Jump to content
FAS Goran
neshaoct

F1: Williams

Recommended Posts

Latifi ima novac a to Wilijamsu treba,spojili su korisno lepo je bilo jedino Latifiju. Što se tiče De Vrisa da nije bilo kazni i da je startovao pored Latifia teško da bi ga iko i pominjao

Share this post


Link to post
Share on other sites

Williams potvrdio da je Schumacher kandidat za mesto u timu

 

Mick_Schumacher_Haas_VN_Italije_Garaza.jpg.webp

 

Još uvek nije poznato ko će zameniti odlazećeg Nicholasa Latifija.


Mick Schumacher bori se da pre svega zadrži svoje mesto u timu Haasa, ali prema nekim navodima naspram sebe ima nekoliko konkurenata kao što su Nico Hulkenberg, Daniel Ricciardo i Nyck de Vries. Ipak, mladi Nemac pre svega boriće se da ostane i član Ferrarijeve akademije mladih vozača ali ujedno ako ne bude nastavio ovim putem izgleda da on ima još jednu opciju.

Šef Williamsa potvrdio je da je Mick Schumacher jedan od kandidata za mesto u njegovom timu.

“Mick je opcija, on zaslužuje mesto u Formuli 1.” kazao je Jost Capito za nemački RTL.de. “Videćemo šta će se desiti, ali je definitivno on jedna od opcija za nas. Najverovatnije ova odluka biće donešena nešto posle VN Abu Dabija, možda nedelju ili dve nakon toga.”

Prvi čovek tima iz Gruva dodao je da je pored svih na listi još i polaznik Williamsove akademije mladih vozača Logan Sargeant, ali on treba da zaradi još poena kako bi dobio FIA-nu super licencu. Sa druge strane čeka se i odluka Nyca de Vriesa za koga se veruje da se sve dogovorio sa Alphataurijem.

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wilijams je danas saopštio da će Američki vozač Logan Sardžent voziti za njih 2023 godine. Potrebno je da sakupi još bodova za super licencu zato je vozio u petak na prvom treningu.A voziće još treninge u Meksiku i Abu Dabiju . Ostaje još jedan vikend da se vozi u Abu Dabiju Formula 2. Tako da bi to trebalo da bude dovoljno bodova za super licencu

Screenshot_20221022-211913.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Porsche i Williams u pregovorima o mogućoj saradnji?

 

porsche_logo.jpg.webp

 

Dosta se priča o mogućem partnerstvu između ova dva brenda.


Kako piše Ziggo Sport i novinar Jack Plooij, saradnja između Porschea i Williamsa veoma je blizu ostvarenja. Naime, nemačka kompanija je posle propadanja pregovora sa Red Bullom navela da će sagledati i druge opcije kao i da će možda odustati od najbržeg cirksua, ali prema nekim saznanjima to neće biti slučaj.

Kako piše ovaj izvor Porsche trenutno pregovara sa Williamsom, gde kompanija iz Štutgarta planira da preuzme 50% tima kao i da ih snabdeva motorima od 2026. Ova ponuda je možda slična onoj koja je bila na Red Bullovom stolu, ali po ovim navodima Williams je neće propustiti.

Za sada nema zvanične potvrde ove informacije.

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites
44 minutes ago, dach@ said:

Bilo bi lepo za Wilijams da se ovo desi

Iako su jedna od samo tri prave F1 ekipe - od cuvenog dogadjaja kojim je zavrsen najbolji deo F1 istorije ih ne gotivim... A moguce da je u pitanju i sudbina i zasto su na tako niskim granama ovoliko dugo.

Cuvena slika - verujem da cete levo prepoznati tadasnjeg clana Williamsa, Adrian Neweya (danasnjeg tehnickog direktora Red Bulla), u razgovoru sa Sennom.

Kraj 1993. godine, pocetak priprema za iducu sezonu, lokacija je Williams-ova fabrika u Didcotu... Senna je jos uvek u crvenim bojama i odelu McLarena, sedi u sampionskom FW15C bolidu Williamsa iz tekuce godine, za koji je potpisao za iducu 1994. sezonu.

Planirana visegodisnja brutalna kombinacija tehnike i vozacke genijalnosti, koja je trebala da na postojece 3 vozacke titule, donese bar jos par novih.

Obojica zagledani mozda bas u deo za koji se sumnja da je nazalost odneo Sennin zivot samo par meseci kasnije, u Tamburello krivini staze u Imoli:

 

CD6qKwyWoAADvUo.jpg.f218e2850d4a204f639d0452dfc9dcbf.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pričalo se da su tu cev volana nastavili i da je na tom mestu pukla. Mada i da je tako nije ono izletanje bilo nešto toliko opasno već taj deo što drži točak,koji je probušio kacigu. Ako je i ta priča tačna.

Pitanje i šta će Porsche uraditi kasnije i da li će ostati Wilijams kao naziv tima. Wilijams sada vodi korzocijum a to je lako rasturiti i otkupiti akcije. Porsche je veliko ime što bi oni zadržali tudji naziv bez obzira na istoriju

Share this post


Link to post
Share on other sites

Williams potvrdio Sargeanta za narednu sezonu

 

Logan_Sargeant_Williams_VN_SAD_Garaza.jpg.webp

 

Odavno je bilo poznato da ovog Amerikanca čeka mesto u Williamsu.


Britanski tim je još pre nekoliko sedmica izjavio da bi rado voleli da vide Logana Sargeanta u svojim redovima samo ako on uspe da skupi dovoljna bodova za super licencu. Amerikanac je to na kraju učinoi jer je ovaj papir zaslužio preko učešća na treninzima sa Williamsom kao i odličnim rezultatom u Formuli 2.

“Velika je čast i san mi se ostvario što sam dobio priliku da se takmičim u Formuli 1 sa Williamsom.” kazao je Sargeant. “Veliko hvala svima u Williamsu na podršci koji su mi dali od prvog dana kada sam se priključio timu. Spreman sam i uzbuđen što ću biti deo ovog putovanja napretka kroz grid.”

“Od momenta kada se priključio našoj vozačkoj akademiji na kraju 2021. Logan je bio u mogućnosti da se potpuno uključi u rad tim sa bazom u Gruvu, pre svega kroz rad u simulatoru i na stazi na treninzima. Imao je dobru debitansku  sezonu u Formuli 2, pa će biti uzbudljivo gledati ga u kako napreduje u Formuli 1. Mi smo tu da ga podržimo.” izjavio je šef tima Jost Capito.

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Williams dobio spor i novac od kompanije Rokit

 

williams_rokit_tuzba.jpg.webp

 

Britanski tim dobio je parnicu protiv bivšeg sponzora.


Williams i Rokit ušli su u partnerstvo na početku 2019. godine, pa je tako ova telekomunikacija kompanija zauzela mesto glavnog sponzora umesto Martinija koji je to činio u prethode tri godine. Već u maju 2020. iznenada ovoj saradnji došao je kraj jer je Rokit bio nezadovoljan rezultatima tima. Tako je ova kompanija odbila da plati ostalu sumu novca predviđenu po ugovoru, zbog čega je Williams u oktobru 2021. podneo tužbu.

Sada, sud u Kaliforniji je doneo presudu u korist britanskog tima pa će zbog toga ova telekomunikacioni gigant morati da uplati 26 miliona funti, odnosno sumu koja je predviđena ostatkom sponzorskog ugovora kao i još milion dolara na ime sudskih troškova.

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rastali se Williams i Jost Capito

 

capito_test_pozitivan.jpg.webp

 

Britanski tim je iznenada odlučio da zameni svoga šefa tima.


Posle jedne teške sezone Williams je odlučio da se pred sam kraj zahvali Nicholasu Latifiju, pa je umesto njega doveo mladog Logana Sargeanta. Izgleda da promenama tu nije kraj, jer je britanski tim danas izdao zvanično saopštenje u kome se zahvaljuje na saradnji dosadašnjem šefu Jostu Capitu i Francois-Xavier Demaisonu.

“Želimo da se zahvalimo Jostu na izuzetnom radu i predanošću koje je uložio u ovom tranzicijom periodu kako bi oživeo Williams Racing.” kazao je Matthew Savage prvi čovek Dorilton Capitala. “Mi smo veoma zahvali Jostu koji je odložio svoje planove o penzijonisanju kako bi prihvatio ovaj izazov ali će sada predati dužnost nekome koji će nastaviti ovaj proces. Želimo da se zahvalimo i Francois-Xavieru na zalaganju i želimo mu najbolje u budućnosti.”

Takođe i Nemac se zahvalio na ukazanoj prilici.

“Bila je velika privilegija voditi Williams Racing u protekle dve sezone koji ima veliku istoriju. Nastaviću da pratim ovaj tim koji se nalazi na dobrom razvojnom putu.” dodao je Capito.

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Williams potvrdio datum prezentacije svog bolida

 

Williams Racing logo

 

Britanski tim će za sada biti prvi koji će prikazati novi automobil.


Williams je u svom saopštenju za medije objavio da će novi bolid prikazati u ponedeljak 6. februara 2023. u 15h po našem vremenu. Tim iz Gruva ove godine ućiće sa izmenjenom vozačkom postavom koju će činiti Alexander Albon i debitant Logan Sargeant.

 

 

Dosadašnji raspored prezentacije bolida:

06.02. – Williams
11.02. – AlphaTauri
13.02. – Aston Martin
14.02. – Ferrari
16.02. – Alpine

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

James Vowles napustio Mercedes i postao novi šef Williamsa

 

James_Vowels_Mercedes_Williams.jpg.webp

 

Nemački tim ostao je bez svog najboljeg stratega.


James Vowles je posle 20 godina rešio da promeni sredinu. Ovaj Britanac je godina bio jedan od glavnih inženjera u Mercedesu gde je pre svega bio zadužen za taktičke odluke a na ovom polju imao je puno uspeha. Sada, je rešio da krene u nove izazove pa je prihvatio ponudu Williamsa da preuzme mesto šefa tima koja je ranije napustio Jost Capito.

“Jedva čekam da počnem da radim u Williamsu.” kazao je Vowles. “Čast mi je pridružiti se timu sa ovakvom istorijom. Mercedes mi je puno pomogao na mom putu i srećan sam što sam 20 godina bio deo Berklija. Zahvalan sam Toto Wolffu na svemu, pre svega na specijalniim trenucima koje smo delili kada smo imali uspone i padove. Williams je pokazao da u mene ima poverenje i sve ću da uradim da to i opravdam. Imaju neverovatan potencijal i naš novi put počećemo za nekoliko nedelja.”

“Srećni smo što možemo da poželimo dobrodošlicu Jamesu u Williams. On je jedan od najcenjenih talenata u Formuli 1 doneće nam dodatne performanse. On je bio ključan deo najimpresivnijeg sporta u proteklih 15 godina. U nameri da nastavimo sa boljim rezultatima, verujemo da jće dovođenje Jamesa doneti nam dodatnu energiju i posvećenost kako bi imali što više energije, iskustva i jakog vođstva u daljem koracima transformacije Williamsa.” izjavio je Matthew Savage, prvi čovek Dorlitona.

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Williams potvrdio Sargeanta za 2024.

 

vowles_sargeant_williams_2024.jpg

 

Ovom objavom je otklonjen i poslednji znak pitanja u vezi vozačkih postava za 2024.


Već neko vreme se pričalo o tome da će Sargeant produžiti svoj ugovor sa britanskim timom. On je pričao kako jedva čeka narednu sezonu, dok je šef tima James Vowles slao jasne znakove da će Amerikanac ostati u njegovom timu.

Ova godina je bila puna uspona i padova za Sargeanta. On je napravio najviše štete od svih na svom bolidu tokom debitantske sezone, dok je njegov timski kolega Alexander Albon u većini slučajeva bio znatno ubedljiviji.

Ipak on je imao i neke pozitivne trenutke. Debitantska trka u Bahreinu je bila odlična, dok je na domaćoj trci u Vegasu osvojio svoje prve poene u Formuli 1.

Tako će u 2024. će imati priliku da dokaže da može da se bori i za više od ostvarenog u ovoj godini.

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...