Jump to content
FAS Goran
neshaoct

F1: Sauber

Recommended Posts

Sauber veran Ferrariju

 

sauber.jpg

 

Ekipa Zauber je saopštila da je produžila ugovor sa Ferarijem, koji će je snabdevati novim V6 turbo motorima obaveznim u svetskom šampionatu Formule jedan od sledeće sezone. Detalji ugovora ostali su nepoznanica, zna se samo da je reč o višegodišnjem ugovoru, prema kome će je Ferari snabdevati motorima, menjačima i KERS sistemom. Kompanije Ferari, Mercedes i Reno će sledeće sezone snabdevati 11 ekipa.

 


Share this post


Link to post
Share on other sites
Sauber bolid za 2014.

 

sauber%202014.jpg

 

Tim Sauber je danas predstavio svoj ovogodišnji bolid, tačnije objavili su dve fotografije iz gotovo identičnog ugla, zajedno sa PR tekstom u kome se kaže da su, pogađate, spremni za velike stvari i veruju da su na pravom putu prema uspehu, itd. Zašto je Sauber odlučio da objavi samo fotografije koje novi bolid prikazuju sa boka, poznato je samo njima, ali verovatno ima veze sa očigledno ključnim elementom većine rasprava o Formuli 1 ovih dana, nosom. Poput Force Indije i Sauber je svoj nos odlučio da donekle sakrije od znatiželjnih očiju.

Bolid nosi naziv Sauber C33-Ferrari, a ove godine će u njemu nastupati Esteban Gutierrez i Adrian Sutil. Poslovi test vozača pripali su Giedu van der Gardeu i Sergeju Sirotkinu. Pravo predstavljanje bolida održaće se na početku prvog zimskog testiranja, 28. ovog meseca u Herezu.

 


Share this post


Link to post
Share on other sites
Sponzori diktiraju: Brazilac u Zauberu

 

121600-sauber.jpg

 

Među prvim ekipama koje su potvrdile svoju vozačku postavu za narednu sezonu Formule 1 Zauber. Zaubere će sledeće sezone da voze Šveđanin Markus Eriksona i Brazilac iz serije GP2 Felipe Nasr. Nasr ima samo 21 godinu, u GP2 je drugi u ukupnom poretku. Do sada je u karijeri bio prvak u Formuli BMW odnosno Britanskoj Formuli 3. Naravno i njegov izbor je povezan sa nedostatkom sponzora i novca, jer sa Felipeom u Zauber stiže i njegov sponzor Banko do Brasil.

''Felipea pratimo već neko vreme, to je vozač koji zaslužuje svoje mesto u Formuli 1, jer je u slabijim kategorijama bio vrlo dobar. Presrećni smo što će sledeće godine voziti za našu ekipu'', rekla je Moniša Kaltenborn, šef Zauberovog tima. Dolaskom prvo Eriksona, pa i Nasra, bez posla su ostali dosadašnji vozači Zaubera Adrian Zutil i Esteban Gutiheres.

 


Share this post


Link to post
Share on other sites
Sauber predstavio novi bolid C34

 

sauber%201.jpg

 

Sauber je predstavio novi bolid kodne oznake C34. Novi Sauber bolid u skladu sa novim tehničkim pravilnikom dobio je novi dizajn nosa, a tu je i nova kolorna šema u skladu sa glavnim sponzorom švajcarskog tima. Sauber je potpisao sponzorski ugovor sa Banco do Brasil pa je novi C34 bolid ofarban u plavo-žutu kombinaciju boja. Radi se o banci koja će plaćati i vozačko mesto Felipea Nasra u sezoni 2015., dok drugo vozačko mesto koje zauzima Marcus Ericsson plaća anonimni sponzor.

 

sauber%2011.jpg

 

Kao i do sada predstavljeni bolidi, tako i novi Sauberov C34 bolid izgleda kao evolucija prošlogodišnjeg. Za pokretanje će koristiti Ferrarijev motor, a koliko će biti uspešan ostaje da se vidi već na prvim testiranjima u Herezu. Protekla sezona za Sauber je bila veoma teška obzirom da nisu osvojili ni jedan bod što ih je stavilo u koš sa ostalim ''luzerskim'' timovima.

 


 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Erikson i Nasr i naredne sezone voziće za Sauber

 

sauber%2032.jpg

 
Šveđanin Markus Erikson i Brazilac Felipe Nasr i naredne sezone voziće za Sauber, saopšto je ovaj tim Formule 1. Šefica tima Moniša Kalteborn rekla je da ovako rani produžetak saradnje sa Eriksonom i Nasrom pokazuje da su vozači dobar tim i da idu u pravom smeru. ''Imamo veliko poverenje u talente i sposbnosti Markusa i Felipea. Oni su zaslužili ovo'', rekala je ona. Nasr je tokom ove sezone osvojio 16 poena i zauzima 11. mesto u poretku vozača, dok je Erikson 16. sa 5 bodova.
 
preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://www.f1-serbia.com/najnovije/da-li-ferrari-spasava-sauber

izgleda da je ekipa Zauber u velikim problemima,al kako sto je stvari moguce da ce Ferarri da reaguje,pa da preko brenda Alfa Romeo spasi Zauber ekipu koja koristi ferarrijeve motore,al i dosta tehnickih detalja vezani za ferarri

 

sauber_alfa_romeo.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sauber objavio prve fotografije novog F1 bolida

 

sauber%2017.jpg

 

Sauber C36 F1 bolid dolazi sa novim bojama i ajkulinim perajem. Sauber F1 tim je objavio prve fotografije svog automobila za ovu sezonu. To je drugi novi bolid kojeg upoznajemo, nakon što je Williamsov takođe stigao na globalnu mrežu. Švajcarska ekipa je završila na 10. mestu u konkurenciji konstruktora prošle sezone. Markus Erikson i Paskal Verlajn će činiti vozačku postavu, mada će Antonio Đovinaci odvozati prvi test 27. februara, zbog Verlajnove povrede.

 

sauber%2017%2011.jpg

 

C63 odlikuje preoblikovano zadnje krilo, slično onom kod Williamsa FW40, kao i karakterističan ''nos''. Tu je i ''ajkulino peraje'' i nove boje u plavo-zlatnoj kombinaciji. Za sada nema mnogo sponzora, a na poklopcu motora počiva jubilarni logo, koji označava 25 godina učešća u ''najbržem cirkusu na svetu''. Novi tehnički direktor tima, Jerg Cander, rekao je da tim ''stavlja akcenat na aerodinamičku stabilnost, kao protivtežu maksimizovanju vertikalnog aerodinamičkog pritiska''. Cander, koji se iz Audija preselio u Sauber pred početak nove sezone, rekao je da je odluka da se koristi godinu dana star Ferrarijev motor dobra osnova jer je reč o ''proverenom i testiranom sistemu sa poboljšanom pouzdanošću''. On je dodao: ''To što smo u mogućnosti da startujemo rano i utvrdimo kako motor funkcioniše u novoj šasiji je prednost, jer je tim upoznat sa motorom i transmisijom, kao i zahtevima rashlađivanja.''

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Honda merka drugi tim u Formuli 1

 

sauber%2017.jpg

 

Zauber je blizu postizanja dogovora sa Hondom u vezi korišćenja motora tog japanskog proizvođača sledeće sezone u Formuli 1, prenosi motorsport.com. Švajcarski tim koristi Ferarijeve motore od 2010. godine, ali se nalazi u potrazi za novim partnerom. Razgovori sa Hondom traju već neko vreme, a uskoro se očekuje postizanje dugoročne saradnje. Ekipa Zaubera je već ušla u izazovnu sezonu sa prošlogodišnjim Ferarijevim motorima, a potencijalni prelazak na Hondu u narednom periodu omogućiće timu najnovije specifikacije agregata. Taj dogovor predstavljao bi jedan od najbitnijih koraka u stabilizaciji tima, nakon što su prošlog jula novi investitori preuzeli Zauber. Posle povratka Honde u Formulu 1 2015. godine, sa Meklarenom je postignut dogovor gde obe strane moraju biti saglasne ukoliko japanski proizvođač bude želeo da sarađuje sa još nekom ekipom. Propisi su se kasnije promenili, pa tako FIA sada primorava proizvađače da sarađuju sa više od jednog tima. Honda nije oduševljena tom promenom, obzirom na njene probleme sa performansama i pouzdanošću, ali su u toj kompaniji primorani da postupe po pravilima. Kada se stanje u Hondi stabilizovalo prošle godine, japanski proizvođač uzeo je u razmatranje potencijalnu saradnju sa drugim timovima, pa je tim povodom proširio kapacitete u Milton Kinsu, svojoj bazi. Zauber je postao najozbiljniji kandidat za postizanje saradnje sa Hondom jer je već neko vreme nezadovoljan saradnjom sa Ferarijem.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sauber postigao dogovor sa Hondom

 

sauber%2017%2011.jpg

 

Ekipa Zaubera postigla je dogovor sa Hondom i sledeće godine će, umesto Ferarijevih, koristiti motore japanskog prizvođača, potvrđeno je. Zauber je drugi tim koji će sarađivati sa Hondom, koja je već treću godinu partner Meklarena. ''Ova sveobuhvatna strategijska i tehnološka inovacija stvoriće novu bazu našem timu. Mogućnost saradnje sa Hondom u godinama koje dolaze predstavlja veliku čast za Zauber. Inovacije se ne ogledaju samo u promeni vlasničke strukture, već i u partnerstvu sa Hondom. Daćemo doprinos novoj eri motora, čime će se otvoriti nove mogućnosti. Radujemo se partnerstvu sa Hondom zbog toga što će nas odvesti na kurs uspeha, sa strategijske i tehnološke tačke gledišta'', rekla je prva žena tima Moniša Kaltenborn. Dogovor je postignut tokom vikenda u Sočiju posle skoro godinu dana pregovora. Iako Hondini motori i dalje imaju velike slabosti, tim Zaubera veruje u njihove bolje performanse u budućnosti. Zauber od 2010. godine koristio Ferarijeve motore.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Honda dovodi japanskog vozača u Zauber?

 

Rezultat slika za sauber f1 logo

 

Direktorka Zaubera Moniša Kaltenborn izjavila je, povodom dogovora o saradnji sa Hondom, da je švajcarski tim otvoren za dovođenje nekog japanskog vozača u Formulu 1. Honda nastavlja da širi svoj uticaj u F1, pa je tako postignut dogovor sa Zauberom, pored Meklarena sa kojim sarađuju već tri sezone. Zauber će u budućnosti koristiti Hondine motore nakon raskida ugovora sa Ferarijem, čije je motore koristio od 2010. godine. Japanski proizvođač motora već ima svoje vozače u Formuli 2 i GP3. Ali za mesto u F1 će najverovatnije morati još da sačeka. ''Otvoreni smo za dovođenje japanskih vozača u naš tim. Ali samo kada bude pravo vreme za to. Naša je odgovornost koga dovodimo u tim, ali kao što smo i radili u prošlosti uvek se prvo konsultujemo sa svim partnerima. Imaćemo isti pristup kao i sa Ferarijem, kada su u pitanju novi vozači'', izjavila je Kaltenborn. Za Zauber ove sezone nastupaju Paskal Verlajn, koji je u dosadašnjem šampionatu F1 osvojio 4 boda i zauzima 13. poziciju u generalnom plasmanu i Markus Erikson i Antonio Đovinaci koji nisu osvojili nijedan bod.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sauber veruje Hondi

 

Image result for sauber f1 logo 2017

 

I pored svih problema koje ima Meklaren, uprava Saubera insistira da potpuno veruje ovoj japanskoj kompaniji. Honda će od sledeće sezone snabdevati ovaj tim motorima i Moniša Klaterborn veruje da će biti sve u redu. ''Možemo da imamo samo poverenje u njih jer od onoga što smo videli, sve ono što rade, ukazuje na to da ćemo imati kompetitivan motor''. Klaterborn priznaje i da ljudi iz tima nisu mogli previše mogli da pomognu u razvoju motora. ''Nemamo previše iskustva sa tim i ne želimo da se mešamo u to, tako da nismo mogli mnogo da pomognemo pri konstrukciji motora'', kaže Klaterborn.

Sauber je od 2006-2009. imao BMW motore, onda su od 2010 do 2017. bili na Ferrari pogonu.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odlazak jedine šefice tima Formule 1

 

167214-kaltenborn.jpg

 

Jedina direktorka tima u Formuli 1 Moniša Kaltenborn napustila je tu funkciju u ekipi Saubera, prenose britanski mediji. Moniša Kaltenborn je bila šef tima i izvršni direktor švajcarske ekipe od 2012. godine, kada ju je na to mesto postavio osnivač Peter Zauber. Razlozi za njen odlazak iz Zaubera leže u neslaganju sa novim vlasnicima, švajcarskom investicionom grupom ''Longbou fajnans'', koja je preuzela tim prošle godine. Kaltenborn se pridružila Sauberu 2000. godine, prvo radeći u pravnom sektoru, dok je 2010. postala izvršni direktor i vlasnik dela akcija. Posle penzionisanja Petera Zaubera i dolaska novih vlasnika usledila su neslaganja, a jedno od spornih pitanja je bio i tretman vozača Markusa Eriksona i Paskala Verlajna. Kako prenose britanski mediji novi vlasnici su se zalagali da se prioritet stavi na Eriksona, dok je Kaltenborn imala drugačije mišljenje. 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sauber ipak neće sa Hondom, ostaje uz Ferari

 

1496929341329.jpg

 

Ekipa Zaubera odlučila je da neće ući u partnerstvo sa Hondom naredne sezone. Švajcarski tim je u saopštenju pred Veliku nagradu Mađarske objavio da je dogovor otkazan, kao i da će biti produžena saradnja sa Ferarijem. Ta odluka dolazi pošto je Frederik Vasur imenovan za novog šefa ekipe, a na toj poziciji je zamenio Monišu Kaltenborn, koja je napustila tim u junu, pošto se nije slagala sa nekim vlasnicima. Vasur je istakao da je odluka doneta iz strateških razloga, u najboljem interesu Zaubera. Iz Zaubera su saopštili da je sa Ferarijem potpisan višegodišnji multimilionski ugovor, uz koji će dobiti najnovije motore ovog proizvođača.

 

Honda je za ovogodišnji šampionat napravila najmanje konkurentan motor i imala je velikih problema sa pouzdanošću od povratka u Formulu 1 kao partner Meklarena 2015. godine. Budućnost te saradnje je takođe pod znakom pitanja, pošto u britanskom timu razmišljaju da je raskinu na kraju sezone. Meklaren se nadao da postoji mogućnost da se vrati Mercedesovim motorima, ali se poslednjih dana ispostavilo da je Reno najizglednija opcija za legendarni tim. Ukoliko Meklaren i Honda raskinu saradnju, japanska kompanija bi potencijalno mogla da ostane u Formuli 1 kao partner ekipe Toro Roso. Jedan od vozača švajcarskog tima ove sezone je Paskal Verlajn, koji ima ugovor sa Mercedesom, ali je Ferari izglednija opcija. Zauber već koristi stariju specifikaciju motora italijanske kompanije, sa kojom sarađuje od 2010. godine. Uz to, razvojni vozač Ferarija Šarl Leklerk, trenutno vodeći u Formuli 2, blizu je toga da postigne dogovor sa švajcarskim timom za narednu sezonu.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sauber: Bilo mi je teško da gledam loše performanse tima

 

peter_sauber_o_2017.jpeg

 

Iako više nije član tima osnivač ove ekipe kazao je da idalje pomono prati sva dešavanja u Formuli 1. Ovaj Švajcarac se pre dve godine oprostio od aktivnog vođenja tima na trkama Formule 1, a nedavno je ceo svoj tim prodao novim vlasnicima, što ne znači da je prestao da pomno prati sva dešavanja u ekipi. Peter Sauber teško je podneo loš rezultat plavih bolida u tek završenoj sezoni: ''Bolelo je. Zaslužujemo da bar budemo negde na sredini, jer mislim da je to ostvarivo.'' Takođe, Peter je ponosan na sva dostignuća koje je ostavrio sa timom još od ulaska u šampionat 1993. godine. ''Za mene bilo je važno da se sklonim iz Formule 1, ali mogu vam reći da nije bilo lako, jer dve godine pre toga bile su izuzetno zahtevne. Preživeti sa švajcarskim timom i to 25 godina u Formuli 1 zvučalo je kao nemoguća misija. Danas, Sauber je četvrti najstariji tim posle Ferrarija, Williamsa i McLarena.'' dodao je Švajcarac. On je takođe prokomentarisao saradnju sa Ferrarijem i Alfa Romeom, kao i da ovaj posao neće izbrisati njegovo ime iz naziva tima. ''Ne verujem u to. Možda se to desi nekome u Italiji, jer brend Alfa Romea označava više pažnje. Zbog toga ne verujem da će Sauber nestati. Za nove vlasnike ovo je dobra saradnja i imali su sreću da Sergio Marchionne izabrao baš njih, jer je on dosta uspešan u automobilskoj industriji.''

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...