Jump to content
FAS Goran
francuz69

Pravljenje poklopca aluminijumskih felni DIY

Recommended Posts

Zdravo svima,

buduci da mi je neka skotina pre 10-ak dana skinula poklopce sa felni, krenuo sam da trazim alternative. Odmah da napomenem da felne nisu bas ceste i uobicajene pa je samim tim i tesko naci odgovarajuce poklopce. Mogu da se poruce originalni preko neta i ono sto sam uspeo da nadjem je 15 funti po komadu, a ta cifra mi se nikako nije davala. Sto se polovnih tice, oni se krecu oko 35 evra, ali opet nisam mogao da nadjem odgovarajuce jer je za fiatove felne uglavnom precnik poklopca od 10 do 14 cm, a za moje felne je precnik 16 cm, sto je opet retkost.

Originalni cepovi imaju jos jedan problem, a to je da se montiraju na zabicu pa ih je vrlo lako skinuti, tako da je debilno da bacam gomilu novca na nesto sto ce mi kasnije ili pre neki klosar opet skinuti. Trebalo mi je resenje koje ce biti bar malo teze za demontazu.

A da trazim auto po BG-u koji ima felne kao moje pa da mu skidam poklopce jednostavno nije dolazilo u obzir jer ne mogu da budem isto govno kao onaj sto ih je meni skinuo.

 

Buduci da volim sam da raduckam, logicno je bilo da pocnem da kontam kako da ja to napravim te u nastavku teksta dajem opis kako sam dosao do resenja. 

 

Prvo sam razmisljao od cega da napravim. Metal mi je bio kabast za obradu posto nemam sve od alata sto bi mi trebalo da bih se upustio u tako nesto, tako da je alternativa bila plexi ili plastika. Otisao sam u lokalnu plastikarnicu i krenuo da gledam sta mi odgovara i na moje iznenadjenje shvatio sam da ce obican kamperski plasticni tanjir za visekratnu upotrebu od 25 dinara da mi zavrsi posao. Kupio sam 4 komada precnika 20cm posto od 16 nije bil

 

poklopci01.jpg

 

Buduci da nemam cestiti sestar na gajbi, nasao sam tanjir odgovarajuceg precnika da mi posluzi za obelezavanje:

 

poklopci02.jpg

 

Obelezeno:

 

poklopci03.jpg

 

E, onda sam poceo sa seckanjem. Buduci da nisam imao odgovarajucu testericu, morao sam da radim skalpelom. Tanjir je od kuvane plastike debele 2 - 2.5 mm tako da sam prste izlomio dok sam sve isekao:

 

poklopci04.jpg

 

Onda posle secenja:

 

poklopci05.jpg

 

...se dobije ovako nesto. Vidite da je povrsina glatka, a ivice ostre, a meni treba bas suprotno:

 

poklopci06.jpg

 

Zatim sam probusio rupu kroz sredinu i obradio ivicu skalpelom:

 

poklopci07.jpg

 

Nasao sam odgovarajuci sraf i gumicu za cesmu koja je ovaj put posluzila da mi da odgovarajuce trenje. Gumica je vrlo bitna stavka zbog sledeceg koraka:

 

poklopci08.jpg

 

Stegnut sraf u busilici, dobijen shatro strug:

 

poklopci09.jpg

 

Onda ukljucis busilicu i obradjujes ivicu i povrsinu. Za ivicu sam koristio smiglu 80, pa 250 pa 500 a za povrsinu 250 pa 500:

 

poklopci010.jpg

 

Onda se dobije nesto ovako. Primecujete kako povrsina vise nije sjajna nego matirana. To je vazno da bi se posle prajmer i boja dobro vezali za plastiku:

 

poklopci011.jpg

 

Pri obradi ivice, svako malo postaviti tanjir na felnu da bi bili sigurni da je sve u zeljenoj dimenziji. Proba:

 

poklopci012.jpg

 

Mogao sam da ostavim ovako ravno ali mi djavo nije dao mira i hteo sam da uradim sto pribliznije originalu. Uzeo sam ono sto je preostalo od tanjira i poceo da seckam na komadice:

 

poklopci013.jpg

 

Tu bi mi mnogo pomoglo da sam imao biax posto sam morao ivice svakog komadica da obradim rucno. Ovaj korak mi je oduzeo mnogo vremena, tako da ako neko ovo bude radio, neka se opremi biax-om na vreme. Nakon isecenih i obradjenih 36 parcica, obelezio sam tanjire i zalepio komadice na njih. Koristio sam Moment lepak, onaj zuti kao Tigar lepak. Za plastiku je sasvim ok. Evo kako je ispalo posle lepljenja:

 

poklopci014.jpg

 

To je generalno bilo to. Ostala je zavrsna obrada. Buduci da sam u supi vec imao prajmer za plastiku, filler i boju za alu felne (sve to u sprejevima) krenuo sam da spricam sloj po sloj. Prvo sam naprskao tanak sloj prajmera za plastiku. Prajmer za plastiku je neophodan jer bi se bez njegove primene boja sa plastike vrlo brzo oljustila. Prajmer se bukvalno prska kao magla, cisto da ovlazi povrsinu. Posle 10ak minuta sam ponovio prajmer. Nakon jos 5 do 10 minuta dok je prajmer lepljiv, naneo sam prvi sloj filler-a. Ko ne zna, filler je git u speju. Njega sam morao da koristim da bih dobio glatku povrsinu bez riseva od smirglanja. Posle jos 15 - 20 minuta sam naneo i drugi sloj filler-a. Ovako izgleda posle nanosa prajmera i filler-a:

 

poklopci015.jpg

 

Filler je posle nanosa blago hrapav. Da bi se dobila glatka povrsina, mora da se smirgla. Za tu namenu se koristi vodena smirgla gradacije 800, moze i sitnija. Obavezno kvasenje vodom. Ako se malo zagledate u sledecu sliku, primeticete da je levi tanjir neobradjen a desni obradjen vodenom:

 

poklopci016.jpg

 

Na kraju sam farbao sprejem za alu felne. Prska se sa razdaljine od 30 - 40 cm po malo sa svih strana da bi se izmedju ostalog uspricala boja u proreze izmedju tanjira i plocica.

Krajnji efekat:

 

poklopci017.jpg

 

Za montazu sam koristio leptir vijak. Buduci da je centralna na felni 55mm a upust je 60mm, nabavio sam vijke od 60mm kao ove na slici. Naravno, nisu korisceni ovi srafovi vec mnogo kraci sa normalnom  upustenom glavom i odgovarajucim navojem:

 

poklopci018.jpg

 

Montaza je jednostavna. Ubacite leptir vijak u centralnu rupu i pustite ga da se rasiri. Onda stavite poklopac i usrafite sraf dovoljno cvrsto da se jako drzi, a opet ne precvrsto da ne bi pukao tanjir. Na kraju, da bi se zamaskirao sraf, kupio sam na buvljaku one limene nalepnice sa Fiat znakom od 200 kinti i zalepio preko. Losa strana toga je da cu verovatno morati da ih ponovo kupujem pri svakoj montazi/demontazi tockova, ali to i nije tako strasan trosak. 

Evo kako izgleda original:

 

poklopci019.jpg

 

A evo kako izgleda moja kopija:

 

poklopci020.jpg

 

Priznacete da uopste nije lose. Sa par metara razdaljine se nista i ne provali. Morate da chuchnete pored tocka da bi shvatili da je rec o budzevini.

 

Eto vam primer, kako malo maste, vremena i kojekakvih gluposti koje se nadju po supi i garazi mogu da dovedu do solidnih rezultata a cijena prava sitnica. Na kraju me izaslo:

4x tanjiri    - 100 dinara

4x limene naleprnice   - 200 dinara

4x leptir vijak   - 400 dinara

Prajmer, filler i boju sam vec imao ali i to sve zajedno ne bi trebalo da izadje preko 1000 kinti.

 

Valjda ce ovo nekome pomoci

Aj uzdravlje

 

 

Edited by neshaoct
prebacio slike na FLCS server

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odlično si ovo napravio :) Mogla bi i masovna proizvodnja da krene. Da ih prodaješ za 1000din komad verujem da bi imao gomilu mušterija

Share this post


Link to post
Share on other sites

:) , lepo si se snasao, svaka cast, najlakse je kupiti gotovu stvar (a ni blizu takvo zadovoljstvo kao kad nesto napravis sam).

Kolega sashicus je svojevremeno radio nesto slicno, samo od poliestera : http://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?showtopic=57527

Padalo mi je na pamet da napravim jedan kalup za ove moje poklopce, za ne daj Boze, mada su malo manje na udaru nego Dynamic i Abarth verzije (bar do sada).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Svaka cast za snalazljivost,trud i krajnji efekat. Samo da dodam kako mozes da resis enigmu da ne kupujes svaki put te limene oznake kad skidas tocak. Pokazacu ti to i slikovito kako sam ja to uradio a moze na svakoj alu felni da se uradi,nije 100% estetski lepo ali nije toliko i upadljivo,a i vecina fabrickih felni ima takvo resenje kao sto je Reno,Wagen... itd.

 

Prvo sam imao ovakve poklopce sto mi se uopste nije svidelo 

 

poklopci050.jpg

 

Pa sam ih onda uradio ovako (nisu jos zavrseni do kraja)

 

poklopci051.jpg

 

Posle sam izbusio rupu za sraf 6mm imbus sa upustenom glavnom

 

 poklopci052.jpg

 

Izbuseno je malo od centra poklopca ili  4.5cm,a videces i zasto

 

poklopci053.jpg

 

Onda sam prema rupi na poklopcu izbusio na felni rupu 5mm i narezao navoj od 6mm

 

poklopci054.jpg

 

Evo kako to konacno izgleda i na sredinu ide stiker odredjenih dimenzija s tim sto se i glava srafa ofarbati pa se ne primecuje

 

poklopci055.jpg

 

Felne su jos u fazi pripreme nemam puno vremena za sredjivanje,ali se nadam da ste shvatili sta sam hteo reci  :laughing:

 

Retko ko od lopina smrdljivih nosi imbus sa sobom a samim tim moji poklopci felni ostaju i dalje moji. Moze i drugi sraf neki po licnom izboru,ali meni je ovaj bio najzanimljiviji

nadam se da sam ti dao dodatnu ideju a mozda i jos nekom pomogao da sacuva svoje poklopce koliko toliko

 

 

Edited by neshaoct
prebacio slike na FLCS server

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odlicno! :clap:

Sta mislis,da li bi sa tim leptir vijcima mogli da se zastite originalni poklopci?

 

Ovo sto je fiat128s predlozio je najbolja varijanta,samo ne znam da li to busenje felne i ti vijci smetaju pri balansiranju :question:

Share this post


Link to post
Share on other sites

:clap: :clap: :clap:  x 100, odlicno je ispalo. Nazalost muka te je naterala na ovo  ali veliki RESPECT za uradjenu stvar.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Druze ja ti se divim na snalazljivosti, upornosti i umešnosti! Od tanjira da napraviš poklopce za alu felne!!! Pa to samo genijalcu može da padne na pamet! Još kad sam video da si počeo da dodaješ i krajeve alu kraka na poklopac pomislio sam 'sad će da uprska'. Međutim i to izađe fantastično! Ti si sam svoja fabrika :D. Siguran sam da ćaš naći način (ako se odlučiš na to) da na osnovu ovoga izliješ kvalitetan kalup i kreneš sa serijskom proizvodnjom za sapatnike fiatovce :D. Šta misliš kako bi moglo od ovoga sa se napravi kalup? Koji materijali za kalup i kako dođi do plastične smese za izlivanje poklopca? 

 

Još nešto. Nije mi bilo jasno ovo oko šrafljenja. Ali opet ću probati da prokljuvim :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala svima na pozitivnim komentarima. Sto se tice ovog srafljenja koje je predlozio Fiat128S, palo mi je na pamet, ali mi je malo bila frka da busim aluminijum a i nemam nareznice/ureznice za navoj, tako da sam ipak pribegao ovoj varijanti. Ima jos jedna stvar a to je da mi je u mojoj varijanti sraf potpuno sakriven pa ce se potencijalni lopov zesce zbuniti ako proba da skine jer ne vidi na cemu se poklopac drzi.

 

Dante, mogu i originalni poklopci da se zastite leptir vijcima zato sto svaka felna ima centralnu rupu bez obzira na to kako se kace poklopci, zabica ili sraf. Imas samo problem sto moras da busis originalni poklopac po sredini.

 

Fikrete, postoji varijanta za pravljenje kalupa. To mi je prvo i palo na pamet. Nisam se odlucio za tu varijantu iz dva razloga. Prvi je sto nisam imao uzorak, odnosno originalni poklopac jer su mi skinuta sva 4. Drugi je taj da bi me pravljenje kalupa izaslo daleko skuplje od ovoga sto sam napravio. Sto se kalupa tice moglo bi da se odradi ovako: kupi se modelarski dvokomponentni silikon. Kantica toga je oko 40 evra. Napravi se posuda sa ravnim dnom od obicnog decijeg plastelina i u nju se stavi poklopac za koji hocemo da napravimo kalup. Prethodno se poklopac namaze tankim slojem ulja, moze i jestivog, kako bi se kasnije lakse odlepio. Onda se taj silikon pomesa sa njegovim ucvrsivacem u odgovarajucoj razmeri i zalije se preko poklopca u posudi. Sacekas sat vremena da se slikon stegne, skines onaj plastelin koji je drzao sve na okupu i raseces silikon po poprecnoj osi gde ti se nalazi poklopac. Izvadis poklopac napolje i eto ti kalupa.

 

Sto se plastike za livenje tice ja znam za jednu, opet dzabe varijantu. Uzmes staklenu posudu, u nju sipas nitro razredjivac, i u njega uronis stiropor. Stiropor se u nitru topi i dobija se tecna smesa. Sto vise stiropora strpas unutra to ce smesa biti gusca. Kada je dovoljne gustine, ulijes je u kalup i cekas neko vreme da nitro ispari, a plastika se stvrdne. Ako ti ovo sve sto sam opisao nije jasno, imas tutorijale na Youtubetu, doduse ne za poklopce ali shvatices principski o cemu se radi. 

 

Evo ti pravljenje kalupa od silikona:

 

 

A evo i pravljenje plasticne smese: 

http://www.rcfly4um.org/index.php?topic=878.0

 

 

Edited by neshaoct
popravio YT link

Share this post


Link to post
Share on other sites

svaka cast za trud,stvarno za svako postovanje,i ja sam u situaciji da imam felne bez poklopaca pa trazim neko resenje i zanima me misljenje o mom predlogu. Kupiti neke ratkapne sa odgovarajucom dimenzijom onog srednjeg dela sa znakom,recimo ovako nesto

 

rtkp01.jpg

 

jednostavno iskrojiti po tacnoj meri i zalepiti silikonom za unutrasnji rub felne

ili mozda jos bolje naci neke ovakve koje se srafe 

 

rtkp02.jpg

 

 

Edited by neshaoct
prebacio slike na FLCS server

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bravo ljudi bravo! Sve 3 ili 4 ideje su odlicne i svaka moze da se primeni u odgovarajucem slucaju, zavisi od vrste felne i od materijala koji posedujemo. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@AdamGT, interesantna ideja. Posebno prva ratkapna deluje ok sa svojim sredisnjim delom. Medjutim zanima me kako ces da skidas poklopac ako ga zalepis?

Share this post


Link to post
Share on other sites

svaka moze da se primeni u odgovarajucem slucaju, zavisi od vrste felne i od materijala koji posedujemo. 

I broja poklopaca koji su na pilicari ostavili :2guns: .

Share this post


Link to post
Share on other sites

pa zato se dvoumim da li uzeti ove sa rupama ili bez,skidanje bi islo otprilike kao i fabrickih nekim tankim srafcigerom,ali treba posle cistiti silikon i lepiti ponovo... :wallbash:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uh i mene muči ista muka. Ja sam došao  do ideje da kupim jeftine ratkapne, pre svega zbog jake tj. žilave plastike, i zbog toga što su već u odgovarajućoj boji.

Lepio bih silikonom, a kad moram da skinem - skinem, pa bože-moj, opet silikonom. Mislim, ionako felne skidam dva put godišnje, zima-leto. OK, i ako se desi gumi-defekt.

 

Ali plašim se govana, ovakva lepa plastika će da zaliči kao da je original, pa će opet govna da kopaju šrafcigerom po mojim lepim alu felnama. Dok oni skapiraju da nema tu zarade - meni štetu već napraviše.

Edited by Mihailovic

Share this post


Link to post
Share on other sites

AdamGT. Pazi sada ovu varijaciju na tvoj predlog:

Padalo je i meni to sa ratkapnama na pamet, ali u trenutku kada sam se toga setio, tanjiri su vec bili dobrim delom obradjeni pa sam odustao.

U svakom slucaju, pazi sad ovo:

Kupis komplet ratkapni, mogu i najjeftinije 13-ice od 700-800 kinti, bitno je samo da ti se sredina dopada, odnosno da se uklopi u tvoju felnu. Onda iseces srca ratkapni u odgovarajucoj dimenziji i obradis ivice da budu glatke. Nista novo, to si i sam predlozio. Medjutim, ne lepis silikonom za felnu, vec je potrebno malo cimanja da bi imao elegantnije resenje. Za ovo je potreban Bison-ov dvokomponentni lepak za plastiku. Zasto bas taj, zato sto kada se stegne nema trika da popusti na mestu gde je spoj, pre ce ostatak plastike da popuca.

U cemu je fora? Znas one zabice koje imas po unutrasnjoj ivici ratkapne, uz ciju pomoc se uopste ratkapna vezuje na rub celicne felne? E poenta je da iseces po 3 te zabice sa svake ratkapne, ali ne samo ravan deo nego i parce ratkapne tako da dobijes zabicu u cirilicno G (skicirao sam pa vidi tacno kako sam zamislio).

 

rtkp05.jpg

 

Bitno je da onaj deo koji seces na samoj ratkapni obradis da bude trouglastog oblika pod uglom od 120 stepeni.

Onda izmeris precnik centralne rupe na felni i precnik upusta (kod mene 55 i 60mm) pa sa unutrasnje strane onog srca ratkapne zalepis sve tri zabice ali tako da oni uglovi od 120 stepeni budu okrenuti jedan ka drugom, a da odaljenost krakova zabica izadju na precnik od 55 do 60mm (upust zabice). Opet evo slike da pojasnim.

 

rtkp06.jpg

 

Krajnji rezultat je da dobijes ratkapnu koja se kaci najnormalnije na centralnu, bez potrebe za busenjem ili leptir vijcima.

 

Losa strana svega toga je sto se takve ratkapne skidaju lako kao i fabricke

 

 

Edited by neshaoct
prebacio slike na FLCS server

Share this post


Link to post
Share on other sites

francus69 skapirao sam i bez crteza na sta mislis,i sve je to lepo sto ti predlazes,ali mi je to previse komplikovano,ne znam kako cu uspeti i samo da ih isecem precizno... Ipak ovom zadnjom recenicom si me ubedio da ipak nabavim ove ratkapne na sraf i da sve lepo upakujem bez da ih neko kasnije skine,jer da se ja toliko mucim sa pravljenjem i da ih neko opet skine pa bilo bi mi zalije nego fabrickih...

Share this post


Link to post
Share on other sites

francuz, bravo, odlicna ideja.

adame, nemoj da si toliko skeptican, ako im je sudjeno da litnu, otici ce pa makar i u delovima ili komplet sa felnom... pu pu pu daleko bilo :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odlicno! :clap:

Sta mislis,da li bi sa tim leptir vijcima mogli da se zastite originalni poklopci?

 

Ovo sto je fiat128s predlozio je najbolja varijanta,samo ne znam da li to busenje felne i ti vijci smetaju pri balansiranju :question:

Ne smeta pri balansiranju sigurno, a nisu leptir vijci nego sa upustenom glavom zaboravih da ubacim sliku srafa, ali gledano iz profila glava srafa izgleda levkastog oblika. Ima cale slicnu foru na Scenicu samo sto mu je fabricki taj srafic i ima kljucic za njega. Svaka cast i kolegi francuz na idejama veoma interesantno uradjeno isplativo i krajnji utisak odlican, verno originalu. Ako bude kome trebala pomoc iz bgd-a je i nema puno alata a ima volje neka se javi zzajednicki je lakse, brze i bolje uraditi i napraviti nesto. Pozdrav kolege i samo napred sa idejama.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo za kolegu Dante Bg slike srafa

 

srf01.jpg srf02.jpg

 

 

Edited by neshaoct
prebacio slike na FLCS server

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...