Jump to content
FAS Goran

Recommended Posts

Alfa Romeo 6C 2500 - automobil iz zlatnog doba italijanskog brenda
 
1947-Alfa-Romeo-6C-2500 001.jpg

 

Alfa Romeo poslednjih godina pokušava da povrati svoj status proizvođača luksuznih sportskih automobila, modelima kakvi su 8C Competizione/Spider i 4C. U zlatnim danima italijanskog brenda, sa trake je sišla serija šestocilindarskih modela nazvanih 6C, uz agregate različite zapremine i u različitim stilovima. Izvanredan primer je ova Alfa Romeo 6C 2500 Sport Touring Berlinetta kupe iz 1947. godine, koja se nedavno pojavila na sajtu Ebay, gde traži novog vlasnika uprkos činjenici da poslednjih pola veka nije vožena i da su joj preko potrebne određene popravke.

 

1947-Alfa-Romeo-6C-2500 002.jpg

 

Kao što se može videti s fotografija, automobil je u svoje vreme i te kako ostavljao utisak, zahvaljujući izvanredno oblikovanom ''telu'', čiji dizaj potpisuje Carozzeria Touring iz Milana.

 

1947-Alfa-Romeo-6C-2500 03.jpg

 

Prodavac poručuje da je spoljašnjost u dobrom stanju, kao i crvena boja u koju je osamdesetih auto ofarban. Međutim, na pojedinim mestima se mogu naći udubljenja i druga manja oštećenja. Automobil je već 25 godina deo privatne kolekcije, a otprilike je tada i poslednjih put vožen. Međutim, potrebna je popravka motora, ali i dosta drugih, sitnijih delova. Početna cena na aukciji je iznosila 52.415 evra, dok je automobil na kraju prodat za 182.000 evra.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Edited by neshaoct
formatiranje

Share this post


Link to post
Share on other sites
Musolinijev 1939. Alfa Romeo 6C 2500

 

alfa 90 001.jpg

 

Automobili koje su posedovale javne ličnosti se po pravilu lakše i skuplje prodaju. Da li je to slučaj i sa ne baš omiljenim diktatorima? Ovaj izvrsni primerak 1939 Alfa Romeo 6C 2500 Berlinetta, nije bila direktno u vlasništvu diktatora, već je ovaj automobil kupio za jednu od svojih ljubavnica.

 

alfa 90 002.jpg

 

Italijanski diktator Benito Mussolini, je kupio Alfa Romeo za svoju ljubavnicu, Claru Petacci. U pitanju je odličan rad koji dolazi iz Carrozzeria Touring, ovaj 6C 2500 Berlinetta je korišćena samo od strane Clare godinama, sa vozačem Franzom Spoglerom iza volana.

 

alfa 90 003.jpg

 

Ipak, prilikom bekstva Petacci je zaustavljena od strane partizana blizu jezera Komo, i kasnije pogubljena zajedno sa Musolinijem. Njen poslednji put je bio obeležen ovim automobilom. Posle rata, automobil sa brojem šasije 915033 je preuzeo oficir američke vojske i poslao ga direktnu u SAD. Automobil je pronađen 1970. na farmi i vraćen u prvobitno stanje, a rad je poveren ekspertu za Alfa Romeo, Francescu Bonfantiju.

 

alfa 90 004.jpg

 

Automobil će biti na prodaju 4. februara 2015. u Parizu, na događaju koji organizuje RM Auctions. ''Nekoliko automobila koji su prošli kroz naše ruke su imali istorijski značaj, ali retko koji onakakv kakav ima ovaj Alfa Romeo'', rekao je Augustin Sabatie-Garat, specijalista za automobile iz kompanije RM.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Edited by neshaoct
formatiranje

Share this post


Link to post
Share on other sites

Priča o istoriji konkretnog primerka iz 1946. godine Alfa Romeo 6C 2500 Speciale by Pinin Farina, od dana kada je naprvljena do dana kada je restaurirana:

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alfa Romeo 6C 1750 Super Sport koji je pripadao Musoliniju

 

200810-alfa 6 003.jpg

 

Restauracijski projekti su često vezani za fascinantne priče, a među njima je i Alfa Romeo 6C 1750 Super Sport, automobil koji je pripadao italijanskom diktatoru Benitu Musoliniju. Na restauriranju Alfe Romeo rade eksperti iz kompanije Thornley Kelham. Musolini je bio zaljubljenik u automobile, a ovaj mu je isporučen 13. januara 1930. godine. Plaćen je 60.000 lira, odnosno oko 31.000 evra.

 

200812-alfa 6 002.jpg

 

Karoseriju je osigurala kompanija Stabilimenti Farina, a kasnije su taj posao obavljale kompanije kao što su Carrozzerie Touring i Zagato. Karoserija je kasnije zamenjena kada je automobil došao u ruke drugog vlasnika. Renato Tigillo je kupio automobil u martu 1937. godine i transportovao ga u Asmaru u Eritreji koja je tada bila italijanska kolonija.

 

200811-alfa 6 001.jpg

 

Alfa Romeo 6C 1750 Super Sport je bio popularan i uspešan sportski automobil. Na trci Mille Miglia 1929. godine je učestvovalo 13 primeraka od kojih je jedan ostvario pobedu, a čak sedam ih je bilo u poretku od prvog do desetog mesta. Postoje i arhivske fotografije na kojima Musolini vozi automobil.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...