Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Moto GP: Kalendar trka

Recommended Posts

Kalendar za 2021: Povratak u normalu, za sad bez Brna

 

202067-moto gp.jpg

 

MotoGP je objavio preliminarni kalendar takmičenja za 2021. godinu koji se ne razlikuje preterano od kalendara po kom je trebalo da se vozi u 2020. Najveća razlika je što fali Velika nagrada Češke u Brnu. Novi šampionat sveta u motociklizmu bi trebalo da počne po običaju u Kataru. 28. marta će se voziti noćne trke, da bi zatim sledile trke u Argentini i SAD. Potom od maja sledi evropski deo šampionata, voziće se u Heresu, Le Manu, Muđelu, Barseloni, Zahsenringu, Asenu, Finskoj, Špilbergu, Silverstonu, Aragonu, i Mizanu. Tek 3. oktobra motociklisti idu u Aziju gde će voziti u Japanu, Tajlandu, potom slede trke na Ostrvu Filip i na stazi Sepang, da bi se šampionat po običaju završio u Valensiji.

 

U kalendaru nema Brna, ali ne znači da neće biti ta trka ubačena naknadno. ''Kao što znate Brno nije u kalendaru. Pričali smo sa njima mnogo godina i uvek tražimo homologizaciju i da se urade neki radovi na stazi, posebno koji se tiču promene asfalta. Južnomoravska vlada nije mogla da potvrdi da će promeniti podlogu koji su potrebni da se Velika nagrada održi. Zato Brno nismo stavili u kalendar i čekamo da vidimo da li će uspeti to da urade. Ako ne urade ubacićemo rezervnu trku u neki termin'', rekao je prvi čovek Dorne Karmelo Espeleta.

 

''Probaćemo da se vratimo u normalu. Pričali smo sa promoterima i narpavili smo normalni kalendar je je važno zakazati dane i znati tačno kada će biti trke. Nadamo se da ćemo uspeti. Mnoge stvari još ne znamo i zato imamo rezervne trke'', dodao je Espeleta. Rezervne trke u kalendaru su Portugal, Indonezija i Rusija.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dopunjen kalendar, korona odložila Argentinu

 

moto gp 2021.jpg

 

Zvanično je objavljen dopunjeni kalendar za predstojeću sezonu Moto GP šampionata, a timovi počinju da se pripremaju testiranjima za start, koji je na programu za vikend koji počinje 26. i završava se 28. marta u prestonici Katara - Dohi. Drugi vikend šampionata na programu je od drugog do četvrtog aprila na istoj stazi - ''Losail Internešnal''. Zatim se karavan seli u Portugaliju gde će se od 16. do 18. aprila održati treći takmičarski vikend na stazi ''Autodormo Internasional'', a potom će se voziti u Heresu na stazi Angel Nijeto. Zbog ''lokdauna'' izazvanog pandemijom koronavirusa u Argentini, VN ''Amerikas'' moraće da bude odložena za poslednje tromesečje godine.

 

Pogledajte raspored svih trka:

  • 28. mart - VN Katara - Losail Internešnal
  • 4. april - VN Katara - Losail Internešnal
  • 18. april - VN Portugala - Algarve International
  • 2. maj - VN Španije - Heres
  • 16. maj - VN Francuske - Le Man
  • 30. maj - VN Italije - Muđelo
  • 6. jun - VN Katalonije - Barselona Katalunja
  • 20. jun - VN Nemačke - Zahsenring
  • 27. jun - VN Holandije - Asen
  • 11. jul - VN Finske - Kimiring
  • 15. avgust - VN Austrije – Red Bul Ring – Špilberg
  • 29. avgust – VN Velike Britanije - Silverston
  • 12. septembar - VN Aragona - Motorlend Aragon
  • 19. septembar - VN San Marina i Rivijere di Rimini - Mizano
  • 3. oktobar - VN Japana - Tvin Ring Motegi
  • 10. oktobar - VN Tajlanda - Čang
  • 24. oktobar - VN Australije - Filip Ajlend
  • 31. oktobar - VN Malezije - Sepang
  • 14. oktobar - VN Valensije - Rikardo Tormo

Odložene trke su VN Argentine i VN ''Amerikas'', a rezervna trka je VN Indonezije.

Čitavu akciju sa Svetskog prvenstva u motociklizmu možete pratiti u direktnim prenosima i propratnim emisijama ekskluzivno na kanalima Sport kluba.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bez Moto GP trke na Tajlandu?

 

motogp testiranja.jpg

 

Kako pišu lokalni mediji, Moto GP se ove sezone neće voziti na Tajlandu.

Vlasti Tajlanda donele su odluku o odlaganju trke koja je bila planirana za oktobar za 2022. godinu što bi svakako značilo da će ona biti isključena iz kalendara. Kako piše Sport Klub, trka u Tajlandu je jedina koja uživa tu privilegiju da je promoviše i podržava lokalna vlada, a ona je odlučila da zbog pandemije koronavirusa čak odloži i potpisivanje novog petogodišnjeg ugovora do sledeće sezone. Budžet za produženje ugovora za održavanje trke na Tajlandu iznosi 25 miliona evra i taj novac već je odobren od strane tamošnje Vlade, odlaže se samo potpisivanje ugovora. Zvanične potvrde nema, ali svakako nam ostaje da vidimo kako će u slučaju da su ove vesti tačne izgledati kalendar koji još uvek nije zvaničan. Već se zna da je trka u Argentini odložena i da je neće biti 2021. godine.

 

Češka bez Moto GP trke ove godine

 

Staza u Brnu je saopštila da tokom ove godine neće održati niti jedan međunarodni događaj, što znači da ćemo ostati bez Moto GP trke u Češkoj. Prvi gran pri na Brnu je vožen 1965, a u kalendaru premijerne klase je od 1987. Trke nije bilo u preliminarnom kalendaru za 2021, ali je bio ostavlje termin ukoliko staza bude presvučena. Međutim, pandemija virusa korona i odsustvo gledalaca (kojih je znalo da bude blizu 200.000) jednostavno su učinili trku finansijski neodrživom. Rezervisani termin je kasnije uklonjen iz kalendara, a sada je i zvanično potvrđeno da se na Brnu u ovoj godini neće voziti Moto GP trka.

 

''Nijedan sportski ili kulturni događaj je ekonomski nemoguće održati bez prisustva publike'', izjavila je Ivana Ulmanova, direktorka staze. Brno će se fokusirati na domaći motosport i komercijalni najam staze klubovima i agencijama, nakon što mere borbe protiv pandemije budu ublažene. U saopštenju se ne pominje hoće li se Brno 2022. vratiti u Moto GP, tj. nema pomena traženog presvlačenja staze, koje su iz bezbednosnih razloga tražili vozača. Prošle godine, na Brnu je svoj prvi Moto GP trijumf, ujedno i prvi za svoj tim, ostvario Bred Binder.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moto GP u Mađarskoj 2023. godine

 

yamaha 2021.jpg

 

U Budimpešti je potpisan sporazum prema kojem će Mađarska biti domaćin trke u Moto GP šampionatu 2023. godine. Najbolji motociklisti sveta za bodove će se boriti na novoj stazi, čija izgradnja bi trebalo da počne u drugoj polovini 2021. godine. Lokacija će biti u blizini Debrecina, drugog najvećeg mađarskog grada. Cilj projekta je da se Moto GP još više promoviše u Centralnoj Evropi.

 

''Zahvalni smo što su ljudi iz Moto GP šampionata prihvatili našu ponudu. Napravićemo jednu modernu stazu. Investicija je naravno skupa, ali sam ubeđen da će nam se brzo isplatiti'', rekao je Laslo Palkovič, ministar investicija i tehnologije u vladi Mađarske. Jedan od najzaslužnijih za dolazak Moto GP šampionata je Gabor Talmaši, svetski šampion u kategoriji do 125 kubika iz 2007. godine. ''Ovo je veoma emotivan trenutak za mene. Predstaljvao sam Mađarsku kao vozač, a sada sam ovde da podržim jedan važan projekat koji je od velikog značaja za moju zemlju. Lokacija je sjajna. Blizu Debrecina su i Slovačka, Ukrajina, Rumunija tako da će navijači iz celog regiona hrliti na ovo takmičenje'', istakao je Talmaši.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Navijači će moći da prisustvuju na obe trke u Austriji

 

215163-moto gp aus.jpg

 

Štajerska i Velika nagrada Austrije 2021. će se održati pred navijačima, zvanično je povrđeno. Ograničenja za gledaoce na sportskim događajima u Austriji ukidaju se ovoga leta, a vrata Red Bull Ring-a će zbog toga biti otvorena za sve ljubitelje Moto GP koji su vakcinisani, negativno testirani ili oporavljeni sa antitelima od ''Kovida-19''. Vozači će ipak biti izolovani i kontakt sa njima neće biti moguć radi preventive. Velika nagrada Štajerske održava se od šestog do osmog avgusta, dok je Velika nagrada Austrije na programu od 13. do 15. avgusta.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostin dobio novi termin, trka u Japanu definitivno otkazana

 

motogp 2019.jpg

 

Moto GP trka u Ostinu bila je prvobitno odložena, a u sredu su Svetska automobilska federacija i Dorna potvrdile da će trka biti vožena u novom terminu - od 1. do 3. oktobra. To znači i da će biti pomerena Valika nagrada Tajlanda i da će biti vožena nedelju dana kasnije u odnosu na prvobitni plan - od 15. do 17. oktobra. Takođe, u sredu je zvanično potvrđeno da će Velika nagrada Japana biti otkazana. Razlog su koronavirus i komplikacije oko putovanja u Japan, ali i logističkih komplikacija koje to donosi zbog čega neće biti moguće da trka bude organizovana. Kako je navedeno u saopštenju, Dorna i FIM se raduju trci u Japanu 2022. godine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pandemija otkazala i ove godine trku u Tajlandu

 

moto gp spain.jpg

 

Svetski šampionat u motociklizmu se ni 2021. godine neće voziti u Tajlandu. Trka na stazi Buriramu je trebalo da se vozi 17. oktobra. Posle Finske, Japana i Australije trka u Tajlandu je četvrta koja je otkazana ove sezone. Dorna i Svetska moto federacija su morale da otkažu trku u Tajlandu zbog aktuelne situacije sa koronavirusom. Glavni problem su restrikcije koje postoje u toj državi, a tiču se pandemije. Velika nagrada Tajlanda je tek nedavno ušla u kalendar MotoGP karavana. 2018. se prvi put vozilo u Buriramu, drugi put 2019. a oba puta je u kraljevskoj kategoriji pobedio Mark Markes. Iz Dorne poručuju da će probati da nađu zamenu za trku u Tajlandu. Inače posle Burirama treba da se vozi u Maleziji na stazi Sepang i to bi mogla da bude jedina azijska trka ove sezone uz Katar koji se vozio u prva dva vikenda.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mizano umesto Sepanga, Rosi kod kuće poslednji put u oktobru

 

217382-moto gp.jpg

 

Velika nagrada Malezije, trka koja je trebalo da se održi od 22. do 24. oktobra, otkazana je usled ograničenja u vezi sa pandemijom virusa korona. Tih datuma, kako je saopšteno, umesto na Sepangu voziće se na stazi Mizano u Riminiju, a naziv te trke biće naknadno saopšten. Biće to druga trka na stazi koja se zvanično zove ''Misano World Circuit Marco Simoncelli'', a prethodno će se tu održati Gran pri San Marina 19. septembra. To znači da će legendarni Valentino Rosi, koji je najavio povlačenje na kraju sezone, poslednju trku kod kuće voziti mesec dana kasnije.

U generalnom plasmanu trenutno vodi Fabio Kvartararo sa 181 bodom, a slede Frančesko Banjaja i Đoan Mir sa po 134 boda.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nova MotoGP sezona počinje u Kataru 6. marta

 

217591-moto gp.jpg

 

Nova sezona će početi kao što je to i tradicija već nekoliko sezona u Kataru. Trka na stazi Losail će se voziti 6. marta i to pod reflektorima. Još uvek Dorna nije objavila kalendar za 2022. godinu, ali je sigurno da će nova sezona početi šestog marta u Kataru. To je objavila uprava staze Losail u istoimenom gradu. Ne zna se kako će izgledati ostatak sezone, ali Dorna ima ugovore sa stazama u Australiji, Austriji, Holandiji, Finskoj, Francuskoj, Nemačkoj, SAD, Indoneziji, Japanu, Tajlandu i u Valensiji. Trebalo bi naravno očekivati da se vozi i u tradicionalnim istorijskim stazama u Heresu, Barseloni, Aragonu, Muđelu, Mizanu.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

U kalendaru za 2022. godinu 21 trka, dve nove staze

 

moto gp 2022 01.jpg

 

Objavljen je predlog kalendara za Moto GP šampionat za 2022. godinu. Predviđa se da sezona traje od marta do novembra, te da se u tom periodu održi 21 trka. U kalendaru su dve nove trke - Indonezija i Finska, a Moto GP se vraća i na legendarne staze na kojima zbog pandemije virusa korona nije bilo akcije ove sezone.

 

Sezona bi trebalo da počne 6. marta noćnom trkom na stazi Losail za Veliku nagradu Katara. Druga po redu je trka u Indoneziji (20. mart). Posle Velike nagrade Argentine (3. april), trebalo bi da se vozi Velika nagradu Amerika (10. april). Usledile bi trke u Evropi - u Portugaliji (24. april), Španiji (1. maj), Francuskoj (15. maj), Italiji (29. maj). Velika nagrada Katalonije zakazana je za 5. jun, Nemačka bi trebalo na programu da bude 19. juna, Holandija 26. juna, Finska 10. juna, Velika Britanija 7. avgusta, Austrija 21. avgusta. Mizano bi bio domaćin Velike nagrade San Marina 4. septembra, na Aragonu bi se vozilo 18. septembra.

 

Moto GP bi trebalo u Japan da se vrati 25. septembra, a završnica sezone vozila bi se u Tajlandu (2. oktobar), Australiji (16. oktobar), Maleziji (23. oktobar), a poslednja trka u Valensiji 6. novembra. Ističe se da svi datumi i događaji, kao i odluka o prisustvu gledalaca, zavise od razvoja situacije u vezi sa pandemijom virusa korona i čekaju odobrenje odgovarajućih nadležnih organa. Prvi testovi pred narednu sezonu trebalo bi da se održe u Heresu 18. i 19. novembra. Potom će se testiranja obaviti na Sepangu 5. i 6. februara, i na Mandaliki od 11. do 13. februara.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moto GP ostaje na Katalunji do 2026. godine

 

Casey Stoner 2011_Catalunya.jpg

 

Staza Katalunja biće domaćin Moto GP šampionata i u narednih pet godina, pošto su ozvaničeni ugovori do 2026. U okviru Moto GP trke u španskoj pokrajini voze se od 1992. godine, a staza predstavlja jednu od omiljenih kod motociklista i navijača. Naredne sezone nadmetanje u Kataloniji planirano je za 3-5. juna. ''Potpis novog ugovora je fantastična vest za Moto GP. Spektakularna katalonska staza deo je šampionata od našeg početka i ključna je u našem kalendaru svake sezone'', rekao je Karmelo Espeleta, direktor Dorne.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dorna je danas na konferenciji saopštila da se od sezone 2023 uvode sprint trke u moto GP. Sprint trka biće subotom i trajaće pola od nedeljne trke i dobijaće se pola bodova od nedelje. Pobedniku će se računati pobeda isto kao u nedeljnoj trci. Tako ko pobedi u subotu i nedelju imaće 2 gran pri pobede. Subotnja trka neće odlučivati o startu u nedelju kao u F1 već će biti klasične kvalifikacije a kako će sve izgledati biće naknadno saopšteno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

U planu je MotoGP trka u Saudijskoj Arabiji

 

ducati 11.jpg

 

Dorna je potpisala memorandum o razumevanju sa ciljem dovođenja MotoGP šampionata u Saudijsku Arabiju. Trka bi se vozila na potpuno novoj stazi, koja ispunjava najstrožije homologacione standarde FIM-a i FIA-e. Za sada nema nikakvih informacija kada bi ova trka mogla da se vozi, koja bi bila druga runda premijerne klase na Bliskom istoku, uz Katar. Memorandum potpisan sa Saudijskom moto sport korporacijom (SMC) uključuje u osnovanje novog razvojnog programa za saudijske vozače. U poslednjih nekoliko godina, Saudijska Arabija je postala domaćin velikog broja trka u različitim šampionatima. Tu su Formula 1 (od 2021), Formula E (2018.) i Dakar reli (od 2020. godine).

 

''Drago nam je zbog ove izuzetne prilike da povećamo svoje prisustvo na Bliskom istoku novom gran pri trkom u Saudijskoj Arabiji'', izjavio je Karmelo Espeleta, izvršni direktor Dorne. ''Ovaj region je od ključne važnosti za razvoj moto sporta. Istraživanja pokazuju da 80% navijača u Saudijskoj Arabiji želi još više događaja. Ova zemlja je dokazala da je u stanju da organizuje vrhunske globalne sportske događaje, tako da ne sumnjamo da će biti dostojan domaćin MotoGP trke.'' F1 trka u Saudijskoj Arabiji se vozi na uličnoj stazi, a u pitanju je noćni događaj. U MotoGP-u, jedina noćna trka je ona na Losailu. MotoGP kalendar trenutno ima 20 rundi, nakon što je Finska otkazala ovogodišnji nastup.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Indija dobija MotoGP trku

 

indija trka.jpg

 

MotoGP stiže u Indiju u narednih nekoliko godina, nakon što je tamošnji promoter potpisao memorandum o razumevanju sa Dornom. Predstavnici Dorne su protekle sedmice posetili ovu zemlju, s ciljem da u njoj promovišu svetski šampionat.

 

Glasine o mogućoj trci za veliku nagradu Indije kruže već neko vreme, nagoveštavajući da bi Potkontinent mogao da postane domaćin runde najjače klase. Dorna je sa drugom najmnogoljudnijom zemljom sveta (1.38 milijardi stanovnika) ugovorila trku koja će nositi naziv ''velika nagrada Barata''. Prema dostupnim informacijama, trka će se voziti na stazi Bud, smeštenoj nedaleko od Nju Delhija. Ova staza je bila domaćin trke Formule 1 od 2011. do 2013. godine. Možda ovakva odluka zvuči iznenađujuća, ali u stvari ima savršenog smisla. Indija je jedno od najvećih tržišta motocikala na svetu, pa dolazak relevantnih sportskih događaja je logičan korak. ''Indija je velika zemlja i važno tržište za moto industriju i celokupan moto sport'', naglasio je izvršni direktor Dorne, Karmelo Espeleta. Indija se nada da bi u kalendaru mogla da se nađe već naredne godine, ali još uvek nije poznato da li će tako i biti. Pretpostavlja se da bi to pre moglo da bude 2024, imajući u vidu da su dve strane tek potpisale memorandum o razumevanju.

 

preuzeto sa - Auto Blog 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Velika nagrada Kazahstana od 2023. u kalendaru Moto GP šampionata

 

kazahstan 2023.jpg

 

Kazahstan će biti domaćin jedne trke u Moto GP šampionatu od sledeće godine, saopštila je kompanija Dorna sports, koja je vlasnik svih komercijalnih prava i promoter Moto GP takmičenja. Dorna sports je potpisala petogodišnji ugovor sa organizatorima iz Kazahstana, navedeno je u saopštenju.

Trke će biti održane na novoj stazi ''Sokol'', koja se nalazi u blizini Almatija, u srcu centralne Azije. Kazahstan će biti 30. država koja će od osnivanja 1949. godine biti domaćin jedne od trka u Moto GP šampionatu. Ove sezone će biti održano 20 trka u Moto GP šampionatu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Španija bi mogla da dobije još jednu MotoGP trku

 

sevilja moto gp.jpg

 

MotoGP kalendaru definitivno ne fali španskih rundi. Tokom tek završene sezone, vožene su čak četiri trke u ovoj zemlji. Iako će taj broj pasti na tri sledeće sezone, Španija je i dalje domaćin najviše događaja u 2023. Ipak, u narednim godinama, broj trka u ovoj zemlji bi mogao ponovo da se vrati na četiri.

 

Bivši šampion Španije u klasi 125 kubika (1996) i šampion Evrope do 250 kubika (2001) David Garsija vredno radi na takvom projektu od 2018. Zajedno sa svojim ocem, bivšim vozačem trkačkih automobila Nonom Garsijom, želi da dovede MotoGP u Andaluziju. Smešten na manje od 35 kilometara izvan glavnog grada pokrajine, Sevilje, staza je već dobila odobrenje veća grada Karmone, gradonačelnika Huana Avile i regionalne administracije. Na Badnje veče, Garsije su dobili još jedan poklon kada je projekat dobio odobrenje od pokrajinskog ministarstva razvoja. Dvojac sada može da nastavi da razvija stazu od 4,5 kilometara (na zemljištu od 56 hektara. Staza će imati 16 krivina, a u blizini će joj biti aerodom San Pablo de Sevilja. Kada bude završena, biće treća po veličini u Španiji iza MotorLand Aragon u Teruelu i staze Katalunja. Staza bi takođe imala pravac od 770 metara. Ukoliko sve bude išlo po planu, trka za veliku nagradu Andaluzije bi u MotoGP kalendaru mogla da se nađe već 2024. godine.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...