Jump to content
FAS Goran
Sign in to follow this  
neshaoct

F1: VN Indije 2013.

Recommended Posts

Fetel u Indiji do četvrte uzastopne titule

 

sebastijan-fetel-indija.jpg

 

Pobedom na Velikoj nagradi Indije vozač Red Bula Sebastijan Fetel obezbedio je osvajanje četvrte uzastopne šampionske titule po čemu se izjednačio sa Mihaelom Šumaherom i Huanom Manuelom Fanđom koji su svojevremeno ostvarili isto dostignuće. 26-godišnji Nemac je, izuzimajući kratak period posle prvog odlaska u boks, praktično od samog starta pa sve do kraja trke suvereno držao prvu poziciju u trci pošto nije dozvoljavalo protivnicima da mu se oziljno približe. Preostala dva mesta na pobedničkom postolju zauzeli su Niko Rozberg u Mercedesu i Roman Grožan u Lotusu, dok su pored njih dvojice do bodova došli još Felipe Masa (Ferari), Serhio Perez (Meklaren), Luis Hamilton (Mercedes), Kimi Raikonen (Lotus), Pol di Resta (Fors Indija), Adrijan Sutil (Fors Indija) i Danijel Rikardo (Toro Roso).

U generalnom plasmanu nakon što je otklonjena dilema oko prvog mesta, ako je ona uopšte postojala, koje je pripalo Sebastijanu Fetelu koji je do sada skupio 322 boda, preostalo je da se reši ko će biti vicešampion pošto Fernando Alonso ima 207 poena, a prate ga Kimi Raikonen sa 183 i Luis Hamilton sa 169 bodova. Rešeno je i pitanje šampiona u konkurenciji konstruktora pošto je Red Bul uoči poslednje tri trke stekao nedostižnu prednost u odnosu na rivale (Red Bul 470, Mercedes 313, Ferari 309, Lotus 285).

Sledeća trka Formule 1 na programu je od 1. do 3. novembra u Abu Dabiju.

 


 

-------------------------------

 

Fetel: Sezona nije bila laka

 

fetel-indija-trofej.jpg

 

Osvajanjem četvrte uzastopne titule, do koje je došao trijumfom na trci za Veliku nagradu Indije, Sebastijan Fetel je ušao u legendu Formule 1 što ga je na konferenciji za medije u početku ostavilo bez reči.

''U ovakvim momentima želite da kažete mnogo toga, ali nikako ne uspevate. Bilo mi je zadovoljstvo da uskočim u auto i da na stazi dam sve od sebe. Bolid je danas kao i cele sezone bio sjajno pripremljen. Jednostavno ne mogu da tražim ništa više'' – rekao je na početku Fetel. 26-godišnji Nemac je iskoristio priliku da se oduži publici čuvenim okretanjem bolida ''pod ručnom'' što u poslednje vreme nije običaj u Formuli 1 zbog štednje menjača i motora, ali Fetel kaže da nije mogao da odoli. ''Nisam mnogo razmišljao, rečeno mi je da dođem u boks kako bih obavio uobičajenu proceduru. Pomislio sam u sebi ''ne ovog puta'' pošto sam želeo da pozdravim publiku na centralnoj tribini'' – otkrio je Fetel.

 

Potom se novi-stari šampion osvrnuo na sezonu koja je već sada za njim pošto u poslednje tri trke može rekrativno da vozi jer je uz njegovu šampionsku titulu i Red Bul odbranio trofej u konkurenciji konstruktora. ''Sezona uopšte nije bila laka iako bi ljudima koji nisu upoznati sa našim radom to moglo da izgleda tako. Teško mi je padalo kada je publika u nekoliko navrata negodovala prema meni iako nisam ništa loše uradio. Preostalo mi je da probam da pređem preko toga i da na stazi dam pravi odgovor'' – kazao je Fetel. Četvrtom uzastopnom titulom vozač Red Bula je izjednačio rekord koji je do sada bio u rukama Mihaela Šumahera i Huana Manuela Fanđa, a takođe je dostigao i Alena Prosta koji na svom kontu ima isti broj šampionskih trofeja, ali oni nisu osvajani iz sezone u sezonu.

 

U Fetelovom rodnom gradu navijači proslavili titulu

 

Četvrta uzastopna titula prvaka sveta u Formuli 1 Sebastijana Fetela dočekana je sa euforijom u njegovom rodnom gradu Hepenhajmu, u jugozapadnoj Nemačkoj. Oko 3.500 navijača sakupili su se ispred velikog ekrana u centru Hepenhajma, gde su zajedno sa Fetelom "vozili" do trijumfa, proslavljajući potom neobuzdano njegovu titulu prvaka.

- Atmosfera je fenomenalna, svi kličemo njegovo ime. Fetel je vozio maestralno, kao i uvek -  rekao je predsednik kluba navijača Fetela Aleks Meler za agenciju DPA. Nemac je obezbedio titulu pobedom na Velikoj nagradi Indije tri trke pre kraja šampionata i tako postao treći vozač u istoriji koji je osvojio četiri uzastopna šampionata, uz velikane ovog sporta Argentinca Huana Migela Fanđa i Nemca Mihaela Šumahera.

 

Vozači hvale Fetela

 

Vozač Meklarena Dženson Baton rekao je da će Sebastijan Fetel, koji je pobedom u trci u Indiji četvrti put uzastopno osvojio titulu svetskog šampiona Formule jedan, biti upamćen kao jedan od najboljih u tom sportu. Vozač Red Bula Sebastijan Fetel pobedio je u trci za Veliku nagradu Indije i tako ostvario 36. pobedu u karijeri. On je tri trke pre kraja osvojio četvrtu uzastopnu titulu svetskog šampiona i tako postao tek treći vozač Formule jedan koji je osvojio četiri šampionske titule u nizu. Pre njega to je pošlo za rukom Huanu Manuelu Fandju i Mihaelu Šumaheru. Fetel je sa 26 godina najmladji četvorostruki uzastopni svetski prvak.

 

''Seb je sjajan vozač. Svako ko osvoji četiri titule radi odlično i sigurno je da će biti upamćen kao jedan od najboljih vozača u istoriji Formule jedan'', rekao je Baton, svetski šampion iz 2009. godine.

Vozač Mercedesa Luis Hamilton rekao je da je srećan zbog velikog uspeha Sebastijana Fetela.

''On je sada upisan u istorijske knjige ovog sporta. Vrlo sam srećan zbog njega. Postigao je takav rezultat kao veoma mlad i to je fenomenalno, proteklih godina je oborio neke rekorde. U nekom trenutuku ću pokušati da ga sustignem, pošto će verovatno od sada biti prezauzet'', rekao je Hamilton, svetski šampion iz 2008. godine.

Vozač Ferarija Fernando Alonso, koji je do današnje trke mogao sa Fetelom da se bori za šampionsku titulu, rekao je da samo najbolji osvajaju titule. ''Sebastijan je ispred nas, jer najbolje radi svoj posao. Najbolji osvaja titule'', rekao je Alonso, dvostruki svetski prvak. 

 


 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...