Jump to content
FAS Goran
neshaoct

F1: Williams

Recommended Posts

Plašim se da će za koju godinu promeniti i ime.
Šteta, oni su uz McLaren i Ferrari formula 1. Ostali timovi dolaze i prolaze, ova tri tima su ono što je F1 bila i nadam se da će u nekom budućem vremenu ponovo biti. Ova današnja F1 je izgubila svu draž. Danas je gledam po navici, a nekada sam jedva čekao nedelju u 14 časova za evropske trke i navijao sat za Australiju i Japan. A formulu pratim od kraja 80-ih godina ( pazi sad ) prošloga veka.

Poslato sa NOVA 5T pomoću Tapatoka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja se nadam da ce nekako udanuti vazduh, kao sto se donekle vratio i McLaren. Mada, oko imena tima, pisano je ranije...

Takodje pratim F1 od tog njenog zlatnog perioda, a ogromna mrlja koja je ostala vezana za ovaj veliki tim je 1.5.1994. Desavanja neposredno pre i posle tog dogadjaja, kao i sva kasnija koja su usledila. Upravo sve to je dovelo do velikih kontraverzi, brojnih teorija zavere, do stavova da ih je samo stigla ruka sudbine...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kapito direktor Vilijamsa

 

Williams 2020 boje01.jpg

 

Jost Kapito postavljen je za direktora ekipe Vilijamsa, dok će Simon Roberts i dalje imati funkciju prvog operativca. Tokom protekle godine tim iz Britanije je promenio vlasničku strukturu. Prodani su Dorilton Kapitalu kako bi uspeli da prevaziđu tešku finansijsku situaciju. Frenk Vilijams i njegova ćerka Kler potpuno su se povukli iz nekada porodičnog biznisa, dok je Roberts postavljen na čelo tima prema odluci čelnih ljudi američke kompanije. Sada je za direktora posavljen 62- godišnji Kapito, kome će Roberts podnositi račune.

 

Nemac ima ogromno iskustvo u svetu autombilizma. U poslednje vreme najveće uspehe je napravio sa Volkswagenom, sa kojim je od 2013. do 2016. godine dominirao u Svetskom reli šampionatu (WRC). ''Velika mi je čast što su mi u Viljamsu pružili priliku u ovim teškim vremenima. Za mene je ovo ogroman izazov. Ubeđen sam da zajedničkim snagama možemo mnogo toga da uradimo'', rekao je Kapito. I u narednoj sezoni za ekipu Vilijamsa voziće Džordž Rasel i Nikolas Latifi.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dženson Baton se vratio u Vilijams

 

179366-baton.jpg

 

Šampion Formule 1 iz 2009. godine Dženson Baton vratio se u ekipu Vilijamsa u svojstvu ''višeg savetnika'', potvrdio je ovaj tim. Baton je član ''Vilijams Rejsinga'' postao još 2000. godine kada je imao 20 godina, a sada se vraća u tim - potpisao je višegodišnji ugovor, prenosi Sport Klub.

 

Britanski vozač je svoju prvu priliku u F1 dobio kao timski kolega Ralfa Šumahera, a pružio mu ju je Ser Frenk Vilijams, a mladi Baton je tada impresionirao osvojivši čak i četvrto mesto na VN Nemačke. Baton je posle vozio za Beneton/Reno, BAR, Hondu, Meklaren i Bron, u kojem je osvojio titulu svetskog prvaka. Donosi veliko iskustvo u Vilijams budući da je u karijeri vozača ostvario 15 pobeda, a 50 puta se plasirao na podijum, a vozačku karijeru u F1 okončao je 2017. godine. ''Oduševljen sam prilikom da radim ovde. Ovde sam debitovao pre 20 godina, a imam osećaj da nikada nisam ni napustio tim. Ser Frenk Vilijams je imao poverenje u mene i na tome ću mu večno biti zahvalan'', izjavio je Dženson Baton povodom novog angažmana.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Williams će pokazati svoj novi bolid 5. marta

 

Tim Vilijamsa je promociju svog novog bolida za 2021. godinu zakazao za 5. mart. Novi bolid kog će voziti Džordž Rasel i Nikolas Latifi će nositi naziv FW43B i javnost će ga prvi put videti 5. marta. Vilijams je peti tim koji je zvanično obelodanio kada će predstaviti svoj bolid posle Meklarena, Alfa Taurija, Alfa Romea i Mercedesa.

Vilijamsova promocija je inače samo nedelju dana pre testiranja u Bahreinu, a za sada je to ekipa koja je zakazala najkasniju promociju. 2021. godina treba da bude godina preporoda ove čuvene ekipe jer će u potpunosti biti pod vlasništvom američkog investicionog fonda Dorliton Kepital koji je ekipu kupila u avgustu 2020. Iako porodica Vilijams u potpunosti izlazi iz ekipe, ime i brend će ostati. Cilj tima za 2021. će biti da se približe i da ugroze prve rivale Alfa Romeo i Haas.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Predstavljen novi Vilijams

 

Williams 2021 01.jpg

 

Vilijams je predstavio novi FW43B bolid za predstojeću sezonu na kojem su vidljive promene u izgledu i bojama. Prednjim delom bolida i dalje dominira bela boja, ali je ostatak dobio drugačije nijanse. Plave pruge se nalaze na sredini sa ucrtanim slovom W, kao logom ekipe. Na bokovima su žute linije, dok je pozadina kompletno crna.

Pred Vilijamsom je prva kompletna sezona pod novim vlasnicima - američkom investicionom grupom Dorilton Kepital, koja je došla na čelo u avgustu 2020. Za volanom će se naći Nikolas Latifi i Džordž Rasel. Ambicije pred nova iskušenja izneo je generalni direktor Jost Kapito. ''Vilijams je sportska ikona, tim je tokom istorije stekao uspešnu reputaciju kroz odlučnost u inovacijama, trkačkim veštinama članova i željom za pobedom. Svesni smo da je pred nama mnogo posla, ali srećni smo gde se trenutno nalazimo. Idemo u pravom smeru i nadamo se konstantnom napretku'', istakao je Kapito.

 

Nova sezona Formule 1 počinje 28. marta trkom za Veliku nagradu Bahreina. Sve trke i treninge moći ćete da pratite u direktnim prenosima na kanalima Sport klub

 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Patrick Head: Ne znam zašto nismo pokušali da dovedemo Schumachera

 

schumacher_hill_1995.jpeg.f169461bae8a36565b6f5e8166411036.jpeg

 

Za ekipu Williams su vozili mnogi velikani Formule 1, ali ne i Michael Schumacher.


Patrick Head je priznao da Williams nikada nije pregovarao sa Schumacherom o eventualnoj saradnji i nije u stanju da objasni zašto je to bilo tako.

Sedmostruki šampion sveta je prve titule osvojio sa Benettonom sredinom devedesetih, a onda je prešao u Ferrari, gde je nakon četiri sezone uspeo da probije led i potom osvoji pet uzastopnih titula.

Mnogi velikani Formule 1, među kojima su Senna i Prost, su vozili za ekipu Williams, a Head nije potpuno siguran zašto tim nikada nije pokušao da angažuje Schumachera.

 

schumacher_villeneuve_spain_1996.jpeg.ded5d259874a60612e7e3c543edf09bc.jpeg

 

„Stvarno ne znam zašto nikada nismo pokušali da ga dovedemo. Ne znam dali je Frank Williams imao neke razgovore sa njim. Samo se sećam jednog razgovora sa njim. To je bilo na proslavi nakon njegovog osvajanja titule 2000. Međutim, obojica smo već ispili nekoliko viskija i taj razgovor svakako nije bio ozbiljan. Mislim da smo se više zezali“, izjavio je Patrick Head.

Suosnivač ekipe Williamsa možda nije sarađivao sa Nemačkim vozačem, ali je uvek poštovao njegov takmičarski duh.

„Michael je bio fantastičan vozač. Uzdizao je svaki tim za koji je vozio i bio je veliki takmičar. To se vidi čak i iz situacije kada je parkirao bolid 2006. u Monaku u finišu kvalifikacija. Mnogim ljudima se to nije dopalo sa sportske strane, ali je uvek pokazivao koliko mu je stalo i to veoma poštujem“, dodao je Head.

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

@horvat

Ispostavilo se i ovo kao tacno, na osnovu "mojih izvora" :D - kao sto rekoh, Latifi i zvanicno ostaje u Williamsu ;) , umesto Russella ulece Albon :

 

Williams potvrdio Albona i Latifija za 2022.

 

latifi_albon_2022.jpg.aef440c51adf45dc2eafe51105ff2367.jpg

 

Britanski tim je potvrdio svoju vozačku postavu.


Nicholas Latifi

„Uzbuđen sam što ću nastaviti saradnju sa Williamsom još jednu godinu, ne samo zbog toga što nas čeka velika promena pravila, već i zato što je tim sada na pravom putu sa novim vlasnicima i tehničkim osobljem. Osećao sam se kao kod kuće od trenutka kada sam došao u tim i smatram da je ovo pravo mesto za nastavak moje karijere. Cilj je da nastavim da napredujem i iskoristim priliku sledeće sezone. Radujem se radu na razvoju novog bolida. To je svež početak za sve i osećam se privilegovano što ću biti deo te promene.“

 

Alexander Albon

„Jako sam srećan što ću se vratiti u Formulu 1 sledeće godine. Nikada ne znate da li ćete se vratiti kada jednom napustite sport. Zahvalan sam Red Bullu i Williamsu što su verovali u mene i pomogli mi da se vratim na grid. Takođe je bilo lepo videti napredak koji je Williams napravio ove godine i radujem se što ću moći da im pomognem da nastave da koraćaju tim putem. Moj fokus se sada vraća na ulogu test vozača koju imam u Red Bullu ove sezone i borbi za titulu koju vodimo sa Mercedesom“, izjavio je Albon.

 

Jost Capito:

„Drago mi je što možemo da potvrdimo našu vozačku postavu za 2022. Mogu da poželim dobrodošlicu Alexu u tim, kao i da potvrdim nastavak saradnje sa Nicholasom. Smatramo da sa novom vozačkom postavom imamo odličan spoj mladosti i iskustva i verujemo da će nam to omogućiti da nastavimo da pravimo napredak. Alex je jedan od najtalentovanijih vozača u auto-moto sportu i ima dosta iskustva u Formuli 1 iz vremena dok je vozio za Red Bull i Toro Rosso. On ima nekoliko podijuma, što pokazuje da je brz i znamo da će se odmah osećati kao kod kuće u našem timu. Što se Nicholasa tiče, on je konstantno impresionirao tokom prethodne tri godine svojim trudom i pozitivnim duhom. Nastavio je da se razvija tokom svog angažmana kod nas i izrastao je u impresivnog vozača, što potvrđuju i poeni koje je osvojio ove sezone. Mi ćemo gledati da zadržimo ovaj pozitivan momentum. Želimo da imamo dobar finiš sezone pre nego što se potpuno okrenemo izazovu koji nas čeka u 2022.“

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sad jos ostaje samo da vidimo da li ubacuju onog iz Formule E u Alfu ove sezone il ce da guli krompir jos malo :D 

Edited by horvat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Izgleda da nije Mercedes više  toliko jak čim je prošla ova priča sa Albonom. Dobar je Albon ali ipak je to vozač Red Bull-a

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 minutes ago, horvat said:

Sad jos ostaje samo da vidimo da li ubacuju

Koga od ovih :D , upravo okacih:

https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/76135-alfa-romeo-sauber-alfa-romeo-racing/&do=findComment&comment=1621540

 

Broj mesta se polako smanjuje, konkurencija sve zesca.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Video sam to, pa ako uleti taj, onda ce De Vries sacekati sledecu god, pretpostavljam :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mercedes reagovao na pretnje smrću Latifiju

 

latifi.jpg

 

Nikolas Latifi objavio je da je na društvenim mrežama dobio pretnje smrću posle trke u Abu Dabiju. Kanađanin je imao udes u finišu pomenute trke koji je posredno uticao na ishod svetskog šampionata, odnosnu pobedu vozača Red Bula Maksa Ferstapena vrednu osjavanja titule.

Kako prenosi Sport Klub, posle Latifijevog priznanja oglasio se i Mercedes, koji je podržao vozača Vilijamsa. ''Ostani jak, Nikolas. Podržavamo te u borbi protiv mržnje i uvreda na internetu'', poručio je nemački tima na Twitter-u. Podrška je stigla i od drugog vozača Vilijamsa Džordža Rasela. ''Nikolas, veliko poštovanje za tebe što si progovorili. U našem svetu nema mesta za takvu vrstu mržnje'', poručio je Rasel.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da veće felne. Mislim dok nekrenu testovi niko neće znati tačno gde se nalazi sa novim bolidom. Mada koliko se mi nadali teško će biti neke razlike od prošle godine. Jedino ako Ferari napravi dobar bolid i mašinu pa da parira Red Bull u i Mercedesu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Inženjer Williamsa tražio od odeljenja marketinga da skine svu boju s bolida

 

williams 17.jpg

 

Zamislite kompaniju u kojoj imate inženjersko odeljenje i odeljenje marketinga. Jedni u prizemlju u proizvodnji, neretko masnih ruku, a drugi na vrhu zgrade, mudruju o strategijama, brendiranju i prezentaciji. Koliko često će jedni s drugima izaći na piće nakon radnog vremena? Pa, skoro nikada.

 

Sa novom generacijom bolida Formule 1 pojavio se još jedan problem - preteški su. Prosečni televizijski gledalac se oko toga neće preterano uzbuđivati jer se to na ekranu ne vidi. Nije da će se bolidi u krivinama ponašati poput Ford Transita natovarenog lubenicama. Ali, u autosportu je svaki gram važan pa su Red Bull i Ferrari već skidali boju sa nekih delova bolida želeći da smanje masu, a šef Williamsa (i inženjer) za performanse vozila, Dave Robson, nazvao je marketinško odeljenje i pitao da li može da skine boju sa celog bolida. Šta mislite kakav odgovor je dobio od ''marketingaša''? Ako slučajno ne znate, nisu mu to dozvolili. Vizuelni identitet marke, sponzori... mnogo toga bi bilo ugroženo skidanjem boje, a kaže Robson da bi uštede u masi bile nezanemarive.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wilijams je objavio da je produžio saradnju sa Albonom. U toku dana i Albon je to potvrdio,bilo je više saopštenja kao parodija na jučerašnju vest Alpine i Pjastrija

FZPdXcMVUAEP5SO.jpeg

FZQF4ybWIAIWpwl.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Schumacher je u pregovorima sa Williamsom?

 

Mick_Schumacher_Haas_VF-22_VN_Madarske_Grid.jpg.webp

 

Izgleda da će se Nemački vozač rastati sa Ferrarijem.


Prema navodima velikog broja medija ovaj Nemac će samo do kraja godine imati podršku tima iz Maranela, koji ga je pratio od mlađih dana posle čega mu je osigurao mesto u Haasu. To znači da će Mick Schumacher biti slobodan u izboru nove sredine, pa bi tako bio tražena “roba” na gridu.

Kako prenosi nemački Sky, bivši vozač Timo Glock veruje da je Nemac u konkurenciji za mesto u Williamsu ali nije isključeno da je u pregovorima sa još nekim timovima. Pored toga Jost Capito samo potvrdio je da Alexander Albon ostaje sa njima i naredne sezone ali je pre trke u Belgiji dao izjaviu da i Nicholas Latifi ima dobre šanse da ostane tu gde jeste.

Ostaje da se vidi da li će najajvljeni raskid saradnje između i Ferrarija i Micka Schumachera uspeti da poremeti odnose na tržištu vozača.

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lepe vesti za sve prave ljubitelje F1. Ono kada ga je cak i debitant de Vries u sopstvenoj ekipi otresao kao slinu u Monzi... Konacno:

 

POTVRĐENO: Williams i Latifi se rastaju na kraju sezone

 

Nicholas_Latifi_Williams_FW44_VN_Majamija.jpg.webp

 

Tim iz Gruva objavio je da će se rastati sa kanadskim vozačem.


Posle tri godine saradnje Niicholas Latifi će se na VN Abu Dabija oprostiti od Williamsa. Kanađanin je u njihove redove došao 2020. godine posle osvajanja drugog mesta u šampionatu Formule 2. Za ovo vreme on je sarađivao sa Georgeom Russellom, Alexanderom Albonom i na prošloj trci sa Nycom de Vriesom.

Njegov odlazak iz tima trebalo bi da otvori vrata upravo za pomenutog Holanđanina kao i da je u konkurenciji za mesto i mladi Amerikanac Logan Sargeant.

 

 

pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...