Jump to content
FAS Goran
Dante Bg

MINI automobili

Recommended Posts

AC Schnitzer Mini Cooper SE

 

211250-ac mini 03.jpg

 

Iz AC Schnitzer-a je stigao i kit za doterivanje električnog Minija Cooper SE.

 

211251-ac mini 02.jpg

 

Paket za sada obuhvata aero body paket (prednji spojler, set pragova, zaštita zadnjeg branika), komplet novih petokrakih točkova, nove opruge, aluminijumske pedale i par drugih detalja za unutrašnjost.

 

211252-ac mini 01.jpg

 

Mini Cooper SE i dalje raspolaže sa 184KS, a ima domet od 234 km.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

caradvice.jpg CarAdvice: 2021. Mini John Cooper Works

 

Trenutna John Cooper Works ponuda Minija čini 5 modela. Pogledajte razlike između svih tih JCW varijanti:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Restajling Mini sa 5 vrata

 

211680-mini 2021 5.jpg

 

Britanski proizvođač u vlasništvu BMW-a nedavno je restilizovao hečbek i kabrio familiju, a sada smo u prilici da detaljnije pogledamo verziju sa 5 vrata. Stilske promene su najuočljivije na prednjem delu vozila, gde su redizajnirani maska hladnjaka i branik. Osim toga, automobil je dobio nove LED farove, a blago je restilizovan i zadnji branik. Stop svetla dizajnirana u stilu britanske ''Union Jack'' zastave standardna su na svim primercima modela sa 5 vrata.

 

211681-mini 2021 4.jpg

 

Mini je proširio i izbor boja spoljašnjosti sa tri nove nijanse nazvane ''Island Blue'' metalik, ''Rooftop Grey'' metalik i ''Zesty Yellow''. Kupci će takođe moći da biraju između nekoliko novih verzija alu felni.

 

mini 5 2021 3.jpg

 

U unutrašnjosti automobila dizajneri su intervenisali na ventilacionim otvorima, ručici menjača, a tu je i novi kožom obloženi volan sa opcionom funkcijom grejanja.

 

mini 5 2021 2.jpg

 

U Mini-ju navode i da je paleta motora za 2021. preuzeta od aktuelnih verzija, tako da ispod haube nije bilo promena.

 

mini 5 2021 1.jpg

 

Da podsetimo, Mini hečbek sa 5 vrata lansiran je 2014. godine, a osmišljen je tako da pruži veći komfor putnicima koji sede pozadi, kako pri ulasku u automobil, tako i tokom same vožnje. Duži je od hečbeka sa 3 vrata za 160 mm, dok je međuosovinsko rastojanje veće za 72 mm. Restilizovani model u evropske prodajne salone stiže u martu, a nedugo nakon toga očekuje se i u našoj zemlji.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

2021. Mini John Cooper Works Cabrio

 

212083-mini jcw 03.jpg

 

Mini John Cooper Works Cabrio za modelsku godinu 2021. između ostalog ima doteranu prednju masku i branik, novi dizajn točkova, okvire blatobrana, bočne LED indikatore smera, a tu su i standardna LED zadnja svetla sa karakterističnim Union Jack dizajnom. Šira je i paleta boja u kojoj se nalazi i ekskluzivna Zesty Yellow boja. Meki krov se otvara/zatvara za 18 sekundi pri brzinama do 30 km/h.

 

212084-mini jcw 02.jpg

 

Za pogon se brine turbo benzinac sa 231KS, dok ubrzanje od 0 do 100 km/h traje 6.6 sekundi (sa opcionim 8-stepenim Steptronic menjačem 6.5 sekundi)

 

212082-mini jcw 01.jpg

 

Potrošnja goriva je 7.1-7.4 l/100 km, a emisija CO2 iznosi 161-167 grama po km.

 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

autobytel.jpg Autobytel: 2021. Mini Countryman

 

Mali SUV koji može da bude zabavan, može pomalo i da ''udari'' svojim performansama - Cooper S Countryman je prošao kroz restajling:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

chasingcars.jpg ChasingCars: 2021. Mini Countryman JCW

 

Relativno veliki Mini, kao mini SUV ustvari.

Ima 2.0 turbo-benzinac sa 300KS/450Nm, duple izduve, a postoji i kao plug-in hibrid:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najavljen Mini John Cooper Works Electric

 

mini jcw ev.jpg

 

Ranije ovog meseca se pojavila vest da su u BMW-u su odlučili da brend Mini do 2030. godine transformišu u proizvođača potpuno električnih vozila. Mini će tako postati prvi deo BMW Grupe koji će u potpunosti preći na proizvodnju isključivo električnih automobila. Vesti kažu da će poslednji novi Mini sa SUS motorom debitovati 2025. godine, kao i da će dve godine kasnije polovina modela u Minijevoj gami biti potpuno električna. Do tada, pred nama je nova najava za Mini John Cooper Works sa elektropogonom, koji će se odlikovati karakterističnim aero body paketom (ukljućujući veliki zadnji spojler i proširenja blatobrana), kao i drugačijom maskom. Podaci o motoru, baterijama i dometu za sada nisu objavljeni, ali premijera se očekuje uskoro.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

OctaneFactory MINI Cooper SE

 

octane mini03.jpg

 

Električni Mini Cooper SE je u izdanju OctaneFactory dobio doterani izgled eksterijera kao i nova prednja sedišta.

 

octane mini02.jpg

 

U paketu su dekorativna folija za eksterijer, 3D Design prednji spojler, RSIc6 zadnji krovni spojler i JCW Pro zadnji difuzor, Deagoon alu točkovi od 19 inča (iz kompanije Barracuda Racing Wheels), kao i KW modifikovano oslanjanje.

 

octane mini01.jpg

 

Što se unutrašnjosti tiče, zadnja sedišta su izbačena, prednja su zamenjena Recaro Sportster CS sedištima, a tu je i zaštitni kavez. Automobil i dalje raspolaže sa serijskih 184KS.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Električni Mini Minor krajem 2022. godine

 

mini hatch.jpg

 

Kao što je već poznato, u BMW-u su nedavno odlučili da brend Mini do 2030. godine transformišu u proizvođača potpuno električnih vozila. Mini će tako postati prvi deo BMW Groupe koji će u potpunosti preći na proizvodnju isključivo električnih automobila. Neke vesti kažu da će poslednji novi Mini sa motorom SUS debitovati 2025. godine, kao i da će dve godine kasnije polovina modela u Minijevoj gami biti potpuno električna.

 

Kako stvari stoje, veliki uticaj na ove planove ima BMW-ov odnos sa kineskom kompanijom Great Wall, sa kojim će proizvoditi neke od budućih električnih Minijevih modela. Jedan od tih modela bi trebalo da bude novi električni Mini Minor (ime još nije zvanično potvrđeno), koji će delimično biti inspirisan i konceptom Mini Rocketman. Sadašnje informacije kažu da će Minor imati elektromotor sa 136KS i baterije od 35 kWh, uz autonomiju od najmanje 240 km. Mini Minor će u prodaji pojaviti krajem 2022. godine, a radiće se o 350 cm dugačkom hatchbacku koji će se proizvoditi samo u Kini, i to za globalno tržište (što znači da će se prodavati i u Evropi).

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

2022. Mini John Cooper Works

 

mini jcw 2022 04.jpg

 

Mini John Cooper Works za modelsku godinu 2022. između ostalog ima doteranu prednju masku i branik, bočne LED indikatore smera i redizajnirani zadnji difuzor, a tu su i standardna LED zadnja svetla sa karakterističnim Union Jack dizajnom. U paketu su i novi 17-inčni alu točkovi (opciono i od 18 inča), dve izduvne cevi (od po 85 mm), Brembo kočnice, opciono adaptivno oslanjanje, Piano Black detalji, Carbon Black izdanje sportskih sedišta, 8.8-inčni ekran osetljiv na dodir.

 

mini jcw 2022 03.jpg

 

U paleti boja se ističu Chili Red, Rebel Green, Island Blue metalik i Rooftop Grey metalik.

 

mini jcw 2022 02.jpg

 

Za pogon se brine turbo benzinac sa 231KS i 320 Nm, dok ubrzanje od 0 do 100 km/h uz standardni 6-stepeni manuelni menjač traje 6.3 sekundi (sa opcionim 8-stepenim Steptronic menjačem iznosi 6.1 sekundu).

 

mini jcw 2022 01.jpg

 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

carsalescom.jpg CarSales: 2021. Mini JCW Countryman

 

Alec Issigonis, koji je izmislio originalni (prvi) Mini, sigurno bi imao šta da kaže o Countryman-u koji je svojom veličinom sve osim mini.

Ali, u ovo današnje vreme, tj. u doba SUV-ova, on može da prođe kao mini SUV. Ono što mu u bilo koje doba nije mini to su njegove performanse jer je ovo najjači JCW ikada, ustvari nikada jači Mini nije postojao. 2.0 BMW-ov motor ispod haube pravi 300KS/450Nm:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prvi Mini pod BMW-om proizveden pre tačno 20 godina

 

mini 20 02.jpg

 

Prošlo je tačno 20 godina od kada je sa proizvodih traka u Oksfordu sišao prvi novi Mini, razvijen pod kapom novog vlasnika BMW-a, i prvi od više od pet miliona koji su od tada proizvedeni.

 

213691-mini 20 01.jpg

 

Šef BMW grupe Oliver Zipse, koji je u periodu 2007-2008. bio zadužen za proizvodnju u Oksfordu, ovim povodom kaže:

''Čestitke svima u Mini fabrici na postizanju tako velike proizvodne prekretnice. Još uvek imam vrlo lepe uspomene na svoje vreme u Oksfordu. Bilo je pravo zadovoljstvo raditi u domu i srcu marke Mini sa tako angažovanim i strastvenim ljudima, od kojih je gotovo jedna četvrtina ovih 20 ili više godina posvetila proizvodnji naših automobila.'' Originalnom Mini modelu je inače bilo potrebno više od 40 godina za pet miliona automobila, a BMW-ovom Mini modelu samo polovinu tog vremena.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mini do 2025. planira električni kabriolet

 

210810-mini 2021 04.jpg

 

Kako pišu pojedini mediji, Mini planira da ponudi električni kabriolet do 2025. Aktuelni Mini Cooper Cabrio će prestati da se pravi 2024. Prošle godine je svaki peti prodati Mini bio kabriolet, što znači da je ovakav model i dalje popularan izbor među Mini kupcima.

 

Električni Mini kabriolet će biti napravljen na novoj varijanti UKL platforme koju BMW Group koristi za vozila sa prednjim pogonom. Kako se veruje, UKL platforma će na kraju biti ukinuta, pa će budući Mini modeli, baš kao i BMW modeli, koristiti električnu arhitekturu. Takođe, neki MINI električni automobili će se praviti sa kineskim partnerom, kompanijom Great Wall. Novi električni kabriolet Mini je samo je još jedan korak ka potpuno električnoj budućnosti britanske trke. Brend je već najavio svoje planove da 2030. godine postanu potpuno električni. Do 2027. godine Mini očekuje da će električna vozila činiti više od 50% njegove prodaje. Prelazak na potpuno električnu liniju ima smisla za Mini koji će sada moći da se vrati u status ''urbanog osvajača'' koji ga je i proslavio.

 

Sledeći potpuno električni Mini biće Mini GP 2022. godine. Pored toga, Mini je takođe potvrdio da će sledeća generacija crossovera Countryman biti dostupna sa potpuno električnim modelom 2023. godine. Countryman će se praviti u Lajpcigu počev od 2023. i najverovatnije će deliti svoju platformu sa predstojećim modelima BMV X1 i BMW iX1.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

autocar.jpg Autocar: 2021. Mini Cooper S

 

Ovo je najnovija verzija Mini Cooper S iz 2021. godine, koja je debitovala pre skoro tačno 20 godina nakon što je napravljen novi Mini (kao reinterpretacija originala za 21. vek) pod BMW vlasništvom. Od tada je novi BMW Mini prošao kroz mnoštvo verzija, uključujući električne i hibrid varijante, pa čak i crossover.

Ali, od svih tih varijanti samo u Cooper S izdanju sa troje vrata podseća na originalni Mini. Najnoviji Mini Cooper S ima 175 KS/280Nm od svog 2.0 turbo-benzinskog motora. Taj motor mu omogućava da uhvati stotku za 6.8 sekundi, a maksimalna brzina iznosi 235 km/h. Pridružite se specijalnom dopisniku Autocar-a Jamesu Disdale-u dok nam otkriva neke još važnije stvari o ovom autu:

 

 

 

carwow.jpg CarWOW:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mini Remastered Oselli Edition By David Brown Automotive

 

mini o 03.jpg

 

Motor ima zapreminu od 1.450 kubika, razvija 125KS i 153 Nm, a uparen je sa 5-stepenim manuelnim menjačem.

 

mini o 02.jpg

 

Ubrzanje od 0 do 100 km/h traje 7.8 sekundi.

 

mini o 01.jpg

 

Tu su i LSD diferencijal, Bilstein amortizeri, AP Racing kočnice, alu točkovi od 13 inča, trkačke trake, LED svetla, nova saćasta maska, moderni infotainment sistem, sportski volan, novi instrumenti, kao i izbor između verzija sa dva ili četiri sedišta. Cene počinju od 98.000 funti (113.500 evra), a serija je ograničena na samo 60 primeraka.

 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

AC Schnitzer Mini JCW Cabrio

 

ac mini 03.jpg

 

AC Schnitzer je doterao i restilizovani Mini Cabrio, tačnije njegovu JCW verziju.

 

214358-ac mini 02.jpg

 

Serijski model pokreće 2.0 turbo motor sa 231KS i 320 Nm, dok ova AC Schnitzer verzija raspolaže sa 265KS i 390 Nm obrtnog momenta (podaci o ubrzanju nisu saopšteni).

 

214357-ac mini 01.jpg

 

Osim toga, u AC Schnitzer paketu su i sportski izduvni sistem, komplet AC1 alu točkova od 19 inča, gume 215/35 R19, doterani prednji gril i prednji spojler, AC Schnitzer trkačke trake, modifikovano oslanjanje (auto je niži 30-35 mm), kao i par novih detalja za unutrašnjost (AC Schnitzer iDrive kontroler i aluminijumske pedale).

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

lovecars.jpg Lovecars: Mini Cooper S

 

Restajling koji spolja ne donosi mnogo bitnih promena, ali unutra je sada tu displej od 8.8 inča osetljiv na dodir, potpuno je nov volan, tu je i novi board komp displej od 5 inča, pa čak i novi dizajn ventilacionih otvora:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

automarkethr.jpg AutoMarket.hr: Mini Cooper

 

2014. je izašla ova treća generacija Minija, 2018. je usledio restajling, a sada 2021. još jedan restajling. Mini Cooper pravi je gradski šminker, a isprobao ga je Jura:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

motorweeknoviyoutube.jpg MotorWeek: 2021. Mini John Cooper Works GP

 

Kada Mini jednom svom modelu doda u ime ''John Cooper Works'' (JCW), ali i ''GP'' oznaku - to znači da definitivno treba da očekujete sportske performanse:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Princ Čarls posetio MINI fabriku u Oksfordu

 

mini charles.jpg

 

Princ Čarls je posetio MINI fabriku u Oksfordu gde je imao priliko da kratko provoza i Mini Electric. Inače, nedavno se navršilo tačno 20 godina od kada je sa proizvodih traka u Oksfordu sišao prvi novi Mini razvijen pod kapom novog vlasnika BMW-a, prvi od više od pet miliona koji su od tada proizvedeni. Originalnom Mini modelu je bilo potrebno više od 40 godina za pet miliona automobila, a BMW-ovom Mini modelu samo polovinu tog vremena.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dahler Mini Clubman JCW

 

215322-dahler 03.jpg

 

Švajcarski tjuner Dahler doterao je i Mini Clubman JCW (John Cooper Works), koji je u ovom izdanju prošao kroz seriju vizuelnih i tehničkih promena.

 

215323-dahler 02.jpg

 

Pod haubom je 2.0 turbo četvorocilindraš sa 335KS i 510 Nm obrtnog momenta, dok je najveća brzina povećana na 265 km/h.

 

215324-dahler 01.jpg

 

Tu su i sportski izduvni sistem od nerđajućeg čelika (sa izduvnim cevima od 114 mm), komplet 20-inčnih alu točkova, modifikovano oslanjanje, kao i Dahler dekorativna grafika.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uskoro Mini Vision Urbanaut

 

mini urban 04.jpg

 

Mini je Vision Urbanaut u formi virtuelne vizije prikazao u novembru prošle godine, a sada je najavio da će 1. jula održati svetsku premijeru ovog futurističkog monovolumena i u fizičkoj verziji. Za električni Vision Urbanaut se navodi da je potpuno nova interpretacija mobilnosti inspirisana urbanim životom. Relativno kompaktni Vision Urbanaut ima jedna klizna vrata, dok se u unutrašnjosti nalaze četiri sedišta (prednja mogu da se rotiraju i okrenu ka zadnjim sedištima, a vozačevo sedište može da se pretvori i u udobnu fotelju). Tasteri i prekidači su eliminisani, a tu je kružni displej koji je pozicioniran u sredini.

 

208845-MINI 03.jpg

 

Vetrobransko staklo može da se otvori prema gore kako bi formirao takozvani ''ulični balkon''.

 

208846-MINI 02.jpg

 

Vision Urbanaut odlikuju i skriveni farovi koji su vidljivi samo kada su uključeni (pri čemu mogu da prikazuju i raznobojnu grafiku za komunikaciju sa spoljnim svetom), a pažnju privlače i osvetljeni točkovi i prozirni krov.

 

208848-MINI 01.jpg

 

Vision Urbanaut ima elektropogon (detalji o snazi, baterijama i dometu još nisu saopšteni), dizajniran je za autonomnu vožnju, ali brzim pritiskom na Mini logo, upravljač i pedale se postavljaju kako bi se omogućilo ljudima da sami voze.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

throttlehouse.jpg ThrottleHouse: 2022. Mini Cooper JCW

 

Kabriolet Mini Cooper JCW želi da bude zabavan i sportski kabriolet sa puno karaktera. Da, ima samo skromnih 228 konjskih snaga i da, košta prilično...ali, da li će biti dovoljno šarmantan da osvoji srca Tomasa i Džejmsa? Pogledajte:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

''Vini'' Mini Cooper sa BMW V8 motorom

 

216090-mini v8.jpg

 

Prikazan na 2021. Goodwood festivalu brzine. Motor je BMW-ov S65 4.0 V8 sa 414KS, uz 7-stepeni DCT menjač i zadnji pogon. Automobil je težak samo 1.300 kilograma:

 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...