Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Ford: 100 godina prve proizvodne trake / Model T

Recommended Posts

 

Ford slavi stogodišnjicu prve pokretne montažne trake koja je unapredila automobilsku industriju i otvorila nove mogućnosti za serijsku proizvodnju automobila

 

Prva pokretna traka u auto industriji puštena je u pogon 1. decembra 1913. godine u Fordovoj fabrici Highland Park, a razvijena je za potrebe brže i efikasnije proizvodnje čuvenog Modela T. Na taj način, postupak sastavljanja 3.000 delova ovog automobila u jednu celinu je pojednostavljen i podeljen u 84 odvojena koraka. Zahvaljujući uvođenju pokretne montažne trake vreme potrebno za izradu jednog vozila skraćeno je sa dotadašnjih 12 sati na svega 90 minuta, a cena Modela T pala je sa 850 na 300 dolara, čime je automobil postao masovno dostupan. Proizvodnja je naglo porasla, da bi na kraju Ford proizvodio po jedan Model T na svake 24 sekunde. Do 1927. godine prodato je 27 miliona primeraka što je u tom trenutku predstavljalo polovinu ukupnog broja do tada prodatih automobila u čitavom svetu.

 

Ford je jubilej iskoristio i da objavi planove za dalji razvoj kompanije. Kako bi do 2017. godine povećao proizvodnju za 30 posto, američki proizvođač planira da 90 posto kapaciteta u fabrikama širom sveta bude zaposleno 24 sata dnevno. Za istu godinu zacrtan je cilj da svi modeli Forda budu zasnovani na 9 globalnih platformi, čime će se dodatno povećati efikasnost u proizvodnji. Danas, Fordovi automobili su bazirani na 15 različitih mehaničkih platformi. Predviđeno je da već tokom 2013. godine sa Fordovih proizvodnjih linija siđe ukupno 6 miliona vozila što odgovara proizvodnji od oko 16 automobila svakog minuta.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

jaylenogarage.jpg Jay Leno i 1927. Ford Model T

 

Stvar nije u tome koliko brzo ide, već što uopšte može da ide auto koji je star skoro 100 godina - 1927. godina je poslednja u kojoj se pravio Model T. Kao što znamo, njegova proizvodnja je počela 1909. godine i u jednom periodu je Ford Model T činio preko 50% svih automobila u celoj Americi:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...