Jump to content
FAS Goran
Sign in to follow this  
neshaoct

F1: Eklston > Uskoro kraj Fetelove dominacije / dvostruki bodovi

Recommended Posts

vettel.jpg
 
Prvi čovek Formule 1 Berni Eklston veruje da je samo pitanje vremena kada će dominacija Sebastijana Fetela biti prekinuta. Mladi Nemac je trenutno na sjajnom putu da osvoji četvrtu uzastopnu titulu, pošto je ove sezone slavio na sedam trka i šest trka pre kraja sezone ima 60 bodova prednosti u odnosu na vozača Ferarija Fernanda Alonsa u generalnom plasmanu.
''Sebastijan ne daje ni najmanju šansu Fernandu Alonsu i Luisu Hamiltonu. Dominantan je kao što su Aerton Sena ili Mihael Šumaher bili u određenim periodima'', istakao je Eklston. Ipak, Eklstonovo mišljenje je da će se situacija promeniti u narednim sezonama, možda već sledeće godine, kada će na snagu stupiti velike promene u šampionatu, među kojima je najveća povratak 1.6 litarskih turbo V6 motora.
''Njegova dominacija će biti prekinuta, možda već 2014. godine. Imaćemo potpuno nove bolide, nove motore, nova pravila. Ferari i Mercedes će dobiti šansu da sustignu Fetela. Vrlo lako može da se desi da titulu ne osvoji najbolji vozač, već najbolji bolid'', naglasio je Eklston. Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se Velikom nagradom Južne Koreje 6. oktobra.
 
 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kako stati na put Fetelu? Poslednja trka u sezoni boduje se dvostruko!

 

vettel%20121.jpg

 

Međunarodna automobilska federacija (FIA) objavila je da će od sledeće sezone poslednja trka za prvenstvo sveta u Formuli 1 biti bodovana dvostruko, preneo je Tanjug. Tako će pobednik poslednje trke dobiti 50 bodova, drugo mesto donosiće 36, treće 30 i tako dalje za prvu desetoricu. FIA je ovu odluku obrazložila nastojanjem da se u takmičenje unese što više uzbuđenja i da borba za titulu ostane što duže otvorena. Nemac Sebastijan Fetel, četvorostruki uzastopni šampion, ove godine je trijumfom na Velikoj nagradi Indije obezbedio titulu tri trke pre kraja svetskog prvenstva.

Poslednja trka Formule 1 sledeće sezone vozi se za Veliku nagradu Abu Dabija 23. novembra 2014.

 


 

---------------------------------

 

Ne bih se složio da je ovo nešto posebno protiv Fetela jer...predstavnici svih timova F1 su glasali za ovu odluku.

Ovo je pre svega da ne bi samo prva polovina šampionata bila zanimljiva jer ostali timovi, ukoliko zaključe da je preveliki jaz u odnosu na vodeći tim, više i ne unapređuju svoj bolid već se posvećuju sledećoj sezoni, naročito je to bilo ove godine jer sledeća sezona nosi dosta izmena. Procene da im je bolje da pare potroše u razvoj, testiranja i pripreme za sledeću sezonu nego da jure vodeći tim kad je jaz već preveliki. Otuda i dominacija Red Bulla i Fetela u drugoj polovini šampionata ove godine...jer su se drugi timovi povukli i samo odradili sezonu, ali akcenat su već pri kraju leta stavili na 2014. godinu...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Fetel: Apsurdno pravilo

 

Sebastian-Vettel1.jpg

 

Četvorostrukom uzastopnom šampionu Formule 1 Sebastijanu Fetelu uopšte se nije dopalo pravilo prema kojem će se naredne sezone u Abu Dabiju bodovi osvojeni u poslednjoj trci duplirati odnosno nazvao ga je apsurdnim.

''Zamislite da odjednom neko odluči da na primer u Bundesligi neki mečevi vrede više od drugih. To je apsurdno i na neki način je kažnjavanje onih kojim tokom cele sezone rade vredno. Poštujem dugogodišnju tradiciju ovog takmičenja i uopšte ne razumem ovo novo pravilo'' - rekao je Fetel u izjavi za Bild.

 


 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Bernie Ecclestone: ''Ili tri trke sa duplim bodovima ili nijedna''

 

bernie%20vettel.jpg

 

Možda, ali samo možda na kraju ipak prevlada razum, zaključak je koji se nameće nakon poslednjih izjava neprikosnovenog šefa Formule 1, Bernija Ecclestonea. Kontroverzno pravilo o dvostrukom bodovanju poslednje trke sledeće sezone naišlo je na oštre kritike. Šefovi timov, vozači, novinari, svi su složni protiv besmislice kojom se samo produbljuje kriza identiteta Formule 1. Ako ste se ponadali da je Berniju ipak lova odjednom pala u drugi plan, nemojte biti naivni. Britanac od kontroverznog pravila ne namerava da odustane zbog kritika, već zato što nije siguran da bi jedna trka sa duplim bodovima bila dovoljno za očuvanje TV gledanosti. Zato on ima još ''bolji'' predlog.

''Lako bi se moglo dogoditi da do sledećeg sastanka komisije za strategiju Formule 1 odlučimo potpuno da ukinemo ovo pravilo, ali moja želja i namera je da to pravilo proširimo na tri poslednje trke. Time bi šampionat ostao uzbudljiv za sve, navijače, novinare, televiziju, sve do samog kraja'', kaže Bernie.

 


Share this post


Link to post
Share on other sites
Usvojena nova pravila o bodovanju

 

106218-f1%20fetel.jpg

 

Čelnici Formule 1 doneli su odluku da se od naredne sezone poslednja trka boduje dvostruko. Da bi šampionat učinili što zanimljivijim, posebno u završnici, Berni Eklston je ovu ideju predložio pred kraj prošle godine, a na sastanku u Ženevi je doneta i zvanična odluka da se uvede ovo novo pravilo.

Na sastanku u Ženevi se raspravljalo i o uvođenju ograničenja troškova 2015. godine, ali je većina timova to odbilo. Ipak, pitanje ograničenja troškova će se naći pred Svetskim savetom za auto-moto sport. Do tada eksperti za finansije bi treablo da usaglase stavove nakon čega će biti poznato da li nas očekuje ograničenje troškova koje bi svakako odgovaralo ''malim'' timovima. Nova sezona F1 počinje 16. marta kada je na programu trka za Veliku nagradu Australije.

 


Share this post


Link to post
Share on other sites
''Znamo da dvostruko bodovanje nije dobro, ali...''

 

mercedes%20amg%20f1%20w05.jpg

 

Bernie Ecclestone smatra da bi dvostruke bodove trebalo deliti na poslednje tri trke u sezoni. FIA smatra da je najbolje da se dvostruki bodovi dodeljuju na finalnoj trci sezone. A šta misle navijači? Uglavnom misle da je ideja duplih bodova u osnovi besmislena, ali nakon dublje analize većina se slaže da nije samo besmislena već i glupa. Svoje neslaganje navijači već mesecima izražavaju na raznim forumima i društvenim mrežama, a količina kritika je, izgleda, zabrinula i šefove ekipa Formule 1.

Direktor Mercedes motorsporta Toto Wolff zabrinut je zbog negativne atmosfere koju je ideja o duplom bodovanju stvorila u Formuli 1. Poznat kao osoba koja nije preterano sklona diplomatskom rečniku, Wolff je na prilično konkretan način opisao svoje utiske i zaključke.

 

''Nakon što je uvedeno pravilo o dvostrukim bodovima očekivali smo pi*darije, ali ne u tolikoj meri. Raspravljali smo o tom problemu uzduž i popreko, ali na kraju smo se složili da je razlog za duple bodove taj što smo u poslednjih nekoliko sezona bili svedoci dominaciji jednog vozača i tima, a broj televizijskih gledalaca je bio u padu. Mislili smo da smo podržali pravu odluku, ali 99% navijača i gledalaca nas uporno uverava da je to pogrešno. Možda bismo morali razmisliti o promeni tog pravila. Za sada ćemo ga zadržati, ali razgovori i dalje traju'', rekao je Wolff i dodao da je jedan od najsnažnijih argumenata u prilog duplim bodovima želja da se sačuva dobra gledanost F1 prenosa do kraja sezone. Logika je logika, ali lova je lova.

Možda rešenje nije u duplim bodovima, već u dodavanju još ponekog dugmića u bolide. Recimo, dugme koje ispaljuje ulje na stazu iza bolida, ili dugme koje gasi dva cilindra kada vas neko pretiče. Znate već, da se podstakne atraktivnost ''trka''!

 


Share this post


Link to post
Share on other sites
FIA će razmisliti o dvostrukom bodovanju u Formuli 1

 

f1%20zan%20tod.jpg

 

Međunarodna automobiliska federacija, tačnije njen predsednik Jean Todt (Žan Tod), najavili su mogućnost razmatranja pravila o dvostrukom bodovanju finalne trke, ali za to će biti potrebna saradnja svih timova. Uoči sezone neki timovi su se pobunili protiv uvođenja pravila o dvostrukom bodovanju poslednje trke, ali je izostalo jednoglasno protivljenje. Upravo će saradnja svih ekipa biti ključna za eventualno menjanje tog pravila, rekao je Tod.

''Kada smo donosili pravilo o bodovanju, nije bilo jednoglasnog protivljenja timova. Ako sada želimo ponovo razmotriti to pitanje, potrebna nam je jednoglasna podrška svih ekipa. Ako ta podrška izostane, pravilo nećemo moći promeniti. Na prvim sastancima na kojima se raspravljalo o tom pravilu pitao sam sve timove da li žele još jednom da razmotre njegovo uvođenje - neki su rekli da, neki ne. Tada smo zaključili da ćemo o uspešnosti pravila raspraviti nakon sezone, ali čini se da se stvaraju uslovi za raniji povratak tom pitanju'', rekao je Tod.

 


Share this post


Link to post
Share on other sites
Wolff: ''Dvostruki bodovi mogli bi da zasene celu sezonu''

 

wolff.jpg

 

Želja Bernija Ecclestonea, jedna od njegovih naročito glupih zamisli, bila je da završnicu sezone učini neizvesnijom, pa je za tu priliku smislio uvođenje dvostrukih bodova na finalnoj trci. Mada su timovi, u načelu bili za taj predlog, sada se čini da su i najzagriženiji fanovi ideje o duplim bodovima napokon shvatili o kakvoj se notornoj gluposti radi.

''Ne bojim se rezultata poslednje trke i nisam u strahu od mogućeg ishoda borbe za šampiona, ali mislim da bi dodela dvostrukih bodova na poslednjoj trci mogla da zaseni celu sezonu. Znamo zašto su uvedeni dvostruki bodovi; želeli smo sezonu da učinimo spektakularnom za publiku, navijače i TV gledaoce. Sada se, međutim, čini da bi dvostruki bodovi mogli učiniti upravo suprotno, a to je narušiti sjajnu sezonu i sjajnu borbu kojoj smo svedoci'', rekao je šef Mercedesove F1 ekipe, Toto Wolff.

 


 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ecclestone razmišlja o ukidanju dvostrukih bodova

 

eklston.jpg

 

Osim što je ovih dana uznemirio osetljivu F1 javnost svojim intervjuom jednom azijskom mediju, Bernie Ecclestone je na udaru i zbog pravila o dvostrukim bodovima, a koje bi, strahuju mnogi, moglo zaseniti sve dobre strane ovogodišnje sezone. Bernie je svestan kritika, tačnije, i sam smatra da su dvostruki bodovi na samo jednoj trci glupost, pa izgleda da će 2014. biti prva i jedina sezona u istoriji Formule 1 sa takvim načinom bodovanja na poslednjoj trci.

''Dvostruki bodovi na jednoj trci su glupost, ali zamislite da ih delimo na poslednje tri trke. To znači da bi neko morao da ima više od 150 bodova prednosti kako bi mogao da obezbedi titulu pre kraja sezone. Timovi to nisu prihvatili jer su puni vražjih idiota. Da bismo uveli pravilo o tri trke svi timovi bi morali da daju podršku, a to se neće desiti. Više to neću predlagati, pustiću ih da se takmiče kako žele. Ne znam šta ćemo pripremiti za sledeću sezonu'', rekao je Britanac. Ecclestone se ovih dana ''proslavio'' (s navodnicima ili bez njih) u intervjuu za Campaign Asia, u kome govori o brojnim temama, od mladih navijača, ciljane publike Formule 1, pa do toga da li će Formuli 1 nedostajati dva tima. Taj intervju (na engleskom) možete pročitati OVDE.

 


 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno je da se ukida pravilo da će se na poslednjoj trci u Abu Dabiju deliti dupli bodovi, jer to ''umanjuje značaj prethodnih trka''.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...