače bi ga overio u 5 minutu vlasništva. Pritiskam gas, motor sve glasniji a kazaljka obrtomera jedva se pomera. Pitam se šta li je ovo kad vidim da je to zapravo brzina na levoj strani a obrtaji sa desne. Uh, dobro je, znači japanci obrnuto od evropejaca. Prvi semafor i kočim. zakucavam auto u mestu. Alaj koči ko lud, dobro, navikničemo se nekako. Spust Kneza Miloša i na auto put do Novog Beograda, sve gledam koliko se krećem, volan nisko pa ne vidim ni brzinu ni obrtaje kako treba. Na autoputu prebacivanje iz trake u traku noćna mora, totalno nemam osećaj za dimenzije pa ne znam koliko mi treba da se uguram. Nekako se ja dovučem do parkinga i stoj. Od uzbuđenja mi srce lupa ko ludo, sećam se prve vožne sa Swiftom kad smo ga preuzeli iz auto kuće. Sve u svemu nezaboravo iskustvo.

 

Ono čemu se najviše radujem je definitivno tempomat i bluetooth. Jedno vreme sam živeo u Zrenjaninu a radio u Beogradu i posle jedno dve nedelje svakodneven vožnje krenuo sam da osetim bol u desnom zglobu posle duže vožnje.

 

Šta će mi najviše nedostajati je automatska klima i grejanje sedišta. Nema ništa lepše nego na hladan dan ući u auto a on ti greje guzicu, brine da vlasniku ne bude zima :-)

 

Sad sledi detaljno proučavanje uputstva i uživanje u detaljima a onda pregovori sa ženom šta bi mogli da dokupimo i lepo opremimo naš fićko.

 

P.S. Ako neko zna gde naći povoljno 15" čelične felne, kupio bih 4 felne i 4 zimske gume u kompletu ali bi uzeo 15".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Neka je sa srecom. Odlicno izgleda. A zar Nacionale nije samo u bordo boji? Ovaj ima odlicne felne! Bas mu stoje. Zaintrigira me ko je covek koji prodaje auto star 3 meseca? I ako nije tajna, da li mozes da podelis cenu sa nama? Mene interesuje, a verujem i ostale. Jos nesto, da li je mozda auto bio u vlasnistvu rent-a-car agencije? Bas ovde u blizini postoji parking sa mnogo rent-a-car obelezenih 500L i ostalih modela?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Čestitam!

 

Na gabarite i sve ostalo ćeš se lako navići. Jeste veći od Swifta ali je kockast pa nije problematičan. Retrovizori su mu odlični, a parking senzori neophodni, kao što si i sam zaključio Problem sa preglednošću inst. table sam imao i ja i rešio sam ga spuštanjem sedišta dosta nisko.

 

Kupi sigurnosne šrafove za felne, ako ih nemaš, naročito ako auto noći napolju.

 

@ Fikret

 

Nacionale nema veze sa bojom. Može se uzeti u svim bojama, ali je crvena na početku nacionale produkcije bila besplatna pa ih ima mnogo crvenih. Trenutno je besplatna boja bele kafe, ako se nije ništa promenilo u meu vremenu.

 

Nacionale je u suštini paket opreme ili preciznije linija paketa opreme.

Edited by pavaobg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cestitke i neka te sluzi u steci i veselju :-)

Opa, po slici na profilu, vidim da ce pasti neke folijice i stikeri :-) Za stikere, imas link na forumu, odlicni su.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vidim, kupio si auto bez probe, zato toliko iznenađenje ali navićićeš se (valjda), sa srećom, da te lepo služi i da ne zveči nigde ništa  :p

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da izvuče keš za neki biznis (povoljnije od keš kredita), možda mu nije "legao", neplanirani odlazak u inostranstvo, možda se i malo preračunao (gubitak posla i sl.)... Razloga može biti puno.

Btw, čestitke i od mene, lep auto. :)

Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ajde da probam da odgovorim na pitanja.

 

Priča prodavca (mlad momak) je da je podneo zahtev za vizu za Kanadu. Prodao svoj auto da spremi neke pare. Vizu mu odbili u ambasadi pa je od para kupio Fiat-a. Onda je podneo žalbu i na kraju iz Kanade stiglo da mu ipak daju vizu pa sad opet prodaje da ima lovu kad bude tamo. Po papirima, predračun, račun, zapisnik sa primopredaje, čak i fiskalni račun su na cifru za koju je i plaćen i na ime kupca. Iz auto kuće ne vidim ništa da je plaćanje preko banke (osim ako je tako i kod drugih, ne znam kako je kod kupljenih na kredit). O ceni ne bih dok ne uplatim kasko, možda neko moje sujeverje ali eto za dan dva.

 

Auto nije rent-a-car, znam tačno na koji parking se misli i ima tu nekoliko 500L ali moj nije jedan od tih.

 

Nadam se nekim stikerima, da budem tačniji jako mi se sviđa ovaj sa talijanskom zastavom po sred auta ali original košta 120 evra  pa mi kvari računicu za crni krov. Moram prvo da dobro ispregovaram sa ženom :-)

 

Ime ne menjam, stara ljubav zaborava nema :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Suzuki, a da vidis da li ovi sto lepe folije rade te forice sa zastavama. Mozda te jeftinije ispadne. Ma od belog moze svasta da se napravi...

 

edit: a da promenis ime u Suzuki 500L  :smoke:

Edited by erdelja

Share this post


Link to post
Share on other sites

Komšo, neka je sa srećom i dobrodošao u familiju! :fun:  :guitar:  :cheers:  :thumbsup:  :clap:  :welcome:  :whistle:  :p  B)  :yes  :evil:  Sve nas je više!!!

 

Kad si već imao keš, mislim da nisi pogrešio što si uzeo polovan koji je u sustišini nov.

Sa I i II paketom opreme, iz salona sa 0 pređenih km, bi te izašao 12600 + cca 500 banci za kamatu = 13100.

Ovako si ga pazario za oko 11000. Znači ušteda 2100e + zadržao si garanciju, što je najbitnije.

 

Uživaj i vozi se!!! :scooter:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koliko znam nema nikakav trag da je auto kupljen na kredit u papirima. Kada kupis auto dobijes profakturu za kredit a po prezimanju fiskalni kao da si kupio za cash. Edit, sad videh da si izeo i profakturu a tu pise nacin placanja tako da je verovatno kupljen bez kredita.

Edited by TheCityAndTheStars

Share this post


Link to post
Share on other sites

Svaka cast suzuki... nemoj menjati nick, navikli smo se... A I ti ces na kola vec posle par sati, ne brini... svi smo prosli kroz to. Pazi jedino na parkiranje I hod u rikverc... najlakse je preko retrovizora, levi- desni -srednji... I samo polako dok se ne naviknes...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Imao je I Doroslovacki pa naleteo u Zagrebu na coveka pre par dana... (dekan sa FTN-a, ima na vestima ko nije cuo)... nisu senzori dovoljni da zamene pazljivost.

Ili pesak na njega po jednoj od verzija... a on je vozio unazad "samo" 30 km/h... al da ne trujemo coveku temu... nadam se da ce ovo u off uskoro.

Edited by ata

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kada je kredit u pitanju često id zaloga u korist banke koja se upisuje u APR-u i moguće je proveriti i preko sajta. Kod L-a je malo verovatno da postoji zaloga jer su krediti manji od 10.000€ pa je banka nije uzimala.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...