Jump to content
FAS Goran
Dante Bg

Nissan Qashqai

Recommended Posts

Nissan Qashqai na testu ''Novosti''

 

Nissan qq 002.jpg

 

Kada ne želite da vas na nekoj auto-trci neko pretekne (ponekad, u dozvoljenim okvirima i na auto-putu) jednostavno dodate gas. Isti recept primenio je i Nissan želeći da i dalje bude lider na tržištu krosovera u kome godinama suvereno vlada sa modelom Qashqai. Japanci su jednostavno ''dodali gas''. Unapredili su Qashqai-ja tako da je konkurenciji ostalo samo da čestita i ''zasuče rukave''. Najveća novina rekli bi smo, je uvođenje novog benzinskog motora 1.3 litarskog turba koji ima dve verzije od 140 i 160 konjskih snaga. Slabiji se isključivo kombinuje sa manuelnim šestostepenim menjačem, a snažnija verzija može da se upari i sa sjajnim sedmostepenim automatikom sa duplim kvačilom.

 

Nissan je tako zamenio postojeću gamu benzinaca 1.2 i 1.6 turbo, novim, malolitražnim, tehnološki usavršenim agregatom. Ovaj motor nastao je kao plod saradnje ''Reno-Nisan alijanse'' sa Mercedesom, pa se ugrađuje u više modela poput Mercedesa A klase, Renault Megana... Moćan, ekonomičan i u skladu sa najstrožijim EKO standardima. Naravno, čarobnjaci iz Nissana su svojim štapićem dotakli gotovo sve na Qashqai-ju. Tako su felne drugačije, lepše, modernije. Tu je i nova navigavija na ekranu od sedam inča. Ceo sistem kamera je zadužen za perfektan 360 stepeni pogled oko automobila, čak četiri kamere asistiraju prilikom aprkiranja... Tu je i sistem ''Propilot'' koji asistira vozaču naprimer ui saobraćajnim gužvama tako što drži potrebno rastojanje, prilagođava brzinu...
 

Nissan qq 001.jpg

 

Qashqai vidi i vozila koja dolaze iz mrtvog ugla, sprečava vas da napustite neželjeno kolovoznu traku, čita saobraćajne znakove, uočava pešake, prepreke, zakočiće ako treba umesto Vas, pomoći vam da parkiranje bude lako i jednostavno. Savremeni vozač zahteva od svog automobila i da bude ''povezan''. Zato je Nissan u Qashqai ugradio najnoviji ''Nisankonekt'' sistem, potpuno novi informacioni sistem koji ima 3D mape, integraciju pametnih telefona, glasovne komande a preko aplikacija CarPlay i ''Android auto'' i sve informacije sa vašeg telefona su vidljive na ''tač-skrin'' ekranu u vozilu...

 

pročitajte kompletan tekst na - novosti.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

cargurus.jpg CarGurus video: Test 2019. Nissan Qashqai dCi

 

Ne toliko davno budućnost crossover modela sa dizelima je izgledala svetlo. Ali, onda se dogodio ''Dizelgejt'', odnosno VW je otkriven za varanje velikih razmera i dizeli dođoše na ''crnu listu'' širom sveta. Prodaja je padala, a istovremeno moderni turbo-benzinci su masovnije došli, pa još povezani sa strujom koja je sve popularnija...i dizel ponuda je mnogim proizvođačima postala ''poslednja rupa na svirali'', a pojedini potpuno ukidaju ili su već ukinuli dizele iz ponude za određene modele. Ipak, ima onih koji nisu, koji i dalje podsećaju ljude na niz prednosti modernih turbo-dizelaša, poput npr. autonomije sa punim rezervoarom koja često ide na preko 1.000 kilometara. Tolika autonomija je pusti san za benzince, a da ne pominjemo one ''moderne'' na struju:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Novi Nissan Qashqai će biti dostupan sa dva hibridna pogonska sklopa

 

181078-nissan q 1.jpg

 

Sledeće godine na tržište stiže i treća generacija modela Nissan Qashqai. Po svemu sudeći, taj model će biti dostupan sa najmanje dva hibridna pogonska sklopa, prenosi portal Vrele Gume. Novi Nissan Qashqai će biti postavljen na novoj CMF platformi Renault-Nissan alijanse. Ona je pogodna za elektrifikovane pogonske sklopove. Prvi hibridni sistem koji će biti dostupan na modelu Qashqai će zapravo biti ePower sistem i biće konvencionalni hibrid. Druga opcija će biti plug-in hibridni pogonski sklop pozajmljen od kompanije Mitsubishi. On koristi benzinski agregat kao generator preko kog se puni baterija koja pokreće elektromotor.

 

''Istražujemo ePower tehnologiju, sa namerom da je plasiramo u Evropu'', rekao je Ponz Pandikutira, potpredsednik Nissan Evropa. ''Najveća razlika između Japana i Evrope jeste to što u Japanu vozila na autoputevima tipično ne prelaze brzine veće od 100 km/h. Sa druge strane, u Evropi se redovno vozi brzinama 130-140 km/h. To dovodi do toga da se baterije brže prazne, te zbog toga moramo raditi na dometu''. Sa druge strene, Pandikutira je naveo da Nissan neće juriti kada su u pitanju plug-in hibridi. Nissan će ih samo ''isprobavati'' što će biti slučaj i na novoj generaciji modela Qashqai. Po njegovom mišljenju, plug-in hibridi su samo ''most'' koji će dovesti do toga da prodaja električnih vozila eskalira. Osim novih pogonskih sklopova, novi Qashqai će dobiti najnoviji ProPilot sistem autonomne vožnje. Vizuelno, on će imati malo ''zreliji'' dizajn i imaće slične dimenzije.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

carsalescom.jpg CarSales video: Nissan Qashqai vs Renault Kadjar

 

Iz iste grupacije (Renault-Nissan) dolaze nam dva veoma slična automobila:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Novi Nissan Qashqai još tokom ove godine

 

200190-nissan qashqai 01.jpg

 

Nakon što je već predstavio potpuno novi Juke, Nissan će uskoro obnoviti i ostale SUV/crossover modele iz svoje evropske palete. Nissanov evropski šef Gianluca de Ficchy je još prošlog meseca potvrdio naslednike modela Qashqai i X-Trail, a stiže i električni SUV koji je nedavno najavljen Ariya konceptom. Ariya Concept je inače vizija električnog SUV vozila iz C segmenta, dužine 4600 mm i sa najnovijim ProPilot tehnologijama za pomoć vozaču kao i mogućnostima povezivanja. Prvi novitet koji stiže će inače biti novi X-Trail, i to sredinom ove godine.

 

Nissan je aktuelni Qashqai značajno obnovio 2017. godine, dok će nova, treća generacija ovog veoma uspešnog crossovera svetlo dana ugledati još tokom ove godine. Tačnije, naslednik se očekuje u septembru, pri čemu bi njegov izgled trebalo da bude inspirisan IMQ konceptom. Za sada je poznato da će novi Qashqai sem modernijeg izgleda dobiti i novu verziju CMF platforme, kao i dva hibridna pogonska sistema. Potpuno električne verzije najverovatnije neće biti, a u Nissanu razmatraju i mogućnost da novi Qashqai ponude bez dizel motora. Što se tiče hibridnih pogonskih sistema, novi Qashqai će po svemu sudeći biti dostupan u varijanti sa Nissanovim ePower sistemom (pored elektromotora tu je i benzinac koji radi kao generator za punjenje baterije), kao i sa plug-in hybrid sistemom iz Mitsubishija.

Takođe, očekuje se da Qashqai neće značajno porasti u odnosu na sadašnji model, a dobiće i više tehnologije, sa unapređenim ProPilot polu-autonomnim sistemom vožnje. U vezi potpuno električnog SUV-a, Nissan bi trebalo da ga promoviše krajem 2020. ili početkom 2021. godine. Neki izvori pominju da će novi Nissanov električni SUV (sa autonomijom od oko 300 milja / 483 km) zauzeti premium deo SUV tržišta, sa cenom između 50.000 i 70.000 evra. Sve u svemu, Nissan će u narednih najviše 18 meseci imati kompletno obnovljenu SUV/crossover gamu.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovako bi mogao da izgleda novi Nissan Qashqai

 

nissan qashqai 2020.jpg

 

Nissan je aktuelni Qashqai značajno obnovio 2017. godine, dok će nova, treća generacija ovog veoma uspešnog crossovera svetlo dana ugledati još tokom ove godine. To su uostalom još ranije potvrdili i iz samog Nissana. Naslednik se očekuje u septembru, pri čemu bi njegov izgled trebalo da bude inspirisan IMQ konceptom.

 

Za sada je poznato da će novi Qashqai sem modernijeg izgleda dobiti i novu verziju CMF platforme (CMF–C/D), kao i dva hibridna pogonska sistema. Potpuno električne verzije najverovatnije neće biti, a u Nissanu razmatraju i mogućnost da novi Qashqai ponude bez dizel motora. Što se tiče hibridnih pogonskih sistema, novi Qashqai će po svemu sudeći biti dostupan u varijanti sa Nissanovim ePower sistemom (pored elektromotora tu je i benzinac koji radi kao generator za punjenje baterije), kao i sa plug-in hybrid sistemom iz Mitsubishija. Takođe, očekuje se da Qashqai neće značajno porasti u odnosu na sadašnji model, a dobiće i moderniji enterijer, novi infotainment sistem, više tehnologije i unapređeni ProPilot polu-autonomni sistem vožnje.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

NK test: Nissan Qashqai 1.7 dCi 4WD X-Tronic

 

qq018.jpg

 

Posle duže pauze, kupci ponovo na raspolaganju imaju 150 konja dizela. Prvi Qashqai koji smo mi redakcijski imali na testu je bio upravo takav, ali je ta konjica stizala iz 2 litra zapremine. Posle duže pauze od skoro 10 godina, ta ista konjaža je ponovo dostupna. Aktuelni model, tačnije aktuelna restilizacija, je predstavljena javnosti tokom 2017. tako da smo u našim tekstovima već dva puta obrađivali Qashqai. Zanimljivo, oba puta smo na testu imali modele koji su koristili upravo 1.6 dizel koji je zamenjen upravo ovim 1.7 litarskim. Kako smo restilizovani model predstavili sa najjačom mašinom, sasvim je prirodno da motorno osveženu Qashqai gamu predstavimo sa podjednako bogato opremljenim modelom. No, pre nego se posvetimo mehanici, da kažemo da je test automobil stigao u N-Connecta Sun paketu opreme. Po nama, Nissan N-Connecta paket opreme je jedan od najbolje odabranih paketa - ne samo kada je u pitanju Nissan, već je i kod drugih fabrika teško naći tako dobro procenjen paket opreme.

 

qq017.jpg

 

''Sun'' dodatak donosi stakleni krov koji je vrlo zanimljiva opcija, a pošto autor voli panorame i šibere, upravo ovaj paket opreme bi svakako bio optimalni izbor.

 

qq016.jpg qq015.jpg

 

Nissan (kao i ostatak vozila iz ove alijanse) nudi jedan od najboljih sistema za prepoznavanje znakova, dok je 360 sistem za pomoć pri parkiranju sjajno rešenje koje sada drugi proizvođači kopiraju. Info zabavni sistem je osvežen 2017. ne predstavlja sam tehnološki vrhunac, ali je u praksi sasvim dovoljan sa analognim komandama koje ne traže da mnogo pipate i trljate ekran da bi ste uradili željeno.

 

qq014.jpg qq013.jpg

 

Što se putničkog i prtljažnog prostora tiče, kupci Qashqai modela moraju da budu svesni činjenice da je u pitanju nešto manji model iz C-SUV segmenta koji ne nudi toliko putničkog prostora kao nešto veći, ali i skuplji, konkurenti poput CX-5, CR-V, RAV4 i sličnih. Kada smo, na jesen 2018. testirali restilizovani model primetili smo da je pogonski deo potpuno neizmenjen. Upravo sada, sa uvođenjem novih pogonskih agregata koji se koriste u svim modelima Reno-Nisan alijanse, imamo priliku da restilizovani model probamo kada je uparen sa novom generacijom, snažnijih i ekonomičnijih, agregata.

 

qq 012.jpg

 

Svojevrsna pogonska smena generacija se odlikuje izbacivanjem dosadašnjih 1.2 i 1.6 turbo benzinaca, kao i 1.6 dizelaša, koje su zamenili moderniji agregati sa boljim performansama i smanjenim štetnim emisijama što su u praksi preslikava i u manju potrošnju. O novoj generaciji 1.33 litarskih benzinaca smo pisali u nekoliko navrata, a taj agregat u nekoliko različitih varijanti smo imali prilike da vozimo ne samo u Reno-Dačija modelima, već i u aktuelnoj Merceeds A klasi. Za Qashqai se nude verzije sa 140 i 160KS, koje se odlično uklapaju u ono što su prethodni agregati u ponudi i nudili, pa je tako 1.2 litarski sa 115KS sada zamenjen motorom koji nudi 25KS i 50Nm više. Snažniji, 1.6 litarski sa 163KS kojeg smo imali prilike da vozimo kako u Qashqai, a tako i u Megane/Talisman karoseriji je sada zamenjen 1.33 litarskim agregatom koji nudi 3KS manje nego prethodnik, ali je na raspolaganju 20Nm više.

 

qq 011.jpg

 

Novi benzinci nude više snage i momenta, uz nižu potrošnju. Imajući u vidu vrlo pozitivna iskustva koja smo imali sa ovim agregatom u karoserijama sličnih gabarita, sva je prilika da će većina kupaca biti okrenuta upravo ka ovim modelima, pre svega zahvaljujući vrlo upotrebljivim performansama i skoro pa ''dizelolikom'' potrošnjom u gradskim uslovima vožnje.

 

qq 010.jpg

 

Unapređenja sa dizel strane ponude se odnose na još jednu, više ni sami ne znamo koju tačno reviziju 1.5 dizelaša koji je, poput ostalih agregata u novoj gami, obezbedio štetne emisije u skladu sa Euro 6D-temp normama. Poslednja revizija nudi 5KS i 25Nm više, tako da bi kupci koji se odluče za bazni dizel agregat trebali da budu zadovoljni performansama, ali i tišim i mirnijim radom. Oni koji ove automobile čekaju u drugoj ruci će sigurno biti nezadovoljni činjenicom da 1.5 dCi sada ima plivajući zamajac. Svi ovi agregati se opciono mogu poručiti u kombinaciji sa sedmostepenim EDC menjačem, dok se serijski isporučuju upareni sa šestostepenim manuelnim menjačem.

 

qq 009.jpg

 

Na vrhu ponude, iako to po čistoj snazi možda to ne izgleda tako, se nalazi potpuno novi 1.7 dCi agregat koji je zamenio 1.6 dCi. Novi agregat  nudi 20KS i 20Nm više nego motor koji menja - konačni zbir iznosi 150KS i 340Nm, što je bezmalo identično (tačnije, za 20Nm više) onome što je Nissan pre 10 godina nudio u top varijanti modela Qashqai koju je pogonio 2.0 dCi. Zanimljivo, tačno 10 godina kasnije, Nissan ponovo u Qashqai karoseriji nudi mogućnost da kupci odaberu 4WD pogon i automatski menjač. Tačnije, sada je 4WD moguće poručiti isključivo u kombinaciji sa automatskim menjačem, tako da po tom pitanju izbor opet nije tako širok kao kod nemačkih konkurenata.

 

qq 008.jpg

 

Za 1.7 dCi motor se i dalje isporučuje X-Tronic CVT menjač jer sedmostepeni EDC menjači koji su kupljeni od kompanije Getrag ne mogu da podnesu preko 300Nm. U asortimanu raspoloživbih menjača, Renault-Nissan alijansa poseduje šestostepeni EDC menjač koji može da podnese do 450Nm i koji se koristi u drugim modelima alijanse, ali proizvođači uvek radije biraju CVT menjač jer je jeftiniji od EDC menjača, ali i dosta pouzdaniji i lakši za, eventualni, servis. 4WD pogon je jedino raspoloživ u kombinaciji sa ovim pogonskim agregatom, tako da oni koji traže pogon na svim osovinama moraju propisno da isprazne novčanik u odnosu na vozače skromnijih protheva, jer doplata u odnosu na 1.5 dCi iznosi 3600€ (1500€ za motor, 2100€ za CVT menjač i 4WD pogon). Ovaj pogonski agregat zahteva korišćenje AdBlue aditiva kako bi se obezbedilo poštovanje Euro 6d-Temp normativa.

 

Imajući u vidu da je automobil identičan po svemu ostalome - elektronici, paketima opreme i dimenzijama, posvetićemo se tome kako se novi dizel motor pokazao u realnim uslovima eksploatacije. Ono što je vrlo lako reći je da je primetno bolji od 1.6 prethodnika, koji nam niti u Kadjar, niti u Qashqai karoseriji nije bio posebno dobar izbor. Naime, naša stalna zamerka na ovaj motor u Qashqai karoseriji je da je imao jako malo snage na niskim obrtajima, tj. turbo rupa je baš bila primetna tako da je uprkos jako dobrim performansama na papiru zapravo tražio od vozača dosta rada menjačem, te je naša preporuka uvek bila da ga treba upariti sa automatskim menjačem čime se dosta tih nedostataka ''maskiralo'' za vozača.

 

qq 007.jpg

 

Kako smo u test automobilu imali automatski menjač, ne možemo sa sigurnošću reći koliko je novi motor snažniji na niskim i srednjim obrtajima, ali je evidentno da je potrošnja vrlo slična u odnosu na prethodnika, ali je sada za sličnu potrošnju na raspolaganju kako 4WD, a tako i automatski menjač. Na test automobilu nije bilo ProPilot sistema koji nam se mnogo dopao i za koji tvrdimo da bi trebalo da bude neizostavni deo opreme za veliku sve vozače koji dosta svog posla završavaju dok su za volanom. ProPilot se može poručiti uz bilo koji pogonski agregat, preduslov je da je prisutan automatski (bilo EDC, bilo CVT) menjač.

 

qq 006.jpg

 

Kao i do sada, 4WD varijante imaju nešto drugačije rešeno zadnje ogibljenje koje za ovu priliku koristi multilink, što u svakodnevnim uslovima vožnje i nije posebno uočljivo. Prekidač za zabravljivanje 4WD i prebacivanje u 2WD se iz modela u model sve više ''krije'' tako da je vozač prinuđen da dobro zagleda sa leve strane upravljača kako bi pronašao taster za upravljanje pogonom. To dovoljno i govori da je elektronika sada više nego sposobna da odluči koliko snage šalje na zadnju osovinu i kada. U praksi, na asfaltnim podlogama, čak i kada je ona veoma vlažna i klizava, 4WD retko kada šalje više od 10% pozadi što je iz vozačke pozicije vrlo teško osetiti, što je ranije na modelim sa manuelnim menjačem možda bilo i lakše osetiti, dok sada sa CVT menjačem tako nešto je dosta teže za primetiti.

 

qq 005.jpg

 

Novi motor je, uprkos samo za nijansu boljim kataloškim brojkama, dosta elastičniji i nudi primetno više snage na niskim obrtajima. Više snage u tim režimima bi trebalo da se preslikaju u nešto nižu potrošnju, ali i manje buke u kabini. Što se buke tiče, tu možemo da kažemo da je novi motor prilično tih, odnosno kombinacija motora, menjačkih odnosa i zvučne izolacije proizvodi nešto manju buku u putničkom prostoru što će poboljšati kvalitet vožnje, posebno kada su duža putovanja u pitanju.

 

qq 004.jpg

 

Sa strane ekonomičnosti, treba reći da smo tokom testa odvezli 330km i od toga je oko 25% bilo magistrala ili auto put, dok je preostala kilometraža vožena u gradskom okruženju. Naša je pretpostavka da će vozači ovih automobila, uprkos snažnom motoru i 4WD pogonu, i dalje biti mahom korišćeni u gradskim uslovima. Potrošnja na autoputu je prilično bliska deklarisanoj i pri 130kmč iznosi oko 7l, dok je gradska vožnja dalje od deklaracije i kreće se oko 8,5l. Naš prosek na kraju testa je iznosio 9,3l što je nešto više od tipične gradske potrošnje zahvaljujući relativno malo pređenih kilometara pa je udeo merenja performansi i dosta rada u mestu uticalo na konačni prosek.

 

qq 003.jpg

 

Osim navedenih brojki, opšti utisak u odnosu na 1.6 dCi nije dramatično drugačiji, osim što se nešto bolje performanse i nešto tiši rad mogu više ili manje osetiti, zavisno od toga kakav je stil vožnje i gužva na uobičajenim trasama kretanja. Osveženje pogonskog sistema je Qashqai gamu učinilo daleko zanimljivijom i to daleko širem spektru kupaca. Snažniji dCi motor je sada daleko konkurentniji kako po kataloškim brojkama, ali i po pitanju upotrebne vrednosti. Mogućnost da sada možete imati 4WD i automatski menjač takođe popunjava jednu prazninu koju je Qashqai imao, a koja je posebno nezgodna jer je bila na samom vrhu ponude gde su kupci koji imaju daleko veće zahteve, a kod kojih se često teže menja spisak zahteva nego finansijska konstrukcija.

 

qq 002.jpg

 

Novi motori su vrlo malo, ako uopšte, promenili cene tako da test model košta 29.050 evra, što je vrlo slično ceni koja je bila za dCi 130 modele sa 4WD pogonom. Prosečna potrošnja u gradu je, iako viša od kataloški navedene, sasvim prihvatljiva i iznosi oko 8,5l u nekim realističnim špic rutama po Beogradu. Dizel motor je vrlo ekonomičan na magistrali i autoputu, baš kao što nudi i dosta tišu vožnju nego što je to ranije bio slučaj.

 

qq 001.jpg

 

Nismo imali prilike da probamo nove TCe agregate u Qashqai karoseriji, ali imajući u vidu iskustva koja smo do sada imali sa njima u Reno i Dačija modelima, potencijalni kupci bi trebalo da razmotre ove opcije, koje su dosta pristupačnije, a u gradskim uslovima nude vrlo sličnu potrošnju. Ukoliko vam je 4WD neophodan, u slučaju Qashqai modela nemate mnogo dileme osim da li će vam upravo testirana N-Connecta Sun oprema biti dovoljna, što bi svakako bio naš izbor, ili želite da doplatite 1.800 evra za najbogatiji ''Tekna'' paket opreme.

 

Autor: Nemanja Šarović

 

preuzeto sa - nacionalnaklasa.com

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nissan Qashqai 1.3 Tekna na testu Auto magazina

 

qq am020.jpg

 

Novi turbo-benzinac zapremine 1.33 litra stigao je i u Nissan Qashqai. Njegova uloga je da zameni dosadašnji 1.2, ali i 1.6 turbo od kojeg ima veći obrtni moment. Nissan redovno unapređuje svoje modele, tako da mogu da se pohvale najnovijom tehnologijom. Aktuelna, druga generacija Qashqai je predstavljena još krajem 2013. godine. U međuvremenu auto je redizajniran, a tokom vremena je ugrađeno praktično sve od tehnologije i bezbednosnih sistema kojima mogu da se pohvale modeli koji su se tek pojavili, kao što su automatsko kočenje sa prepoznavanjem pešaka i čitanje saobraćajnih znakova.

 

qq am019.jpg

 

Da Nisanova strategija ima smisla govori i statistika koja kaže da je Qashqai i dalje jedan od najprodavanijih modela u klasi. Konkretno, posle uvođenja ''ProPilot'' sistema za poluautonomnu vožnju kod koje auto sam koči, ubrzava i drži sredinu saobraćajne trake, pod haubom su se našli i potpuno novi motori.

 

qq am018.jpg

 

Jedini koji je ostao od ranije je čuveni 1.5 dCi u najjačoj verziji. Čak je i on detaljno izmenjen tako da ispunjava najnovije Euro 6d-Temp standarde, a dobio je i više snage, pa sada ima ukupno 115 KS. Veći 1.6 dCi je zamenjen novim 1.7 dCi motorom od 150 konja, dok se umesto 1.2 i 1,6 turbo-benzinaca ugrađuje takođe potpuno novi 1.3 koji je konstruisan u saradnji sa Mercedesom.

 

qq am017.jpg

 

Njegov opseg snage se kreće od 100 pa sve do 160 konja, s tim što se u Qashqai ugrađuju samo verzije od 140 i 160 konjskih snaga. Na test smo preuzeli najjaču verziju novog benzinca i to u kombinaciji sa sedmostepenim DCT menjačem sa dve lamele, koji stiže kao zamena za dosadašnji CVT.

 

qq am016.jpg

 

U odnosu na odlazeći 1.6 turbo ima 3 konjske snage manje, ali je zato maksimalni obrtni moment veći za 20 Nm, što uopšte nije zanemarljivo. To je postignuto unapređenjem sistema za direktno ubrizgavanje goriva sa novim injektorima koji rade pod pritiskom od 250 bara, zatim izmenom dizajna komore za sagorevanje, optimizacijom turbine, kao i specijalnim tehnologijama za smanjenje trenja pokretnih delova u motoru. Rezultat svega je da motor bolje vuče na nižim obrtajima i da manje troši.

 

qq am015.jpg

 

Sjajnu elastičnost smo lako mogli da iskusimo i sa DCT menjačem. U uobičajenim uslovima gradske vožnje vrlo rano menja brzine, čak i na manje od 2.000 obrtaja. Menjač je programiran tako da brzo ''razmišlja'' u situacijama kada ga iznenadite naglim dodavanjem gasa; spreman je da bez oklevanja odreaguje i vrati ne samo jednu brzinu naniže, već i dve, tri.

 

qq am014.jpg

 

Interesantno je da Nissan Qashqai nije opremio nikakvim sportskim modom. Nema ga ni za motor ni za menjač. Tu je samo opcija za manuelnu promenu brzina, koju aktivirate prebacivanjem ručice u položaj ulevo.

 

qq am013.jpg

 

U ''sport'' modu menjači obično brže reaguju a motor je na višim obrtajima kako bi bio što spremniji na komandu vozača i zahtev da dâ sve od sebe, međutim kod Qashqai se ispostavilo da za tim jednostavno nema potrebe. Menjač je brz kao da je uvek u sportskom modu, dok motor svoj maksimum daje i na neočekivano niskim obrtajima. Slabija verzija svih 140 konja isporučuje već na 5.000 obrtaja, dok jača to čini na 500 obrtaja više. Novi turbo-benzinac se pokazao i veoma štedljivim. Po gradu potrošnja ne prelazi osam litara, a ako ne insistirate na naglim ubrzanjima i koristite start-stop sistem, opušteno možete da smanjite prosek i za litar. Međutim, problem nastaje kada se aktivira sistem za automatsko čišćenje filtera čestica; tada potrošnja skače i na 10 litara. Na svu sreću to se ne događa često.

 

qq am012.jpg

 

Za utehu je i to što katalitički proces nije na bazi uree, tako da nema dolivanja drugih tečnosti osim benzina. Sa svojih 160 konjskih snaga Qashqai je prilično brz auto. Zadovoljiće i potrebe onih koji vole da stisnu gas, s obzirom da se nedostatak snage značajnije oseća tek preko 160 km/h. Sedma brzina DCT menjača ima identične prenosne odnose kao šesta na manuelnom, pa je pri 130 km/h obrtomer na 2.600 obrtaja i tada troši oko 7.5 l/100 km. Inače, Qashqai i dalje ima veoma bogate pakete opreme. Naprimer verzija sa 1.3 turbo-benzincem od 140 konja u baznoj varijanti košta 19.600 evra.

 

qq am011.jpg

 

Ona je za preporuku ukoliko auto uglavnom vozite po gradu. Jači od 160 KS je hiljadu evra skuplji, ali zato svoje prednosti pokazuje ukoliko češće vozite auto-putem ili jednostavno volite natprosečna ubrzanja. Za štedljivi 1.5 dCi treba dodati još jednu hiljadarku, dok je pogon na sva četiri točka dostupan samo uz novi 1.7 dizel i može da se nabavi od 24.300 evra.

 

qq am010.jpg

 

Primerak sa testa u najvišem paketu Tekna sa DCT menjačem košta 27.800 evra. Doplate su za ''napa'' paket i Bose ozvučenje. ''Napa'' podrazumeva u potpunosti kožom obložena sedišta, memorije položaja vozačevog sedišta, kao i elektriku i lumbalnu podršku za suvozačevo. Panoramski krov je standard već od pretposlednjeg paketa opreme, ali zato nema opcije električnog otvaranja prtljažnika.

 

qq am009.jpg

 

Iako je u najvišem opremljen devetnaesticama, Nissan Qashqai nije neudoban, ali je osetno oštriji na upravljaču; bolja je komunikacija sa podlogom, dok je granica proklizavanja dodatno pomerena, pa je u praksi dinamika vožnje kao kod sportskijeg hečbeka. Iako je već poduže vreme na tržištu Qashqai je i dalje u samom vrhu klase po pitanju doživljenog osećaja kvaliteta, za šta su zaslužni kvalitetni materijali i sjajna završna obrada.

 

qq am008.jpg

 

Meka plastika je svuda, sa dosta površina obloženim eko-kožom, uključujući i prostor oko ručice menjača, sa suptilnim ambijentalnim osvetljenjem. Istina, konkurenti postaju sve veći i veći, pa Qashqai u pogledu ponude prostora sada spada među manje u klasi. Međutim, to ne znači da pozadi nema dovoljno mesta - naprotiv.

 

qq am007.jpg

 

Nismo imali problem ni sa prostorom za noge, a ni za glavu. Auto je više nego komforan za porodične potrebe, a tu su, za svaki slučaj, i standardni krovni nosači, na koje lako može da se postavi neki od krovnih kofera. Novi 1.3 benzinac nudi sjajne performanse, ali i vrlo nisku potrošnju, sa bar litar nižim prosekom od dosadašnjih motora. Čak i najbolje opremljene verzije nisu previše skupe, s obzirom da izuzetno bogata oprema vredi svaki uloženi dinar.

 

qq am006.jpg

 

Nissan Qashqai je i dalje među retkim modelima u klasi koji na višim paketima standardno nudi četiri kamere sa pogledom od 360 stepeni oko automobila.

 

qq am005.jpg

 

Posebno možete da gledate, na primer, desnu ili prednju kameru kako biste izbegli eventualno oštećenje automobila prilikom parkiranja.

 

qq am004.jpg

 

Najviši paket opreme Tekna podrazumeva sedišta delimično presvučena kožom. Za potpuno kožna potrebno je doplatiti paket Nappa koji košta 1.400 evra.

 

qq am003.jpg

 

Za taj iznos dobijate i memorije položaja vozačevog sedišta, kao i elektriku i lumbalnu podršku za suvozačevo. Taj paket podrazumeva i crnu oblogu krova, dok boja (prave) kože na sedištima može da bude crna ili tamno ljubičasta.

 

qq am002.jpg

 

Panoramski krov je na spisku standardne opreme. Zauzima veliku površinu, iz jednog je dela i ne otvara se. Roletna je na struju i u potpunosti je neprozirna. Treba računati i na nešto manje mesta za glavu, s obzirom da je kompletna mehanika sa unutrašnje strane krova.

 

qq am001.jpg

 

Autor: Aleksandar Bursać

 

preuzeto sa - magazinauto.com

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najavljen novi Nissan Qashqai

 

nissan qashqai 2021.jpg

 

Nissan je aktuelni Qashqai značajno obnovio 2017. godine, dok će nova, treća generacija ovog veoma uspešnog crossovera svetlo dana ugledati još tokom ove godine. To su uostalom još ranije potvrdili i iz samog Nissana. Naslednik se očekuje u septembru, pri čemu bi njegov izgled trebalo da bude inspirisan IMQ konceptom. Dok čekamo, pred nama je jedna fabrička najavna slika.

 

Za sada je poznato da će novi Qashqai sem modernijeg izgleda dobiti i novu verziju CMF platforme (CMF–C/D), kao i dva hibridna pogonska sistema. Potpuno električne verzije najverovatnije neće biti, a u Nissanu razmatraju i mogućnost da novi Qashqai ponude bez dizel motora. Što se tiče hibridnih pogonskih sistema, novi Qashqai će po svemu sudeći biti dostupan u varijanti sa Nissanovim ePower sistemom (pored elektromotora tu je i benzinac koji radi kao generator za punjenje baterije), kao i sa plug-in hybrid sistemom iz Mitsubishija. Takođe, očekuje se da Qashqai neće značajno porasti u odnosu na sadašnji model, a dobiće i moderniji enterijer, novi infotainment sistem, više tehnologije i unapređeni ProPilot polu-autonomni sistem vožnje.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Novi Qashqai će sigurno imati e-Power hibridni sistem

 

nissan-qashqai 2021.jpg

 

Nissanov potpuno novi Qashqai će biti predstavljen kasnije ove godine, i biće ponuđen uz Nissanov hibridni sistem ''e-Power''. Govoreći sa ljudima iz britanskog Auto Express-a na predstavljanju potpuno novog električnog modela Ariya, Nissan COO Ashvani Gupta je rekao: ''Qashqai će u Evropu doći sa e-Power-om, to je jedna od naših osnovnih tehnologija. U Evropi ćemo imati e-napajanje i imaćemo EV-ove sa baterijama''.

 

E-Power koristi motor sa unutrašnjim sagorevanjem kao generator za punjenje baterije, koja potom pokreće elektromotor putem pretvarača. Tako se modeli E-power, poput npr. Note koji se trenutno prodaje u Japanu, ponašaju kao električni automobil koji imaju trenutni ''udar'' obrtnog momenta i skoro su nečujni, istovremeno nudeći potrošnju goriva sličnu punom (plug-in) hibridnom modelu. Očekuje se da će se novi Qashqai naći u prodaju od 2021. godine, e-Power verzija verovatno će biti dostupna ubrzo nakon lansiranja, a Nissan će verovatno izbaciti dizel motore iz ponude kod novog Qashqai-ja. Takođe je moguće da će biti lansiran i plug-in hibridni Qashqai koristeći tehnologiju kompanije Mitsubishi, partnera iz Alijanse.

 

Nissanov stariji potpredsednik za globalno planiranje proizvoda i upravljanje programima, Ivan Espinosa takođe je potvrdio planove za e-Power Qashqai, istovremeno nagoveštavajući da bi ista tehnologija mogla doći i u Juke. ''Može li to ući i u Juke? Zašto ne? Cilj nam je da do 2023. godine napravimo milion električnih automobila, uključujući e-Power''.

Espinosa je takođe rekao da bi Juke u određenoj fazi mogao postati potpuno električan, za razliku od rivalskih automobila iz npr. Volkswagena. Naime, nemački gigant potvrdio je da njegovi modeli sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem poput Polo i Golfa, nikada neće biti potpuno elektrifikovani i da će prestati da postoje na tržištima kad na njima bude moguće prodavati samo električne automobile. VW će ponuditi čitavu familiju ID modela, kao što je npr. novi ID.3 ustvari budući ''narodni auto na struju'', tj. preuzima ulogu Golfa. Na pitanje mogu li se postojeći modeli prodavati kao električna vozila, Espinosa je rekao: ''Juke bi u budućnosti mogao biti 100% električni - zašto ne.'' Međutim, rekao je da to više zavisi od potražnje kupaca, nagoveštavajući da bi novi Nissan električni modeli mogli postati popularniji od Juke-a i starih modela.

 

rsz_flcs_logo.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

emisijaSATyoutubelogonovi.jpg EmisijaSAT video: Test Nissan Qashqai 1.3

 

Sa mukom ste zaradili novac i razmišljate o kupovini automobila. U svetu novih vozila, gde zbog propisa već imate serijski i vazdušne jastuke i razne elektronske kontrole, veliko je pitanje šta od opreme uopšte vredi doplatiti. Na primeru ovog Nissan Qashqai-ja pokazujemo za šta bismo se mi odlučili.

Ljudi se obično plaše velikih točkova, zbog manje udobnosti i veće osetljivosti na rupe. I donekle su u pravu, jer veliki točkovi obično imaju nizak profil pneumatika. Međutim, dok veći profil bolje upija neravnine, u krivinama se više savija i loše utiče na upravljivost. U isto vreme, veliki, a uski pneumatici imaju manji otpor, čime daju i manju potrošnju. Kada je reč o izboru motora i pogona, primerak koji smo mi vozili opremljen je benzinskim motorom zapremine 1.3 litra sa 160 KS. Danas, zahvaljujući novim tehnologijama turbina, manji motori postali su standard. Recimo, dizelaši kod ovog auta su zapremine 1.5 litara sa 115 konja i 1.7 litara sa 150 KS. Nema više velikih motora, a većini nisu ni potrebni jer preko 90% kilometraže prevezemo u gradu i na lokalnim putevima:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nissan Qashqai 1.7 dCi 150 4WD CVT na testu Auto magazina

 

nissan qq 2021 020.jpg

 

Nissani su odavno sinonim za automobile sa 4×4 pogonom. Tradiciju održava i Qashqai kao član prvog tima sa najvećom prohodnošću. Od sada, pogon na sva četiri točka je dostupan samo uz novi 1.7 dizel motor od 150 KS i to sa CVT menjačem Nije bez razloga Nissan Qashqai jedan od najprodavanijih SUV modela u Evropi. Japanci se trude da auto konstantno unapređuju, pa su izmene na planu tehnike česte. Sa uvođenjem Euro 6d-Temp standarda o emisiji izduvnih gasova, mnogi proizvođači su u velikoj meri izmenili gamu motora.

 

nissan qq 2021 019.jpg

 

Tako je i u slučaju Qashqai-ja koji je umesto 1.2 turbo-benzinca dobio novi 1.3, razvijen u saradnji sa Mercedesom. U prethodnom testu Qashqaija vozili smo primerak sa najjačom verzijom tog motora od 160 KS, a sada nam na red stiže i potpuno novi 1.7 dizelaš, koji je zamena za dosadašnji 1.6.

 

nissan qq 2021 018.jpg

 

Osim veće snage za 20 konja, novi motor donosi i isto toliko Nm više obrtnog momenta - sada ima 340 umesto 320. Poslednji put Qashqai je imao dizel motor od 150 konja i 320 Nm u prethodnoj generaciji.

 

nissan qq 2021 017.jpg

 

Bio je to 2.0, a posle njega nije bilo dizelaša jačeg od 130 konja. Sada je ponovo na raspolaganju jači motor. Namenjen je pre svega zahtevnijim kupcima, bilo da više vremena provode u vožnji auto-putem ili auto koriste u brdsko-planinskim predelima sa čestim korišćenjem pogona na sva četiri točka. Novi 1.7 dizelaš od 150 konja je dostupan i u verziji sa prednjim pogonom i manuelnim menjačem. U ovoj konfiguraciji omogućava snažna međuubrzanja pri visokim putnim brzinama.

 

nissan qq 2021 016.jpg

 

Maksimalna brzina mu je 192 km/h, a ubrzanje od 0 do 100 km/h je 9.5 sekundi. Qashqai sa 4×4 pogonom kakav je na našem testu ima čak nešto veću maksimalnu brzinu, ali su ubrzanja za skoro dve sekunde sporija.

 

nissan qq 2021 015.jpg

 

Subjektivan osećaj je da je auto dosta brži, pre svega zbog sjajnog CVT-a. Za razliku od ostalih menjača sa CVT-om je motor uvek na optimalnim obrtajima, sa maksimalnim iskorišćenjem opsega u kome se postiže najveći obrtni moment.

 

nissan qq 2021 014.jpg

 

Umereno snažna ubrzanja zahtevaju manju snagu, pa kazaljka obrtomera ne ide na preko 1.700 obrtaja. Čak i jači pritisak na papučicu gasa ne zahteva više od 2.000 obrtaja, pa je u kabini vrlo tiho i nema onog ''dranja'' motora karakterističnog za nekadašnje motore sa CVT menjačem.

 

nissan qq 2021 013.jpg

 

Velika prednost je i to što brže reaguje na iznenadnu i naglu komandu gasa, naprimer kada ste u kritičnoj situaciji i želite trenutnu isporuku snage. Pun gas i Qashqai vrlo brzo reaguje. Za još brži odziv dovoljno je da ručicu menjača gurnete u položaj ulevo. Tada se aktivira ''S'', odnosno sportski režim kada je motor na nešto većim obrtajima i još spremniji na izazove.

 

nissan qq 2021 012.jpg

 

U ovom režimu je čak brži od automatizovanog DCT menjača sa dve lamele. Položaj ručice menjača ulevo rezervisan je ne samo za ''sport'' mod, već i za manuelni režim. Pomeranjem napred ili nazad imate sedam isprogramiranih stepeni prenosa na raspolaganju, koje smo koristili uglavnom za kočenje motorom.

 

nissan qq 2021 011.jpg

 

Zanimljiva je i činjenica da motor maksimalnu snagu postiže na niskih 3.500 obrtaja, a da je maksimum obrtnog momenta dostupan pri standardnih 1.750 obrtaja. Turbo rupa je minimalna. A i taj minimum maksimalno ''ispegla'' CVT menjač. Naravno, ne treba očekivati sportske performanse, ali je osetno jači (doduše, i žedniji) od 1.5 dCi motora.

 

nissan qq 2021 010.jpg

 

U praksi to znači sigurna preticanja, ne samo u gradu i na magistrali, već i na auto-putu gde vas Qashqai sa 1.7 dizelašem neće ostaviti na cedilu. Potrošnja je umerena. Pri 130 km/h se vrti na oko 2.150 obrtaja i tada troši oko 7.5 litara. U gradu treba računati na oko 8 litara dizela.

 

nissan qq 2021 09.jpg

 

Ponuda prostora je na nivou hečbek modela C segmenta, sa materijalima i završnom obradom koji su u samom vrhu klase. Površine meke na dodir su svuda, uključujući i prostor oko ručice menjača. Qashqai 1.7 dCi može da se nabavi od 23.100 evra, koliko košta verzija sa osnovnim, ali vrlo bogatim paketom opreme ''Visia''.

 

nissan qq 2021 08.jpg

 

Za model sa pogonom na sva četiri točka treba izdvojiti svega 1.200 evra više, dok je za CVT menjač doplata još 900 evra. Inače, CVT menjač se ugrađuje samo uz 1.7 dCi, dok se uz 1.3 turbo-benzinac i 1.5 dCi ugrađuje sedmostepeni DCT sa dve lamele.

 

nissan qq 2021 07.jpg

 

Za one koji prelaze manju kilometražu i nije im potreban 4×4 pogon, za svaku preporuku je Qashqai sa novim 1.3 turbo-benzincem, čija cena startuje od 19.600 evra sa PDV-om. Kompletnu ponudu možete da pogledate na internet stranici uvoznika za Srbiju.

 

nissan qq 2021 06.jpg

 

Za razliku od većine konkurenata C segmenta kod kojih je pogon na sva četiri točka stalan i snaga se automatski prebacuje na prednju i zadnju osovinu u zavisnosti od potrebe, Qashqai ima mogućnost manuelnog isključivanja 4×4 pogona, kao i blokadu diferencijala. Za vožnju po suvom putu koristi se 2WD režim, a ukoliko je podloga klizava ili rastresita, tu je ''auto'' položaj prekidača.

 

nissan qq 2021 05.jpg

 

Tada elektronika sama raspoređuje snagu i obrtni moment na točkove sa najboljim prijanjanjem. Na kraju, ukoliko se nalazite u težim uslovima, gde ste sigurni da vam je potrebna stalna raspodela snage po osovinama u odnosu 50:50, na raspolaganju je Lock mod. U odnosu na verzije sa prednjim pogonom, 4×4 se razlikuje i po elementima oslanjanja. Umesto torzije nazad je multilink, koji obezbeđuje sofisticiranije ponašanje ne samo van puta, već i na asfaltu u krivinama.

 

nissan qq 2021 04.jpg

 

Jedina doplata na test primerku bila je za paket Max, koji obuhvata adaptivna LED glavna i duga svetla sa praćenjem krivine.

 

nissan qq 2021 03.jpg

 

Po vrućini nam nije do grejanja, ali zimi od velike koristi mogu da budu grejači sedišta i vetrobrana, koji izuzetno brzo odlede staklo. Oni su takođe deo Max paketa čija je cena svega 550 evra.

 

nissan qq 2021 02.jpg nissan qq 2021 01.jpg

 

Autor: Aleksandar Bursać

 

preuzeto sa - magazinauto.com

Share this post


Link to post
Share on other sites

Proizvodnja novog Nissan Qashqaija odložena za sredinu sledeće godine

 

nissan qashqai 2021.jpg

 

Nissan je aktuelni Qashqai značajno obnovio 2017. godine, dok će nova, treća generacija ovog veoma uspešnog crossovera po poslednjim vestima početi da se proizvodi kasnije nego što je prvobitno planirano. Britanski mediji pišu da je start proizvodnje novog Qashaqija u Sunderland fabrici pomeren za sredinu sledeće godine. Razlozi za odlaganje su pandemija koronavirusa i post-Bregzit procesi. Tačan datum početka proizvodnje još nije poznat javnosti, a iz Nissana samo najavljuju da će narednih meseci objaviti ''uzbudljive vesti'' koji se tiče Qashqaija. Takođe treba podsetiti da je proizvodnja novog Qasqhaija deo Nissanovih planova o ulaganju oko 450 miliona evra u pomenutu fabriku.

 

Kako bilo, izgled Qashqaija III bi trebalo da bude inspirisan IMQ konceptom, a kao najava služi jedna fabrička najavna slika koja je objavljena još ranije. Za sada je poznato da će novi Qashqai pored modernijeg izgleda dobiti i novu verziju CMF platforme (CMF–C/D), kao i dva hibridna pogonska sistema. Potpuno električne verzije najverovatnije neće biti, a u Nissanu razmatraju i mogućnost da novi Qashqai ponude bez dizel motora. Što se tiče hibridnih pogonskih sistema, novi Qashqai će po svemu sudeći biti dostupan u varijanti sa Nissanovim ePower sistemom (pored elektromotora tu je i benzinac koji radi kao generator za punjenje baterije), kao i sa plug-in hybrid sistemom iz Mitsubishija. Takođe, očekuje se da Qashqai neće značajno porasti u odnosu na sadašnji model, a dobiće i moderniji enterijer, novi infotainment sistem, više tehnologije i unapređeni ProPilot polu-autonomni sistem vožnje.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

driving.ca.jpg Driving.ca video: Test 2020. Nissan Qashqai

 

Evo najvažnijih stvari koje je dobro znati o novom modelu Qashqai:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najavljen potpuno novi Nissan Qashqai

 

208765-nissan 2021.jpg

 

Uveliko su u toku završe pripreme za predstavljanje treće generacije kompaktnog crossovera koji je promenio izgled evropskog tržišta automobila i iznedrio mnoge sledbenike - reč je o je Nissanu Qashqai. Prototipovi potpuno novog modela sakupljaju testirane kilometre na evropskim putevima sa ciljem da se kupcima ponudi upravo ono što očekuju od kompaktnog crossovera kada se pojavi u prodaji 2021. godine. Potpuno novi Qashqai biće izrađen uzimajući u obzir njegovu poziciju pionira i referentnog vozila u segmentu crossovera srednje veličine u Evropi od 2007. U osnovi novog Qashqaia je nova CMF-C platforma alijanse, oličenje naprednog inženjerstva, inovacija i naprednih tehnologija. Trenutni Qashqai, koji se pojavio u prodaji 2014. godine, prodat je u preko milion jedinica od svog predstavljanja.

 

''Novi Qashqai će promeniti ono što kupci mogu očekivati od porodičnog automobila. Udobnost, sofisticiranost i tehnologije biće preuzete iz viših kategorija automobila, dok će iskustvo vožnje zadovoljiti kako vozače tako i njihove putnike. Uz Nissanovu smelu tehnnologiju e-POWER, osećamo da će se kupci zaljubiti u električni pogonski sklop, bez zabrinutosti za domet'', rekao je Gianluca de Ficchy, predsednik regiona Nissan Afrika, Srednji istok, Indija, Evropa i Okeanija (AMIEO).

 

Za ovu novu verziju, Nissan je zadržao osnovne principe koji su pokretali koncept, dizajn i razvoj dve prethodne generacije Qashqaia: elegantan dizajn, poboljšani materijali i efikasan pogonski sklop u kombinaciji sa poboljšanim kvalitetom i iskustvom vožnje karakterističnim za viši segment. Novi Qashqai će ponovo podići lestvicu u segmentu crossovera i kupci će uživati u tim atributima. Kao i za njegove prethodnike, dizajn novog Qashqaia vodio je tim u Nissan Design Europe sa sedištem u centralnom Londonu, dok je njegov inženjering vodio Nissan Technical Centre Europe smešten u Cranfieldu, Bedfordshire.

 

CMF-C platforma

Novi Qashqai je prvi novi model u Evropi koji koristi CMF-C platformu koja predstavlja najsavremeniju automobilsku strukturu i tehnološku arhitekturu. Ključno za inženjerski koncept bilo je zadržavanje proporcija trenutnog Qashqaia koje su ''baš kako treba'' i ključ njegovog uspeh, što podrazumeva da se udobno kreće urbanim putevima i uklapa u parking mesta u gradu, a istovremeno pruža odličan unutrašnji prostor. Što se tiče konstrukcije, gola karoserija koristi lakši materijal, kao i napredne tehnike utiskivanja i zavarivanja za povećanje čvrstoće, ali i smanjenje težine. Po prvi put sada, zadnja vrata hečbeka na Qashqaiu su napravljena od kompozitnog materijala, što omogućava uštedu od 2.6 kg.

 

Primena Nissanovog čelika izuzetno visoke čvrstoće (UHSS) porasla je za 50% u strukturi novog Qashqaia. UHSS materijali osiguravaju najveću moguću zateznu čvrstoću u strukturi karoserije tamo gde ja potrebna, na primer, deo strukture sudara - ali bez značajnog uticaja po pitanju težine. Tradicionalno, materijali veće zatezne čvrstoće stvaraju probleme kod zavarivanja ili spajanja sa drugim delovima strukture. Na goloj karoserijom Qashqaia korišćeno je strukturno vezivanje za formiranje ojačanja i veza visoke čvrstoće gde se A-, B- i C-stubovi spajaju sa krovom i podnom pločom. Prednja i zadnja vrata, prednji blatobrani i poklopac motora, sada su napravljeni od aluminijuma, što pruža uštedu od preko 21 kg u odnosu na karoseriju odlazećeg Qashqaia.

 

Osnovna struktura, ''kičma'' platforme CMF-C preuređena je u homogeniji oblik, u cilju boljeg prenosa udara kroz strukturu. Efekat ovoga je da struktura efikasnije apsorbuje energiju u zonama gužvanja, smanjujući potencijalno opterećenje koje se prenosi na putnike u slučaju nesreće. Zahvaljujući naprednim tehnikama proizvodnje, gola karoserija je lakša za 60 kg i 41% čvršća u odnosu na odlazeći model. Ovo pruža sofisticiranost, udobnost vožnje i odziv karakterističan za viši segment, plus izuzetnu sigurnost u slučaju nesreće - kao i povećanu korist od ukupne efikasnosti automobila.

 

Novi dizajn sistema vešanja i upravljanja

Novi Qashqai će i dalje nastaviti da pruža zadovoljavajuće iskustvo vožnje - u skladu sa svojom reputacijom sofisticiranog i svestranog automobila, a osim toga, prijatnog za vožnju krivudavim putevima.

Novu CMF-C platformu odlikuje torziona krutost vozila iz višeg segmenta koja omogućava da vešanje ostaje tačno locirano, što obezbeđuje pozitivne i samopouzdane odzive upravljačkim ulazima i solidniji osećaj u vožnji neravnim putevima.

 

Zahvaljujući CMF-C platformi, novi Qashqai koristi nadograđene Macpherson podupirače postavljene napred i pozadi. Qashqai sa pogonom na dva točka i točkovima do 19 inča za zadnje vešanje koristi torzionu gredu. Za točkove od 20 inča i verzije sa pogonom na sva četiri točka, biće opremljen naprednim multi-link vešanjem. Instalacija torzione grede pruža poboljšanu apsorpciju udaraca i suzbijanje buke na putu što rezultira mirnom i tihom vožnjom na svim podlogama puta. Ključ njenih proširenih mogućnosti je postavljanje opruge i prigušivača vertikalno. Ovo omogućava da opruga i prigušivač rade u svom optimalnom rasponu, maksimizujući efikasnost za kontrolisaniji odgovor na neravnine i udarce na putu i minimiziranje odskakanja za mirnu, staloženu vožnju, uz održavanje odličnih voznih performansi prilikom promene smera kretanja.

 

Napredna multi-link konfiguracija zadnjeg vešanja pruža najbolji balans u segmentu između udobnosti vožnje i dinamičnog odziva. Montiranje na podkonstrukciju pomoću čaura doprinosi smanjuju buku i vibracija koje se prenose sa puta. Postavka servo upravljača je nadograđena, nudeći poboljšan odziv, bolji osećaj oko središnjeg dela i smanjeno trenje. David Moss, viši potpredsednik istraživanja i razvoja za region Afrika, Srednji Istok, Indija, Evropa i Okeanija (AMIEO): ''Naš inženjerski tim postavio je referencu za kompaktne hečbekove C-segmenta, kao i direktna konkurentska vozila i kroz hiljade kilometara testiranja na putevima i ispitnim objektima širom Evrope, postigao balans između vožnje i upravljanja, što zadovoljstvo vožnje stavlja u središte iskustva.''

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Novi Nissan Qashqai

 

nissan e-2021.jpg

 

Potpuno novi Nissan Qashqai nudi beskompromisnu kombinaciju dinamičkih performansi, rafinirane pogonske opreme i efikasnih pogonskih sklopova. Podržavajući Nissanov cilj da dostigne 50% elektrifikovane prodaje u Evropi do 2024. godine, novi Nissan Qashqai neće biti dostupan samo sa 1.3 DiG-T benzinskim motorom opremljenim blagom hibridnom tehnologijom, već će takođe u Evropi debitovati predstavljanjem sistema e-Power, Nissanovog inovativnog i nagrađivanog pogonskog sklopa koji crpi tehnologije iz pionirskog kompanijskog električnog vozila Nissan LEAF. Sistem e-Power je posebno razvijen za novi Qashqai da zadovolji stroge zahteve evropskih vozača. Qashqai sa sistemom e-Power ne samo da ostvaruje visok nivo efikasnosti po pitanju potrošnje goriva i niskih emisija CO2, već ga odlikuje odzivno i snažno ubrzanje.

 

Sa varijantama 2WD i 4WD, 6-stepenim ručnim ili novim Xtronic CVT menjačem i isključivo elektromotornim pogonom, zahvaljujući sistemu e-POWER, potpuno nove opcije pogonskog sklopa vozila Qashqai zadovoljavaju sve zahteve kupaca kada je u pitanju zadovoljstvo u vožnji. ''Kupci sa pravom zahtevaju efikasnija vozila, ali takođe žele i prijatno iskustvo vožnje. Električna vozila pružaju najveće zadovoljstvo u vožnji, a kupci vole trenutni obrtni moment i kontinuirano ubrzanje koje isporučuju. Usvajanjem 100% elektromotornog pogona sa sistemom e-Power na novom elektrifikovanom vozilu Qashqai, kupci mogu da uživaju u prednostima vožnje EV, bez zabrinutosti za domet ili pristup infrastrukturi za punjenje'', rekao Marco Fioravanti, potpredsednik planiranja proizvoda u Nissan Automotive Europe.

 

1.3 DiG-T benzinac 140 KS/160 KS sa ''blagim'' hibridnom sistemom

Blagi hibridni sistem 12V ALiS (napredni sistem sa litijum-jonskim baterijama) dostupan na novom vozilu Qashqai je pristupačnija hibridna tehnologija koja pruža pomoć obrtnom momentu, produženom zaustavljanju motora na praznom hodu, brzom ponovnom pokretanju i zaustavljanju bez korišćenja snage motora (samo CVT), sa poboljšanjima u pogledu potrošnje goriva i emisija CO2 (-4g/km).Pozitivan uticaj  upravljanja energijom blagog hibrida na CO2 je konkurentan, a 1.3 motor isporučuje više snage i obrtnog momenta u poređenju sa ključnim konkurentima, čineći verziju sa benzinskim motorom privlačnom ponudom. Blagi hibridni sistem ALiS dodaje samo 22 kg ukupnoj masi vozila.

 

Pri usporavanju, energija se obnavlja regeneracijom i skladišti u litijum-jonskoj bateriji. Ova prikupljena energije se zatim isporučuje tokom zaustavljanja motora na praznom hodu (Idling Stop), zaustavljanja bez korišćenja snage motora (Coasting Stop) (samo verzije CVT) i pomoći obrtnom momentu (Torque Assist). Kod zaustavljanja bez korišćenja snage motora, pri brzinama manjim od 18km/h, i kočenju motor će se isključiti, a uskladištena energija iskoristiti za napajanje električne opreme vozila. Ovo omogućava da se produži zaustavljanje motora, a kao rezultat smanjenu potrošnju goriva. Pri ubrzavanju (između 20 km/h i 110 km/h), energija u litijum-jonskoj bateriji omogućava motoru da pomogne sa dodatnih +6 Nm obrtnog momenta za do 20 sekundi. Ovo pomaže u smanjenju napora obrtnog momenta na motoru i poboljšava ekonomičnost potrošnje goriva. ALiS je uparen sa rafiniranim i renomiranim benzinskim motorom 1.3 DiG-T koji je predstavljen na vozilu Qashqai 2018. godine. Ovaj motor je dodatno poboljšan za novi Qashqai sa 50 novoprojektovanih komponenti i Euro6-d potpunom usaglašenošću. Turbo sada ima električno kontrolisani otvor odvoda za brži odziv; nove mlaznice poboljšavaju centralni ubrizgač; smanjeno trenje preko niza komponenti doprinosi smanjenju emisija CO2; a filter za čestice gasa sadrži novi sloj i katalizator.

 

1.3 benzinac 12V ALiS biće u ponudi sa dva izlaza snage - 140 KS i 160 KS - sa 6-stepenim ručnim menjačem ili novim Xtronic CVT menjačem (samo 160 KS). Maksimalnu snagu motor postiže na 5500 o/min, sa maksimalnim raspoloživim obrtnim mentom od 270 Nm pri solidnih 1750 o/min na 160 KS CVT i MT verzijama velike snage. U ručnim verzijama menjač je poboljšan radi bržeg, direktnijeg i sportskijeg osećaja promena stepena prenosa. Nova generacija Xtronic CVT menjača pruža bolju ekonomičnost goriva i bolji osećaj ubrzanja zahvaljujući poboljšanjima koja uključuju dvostruki sistem pumpe za ulje sa novom električnom pumpom za ulje. CVT na novom vozilu Qashqai pruža najbolje iz oba sveta, nudeći besprekornu vožnju u gradu i tokom blagog ubrzanja kao i tokom snažnog ubrzanja. 2WD je dostupan u verzijama sa 140 KS i 160 KS, dok će 4WD biti dostupan sam na CVT modelima sa 160 KS. Novi sistem upravljanja sa 4WD i izborima načina vožnje je intuitivniji i inteligentniji, prilagodljiv spoljnim uslovima sa pet načina vožnje – Standard, ECO, Sport, Snow i Off-Road. U slučaju proklizavanja točkova, vreme delovanja 4WD sistema smanjeno je na oko 0.2 sekunde.

 

E-Power

Novi Qashqai donosi prvo uvođenje Nissanovog inovativnog pogonskog sistema e‑Power u Evropu. Ekskluzivan za Nissan i ključna komponenta kompanijine strategije inteligentne mobilnosti, sistem e-Power je jedinstven pristup elektrifikaciji čineći svakodnevnu vožnju uzbudljivom.

Novi e-Power sistem vozila Qashqai obuhvata bateriju visoke izlazne snage i pogonski sklop integrisan sa vodećim u kategoriji promenljivim odnosom kompresije benzinskog motora od 157 KS, generatorom snage, inverterom i električnim motorom od 140 kW slične veličine i izlazne snage kao u Nissanovim električnim vozilima. Ovo je jedinstveno rešenje koje kombinuje prijatno, besprekorno linearno ubrzanje karakteristično za EV, ali bez potrebe za punjenjem. Da bi se udovoljilo tipičnim zahtevima evropskih potrošača i njihovoj svakodnevnoj vožnji, instalacija sistema e-POWER je značajno nadograđena za novi Qashqai. Primenjen je u vozilu Note - najprodavanijem japanskom vozilu poslednjih godina - za 1.2 benzinski motor koji puni baterijsku jedinicu maksimalnom izlaznom snagom od 108 KS. Za Evropu je nadograđen za 1.5 benzinski motor sa maksimalnom izlaznom snagom od 140 kW (190 KS).

 

Jedinstven element sistema e-Power je taj što se benzinski motor koristi isključivo za generisanje električne energije, dok točkove u potpunosti pokreće električni motor. Ovo znači da motor uvek može da radi u svom optimalnom dometu, što dovodi do superiorne efikasnosti u potrošnji goriva i niže emisije CO2 u poređenju sa tradicionalnim motorom sa unutrašnjim sagorevanjem. ''Sistem e-Power nudi najbolju tehnologiju prelaska između ICE i EV, omogućavajući korisnicima da uživaju u uzbudljivim osećajima vožnje EV i impresivnoj efikasnosti po pristupačnoj ceni. Zaista se radujemo zbog kupaca koji će iskusiti uzbuđenje koje donose superiorne elektrifikovane performanse novog vozila Qashqai, a koje su savršen izraz Nissanove inteligentne mobilnosti'', rekao David Moss, viši potpredsednik za istraživanje i razvoj regiona Afrika, Srednji Istok, Indija, Evropa i Okeanija (AMIEO). Novi Qashqai sa sistemom e-Power ima odličnu ekonomičnost potrošnje goriva u načinima vožnje Low/Med/High, što ga čini idealnim za gradsku vožnju, sa prosečnom potrošnjom goriva u kombinovanom ciklusu od 5.3l/100km. Takođe očekuje se da niža emisija CO2 bude visoko konkurentna sa samo 122g/km. Zahvaljujući popuno električnom motornom pogonu, nema kašnjenja kao kod motora sa unutrašnjim sagorevanjem ili tradicionalnog hibrida. Trenutni odziv karakterističan za EV pruža uzbudljiv osećaj velikog obrtnog momenta i najbolje ubrzanje pri različitim brzinama kako bi preticanje ili uključivanje na autoput bilo lakše i sa više samopouzdanja.

 

Postoje tri načina vožnje u e-Power verzijama: Standard, Sport i Eco. U načinu vožnje Standard, automobil proizvodi odlično ubrzanje, a regeneracija podizanja podešena je tako da simulira kočenje motorom konvencionalnog vozila na benzinski pogon. U načinu vožnje Sport, automobil dodatno poboljšava odziv ubrzanja sa smanjenim vremenom isključenja motora, posebno u scenarijima sportske vožnje. U Eco načinu vožnje, automobil prelazi u način uštede goriva optimizacijom upravljanja baterijom i omogućava vozaču da odabere model za ekonomičnu vožnju autoputem. U svim načinima vožnje može se odabrati dodatni B način koji povećava rekuperaciju energije pri podizanju, usporavajući automobil efikasnije bez upotrebe pedale kočnice.

 

Novi Qashqai sa sistemom e-Power ne samo da ubrzava brže od hibridnih rivala, već to čini sa nižim brojem obrtaja motora. Sistem radi veoma tiho, slično kao kod potpuno EV i podešen je za optimalni nivo tišine i povezan osećaj prilikom ubrzavanja, zahvaljujući fokusu na održavanje povezanosti između broja obrtaja motora i brzine puta. Slično LEAF-u, novi Qashqai sa sistemom e-POWER koristi potpuno novo iskustvo vožnje ''jednom pedalom'' nazvano e-Pedal. Vozači mogu da pokreću, ubrzavaju i usporavaju samo pomoću pedale gasa, podržavajući do 90% scenarija vožnje. U uslovima vožnje kreni-stani, e-Pedal način značajno smanjuje potrebu za premeštanjem noge sa jedne pedale na drugu pružajući usporavanje do 0.2G pri podizanju papučice gasa. Ovo vožnju čini jednostavnijom i opuštenijom. Da bi se e-Pedal optimizovao za manevre parkiranja, dodata je funkcija da vozilo mili i mora se koristiti pedala kočnice za zaustavljanje. Na otvorenom, vijugavim putevima, e-Pedal obezbeđuje atraktivniju vožnju smanjujući potrebu za pritiskanjem kočnice u krivinama.

 

Vozači mogu nadzirati protok energije e-POWER-a na 12'' TFT kako bi proverili stanje sistema

Nissanov sistem e-Power predstavljen je na modelima Note i Serena u Japanu. Popularnost kod kupaca je bila trenutna, jer više od 70% prodaje vozila Note i gotovo polovina prodaje Serene u zemlji bile su verzije sa e-Power. Zapravo, nedavno lansiranom Nissanu Kicks kompaktnom SUV-u opremljenom sa e-Power dodeljena je nagrada za tehnologiju 2021. godine od strane Konferencije automobilskih istraživača i novinara Japana.

''Od 2007. godine kada je izumeo segment, novi Qashqai je uvek postavljao standarde u segmentu crossovera. Sa trećom generacijom vozila Qashqai, novi i postojeći kupci će zavoleti inovativne opcije pogonskog sklopa dostupne u njemu. Naša ponuda je jednostavna i inovativna, a obe opcije pogonskog sklopa su efikasne, ali i dalje zabavne za vožnju. Naš pristup novom elektrifikovanom vozilu Qashqai bio je bez kompromisa i to je jasno vidljivo kako kod 1.3 benzinca sa blagom hibridnom tehnologijom tako i u jedinstvenoj opciji e-Power'', rekao je Matthew Wright, potpredsednik za dizajn i razvoj pogonskih sklopova u Nissan Technical Centre Europe. Prodaja novog vozila Nissan Qashqai opremljenog sistemom e-Power počeće 2022. godine.

 

PR saopštenje

Share this post


Link to post
Share on other sites

Novi Nissan Qashqai najavljen za 18. februar

 

211024-nissan q.jpg

 

Uveliko su u toku završe pripreme za predstavljanje treće generacije kompaktnog crossovera koji je promenio izgled evropskog tržišta automobila i iznedrio mnoge sledbenike - reč je o je Nissanu Qashqai. Potpuno novi Qashqai biće izrađen uzimajući u obzir njegovu poziciju pionira i referentnog vozila u segmentu crossovera srednje veličine u Evropi od 2007. U osnovi novog Qashqaia je nova CMF-C platforma alijanse, oličenje naprednog inženjerstva, inovacija i naprednih tehnologija. Trenutni Qashqai, koji se pojavio u prodaji 2014. godine, prodat je u preko milion jedinica od svog predstavljanja.

 

Za ovu novu verziju Nissan je zadržao osnovne principe koji su pokretali koncept, dizajn i razvoj dve prethodne generacije Qashqaia: elegantan dizajn, poboljšani materijali i efikasan pogonski sklop u kombinaciji sa poboljšanim kvalitetom i iskustvom vožnje karakterističnim za viši segment. Novi Qashqai će ponovo podići lestvicu u segmentu crossovera i kupci će uživati u tim atributima. Kao i za njegove prethodnike, dizajn novog Qashqaia vodio je tim u Nissan Design Europe sa sedištem u centralnom Londonu (VB), dok je njegov inženjering vodio Nissan Technical Centre Europe smešten u Cranfieldu, Bedfordshire (VB).

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Još jedna najava za novi Nissan Qashqai

 

nissan qashqai 2021 3.jpg

 

Uveliko su u toku završe pripreme za predstavljanje treće generacije kompaktnog crossovera koji je promenio izgled evropskog tržišta automobila i iznedrio mnoge sledbenike - reč je o je Nissanu Qashqai.

 

nissan qashqai 2021 2.jpg

 

Potpuno novi Qashqai biće izrađen uzimajući u obzir njegovu poziciju pionira i referentnog vozila u segmentu crossovera srednje veličine u Evropi od 2007. U osnovi novog Qashqaia je nova CMF-C platforma alijanse, oličenje naprednog inženjerstva, inovacija i naprednih tehnologija. Trenutni Qashqai, koji se pojavio u prodaji 2014. godine, prodat je u preko milion jedinica od svog predstavljanja.

 

nissan qashqai 2021 1.jpg

 

Za ovu novu verziju, Nissan je zadržao osnovne principe koji su pokretali koncept, dizajn i razvoj dve prethodne generacije Qashqaia: elegantan dizajn, poboljšani materijali i efikasan pogonski sklop u kombinaciji sa poboljšanim kvalitetom i iskustvom vožnje karakterističnim za viši segment. Novi Qashqai će ponovo podići lestvicu u segmentu crossovera i kupci će uživati u tim atributima. Kao i za njegove prethodnike, dizajn novog Qashqaia vodio je tim u Nissan Design Europe sa sedištem u centralnom Londonu (VB), dok je njegov inženjering vodio Nissan Technical Centre Europe smešten u Cranfieldu, Bedfordshire (VB). Premijera novog Qashqaija je najavljena za 18. februar, a do tada više o njemu možete možete pročitati u prethodnim postovima stranice na kojoj ste.

 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Novi Nissan Qashqai zvanično

 

211454-Nissan Qashqai 2022 01.jpg

 

Nissan ojačava svoju poziciju u evropskom segmentu crossovera predstavljanjem potpuno nove, treće generacije Qashqaia. Od trenutka kada je Nissan 2007. godine uspostavio segment prodato je više od tri miliona primeraka Qashqaia. Nissan je u novom modelu zadržao iste principe na kojima su zasnovane, dizajnirane i razvijene prethodne dve generacije Qashqaia: elegantan dizajn, poboljšana platforma i efikasan pogonski sklop u kombinaciji sa kvalitetom i voznim karakteristikama više klase. Zahvaljujući Alijansinoj novoj platformi CMF-C koja je oličenje progresivnog inženjerstva, inovacija i naprednih tehnologija, novi Qashqai će ponovo podići lestvicu u segmentu crossovera, a kupci će uživati u tim atributima.

 

Kao i kod prethodnih generacija, izgled novog Qashqaia delo je tima dizajnera u Nissan Design Europe, smeštenom u središtu Londona, dok je za njegovu konstrukciju zaslužan Nissan Technical Centre Europe, sa sedištem u Cranfieldu u Bedfordshireu. ''Polazna osnova za dizajn i razvoj potpuno novog Qashqaia bila je detaljna analiza odnosa sa kupcima Qashqaia u poslednjih 13 godina. Ova nam je omogućilo da razumemo njihove potrebe i saznamo koje karakteristike crossovera posebno cene u svakodnevnoj upotrebi'', rekao je Marco Fioravanti, potpredsednik za planiranje proizvoda u Nissan Automotive Europe. Iako očigledno u stilu Qashqaia, treća generacija je mišićavija, oštrija i modernija. Poboljšanjem karoserije spoljašnji izgled Qashqaia je sada odlučniji, sa izražajnijim linijama ramena, produženim međuosovinskim rastojanjem i impozantnim 20-inčnim aluminijumskim felnama prvi put uvedenim na ovom modelu.

 

Nissan Qashqai 2022 02.jpg

 

Međuosovinsko rastojanje automobila povećano je za +20 mm, a ukupna dužina za +35 mm. Takođe je neznatno povećana visina (+25 mm) i širina za +32 mm. Na prednjem delu potpuno novog Qashqaia dominira sportska i uvećana Nissanova maska V-Motion sa hromiranom završnom obradom čiju preciznost naglašava ukrasna traka od saten hroma. Nju okružuju tanka, potpuno LED napredna matrična prednja svetla sa bumerang svetlosnim potpisom koja pružaju svetlost sličnu dnevnoj. Izuzetno mali razmaci između svih ovih detalja stvaraju vrhunski i precizan utisak.

 

Nissan Qashqai 2022 03.jpg

 

Prednje osvetljenje na novom Qashqaiu je poboljšano u odnosu na prethodni model time što ima tanji, oštriji dizajn zahvaljujući upotrebi LED tehnologije. Sa strane, novi Qashqai deluje sportskije i dinamičnije, sa jednom ''intenzivnom linijom'' koja se proteže duž automobila od napred ka pozadi, naglašavajući horizontalni izgled automobila, ali i dajući mu osećaj dinamičnosti. Nova generacija Qashqaia biće dostupna po prvi put sa 20-inčnim aluminijumskim naplatcima dijamantske obrade (prethodna generacija nudila je 19-inčne naplatke). Ovi naplatci većeg prečnika popunjavaju lukove i doprinose robusnom izgledu automobila na putu. Kupci će biti zadovoljni mogućnostima personalizacije jer će novi Qashqai biti dostupan u 11 boja karoserije sa pet dvobojnih kombinacija, stvarajući 16 varijacija za odabir. Kabina novog Nissana Qashqai postavlja novi standard u segmentu u pogledu vrhunskog osećaja, prepoznatljivog dizajna i poboljšane upotrebljivosti.

 

211453-Nissan Qashqai 2022 04.jpg

 

Za stvaranje prijatnog i opuštajućeg okruženja, u celoj kabini se koristi belo ambijentalno osvetljenje koje svojom ujednačenošću daje vrhunski i harmoničan utisak. Velika pažnja posvećena je kvalitetu ergonomskog i estetskog prekidača menjača i tasterima sa visokokvalitetnim, taktilnim osećajem koji pružaju korisnicima više samopouzdanja i prefinjenosti.

 

Novi Qashqai nudi napredni infotainment sistem sa najvećom ponudom povezanih usluga u klasi, uključujući jednostavnu integraciju sa pametnim telefonima, ugrađeni Wi-Fi u automobilu koji omogućava povezivanje do sedam uređaja i usluge NissanConnect, namensku aplikaciju za kontrolu i praćenje vozila. Veći, 9-inčni ekran NissanConnect visoke rezolucije je digitalni ulaz u navigaciju, postavke zabave i vozila, a kompatibilan je sa Android Auto i Apple CarPlay sa kojim se može povezati i bežično. Novi potpuno elektronski 12.3-inčni TFT multi-informativni ekran visoke rezolucije može se konfigurisati na različite načine za prikaz uputstava navigacionog sistema, multimedijalnih sadržaja, stanja u saobraćaju ili informacija o vozilu. Ovim karakteristikama upravlja se pomoću novog okretnog dugmeta na upravljaču. Tradicionalna tekstura rezanog stakla ''Kiriko'' takođe je dodata TFT-ovoj digitalnoj pozadini - priznanje Nissanovim japanskim genima.

 

Inovativni novi 10.8-inčni Head-Up displej (HUD) pruža najveću površinu prikaza u segmentu. Najvažnije informacije navigacionog sistema, sistema za pomoć u vožnji i informacije o stanju u saobraćaju prikazuju se na vetrobranskom staklu, direktno u vidnom polju vozača. Funkcije Home-to-Car su kompatibilne sa uslugama Google Assistant i uređajima Amazon Alexa. Sistem podržava širok spektar komandi, uključujući mogućnost glasovnog slanja odredišta navigacionom sistemu automobila sa svog pametnog uređaja, što smanjuje vreme potrebno za unošenje odredišta. Preko aplikacije za pametni telefon NissanConnect dostupne su brojne jedinstvene funkcije vozila kao što su upravljanje sirenom i svetlima, kao i daljinsko otključavanje i zaključavanje vozila. Takođe se mogu podesiti pametna upozorenja, kao što su ograničenje brzine, vreme i parkirna zona sa obaveštenjima ako vozilo prekorači zadate parametre.

Ako ne koriste navigaciju sa svog telefona, vozači mogu da pristupe 3D mapama i funkciji Live Traffic koji uključuju napredne navigacione funkcije kao što su bežično ažuriranje mapa, stanje u saobraćaju u realnom vremenu, Google prikaz ulica i prikaz cena goriva. Navigacija Door-to-door je takođe dostupna kroz aplikaciju uključujući funkciju My Car Finder (pronađi moj automobil). U mogućnostima povezivanja mogu da uživaju svi putnici jer je središnja konzola sada opremljena USB-A i USB-C utičnicama napred i pozadi.

 

Novi Qashqai nastavlja vozačima da pruža nenadmašan nivo svesti o okruženju, zahvaljujući većoj preglednosti prednjeg, bočnog i zadnjeg dela. Poboljšanja uključuju širi ugao vetrobranskog stakla, tanji prednji nosač krova i retrovizore postavljene na vrata, umesto na a-stubu, čime su smanjena nepregledna područja. Duže međuosovinsko rastojanje novog Qashqaia i efikasna organizacija prostora oslobađaju još više prostora za putnike. Prostor za kolena namenjen putnicima na zadnjim sedištima povećan je za 28 mm na 608 mm što stvara veću distancu sa vozačem i suvozačem. Prednji i zadnji naslon za glavu povećan je za 15 mm zahvaljujući manjem povećanju spoljašnjih dimenzija.

 

Nissan Qashqai 2022 05.jpg

 

Električna vrata prtljažnika olakšaće pristup prtljažniku kada su vam ruke pune. Ukupna zapremina prtljažnika povećana je 50 litara u odnosu na model prethodne generacije, delimično zbog spuštanja poda prtljažnika za 20 mm kao posledice poboljšanog dizajn zadnjeg vešanja. Popularne karakteristike prethodnika, na primer bočni pretinci za odlaganje iznad unutrašnjih lukova blatobrana i prilagodljivi razdelnik prtljažnog prostora, poboljšani su u novoj generaciji, kao i izdržljivi dvostrani tepih čija je druga strana od plastike koja se lako čisti. Poboljšana ergonomija i dizajn vrata znači da je novi Qashqai lakši za ulazak i izlazak u poređenju sa prethodnom generacijom, a to je posebno očigledno u ograničenim prostorima kao što su višespratna auto parkirališta. Tamo gde prostor dozvoljava, roditelji će ceniti mogućnost otvaranja vrata do 85 stepeni, što će omogućiti lakši pristup bebama i mališanima u sedištima za decu.

 

Nissan Qashqai 2022 06.jpg

 

Podržavajući Nissanov cilj da dostigne 50% prodaje elektrifikovanih vozila u Evropi do 2024. godine, novi Nissan Qashqai neće biti dostupan samo sa 1.3 DiG-T benzinskim motorom opremljenim blagom hibridnom tehnologijom, već će takođe u Evropi debitovati uvođenjem sistema e-POWER, Nissanovog inovativnog i nagrađivanog pogonskog sklopa koji crpi tehnologije iz pionirskog kompanijskog električnog vozila Nissan LEAF. Sa varijantama 2WD i 4WD, 6-stepenim ručnim ili novim Xtronic menjačem, zahvaljujući sistemu e-POWER, potpuno nove opcije pogonskog sklopa Qashqaia zadovoljavaju sve zahteve kupaca i pružaju im zadovoljstvo u vožnji.

 

Nissan Qashqai 2022 07.jpg

 

1.3 DiG-T benzinski motor 138 ili 156 konja uz 12V blagi hibrid

12V blagi hibridni sistem dostupan na novom Qashqaiu je pristupačnija hibridna tehnologija koja donosi više obrtnog momenta, duže zaustavljanje motora u praznom hodu, brže ponovno pokretanje motora i zaustavljanje vozila [samo Xtronic], a uz to obezbeđuje nižu potrošnju goriva i emisije CO2 (-4 g/km). Pozitivan uticaj upravljanja energijom blagog hibrida na CO2 je konkurentan, a 1.3-litarski motor isporučuje više snage i obrtnog momenta u poređenju sa ključnim konkurentima, čineći verziju sa benzinskim motorom privlačnom ponudom. Blagi hibridni sistem dodaje samo 22 kg ukupnoj masi vozila. Pri usporavanju, energija se obnavlja regeneracijom i skladišti u litijum-jonskoj bateriji. Prikupljena energije se zatim koristi kada je vozilo zaustavljeno u praznom hodu, prilikom zaustavljanja (samo verzije Xtronic) i za dodatni obrtni moment. Kod zaustavljanja, pri brzinama manjim od 18 km/h i sa pritisnutom kočnicom motor će se isključiti, a uskladištena energija iskoristiti za napajanje električne opreme vozila. Ovo omogućava da se produži zaustavljanje motora, a kao rezultat smanjenu potrošnju goriva.

 

Blagi hibridni sistem je uparen sa benzinskim motorom 1.3 DiG-T koji je uveden na Qashqaiu 2018. Motor je dodatno poboljšan za novi Qashqai sa 50 novih komponenti i sada ispunjava normu Euro6- D Full. 1.3 benzinski motor biće ponuđen sa dva izlaza snage - 138 ks i 156 ks - sa 6-stepenim ručnim menjačem ili novim Xtronic menjačem (samo sa 156 ks). Motor najveću snagu razvija pri 5500 o/min, a najveći obrtni moment od 270 Nm dostupan je već od praktičnih 1750 o/min u verziji sa 156 ks Xtronic menjačem i snažnijim verzijama sa ručnim menjačem.

 

Ručni menjač je poboljšan i sada se odlikuje bržim, direktnijim i sportskim osećajem prilikom promena stepena prenosa. Nova generacija Xtronic menjača ostvaruje bolju ekonomičnost goriva i snažnija ubrzanja zahvaljujući poboljšanjima koja uključuju sistem podmazivanja sa dve pumpe sa novom električnom pumpom za ulje. Prednji pogon je dostupan u verzijama sa 138 ks i 156 ks, dok će pogon na četiri točka biti dostupan sam na Xtronic modelima sa 156 ks. Novi sistem upravljanja pogona na četiri točka i izbor načina vožnje je intuitivniji i inteligentniji. Prilagođava se spoljnim uslovima sa pet načina vožnje - Standard, ECO, Sport, Snow i Off-Road. Vreme reakcije pogona na četiri točka u slučaju proklizavanja točkova je pet puta kraće i sada iznosi oko 0.2 sekunde.

 

Nissan Qashqai 2022 08.jpg

 

Novi Qashqai donosi prvo uvođenje Nissanovog inovativnog pogonskog sistema e‑POWER na evropsko tržište. Ekskluzivan Nissanov sistem i jedan od najvažnijih elemenata njegove strategije inteligentne mobilnosti, sistem e-POWER je jedinstven pristup elektrifikaciji čineći svakodnevnu vožnju uzbudljivom. Novi e-POWER sistem Qashqaia čine snažna baterija povezana sa 154 ks snažnim benzinskim motorom najvećeg stepena kompresije u klasi, generator snage, inverter i 140 kW snažan električni motor dimenzija i snage kao u ostalim Nissanovim električnim vozilima. Ovo je jedinstveno rešenje koje kombinuje linearna ubrzanja karakteristična za električna vozila, ali bez potrebe za punjenjem vozila na punjaču.

 

Da bi se ispunile svakodnevne potrebe evropskih kupaca, sistem e-POWER je značajno poboljšan za novi Qashqai. Primenjen je u vozilu Note – najprodavanijem japanskom vozilu poslednjih godina - za 1.2 benzinski motor koji puni bateriju ukupne snage 106 ks. Za evropsko tržište ugrađen je 1.5-litarski benzinski motor ukupne snage 188 konja. Jedinstveno obeležje sistema e-Power je to da se benzinski motor koristi samo za generisanje električne energije, dok točkove pokreće isključivo električni motor. Ovo znači da motor uvek radi u svom optimalnom rasponu obrtaja, što dovodi do superiorne efikasnosti u potrošnji goriva i niže emisije CO2 u poređenju sa konvencionalnim motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

 

Zahvaljujući isključivo električnom motornom pogonu, nema kašnjenja u reakcijama kao kod motora sa unutrašnjim sagorevanjem ili tradicionalnih hibrida. Trenutni odziv pruža uzbudljiv osećaj velikog obrtnog momenta i snažna ubrzanja pri različitim brzinama kako bi preticanje ili uključivanje na autoput bilo jednostavnije i sigurnije. Kao i Leaf, novi Qashqai sa sistemom e-POWER nudi doživljaj vožnje samo jednom pedalom, poznatijom pod nazivom e-Pedal. Vozači mogu da pokreću vozilo, ubrzavaju i koče upotrebom samo pedale gasa.

 

Novi Qashqai je prvi novi model na evropskom tržištu koji koristi platformu CMF-C koja spaja najnapredniju automobilsku strukturu i tehnološku arhitekturu. Ključno za inženjerski koncept bilo je zadržavanje idealnih proporcija kojima aktuelni Qashqai duguje svoj uspeh. Naime, one omogućavaju jednostavno kretanje gradskim putevima i parkiranje, a istovremeno nude odličan unutrašnji prostor. Kada je reč o konstrukciji, gola karoserija izrađena je od još lakšeg materijala, a naprednim tehnikama utiskivanja i zavarivanja povećana je čvrstoća i smanjena masa vozila. Qashqai je po prvi put opremljen vratima prtljažnika izrađenim od kompozitnog materijala koji smanjuje masu za 2.6 kg. Prednja i zadnja vrata, prednji blatobrani i poklopac motora sada su izrađeni od aluminijuma koji smanjuje masu Qashqaieve karoserije za 21 kg u odnosu na prethodni model. Ukupna masa gole karoserije lakša je za 60 kg, dok je krutost povećana za 41% u odnosu na model u odlasku. Time je obezbeđena uglađenost, udobnost i odziv karakterističan za modele više klase, izuzetna zaštita u slučaju nesreće, kao i veća efikasnosti automobila.

 

Novi Qashqai nastavlja da pruža zadovoljstvo u vožnji. Udobnom i glatkom vožnjom kao i zabavnim voznim karakteristikama na vijugavim putevima opravdava ugled svojih prethodnika. Platforma CMF-C je omogućila novom Qashqaiu ugradnju Macphersona na prednjem i zadnjem delu. U Qashqai sa pogonom na dva točka i 19-inčnim naplatcima ugrađena je torziona zadnja osovina. Verzije sa 20-inčnim naplatcima i pogonom na sva četiri točka biće opremljene naprednim multi-link zadnjim vešanjem. Poboljšan je i servo upravljač tako da sada nudi bolji odziv, bolji osećaj na upravljaču oko središnjeg položaja i smanjeno trenje.

 

Novi Qashqai biće opremljen najnovijom generacijom sistema za pomoć u vožnji ProPILOT da bi pružio još bolju podršku vozaču u svim uslovima. Sistem ProPILOT sa navigacijom Navi-link osmišljen je da smanji umor i stres tokom vožnje, a istovremeno jednostavan je za upotrebu. [Dostupno samo sa Xtronic menjačem]. ProPILOT sa navigacijom Navi-link pomaže pri ubrzavanju i kočenju tokom vožnje jednom trakom autoputa. Sistem može da ubrza vozilo do podešene brzine i potpuno ga zaustavi u saobraćajnim zastojima. ProPILOT automatski pokreće vozilo nakon tri sekunde kada se saobraćaj ponovo pokrene. Poboljšan sistem potpuno novog Nissana Qashqai samostalno prilagođava brzinu automobila uslovima na putu: kada vozilo na autoputu uđe u zonu nižeg ograničenja brzine, sistem automatski očitava ograničenje i analizira podatke iz navigacionog sistema kako bi prilagodio brzinu Qashqaia na odgovarajuću brzinu, što znači da vozač ne mora ručno podešavati tempomat.

 

Sistem može takođe da koristi podatke iz navigacionog sistema kako bi prilagodio brzinu prilikom ulaska u krivine ili na uskom izlazu sa autoputa. Pored toga, ProPILOT sa navigacijom Navi-link sada je povezan sa Qashqaievim radarima za nadzor mrtvog ugla koji ispravljaju upravljač kako vozač ne bi promenio voznu traku dok je vozilo u mrtvom uglu. Ostala poboljšanja uključuju ''bočnu zaštitu'' koja je posebno korisna u gradskim uslovima vožnje, jer vozača upozorava na prisutnost prepreka sa bočnih strana vozila, najčešće prilikom ulaska na parkiralište supermarketa. Novi Qashqai može takođe da interveniše kako bi sprečio sudar prilikom vožnje unazad zahvaljujući poboljšanom sistemu za otkrivanje pokretnih objekata: kada prepozna pokretni objekat u svojoj blizini, vozilo automatski koči ili se zaustavlja.

 

Dodatna sigurnost dolazi u obliku Nissanovog inteligentnog sistema nužnog prednjeg kočenja sa funkcijom predviđanja. Zahvaljujući naprednoj radarskoj tehnologiji, senzori su u stanju da očitavaju put iznad automobila koji se kreće ispred da bi se otkrilo da li vozilo iznenada koči. Sistem će aktivirati kočnicu da bi se smanjila verovatnoća sudara. Još jedna funkcija paketa sigurnosnih tehnologija u kabini novog vozila Qashqai je novi središnji vazdušni jastuk, koji se postavlja između dva prednja sedišta kako bi sprečio putnike u prvom redu da stupe u kontakt u slučaju bočnog sudara. Središnji vazdušni jastuk dopunjuje vazdušne jastuke za vozača i suvozača kao i bočne vazdušne jastuke i zavesice standardno ugrađene u novi Qashqai.

 

Nissanovi inženjeri su za novi Qashqai razvili naredni sistem prednjih svetala koji prilagođava svetlosni snop prema uslovima na putu i ostalim učesnicima u saobraćaju. Snop je podeljen na 12 pojedinačnih svetlosnih elemenata koji se selektivno deaktiviraju kada se približava drugo vozilo. Zahvaljujući ovoj inovaciji, poboljšani su domet, širina i jačina svetlosnog snopa. On se takođe brzo prilagođava da ne bi zaslepeo vozače iz suprotnog smera. ''Novi Qashqai će promeniti očekivanja koja kupci imaju od porodičnog automobila. Udobnost, sofisticiranost i tehnologije biće preuzeti iz viših klasa automobila, dok će doživljaj vožnje zadovoljiti kako vozače tako i njihove putnike. Zahvaljujući Nissanovoj naprednoj tehnolpgiji e-POWER, verujemo da će kupce osvojiti uglađen rad električnog motora i to što više ne moraju da brinu o dometu'', rekao je Gianluca de Ficchy, predsednik za region Afrike, Bliskog istoka, Indije, Evrope i Okeanije (AMIEO).

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

carwow.jpg CarWOW: 2021. Nissan Qashqai

 

Treća generacija (2007. se pojavio prvi Qashqai), i mnogima je ovo najvažniji porodični auto koji će se pojaviti u toku cele 2021. godine.

Da, ovaj auto je tih davnih dana započeo crossover/SUV ludilo, prodao se do sada u preko 5 miliona komada, a i dan danas ih se proda oko 250.000 svake godine što je više nego što takvih automobila proda bilo ko drugi:

 

 

autotrader.jpg AutoTrader:

 

 

autoexpress.jpg AutoExpress:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Potpuno novi Nissan Qashqai predstavljen u Beogradu

 

Nissan Qashqai

 

U ambijentu Dorćol Platz, beogradske kafeterije, predstavljen je najnoviji ponos Nissana koji se može pohvaliti sa 3 miliona prodatih jedinica u Evropi, i sa 5 miliona isporučenih vozila na svetskom nivou.

 

Nissan Qashqai

 

Početna cena novog Qashqai-ja biće oko 23.000 evra za najosnovniji paket, a biće ih ukupno pet (Visia, Acenta, N-Connecta, Tekna, Tekna+). Prodaja u Srbiji počinje na leto.

  • Alijansina nova platforma CMF-C je osnov tehnoloških poboljšanja Qashqaia
  • Inovativni sistem e-POWER donosi elektrifikaciju u novi Qashqai
  • Evropski dizajn, razvoj i proizvodnja oslanjaju se na njegov istorijski uspeh

Nissan ojačava svoju poziciju lidera u evropskom segmentu crossovera predstavljanjem potpuno nove, treće generacije Qashqaia. Od trenutka kada je Nissan 2007. godine uspostavio segment prodato je više od tri miliona primeraka Qashqaia. Nissan je u novom modelu zadržao iste principe na kojima su zasnovane, dizajnirane i razvijene prethodne dve generacije Qashqaia: elegantan dizajn, poboljšana platforma i efikasan pogonski sklop u kombinaciji sa naprednim kvalitetom i voznim karakteristikama više klase. Zahvaljujući Alijansinoj novoj platformi CMF-C koja je oličenje progresivnog inženjerstva, inovacija i naprednih tehnologija, novi Qashqai će ponovo podići lestvicu u segmentu crossovera, a kupci će uživati u tim atributima.

 

Kao i kod prethodnih generacija, izgled novog Qashqaia delo je tima dizajnera u Nissan Design Europe, smeštenom u središtu Londona, dok je za njegovu konstrukciju zaslužan Nissan Technical Centre Europe, sa sedištem u Cranfieldu u Bedfordshireu. ''Polazna osnova za dizajn i razvoj potpuno novog Qashqaia bila je detaljna analiza odnosa sa kupcima Qashqaia u poslednjih 13 godina. Ova nam je omogućilo da razumemo njihove potrebe i saznamo koje karakteristike crossovera posebno cene u svakodnevnoj upotrebi'', rekao je Marco Fioravanti, potpredsednik za planiranje proizvoda u Nissan Automotive Europe.

 

Upečatljiva pojava, elegantan dizajn

Kao i kod prethodne dve generacije, dizajn potpuno novog Nissana Qashqai izašao je iz Nissanovog European Design Studia u Londonu. Iako očigledno u stilu Qashqaia, treća generacija je mišićavija, oštrija i modernija. Poboljšanjem karoserije spoljašnji izgled Qashqaia je sada odlučniji, sa izražajnijim linijama ramena, produženim međuosovinskim rastojanjem i impozantnim 20-inčnim aluminijumskim felnama prvi put uvedenim na ovom modelu.

 

Nissan Qashqai

 

Međuosovinsko rastojanje automobila povećano je za 20 mm, a ukupna dužina za 35 mm. Takođe je neznatno povećana visina (+25 mm) i širina za +32 mm. Na prednjem delu potpuno novog Qashqaia dominira sportska i uvećana Nissanova maska V-Motion sa hromiranom završnom obradom čiju preciznost naglašava ukrasna traka od saten hroma. Nju okružuju tanka, potpuno LED napredna matrična prednja svetla sa bumerang svetlosnim potpisom koja pružaju svetlost sličnu dnevnoj. Izuzetno mali razmaci između svih ovih detalja stvaraju vrhunski i precizan utisak. Prednje osvetljenje na novom Qashqaiu je poboljšano u odnosu na prethodni model time što ima tanji, oštriji dizajn zahvaljujući upotrebi LED tehnologije. Sa strane, novi Qashqai deluje sportskije i dinamičnije, sa jednom ''intenzivnom linijom'' koja se proteže duž automobila od napred ka pozadi, naglašavajući horizontalni izgled automobila, ali i dajući mu osećaj dinamičnosti.

 

Nova generacija Qashqaia biće dostupna po prvi put sa 20-inčnim aluminijumskim naplatcima dijamantske obrade (prethodna generacija nudila je 19-inčne felne). Ovi naplatci većeg prečnika popunjavaju lukove i doprinose robusnom izgledu automobila na putu. Kupci će biti zadovoljni mogućnostima personalizacije jer će novi Qashqai biti dostupan u 11 boja karoserije sa pet dvobojnih kombinacija, stvarajući 16 varijacija za odabir.

 

Poboljšan ambijent u unutrašnjosti

Povezana, udobna i opremljena komandama, kabina novog Nissana Qashqai postavlja novi standard u segmentu u pogledu vrhunskog osećaja, prepoznatljivog dizajna i poboljšane upotrebljivosti. Za stvaranje prijatnog i opuštajućeg okruženja, u celoj kabini se koristi belo ambijentalno osvetljenje koje svojom ujednačenošću daje vrhunski i harmoničan utisak. Velika pažnja posvećena je kvalitetu ergonomskog i estetskog prekidača menjača i tasterima sa visokokvalitetnim, taktilnim osećajem koji pružaju korisnicima više samopouzdanja i prefinjenosti.

 

Povezano upravljanje

Novi Qashqai nudi napredni infotainment sistem sa najvećom ponudom povezanih usluga u klasi, uključujući jednostavnu integraciju sa pametnim telefonima, ugrađeni Wi-Fi u automobilu koji omogućava povezivanje do sedam uređaja i usluge NissanConnect, namensku aplikaciju za kontrolu i praćenje vozila. Veći, 9-inčni ekran NissanConnect visoke rezolucije je digitalni ulaz u navigaciju, postavke zabave i vozila, a kompatibilan je sa Android Auto i Apple CarPlay sa kojim se može povezati i bežično.

 

Nissan Qashqai

 

Novi potpuno elektronski 12.3-inčni TFT multi-informativni ekran visoke rezolucije može se konfigurisati na različite načine za prikaz uputstava navigacionog sistema, multimedijalnih sadržaja, stanja u saobraćaju ili informacija o vozilu. Ovim karakteristikama upravlja se pomoću novog okretnog dugmeta na upravljaču. Tradicionalna tekstura rezanog stakla “Kiriko” takođe je dodata TFT-ovoj digitalnoj pozadini-priznanje Nissanovim japanskim genima. Novi 10.8-inčni Head-Up displej (HUD) pruža najveću površinu prikaza u segmentu. Najvažnije informacije navigacionog sistema, sistema za pomoć u vožnji i informacije o stanju u saobraćaju prikazuju se na vetrobranskom staklu, direktno u vidnom polju vozača. Funkcije Home-to-Car su kompatibilne sa uslugama Google Assistant i uređajima Amazon Alexa. Sistem podržava širok spektar komandi, uključujući mogućnost glasovnog slanja odredišta navigacionom sistemu automobila sa svog pametnog uređaja, što smanjuje vreme potrebno za unošenje odredišta.

 

Preko aplikacije za pametni telefon NissanConnect dostupne su brojne jedinstvene funkcije vozila kao što su upravljanje sirenom i svetlima, kao i daljinsko otključavanje i zaključavanje vozila. Takođe se mogu podesiti pametna upozorenja, kao što su ograničenje brzine, vreme i parkirna zona sa obaveštenjima ako vozilo prekorači zadate parametre. Ako ne koriste navigaciju sa svog telefona, vozači mogu da pristupe 3D mapama i funkciji Live Traffic koji uključuju napredne navigacione funkcije kao što su bežično ažuriranje mapa, stanje u saobraćaju u realnom vremenu, Google prikaz ulica i prikaz cena goriva. Navigacija Door-to-door je takođe dostupna kroz aplikaciju uključujući funkciju My Car Finder (pronađi moj automobil). U mogućnostima povezivanja mogu da uživaju svi putnici jer je središnja konzola sada opremljena USB-A i USB-C utičnicama napred i pozadi.

 

Zavidna udobnost

Novi Qashqai nastavlja vozačima da pruža nenadmašan nivo svesti o okruženju, zahvaljujući većoj preglednosti prednjeg, bočnog i zadnjeg dela. Poboljšanja uključuju širi ugao vetrobranskog stakla, tanji prednji nosač krova i retrovizore postavljene na vrata, umesto na a-stubu, čime su smanjena nepregledna područja. Duže međuosovinsko rastojanje novog Qashqaia i efikasna organizacija prostora oslobađaju još više prostora za putnike. Prostor za kolena namenjen putnicima na zadnjim sedištima povećan je za 28 mm na 608 mm što stvara veću distancu sa vozačem i suvozačem. Prednji i zadnji naslon za glavu povećan je za 15 mm zahvaljujući manjem povećanju spoljašnjih dimenzija.

 

Oličenje praktičnosti

Električna vrata prtljažnika olakšaće pristup prtljažniku kada su vam ruke pune. Ukupna zapremina prtljažnika povećana je 50 litara u odnosu na model prethodne generacije, delimično zbog spuštanja poda prtljažnika za 20 mm kao posledice poboljšanog dizajn zadnjeg vešanja. Popularne karakteristike prethodnika, na primer bočni pretinci za odlaganje iznad unutrašnjih lukova blatobrana i prilagodljivi razdelnik prtljažnog prostora, poboljšani su u novoj generaciji, kao i izdržljivi dvostrani tepih čija je druga strana od plastike koja se lako čisti. Poboljšana ergonomija i dizajn vrata znači da je novi Qashqai lakši za ulazak i izlazak u poređenju sa prethodnom generacijom, a to je posebno očigledno u ograničenim prostorima kao što su višespratna auto parkirališta. Tamo gde prostor dozvoljava, roditelji će ceniti mogućnost otvaranja vrata do 85 stepeni, što će omogućiti lakši pristup bebama i mališanima u sedištima za decu.

 

Elektrifikovani pogon

Podržavajući Nissanov cilj da dostigne 50% prodaje elektrifikovanih vozila u Evropi do 2024. godine, novi Nissan Qashqai neće biti dostupan samo sa 1.3 DiG-T benzinskim motorom opremljenim blagom hibridnom tehnologijom, već će takođe u Evropi debitovati uvođenjem sistema e-Power, Nissanovog inovativnog i nagrađivanog pogonskog sklopa koji crpi tehnologije iz pionirskog kompanijskog električnog vozila Nissan Leaf. Sa varijantama 2WD i 4WD, 6-stepenim ručnim ili novim Xtronic menjačem, zahvaljujući sistemu e-Power, potpuno nove opcije pogonskog sklopa Qashqaia zadovoljavaju sve zahteve kupaca i pružaju im zadovoljstvo u vožnji.

 

1.3 DiG-T benzinski motor 138KS/156KS i 12V blagi hibrid

12V blagi hibridni sistem dostupan na novom Qashqaiu je pristupačnija hibridna tehnologija koja donosi više obrtnog momenta, duže zaustavljanje motora u praznom hodu, brže ponovno pokretanje motora i zaustavljanje vozila [samo Xtronic], a uz to obezbeđuje nižu potrošnju goriva i emisije CO2 (-4 g/km). Pozitivan uticaj upravljanja energijom blagog hibrida na CO2 je konkurentan, a 1.3 motor isporučuje više snage i obrtnog momenta u poređenju sa ključnim konkurentima, čineći verziju sa benzinskim motorom privlačnom ponudom. Blagi hibridni sistem dodaje samo 22 kg ukupnoj masi vozila. Pri usporavanju, energija se obnavlja regeneracijom i skladišti u litijum-jonskoj bateriji. Prikupljena energije se zatim koristi kada je vozilo zaustavljeno u praznom hodu, prilikom zaustavljanja (samo verzije Xtronic) i za dodatni obrtni moment.

Kod zaustavljanja, pri brzinama manjim od 18 km/h i sa pritisnutom kočnicom motor će se isključiti, a uskladištena energija iskoristiti za napajanje električne opreme vozila. Ovo omogućava da se produži zaustavljanje motora, a kao rezultat smanjenu potrošnju goriva.

 

Blagi hibridni sistem je uparen sa rafiniranim i renomiranim benzinskim motorom 1.3 DiG-T koji je uveden na Qashqaiu 2018. Motor je dodatno poboljšan za novi Qashqai sa 50 novih komponenti i sada ispunjava normu Euro6- D Full. 1.3 benzinski motor biće ponuđen sa dva izlaza snage: 138KS i 156KS, sa 6-stepenim ručnim menjačem ili novim Xtronic menjačem (samo sa 156 konja). Motor najveću snagu razvija pri 5.500 obrtaja, a najveći obrtni moment od 270 Nm dostupan je već od praktičnih 1.750 obrtaja u verziji sa 156KS, Xtronic menjačem i snažnijim verzijama sa ručnim menjačem. Ručni menjač je poboljšan i sada se odlikuje bržim, direktnijim i sportskim osećajem prilikom promena stepena prenosa. Nova generacija Xtronic menjača ostvaruje bolju ekonomičnost goriva i snažnija ubrzanja zahvaljujući poboljšanjima koja uključuju sistem podmazivanja sa dve pumpe sa novom električnom pumpom za ulje.

 

Prednji pogon je dostupan u verzijama sa 138KS i 156KS, dok će pogon na četiri točka biti dostupan sam na Xtronic modelima sa 156KS. Novi sistem upravljanja pogona na četiri točka i izbor načina vožnje je intuitivniji i inteligentniji. Prilagođava se spoljnim uslovima sa pet načina vožnje-Standard, ECO, Sport, Snow i Off-Road. Vreme reakcije pogona na četiri točka u slučaju proklizavanja točkova je pet puta kraće i sada iznosi oko 0.2 sekunde.

 

E-Power

Novi Qashqai donosi prvo uvođenje Nissanovog inovativnog pogonskog sistema e‑Power na evropsko tržište. Ekskluzivan Nissanov sistem i jedan od najvažnijih elemenata njegove strategije inteligentne mobilnosti, sistem e-Power je jedinstven pristup elektrifikaciji čineći svakodnevnu vožnju uzbudljivom. Novi e-Power sistem Qashqaia čine snažna baterija povezana sa 154 konja snažnim benzinskim motorom najvećeg stepena kompresije u klasi, generator snage, inverter i 140 kW snažan električni motor dimenzija i snage kao u ostalim Nissanovim električnim vozilima. Ovo je jedinstveno rešenje koje kombinuje linearna ubrzanja karakteristična za električna vozila, ali bez potrebe za punjenjem vozila na punjaču.

 

Da bi se ispunile svakodnevne potrebe evropskih kupaca, sistem e-Power je značajno poboljšan za novi Qashqai. Primenjen je u vozilu Note, najprodavanijem japanskom vozilu poslednjih godina, za 1.2 benzinski motor koji puni bateriju ukupne snage 106 konja. Za evropsko tržište ugrađen je 1.5 benzinski motor ukupne snage 188 konja. Jedinstveno obeležje sistema e-Power je to da se benzinski motor koristi samo za generisanje električne energije, dok točkove pokreće isključivo električni motor. Ovo znači da motor uvek radi u svom optimalnom rasponu obrtaja, što dovodi do superiorne efikasnosti u potrošnji goriva i niže emisije CO2 u poređenju sa konvencionalnim motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

 

Zahvaljujući isključivo električnom motornom pogonu, nema kašnjenja u reakcijama kao kod motora sa unutrašnjim sagorevanjem ili tradicionalnih hibrida. Trenutni odziv pruža uzbudljiv osećaj velikog obrtnog momenta i snažna ubrzanja pri različitim brzinama kako bi preticanje ili uključivanje na autoput bilo jednostavnije i sigurnije. Kao i Leaf, novi Qashqai sa sistemom e-Power nudi doživljaj vožnje samo jednom pedalom, poznatijom pod nazivom e-Pedal. Vozači mogu da pokreću vozilo, ubrzavaju i koče upotrebom samo pedale gasa.

 

Platforma CMF-C

Novi Qashqai je prvi novi model na evropskom tržištu koji koristi platformu CMF-C koja spaja najnapredniju automobilsku strukturu i tehnološku arhitekturu. Ključno za inženjerski koncept bilo je zadržavanje idealnih proporcija kojima aktuelni Qashqai duguje svoj uspeh. Naime, one omogućavaju jednostavno kretanje gradskim putevima i parkiranje, a istovremeno nude odličan unutrašnji prostor. Kada je reč o konstrukciji, gola karoserija izrađena je od još lakšeg materijala, a naprednim tehnikama utiskivanja i zavarivanja povećana je čvrstoća i smanjena masa vozila. Qashqai je po prvi put opremljen vratima prtljažnika izrađenim od kompozitnog materijala koji smanjuje masu za 2.6 kg. Prednja i zadnja vrata, prednji blatobrani i poklopac motora sada su izrađeni od aluminijuma koji smanjuje masu Qashqaieve karoserije za 21 kg u odnosu na prethodni model.

 

Naprednim tehnikama proizvodnje ukupna masa gole karoserije lakša je za 60 kg, dok je krutost povećana za 41% u odnosu na model u odlasku. Time je obezbeđena uglađenost, udobnost i odziv karakterističan za modele više klase, izuzetna zaštita u slučaju nesreće, kao i veća efikasnosti automobila.

 

Novi dizajn sistema vešanja i upravljača

Novi Qashqai nastavlja da pruža zadovoljstvo u vožnji. Udobnom i glatkom vožnjom kao i zabavnim voznim karakteristikama na vijugavim putevima opravdava ugled svojih prethodnika. Platforma CMF-C je omogućila novom Qashqaiu ugradnju Macphersona na prednjem i zadnjem delu. U Qashqai sa pogonom na dva točka i 19-inčnim naplatcima ugrađena je torziona zadnja osovina. Verzije sa 20-inčnim naplatcima i pogonom na sva četiri točka biće opremljene naprednim multi-link zadnjim vešanjem. Poboljšan je i servo upravljač tako da sada nudi bolji odziv, bolji osećaj na upravljaču oko središnjeg položaja i smanjeno trenje.

 

Poboljšan sistem za pomoć u vožnji ProPILOT

Novi Qashqai biće opremljen najnovijom generacijom sistema za pomoć u vožnji ProPILOT da bi pružio još bolju podršku vozaču u svim uslovima. Sistem ProPILOT sa navigacijom Navi-link osmišljen je da smanji umor i stres tokom vožnje, a istovremeno jednostavan je za upotrebu. [Dostupno samo sa Xtronic menjačem]. ProPILOT sa navigacijom Navi-link pomaže pri ubrzavanju i kočenju tokom vožnje jednom trakom autoputa. Sistem može da ubrza vozilo do podešene brzine i potpuno ga zaustavi u saobraćajnim zastojima. ProPILOT automatski pokreće vozilo nakon tri sekunde kada se saobraćaj ponovo pokrene. Poboljšan sistem potpuno novog Nissana Qashqai samostalno prilagođava brzinu automobila uslovima na putu: kada vozilo na autoputu uđe u zonu nižeg ograničenja brzine, sistem automatski očitava ograničenje i analizira podatke iz navigacionog sistema kako bi prilagodio brzinu Qashqaia na odgovarajuću brzinu, što znači da vozač ne mora ručno podešavati tempomat. Sistem može takođe da koristi podatke iz navigacionog sistema kako bi prilagodio brzinu prilikom ulaska u krivine ili na uskom izlazu sa autoputa.

 

Pored toga, ProPILOT sa navigacijom Navi-link sada je povezan sa Qashqaievim radarima za nadzor mrtvog ugla koji ispravljaju upravljač kako vozač ne bi promenio voznu traku dok je vozilo u mrtvom uglu.

Ostala poboljšanja uključuju ''bočnu zaštitu'' koja je posebno korisna u gradskim uslovima vožnje, jer vozača upozorava na prisutnost prepreka sa bočnih strana vozila, najčešće prilikom ulaska na parkiralište supermarketa. Novi Qashqai može takođe da interveniše kako bi sprečio sudar prilikom vožnje unazad zahvaljujući poboljšanom sistemu za otkrivanje pokretnih objekata: kada prepozna pokretni objekat u svojoj blizini, vozilo automatski koči ili se zaustavlja.

 

Dodatna sigurnost dolazi u obliku Nissanovog inteligentnog sistema nužnog prednjeg kočenja sa funkcijom predviđanja. Zahvaljujući naprednoj radarskoj tehnologiji, senzori su u stanju da očitavaju put iznad automobila koji se kreće ispred da bi se otkrilo da li vozilo iznenada koči. Sistem će aktivirati kočnicu da bi se smanjila verovatnoća sudara. Još jedna funkcija paketa sigurnosnih tehnologija u kabini novog vozila Qashqai je novi središnji vazdušni jastuk, koji se postavlja između dva prednja sedišta kako bi sprečio putnike u prvom redu da stupe u kontakt u slučaju bočnog sudara. Središnji vazdušni jastuk dopunjuje vazdušne jastuke za vozača i suvozača kao i bočne vazdušne jastuke i zavesice standardno ugrađene u novi Qashqai.

 

Inteligentna LED prednja svetla

Nissanovi inženjeri su za novi Qashqai razvili naredni sistem prednjih svetala koji prilagođava svetlosni snop prema uslovima na putu i ostalim učesnicima u saobraćaju. Snop je podeljen na 12 pojedinačnih svetlosnih elemenata koji se selektivno deaktiviraju kada se približava drugo vozilo. Zahvaljujući ovoj inovaciji, poboljšani su domet, širina i jačina svetlosnog snopa. On se takođe brzo prilagođava da ne bi zaslepeo vozače iz suprotnog smera.

 

''Novi Qashqai će promeniti očekivanja koja kupci imaju od porodičnog automobila. Udobnost, sofisticiranost i tehnologije biće preuzeti iz viših klasa automobila, dok će doživljaj vožnje zadovoljiti kako vozače tako i njihove putnike. Zahvaljujući Nissanovoj naprednoj tehnolpgiji e-Power, verujemo da će kupce osvojiti uglađen rad električnog motora i to što više ne moraju da brinu o dometu'', rekao je Gianluca de Ficchy, predsednik za region Afrike, Bliskog istoka, Indije, Evrope i Okeanije.

 

PR saopštenje

Share this post


Link to post
Share on other sites

automarkethr.jpg AutoMarket.hr Novi Nissan Qashqai

 

Nissan Qashqai bio je jedan od prvih SUV-ova. Nedavno je predstavljena njegova treća generacija, a upravo s njom se nedavno Jura susreo po prvi put :D

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Počela proizvodnja novog Nissanovog Qashqaija

 

nissan q 01.jpg

 

Nissanova fabrika u Sunderlandu obeležava početak proizvodnje treće generacije Qashqaija te koristi priliku da bi inspirisala buduće generacije radnika u proizvodnji i inženjerstvu. Nakon ulaganja teškog preko 450 miliona evra i u svetlu 35. godišnjice proizvodnje u Ujedinjenom Kraljevstvu, najnovija generacija predvodnika u segmentu proizvodiće se na proizvodnoj liniji Line One fabrike u Sunderlandu.

 

Otkako je predstavljen pre 14 godina, svaki peti automobil proizveden u Velikoj Britaniji je upravo Qashqai. A kako bi prikladno obeležio početak proizvodnje nove generacije tog modela, Nissan je svakom školarcu u severoistočnoj Engleskoj omogućio da učestvuje u programu fonda Nissan Skills Foundation. Reč je o programu marke u kome se kroz različite aktivnosti podstiče zanimanje mladih za poslove u proizvodnji i inženjerstvu.

 

Alan Johnson, potpredsednik Nissanovog odeljenja za proizvodnju u UK, tim povodom je izjavio: ''Fabrika u Sunderlandu počiva na 35 godina izuzetnoisti u proizvodnji, ali i na veštinama i stručnosti našeg prvorazrednog tima koji zajedničkim snagama stvara automobil sutrašnjice. Od početka prodaje 2007. više od 3.5 miliona kupaca je odabralo Qashqai proizveden u Sunderlandu. U znak zahvalnosti, treću generaciju modela smo unapredili novim nivoom tehnologije, dizajna i performansi, na što su naši kupci navikli još od originalnog modela. Znamo da je ovo bila teška godina za mlade. Zato koristimo predstavljanje treće generacije modela da bismo ih još snažnije inspirisali i privukli novu generaciju radnika u proizvodnji. Želimo da svako dete na severoistoku zemlje dobije priliku da učestvuje u programu Nissan Skills Foundation.''

 

Tim radnika u fabrici je prošao hiljade sati obuke da bi sve bilo spremno za predstavljanje novog Qashqaija. Potreba za radnom snagom u poslovima dizajna, konstrukcije i proizvodnje je dovela do otvaranja brojnih radnih mesta u britanskim pogonima: 7000 u Paddingtonu, Maple Crossu, Cranfieldu, Lutterworthu i Sunderlandu, kao i 24.000 radnih mesta u lancu snabdevanjem na širem području Ujedinjenog Kraljevstva te oko 5000 radnih mesta u britanskim koncesijama. Alan Johnson dodaje: ''Qashqai je ogroman deo nasleđa ne samo naše fabrike, već i cele britanske automobilske industrije. Osnovao je segment crossovera, a svakom novom generacijom rasla je njegova popularnost kod kupaca. Uveren sam da će treća generacija, koju je s ponosom stvorio naš tim u Sunderlandu, nastaviti tu priču o uspehu.''

 

Tehnologija nove generacije podrazumeva i nove proizvodne pogone. Da bi podržao proizvodnju treće generacije Qashqaija, Nissan je u fabriku u Sunderlandu uložio preko 450 miliona evra. Ključna ulaganja uključuju sistem za reciklažu otpadnog metala Cyclone, da bi Qashqai postao prvi model fabrike proizveden pretežito od aluminijuma. Od ostalih novih ulaganja vredi pomenuti 117 novih robota za limarske radove, prilagođenih za rad sa aluminijumom i čelikom ultravisoke čvrstoće koji novu generaciju čini najsigurnijom u klasi.

 

Novi Qashqai je dostupan u pet upečatljivih novih boja i pet dvobojnih kombinacija. Fabrika raspolaže i s četiri robota zadužena za ugradnju tankog sloja izolacijskog materijala najnovije tehnologije koji pomaže da smanji prodor buke u putnički prostor. Značajna poboljšanja u pogledu kvaliteta materijala i šasije (završnog sastavljanja) su postignuta uvođenjem linije za automatsko preuzimanje i sekvenciranje, prvoj takvoj u ovoj fabrici koja omogućava ugradnju Qashqaijeva plastičnog poklopca prtljažnika male mase.

 

Qashqai je baziran na Alijansinoj platformi CMF (Common Module Family). Time je značajno optimizovana ugradnja oslanjanja, a zahvaljujući novim sistemu upravljanja poboljšane su i dinamične performanse vozila. U novi model si ugrađeni novi napredni digitalni sistemi koji udahnjuju život vozilu i omogućavaju programiranje njegovih karakteristika.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...