Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Moto GP: Kalendar trka

Recommended Posts

103208-markez.jpg

 

U utorak smo pisali o tome da je Laguna Seka izbačena iz Moto GP kalendara, a od danas je i definitivno poznato ko će sve biti organizator trka u kraljevskoj klasi u narednoj sezoni. Naredne takmičarske godine biće voženo 19 trka, sezona počinje 23. marta u Kataru, a završava se 9. novembra u Valensiji, dok je tokom godine došlo do kozmetičkih promena odnosno zamene termina.

 

Kompletan raspored:

23. mart – Losail, Katar

13. april – Ostin, SAD

27. april – Rio Hondo, Argentina

4. maj – Herez, Španija

18. maj – Le Man, Francuska

1. jun – Muđelo, Italija

15. jun – Barselona, Katalunja

28. jun – Asen, Holandija

13. jul – Sašenring, Nemačka

10. avgust – Indijanapolis, SAD

17. avgust – Brno, Češka

31. avgust – Silverston, Velika Britanija

14. septembar – Mizano, San Marino

21. septembar – Aragon, Španija

28. septembar – Brazilija, Brazil

12. oktobar – Sepang, Malezija

19. oktobar – Motegi, Japan

26. oktobar – Filip Ajland, Australija

9. novembar – Valensija, Španija

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites
Brazil definitivno ispao iz kalendara

 

brazil.jpg

 

Brazil je definitivno izgubio trku za Moto GP sledeće sezone, tako da kalendar spada na 19 trka. Kao i u fudbalu, Brazilci su kasnili sa pripremanjem staze i nisu dobili takozvanu homologizaciju FIA pa će morati da sačekaju 2015. kako bi se Moto GP vratio kod njih. Za razliku od Brazila, Argentina je dobila trku, a evo i celog (konačnog) kalendara za 2014. godinu.

 

Final 2014 MotoGP calendar (February 24 update):

 

Round 1: 23 March Qatar* Doha/Losail

Round 2: 13 April Americas Austin

Round 3: 27 April Argentina Termas de Rio Hondo

Round 4: 04 May Spain Jerez de la Frontera

Round 5: 18 May France Le Mans

Round 6: 1 June Italy Mugello

Round 7: 15 June Catalunya Barcelona - Catalunya

Round 8: 28 June Netherlands** TT Assen

Round 9: 13 July Germany Sachsenring

Round 10: 10 August Indianapolis GP Indianapolis

Round 11: 17 August Czech Republic Brno

Round 12: 31 August Great Britain Silverstone

Round 13: 14 September San Marino & Riviera di Rimini Marco Simoncelli Misano

Round 14: 28 September Aragon MotorLand Aragon

Round 15: 12 October Japan Motegi

Round 16: 19 October Australia Phillip Island

Round 17: 26 October Malaysia Sepang

Round 19: 09 November Valencia Ricardo Tormo-Valencia

 

* noćna trka

** subota

 


Share this post


Link to post
Share on other sites

Nemačka ostaje u kalendaru, vraća se Finska

 

152044-motogp.jpg

 

Dva važna saopštenja koja se tiču MotoGP kalendara su nakon Zahsenringa postala poznata javnosti. Prvo se i tiče velike nagrade Nemačke. Naime, organizatori nemačkog gran prija su produžili ugovor na još pet godina, pa ćemo tako ovu trku gledati u kalendaru najmanje do 2021. Druga vest se tiče nove etape u MotoGP kalendaru, jer će se od 2018. u rasporedu naći i trka u - Finskoj!

Što se produžetka saradnje između Dorne, regulatornog tela MotoGP šampionata, i Nemačke tiče, takav potez je bio očekivan, ali sam ugovor konkretno ne navodi ime staze na kojoj će se trka i voziti. Naravno, Zahsenring je najveći favorit, ali postoji jedna ''sitnica'', a to je činjenica da organizatori muku muče s finansijama, odnosno da trka jedva ostaje u plusu. Bilo je razgovora sa čelnicima Nirburgringa, ali postoji strah da bi prelazak na drugu lokaciju doveo do pada posetilaca. Neki čak realnom smatraju opciju da se domaćinstvo menja svake godine. Ostaje nam da vidimo kako će se stvari tu odvijati. S druge strane, najava finskog gran prija je pomalo iznenađujuća, uprkos glasinama koje kruže nekih godinu dana. Tako ćemo nakon 36 godina Finsku ponovi gledati u najvišoj klasi moto šampionata. Poslednja trka je vožena na stazi Imatra, a nova će najbolje vozače ugostiti na Kimiringu, nekih 150 kilometara od Helsinkija. Sa Finskom u kalendaru, broj trka bi od 2018. mogao da se popne na 20, a naredne godine bi i Tajland trebalo da se pridruži šampionatu. Ostaje nam samo da vidimo hoće li Finska zameniti Španiju ili će postati dvadeseta u rasporedu.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tajland na korak od MotoGP-a

 

moto%20gp%20arg.jpg

 

MotoGP trka bi naredne godine mogl po prvi put da se vozi na Tajlandu, a razlog tome je odlaganje očekivanog povratka Indonezije u kalendar. Trka u Indoneziji, jednom od najvećih azijskih tržišta motocikala, je bila planirana za 2017, a trebalo je da se vozi ili na renoviranoj stazi Sentul ili ne nekoj potpuno novoj. Sentul je imao iskustvo u domaćinstvu gran prija, 1996. i 1997. godine, ali na veliku žalost tamošnjih ljubitelja moto sporta, neće biti spremna za narednu sezonu.

Tajland bi mogao da iskoristi takvu situaciju i zauzme mesto svog suseda, a trka na stazi Čang u Buriramu bi tako postala 19. u kalendaru MotoGP šampionata. Pomenuta lokacija ima ''A'' klasifikaciju svetske moto federacije, a 2015. i 2016. je ugostila najbolje vozače WSBK-a. Ukoliko se Buriram nađe u kalendaru, veruje se da će njen termin biti negde u drugom delu sezone, među datuma koje sada zauzimaju Motegi, Filip Ajlend i Sepang. Međutim, neki smatraju da bi termin mogao da bude i na početku godine, negde posle Katara, ali bi se takav scenario gotovo poklapao sa datumom WSBK trke na ovoj stazi. Nemački gran pri je produžio ugovor do 2021, ali kako se u njemu ne pominje Zahsenring, već su krenule glasine da bi tu mogao da uskoči Nirburgring. Ranije ovog meseca je saopšteno da će se MotoGP šampionatu 2018. pridružiti Finska i staza KimiRing.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mizano ostaje na kalendaru

 

rosi%20mizano.jpg

 

Čini se da, kako Moto GP karavan stigne na neku stazu, tako se pojavi vest da će ona bar još nekoliko godina ostati na kalendaru. Nema sumnje da je Mizano jedna od omiljenih trka i vozačima i navijačima, pa je tako sa oduševljenjem prihvaćena vest da će se na stazi ''Marko Simončeli'' voziti bar do 2020. Ove godine će biti posebno emotivno, pošto će u kraljevskoj klasi biti povučena njegova 58-ica iz upotrebe. 

''Potvrda da VN San Marina ostaje na kalendaru je sjajna i za navijače i za ceo region. Nosi veliku sportsku i ekonomsku težinu. Ova trka je dobitna formula publike i reklame'', rekao je Karmelo Ezpaleta. Prošle sezone, Mizano je dobio nov asfalt, pa je bilo dosta klizanja i padova, a videćemo na Sport Klubu kako će biti ove godine.

 

Rosi: Moja staza, moj dom...

Valentino Rosi rekao je da smatra trku u Mizanu Domaćom i da ima dodatni motiv nakon peha u Muđelu u prvom delu sezone. ''Ovo je poseban vikend, za mene najposebniji u sezoni, to je moja trka, moj dom. Obično je Jamaha dobra tamo, ali ovaj put ćemo morati da damo 120% mogućnosti''. Rosi se raduje i uvek uzavreloj atmosferi na stazi "Marko Simončeli". ''Čuo sam da su karte već rasprodate, uvek ima mnogo ljudi oko cele staze, ali to je veliki pritisak za nas, isto koliko i veliko zadovoljstvo'', zaključio je doktor, koji je dosada tri puta slavio u kraljevskoj klasi na ovoj stazi.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Valensija - još 5 godina

 

moto%20gp-valensije.jpg

 

Valensija je potpisivanjem novog ugovora obezbedila da do najmanje 2021. ostane domaćin poslednje trke u sezoni MotoGP šampionata. Španska staza je u MotoGP kalendaru još od 1999. godine, a kao domaćin finalne runde je 2002. zamenila brazilsku stazu Žakerapagva. Aktuelni sponzor gran prija u Valensiji je kompanija Motul. Vest o potpisivanju novog ugovora je juče saopštila pokrajinska vlada Valensije, na svečanosti kojoj je prisustvovao i izvršni direktor Dorne, regulatornog tela šampionata, Karmelo Espeleta. ''Drago nam je što je potpisan novi ugovor o saradnji i što će Valensiji još najmanje pet godina biti deo MotoGP kalendara'', izjavio je Espeleta.

''Produžetak saradnje je dobra vest ne samo za šampionat i vladu Valensijanske pokrajine, već i za navijače u Španiji i širom sveta, koji vole da gledaju trku na stazi Rikardo Tormo, trku koja neretko odlučuje i naslov šampiona.'' Dorna je potpisala seriju novih ugovora, pa ćemo tako Argentinu gledati do 2019, Australiju do 2026, Češku do 2020, Nemačku do 2021, San Marino do 2020. i Holandiju do 2026. godine. Vikend u Valensiji će ove godine trajati od 11. do 13. novembra, što je poslednja trka u okviru postojećeg ugovora, dok će se zimski test održati utorak i sredu, u sedmici nakon samog gran prija.

Svi dosadašnji pobednici trke u Valensiji (u okviru MotoGP šampionata):

 

2002 - Aleks Baroš

2003 - Valentino Rosi

2004 - Valentino Rosi

2005 - Marko Melandri

2006 - Troj Bejlis

2007 - Dani Pedrosa

2008 - Kejsi Stoner

2009 - Dani Pedrosa

2010 - Horhe Lorenco

2011 - Kejsi Stoner

2012 - Dani Pedrosa

2013 - Horhe Lorenco

2014 - Mark Markes

2015 - Horhe Lorenco

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

-------------------------------------

 

Moto GP kalendar za 2017: Bez novih trka

 

147490-Markez.jpg

 

Kako prenosi Sport klub, kalendar Moto GP šampionata za narednu godinu brojaće 18 trka i biće poprilično sličan ovogodišnjem, pošto nijedna od najavljenih novih trka neće biti uvrštena. Za 2017. godinu su najavljene trke u Indoneziji i na Tajlandu, ali radovi na stazama neće biti završeni na vreme, pa će kalendar brojati već postojećih 18 trka. Najveća promena u odnosu na ovu sezonu je razlika od dve nedelje između trka u Argentini i Sjedinjenih Država, zbog problema koji su se desili oko transporta sve opreme ove sezone. Zbog toga je i razmak između trka u Muđelu i Barseloni smanjena sa dve na jednu nedelju, a još jedna od promena je i to što će Velika nagrada Češke na programu biti pre trke u Asustriji.

Očekuje se da će kalendar za 2018. biti poprilično promenjen, pošto je izvesno da će se u njemu naći Velika nagrada Finske.

 

Moto GP kalendar za 2018:

26. mart Katar, Losail

9. april Argentina, Termas de Rio Ondo

23. april Sjedinjene Države, Ostin

7. maj Španija, Heres

21. maj Francuska, Le Man

4. jun Italija, Muđelo

11. jun Katalonija, Katalunja

25. jun Holandija, Asen

16. jul Nemačka, Saksenring

6. avgust Češka, Brno

13. avgust Austrija, Red Bul ring

27. avgust Velika Britanija, Silverston

10. septembar San Marino, Mizano

24. septembar Aragon, Motorlend

15. oktobar Japan, Motegi

22. oktobar Australija, Filip Ajland

29. oktobar Malezija, Sepang

12. novembar Valensija, Rikardo Tormo

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pogledajte zvanični kalendar za 2017.

 

markez%20pol.jpg

 

Dorna je objavila i konačan kalendar od 18 trka za Moto GP šampionat ove godine. Sve počinje 26. marta u Kataru, a završava se 12. novembra u Valensiji. Ne brinite, proći će veoma brzo. Ne brinite, sve ćete gledati na Sport Klubu. U suštini, nije bilo promena u odnosu na prošlu godinu i nezvanični kalendar, samo su potvrđene trke u Velikoj Britaniji i Maleziji. Evo i celog kalendara:

 

Round 1: 26 March Qatar Doha/Losail

Round 2: 9 April Argentina Termas de Rio Hondo

Round 3: 23 April Americas COTA

Round 4: 7 May Spain Jerez de la Frontera

Round 5: 21 May France Le Mans

Round 6: 4 June Italy Mugello

Round 7: 11 June Catalunya Catalunya

Round 8: 25 June Netherlands TT Assen

Round 9: 2 July Germany Sachsenring

Round 10: 6 August Czech Republic Brno

Round 11: 13 August Austria Red Bull Ring

Round 12: 27 August Great Britain Silverstone

Round 13: 10 September San Marino & Riviera di Rimini Misano

Round 14: 24 September Aragon MotorLand Aragon

Round 15: 15 October Japan Motegi

Round 16: 22 October Australia Phillip Island

Round 17: 29 October Malaysia Sepang

Round 18: 12 November Valencia Ricardo Tormo-Valencia

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nema novca za Moto GP stazu u Velsu

 

rossi%20sm.jpg

 

Vlada Velsa odbila je da podrži finansijsku konstrukciju na osnovu koje bi se izgradila staza za trke Moto GP šampionata u oblasti Ebu Veil. Kako je odlučeno na zasedanju izvršne vlasti Velsa, bio bi prevelik rizik da se garantuje polovina sredstava za izgradnju staze na kojoj bi u budućnosti trebalo da se vozi Velika nagrada Britanije. Projekat izgradnje staze u južnom delu Velsa obuhvata potrošnju od 433 miliona funti, za šta bi investitor uzeo kredit, koji bi garantovala vlada ove članice Velike Britanije. Međutim, kako je istakao velški sekretar za ekonomiju i infrastrukturu Ken Skejts, rizik bi bio više od polovine sredstava, koliko je traženo. Skejt je naglasio i da će umesto staze za Moto GP biti izgrađen biznis park za automoto tehnologije, koji će tokom deset godina izgradnje koštati oko 100 miliona funti. Britanski Gran pri Moto GP šampionata je ove sezone po kalendaru na stazi u Silverstonu, dok se do 2009. godine vozio na Donington parku.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

MotoGP bi mogao da dobije uličnu trku

 

9a7dab703c49399f675cbcffab174042.jpg

 

Izvršni direktor Dorne, Karmelo Espeleta je otkrio da čelni ljudi MotoGP-a razmatraju da se jedna trka vozi na delimično uličnoj stazi. Espeleta je u intervjuu jednom španskom listu naveo da postoji predlog da se trka vozi u nekom gradu sa toplom klimom, a sama trka bi u kalendaru mogla da se nađe u godinama koje dolaze. ''Moguće je da imamo trku u urbanim uslovima, jer za to postoji valjani projekat'', izjavio je Espeleta. ''U teoriji, trka bi se vozila na ulici, dok bi padok bio u nekoj vrsti izložbenog prostora. Tokom takmičarskog vikenda bi se koristio za trke, a tokom godine za druge stvari.''

I mada upotreba javnih saobraćajnica kao staza nije retkost u moto sportu, ulične staze definitivno nisu česte, ako izuzmemo trku koja se vozi u Makau. Ove godine, u kalendar MotoGP-a stiže Tajland, a naredne Finska, čime će broj trka porasti na 20. Espeleta je još ranije izjavio da postoji veliko interesovanje za MotoGP, ali se šampion neće širiti preko 20 trka u sezoni. ''U ovom trenutku, još osam zemalja je zainteresovano da dobiju svoj gran pri, ali je nemoguće imati 26 trka u kalendaru'', poručio je Espeleta. Kao mogući kandidati za uličnu trku pominju se Meksiko i Ujedinjeni Arapski Emirati.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ove godine prenos MotoGP trka doživeće promene

 

176012-motogp.jpg

 

Od ove sezone gledaćemo MotoGP trke u nešto drugačijem formatu nego prethodnih sezona, na nekoliko trka dužina trajanja trke biće skraćena. Sedam MotoGP trka biće skraćeno od 2018. godine, trke na stazi Ostin u Teksasu, Le Man, Barselona, Brno i Misano biće skraćene za po jedan krug dok je trka na Herezu biti skraćena za dva kruga a poslednja trka u sezoni u Valensiji biće skraćena za čak tri kruga. Razlog za ovo skraćenje trka leži u TV prenosima.

Naime zbog razlike i do pet minuta između pojedinih trka dovode do toga da televizisjke kuće imaju problema da upakuju ceo program. Sve trke u šampionatu (osim navedenih sedam) traju izmežu 40 - 42 minuta, dok recimo trka u Valensiji može da traje i preko 45 minuta. To dovodi do toga da reditelji često moraju da prekidaju program pre proglašenja pobednika i intervijua. Budući da MotoGP šampionat živi od TV prenosa, DORNA kao organizator šampionata je rešila da izađe u susret TV kućama. Dok će TV kuće biti zadovoljne promenama najveće nezadovoljstvo osetiće gledaocima kojima je poslednjih sezona često bilo krivo što trke ne traju bar još 10 krugova duže.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kraljevska klasa u Francuskoj još pet godina

 

moto gp lemans.jpg

 

Trke na čuvenom Le Manu u Moto GP kategoriji održavaće se još bar pet godine, potvrdili su Dorna i PHA. U sezoni u kojoj se obeležava 25 godina PHA menadžmenta Velike nagrade Francuske, saopšteno je da će kraljevska klasa biti na La Manu i narednih pet. ''Zadovoljni smo što ćemo nastaviti saradnju sa Dornom i uzbuđeni smo zbog svega što bi Moto GP mogao da postane u Francuskoj. Nastavljamo da rastemo svake godine i divno je što na 25 godina saradnje objavljujemo da ćemo sa istim nastaviti do 2026. godine'', kazao je Klod Miši, generalni direktor PHA. ''Velika nagrada Francuske je jedan od ključnih događaja u kalendaru i uvek privuče neverovatne navijače. Radujem se vikendima koji tek dolaze'', dodao je Karmelo Ezpeleta, izvršni direktor Dorne.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zahsenring ostaje u kalendaru Moto GP šampionata

 

182114-moto gp.jpg

 

Velika nagrada Nemačke na stazi Zahsenring će ostati u rasporedu Moto GP šampionata, iako je postojala mogućnost da bude ukinuta ili premeštena u Nirburgring ili Hokenhajm. Vodeći vozači kraljevske klase su prošle nedelje istakli da ne bi voleli da se ova staza izostavi iz kalendara, koliko zbog navijača toliko i zbog uzbuđenja koje trke donose. Zahsenring je prošle godine zabeležio finansijske gubitke, pa je postojala šansa da se na njemu više ne vozi, ali kako saznaje ''Autosport'', i u 2019. godini neće biti promena. ''Trka u Zahsenringu će se voziti i 2019, to je 99%'', potvrdio je izvor ''Autosporta''. Nemačka motosport federacija (ADAC) je imala ugovor sa Dornom za održavanje trka na Zahsenringu do 2021. godine, ali je zbog finansijskih gubitaka na ovoj stazi prošle godine saradnja raskinuta, ali će se pregovori uskoro nastaviti. U nedelju je na Zahsenringu u kraljevskoj klasi pobedio Mark Markes, treninzima, kvalifikacijama i trci je prisustvovalo 193.000 navijača, od toga samoj trci 89.000 posetilaca, što je uvećanje u odnosu na 2017. godinu, ali i dalje ispod rekorda staze. 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Još bez zelenog svetla za kišnu noćnu trku u Kataru

 

Moto-GP-Qatar.jpg

 

Vozači svetskog šampionata u motociklizmu su i dalje sumnjičavi prema činjenici da se trka u Kataru, koja se inače vozi pod svetlima reflektora, održi i kada pada kiša. Vozači MotoGP još uvek nisu dali zeleno svetlo da se noćna trka u Kataru vozi obavezno i kada je staza vlažna, a u martu su to pokušali da testiraju. Tada je staza bila veštački kvašena tankerima vode kako bi se napravila studija da li je bezbedno voziti u takvim uslovima. Do sada je prilikom kiše u Kataru trka uvek bila odlagana. Vozači su i dalje zabrinuti oko toga šta bi se desilo kada bi prava kiša pala i kakva bi onda bila vidljivost.

''Bilo je različitih glasova u Komisiji za sigurnost. Konačna odluka je zato odložena. Vozači su rekli da može da se vozi kada su testirali veštački nakvašenu stazu'', rekao je jedan od funkcionera Dorene Karlos Espeleta. Organizatori trke su najviše problema sa kišom imali 2009. godine kada je start odložen. Kiša je pravila problem i 2017. godine kada su kvalifikacije otkazane, a start trke je kasnio 45 minuta. U aktuelnoj sezoni je start bio pomeren sa 21 čas na 19 časova, kako bi organizatori prve trke u šampionatu imali više vremena da trku odlože usled promene vremenskih prilika.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kalendar za novu MotoGP sezonu isti, ništa od 20. trke

 

motogp kalendar.jpg

 

Svetska motociklistička federacija objavila je privremeni kalendar trka za narednu sezonu (2019.) u Moto GP šampionatu, a prema startnom planu nisu predviđene promene u odnosu na aktuelnu sezonu. Iako se govorilo da bi od naredne sezone u Svetski šampionat motociklizma mogla da bude i uključena 20. trka, do toga neće doći i pored napora koji je u to uložio nosilac komercijalnih prava Dorna. Dorna je želela da u kalendar uvrsti i trku na stazi u Meksiko Sitiju, ali se iz bezbednosnih razloga odustalo.  Takođe, neće se voziti ni na stazi u Finskoj, koja je trenutno u izgradnji i nije spremna. Sezona će prema preliminarnom rasporedu početi u Kataru 10. marta, dok će se završiti 17. novembra u Valensiji. Vozači su kritikovali prekratku letnju pauzu ove godine, pa će od naredne sezone ona biti četiri nedelje, odnosno od 7. jula do 4. avgusta. U Mizanu i Aragonu će se voziti u dve nedelje zaredom, tako da se trka u Mizanu neće poklapati sa nadmetanjima u Formuli 1 u Monci.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lekcija iz Silverstona - trke i u ponedeljak

 

qazxswedc001.jpg

 

Šef Moto GP Karmelo Ezpaleta je nagovestio da će postojati mogućnost da se trke odlože za ponedeljak ukoliko bude potrebe, zbog svega što se desilo u Silverstonu prošlog meseca. Postojala je opcija da se i trka za Veliku nagrade Britanije odloži za ponedeljak zbog kiše. Raspravljali su o tome Dorna, timovi i organizatori, ali je na kraju odlučeno da se odloži. ''Šteta je što se sve tako izdešavalo, ali je to iskustvo iz koga moramo da učimo'', kazao je Ezpeleta. ''Moramo da razmislimo šta treba da uradimo kako se nešto tako ne bi desilo. Važno je da svi znaju da, ako trka ne može da se održi u nedelju, vozila će na stazu u ponedeljak ili čak u utorak. Moramo da uverimo vozače da će uvek biti sigurni. I takmičari i organizatori će biti obavešteni, ako bude bilo potrebno, ponedeljak je jedna od opcija.''

Zbog obilnih padavima 2009. godine trka u Kataru vozila se upravo u ponedeljak, dok je Silverston prva trka koja je odložena još od 1980.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Argentina ostaje u MotoGP-u

 

agrentina motogp.jpg

 

Organizatori gran prija Argentine saopštili su da je postignut dogovor o nastavku saradnje sa MotoGP-om. Prema novom ugovoru, ova južnoamerička zemlja će biti domaćin trke u ''premijernoj klasi'' najmanje do 2021. godine.

Da podsetimo, Argentina se nakon 14 godina odsustva, u MotoGP vratila 2014. godine, kada je vožena trka na novoj stazi ''Autodromo Termas de Rio Ondo''. Od tada je voženo pet velikih nagrada Argentine - dve pobede je ostvario Markes, a po jednu Rosi, Vinjales i Кračlou. Argentina je trenutno jedina južnoamerička zemlja u MotoGP kalendaru, mada bi Brazil (Rio de Žaneiro) mogao da se priključi kalendaru od 2021. godine, ukoliko nova staza bude završena na vreme.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pedrosa dobio krivinu na Herezu

 

dani-pedrosa-herez.jpg

 

Krivina 6 na Herezu, stazi na kojoj se vozi trka za veliku nagradu Španije, dobiće ime po nedavno penzionisanom asu, Daniju Pedrosi. Bivši vozač Repsol Honde se na podijumu Hereza našao svake godine od 2005. do 2014, a upravo je tu ostvario svoju prvu pobedu u klasi 250 kubika. Ima i tri MotoGP pobede - 2008, 2013. i 2017. ''Herez se zahvaljuje Pedorsi na nezaboravnim trenucima radosti, trijumfa i hrabrosti, na ovoj stazi koju on toliko voli. Ovo je mali gest, kojim želimo da pokažemo koliko nam on svima znači'', izjavio je Mamen Sančez, gradonačelnik Hereza.

Pedrosa se zahvalio na ovoj, za njega, velikoj časti. ''Neverovatno je videti da jedna krivina ponese ime po vama i to na jednoj od mojih najomiljenijih staza u šampionatu. Ovde sam uvek ostvarivao dobre rezultate i dobro se osećao na svakoj trci. Još jednom, veliko hvala'', poručio je Pedrosa. Već ove sedmice će Dani moći da se provoza krivinom koja nosi njegovo ime, jer ga očekuje debi kao KTM-ovog test vozača.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Potvrđen Moto GP kalendar za 2019. godinu, počinjemo 10. marta

 

Moto-GP 2019.jpg

 

U ponedeljak je potvrđen kalendar za predstojeću Moto GP sezonu koja će početi trkom u Dohi 10. marta. Na zvanično potvrđenom kalendaru za Moto GP sezonu 2019. nema promena u odnosu na ono što je najavljeno u septembru prošle godine. Sezona počinje 10. marta u Dohi, a poslednja, 19. trka, trka biće vožena u novembru u Valensiji. Evo i celog zvaničnog kalendara:

 

Round 1: 10 March Qatar* Doha/Losail

Round 2: 31 March Argentina Termas de Rio Hondo

Round 3: 14 April Americas COTA

Round 4: 5 May Spain Jerez de la Frontera

Round 5: 19 May France Le Mans

Round 6: 2 June Italy Mugello

Round 7: 16 June Catalunya Catalunya

Round 8: 30 June Netherlands TT Assen

Round 9: 7 July Germany Sachsenring

Round 10: 4 August Czech Republic Brno

Round 11: 11 August Austria Red Bull Ring

Round 12: 25 August Great Britain Silverstone

Round 13: 15 September San Marino & Riviera di Rimini Misano

Round 14: 22 September Aragon MotorLand Aragon

Round 15: 6 October Thailand Buriram

Round 16: 20 October Japan Motegi

Round 17: 27 October Australia Phillip Island

Round 18: 3 November Malaysia Sepang

Round 19: 17 November Valencia Ricardo Tormo-Valencia

 

* večernja trka

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Holanđani ''zavrću slavinu'' za Velike nagrade

 

tt-assen.jpg

 

U ovom trenutku, za organizacije motociklističke VN, ''bore'' se autodromi Zandvort i Asen, koji su od državnih vlasti zatražiti 5 miliona evra. To je podstaklo Bruna Bruinsa, ministra sporta Holandije, da odgovori svim ljubiteljima brzina u Holandiji i prizna da je Velika nagrada u motociklizmu veoma popularan događaj u njihovoj zemlji, ali je isto tako dodao da vlada više ne može da ga finansira, jer je to neracionalno trošenje novca poreskih obveznika. Osvrnuo se i na činjenicu da drugi sportovi uopšte nisu na budžetu države. Na taj način je jasno stavio do znanja i organizatorima eventualne VN u Formuli 1, da se ne uklapaju u državne prioritete, koji za cilj imaju promociju sporta među stanovništvom.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ponovo se pomera start trke u Kataru?

 

189253-horhe-lorenco.jpg

 

Prvi čovek Dorne Karmelo Espeleta otkrio je da postoji mogućnost da start prve trke sezone Moto GP šampionata, Velike nagrade Katara, bude pomereno sat vremena unapred pošto su vozači izrazili zabrinutost zbog trenutnog rasporeda. Veliki broj vozača, među kojima je i petostruki svetski šampion Horhe Lorenco, zatražio je da se trka pomeri po završetku testiranja na stazi Losail, koje su obežili hladno vreme i jak vetar. Vozač Repsol Honde je bio jedan od vozača koji su imali pad u trenutku kada se staza prohladila. Španac je izleteo u drugoj krivini, kada je temperatura staze bila 16 stepeni Celzijusa. Lorenco je tada rekao da bi trkanje u sličnim uslovima bilo opasno.

 

''Imao sam veliki udes pri kraju testiranja jer je temperatura pala. Zbog toga bih voleo da porazgovaram sa onima koji odlučuju o rasporedu jer ako je pomerimo unapred, trka bi bila bezbednija za vozače. Nadam se da trka može da bude vožena pola sata ili sat vremena ranije, koliko god možemo jer ukoliko ne budemo imali sreće i desi se da se trkamo po hladnom vremenu biće izuzetno opasno'', naglasio je Lorenco. Po sadašnjem rasporedu, Velika nagrada Katara bi trebalo da počne u 20 časova po lokalnom vremenu, ali je posle razgovora sa Lorencom Espeleta rekao da postoji mogućnost da trka startuje u 19, kao prošle godine. Prethodnih godina prva trka sezone je bila na programu od 21 čas, ali je u sklopu velikih promena rasporeda pomerena unapred pošto je 2017. godine malo falilo da bude otkazana zbog kiše. ''Razgovarao sam o tome sa Horheom i drugim vozačima i procenićemo situaciju. U ovom trenutku ništa nije odlučeno, ali ako je u našim rukama da poboljšamo bezbednost vozača, uradićemo to. Ukoliko uslovi zaista budu opasni, promenićemo raspored'', rekao je Espeleta na konferenciji u Madridu, na kojoj je i Lorenco bio prisutan. U slučaju da dođe do promene rasporeda, to će uticati i na trke u nižim kategorijama, pa bi Moto3 bio na programu od 16 časova, a Moto2 od 17:20.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako padne kiša neće ni voziti,počeli ko formula 1. Samo da ne bude ko prošle godine u engleskoj kad je za vikend padala kiša a u ponedeljak samo 2-3 vozača htela da voze 

Share this post


Link to post
Share on other sites

MotoGP u Kataru najmanje do 2031. godine

 

circuit qatar.jpg

 

Svetski šampionat u motociklizmu će u svom kalendaru zadržati trku u Kataru najmanje do 2031. godine, saopštili su organizatori takmičenja. U nedelju će na stazi ''Losail'' u Kataru početi nova sezona u MotoGP, Moto2 i Moto3 šampionatima, a na ovoj stazi će se najbolji svetski motociklisti nadmetati i u budućnosti, pošto je prema novom ugovoru saradnja produžena za još pet godina. Prethodni ugovor je isticao 2026. godine, ali će se posle produžetka do najmanje 2031. godine voziti u Kataru. Katar je u MotoGP šampionatu od 2004. godine, a četiri godine kasnije je tu održana prva noćna trka pod reflektorima.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Finska korak bliže MotoGP kalendaru

 

kimiring.jpg

 

MotoGP je objavio novi datum za sezonski test koji bi trebalo da se vozi na stazi ''Kimiring'' u Finskoj. Prvo su iz ''premijerne klase'' otkazali dvodnevni test koji je trebalo da se na ovoj stazi, čija izgradnja je još uvek u toku, vozi 29. i 30. avgusta. Ti datumi su otišli stazi u Mizanu, što je unelo sumnju da će se Finska naći u kalendaru za 2020. godinu, jer bi upoznavanje sa stazom za vozače bio nužni preduslov za to. ''Kimiring'' je inicijalno potpisao petogodišnji ugovor o MotoGP domaćinstvu još 2017., a debi, inače planiran za ovu godinu je odložen. Kako je saopštila ''Dorna'', Kimiring će domaćin dvodnevnog testa biti 19. i 20. avgusta, sedmicu pred gran pri Velike Britanije. Kako stoji u izjavi MotoGP-a, čelnici Dorne su dobili uverenje da će staza biti spremna za letnji test. Svakog od šest proizvođača će na testu predstavljati makar jedan vozač.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Više kandidata za mesto u MotoGP kalendaru

 

Moto-GP 2019.jpg

 

Najmanje četiri zemlje su trenutno ''u igri'' za mesto u MotoGP kalendaru u bliskoj budućnosti. Na novoj stazi Kimiring u Finskoj će se ovog leta voziti test, a njen debi u ''premijernoj klasi'' je zakazan za 2020. Uz to, najbolji vozači sveta bi trebalo da od 2021. voze u Indoneziji i Brazilu, ukoliko staze u tim zemljama budu gotove na vreme. U međuvremenu, Meksiko se pojavio kao pomalo iznenađujući kandidat za mesto u kalendaru, dok vozači nisu zatražili da se odrade bezbednosne promene na stazi Ermanos Rodriges. Ukoliko te promene budu završene, MotoGP bi mogao naredne sezone da stigne u ovu zemlju. I Valentino Rosi i Kal Kračlou su izjavili da bi voleli da nastupaju u Meksiku, ali da je trenutno potrebno da se odrade promene radi bezbednosti samih vozači. Pominje se i Kazahstan, koji od ove godine ima vozača u Moto3 klasi, a poznato je da se ova zemlja godinama bori za mesto u šampionatu.

U ovom trenutku, u kalendaru ima 19 trka, a poslednja zemlja koja se pridružila takmičenju je Tajland 2018. godine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moto GP ostaje na Silverstonu

 

Franko-Morbideli.jpg

 

Staza Silverston biće domaćin Velike nagrade Britanije Moto GP šampionata do 2021. godine, pošto je dogovoreno postavljanje novog asfalta pred ovogodišnje izdanje u okviru tog dogovora, objavila je Dorna. Prošlogodišnja trka nije održana, pošto je otkazana zbog jake kiše i problema sa drenažom, koja je stazu učinila izuzetno opasnom. Trkački direktor Moto GP šampionata Majk Veb je tada rekao da je obnova staze doprinela lošim uslovima. Postavljanje nove podloge biće obavljeno u junu, a ovogodišnja Velika nagrada Britanije zakazana je za 25. avgust.

 

''Produžetak saradnje sa Silverstonom predstavlja znak poverenja koje imamo u stazu da će uspešno biti domaćin trke Moto GP šampionata u naredne tri godine. Silverston je jedna od najlegendarnijih staza u šampionatu i radili smo zajedno da bismo osigurali uspešnu budućnost trke'', rekao je prvi čovek Dorne Karmelo Espeleta. Pre Svetskog šampionata u motociklizmu, Silverston će ugostiti Formulu 1 u julu, a ugovor stazi ističe ove godine, ali su pregovori u toku.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...