Jump to content
FAS Goran
Bimba

Fiat 500L - zveckanje u petim vratima (gepeku) / B stubu

Recommended Posts

Jeste obložen i baš taj materijal izaziva zvuk trenjem o plastiku sedišta. Izgleda da se ovo javlja samo na jednom ili dva zuba za štelovanje sedišta jer se ne dešava svima.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Nemojte me pogrešno razumeti, ali zašto onda to radite? 

 

- zašto proveravate nivo ulja ako nije predviđeno uslovima prodaje?

..............................

 

Pitam zato sto ne znam.

Da li se smatra uslovom prodaje kada ti prodavac kaze "Proveravajte ulje, ozbiljno"?

 

 

U svakoj vlasničkoj knjižici piše na koliko kilometara vlasnik treba da proveri nivo ulja.

Što se tiče italijanskih automobila, pogledaj bilo koje vlasničko uputstvo:

http://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/forum/102-uputstva-za-fiatlanciaalfa-romeo-modele/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da li dolazi od same ručke ili od trenja pojasa o ručku?

nije od pojasa, i čuje se kada se ne dodiruju ručka i pojas.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bas se vratih sa Zlatibora preko Divcibara i Bukova (isticem "Bukova", za one koji znaju sta su i koji su isli tuda) ... i razmisljam da vise ne reklamiram lupkanje - zvecka bolje nego prava zvecka i tako lepo smiruje decu - milina jedna... :) Beba mi se probudila pre Bukova, i cim je pocela da zvecka odmah je zaspala!! To mora da su smislili kao dodatnu opremu za uspavljivanje male dece- svaka im cast! ;)

 

p.s. Kod Bukova stoji tabla da se radi rekonstrukcija puteva i da je rok zavrsetka 01. oktobar 20014 - ops, pardon - 2014  :clap:

nisu ni pipnuli, a verovatno su dobili pare, cim su stavili tablu - ko zna gde su pare otisle!     :2guns:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bio sam opet u servis zbog zveckanja i zamene lasne od gepeka. Za zveckanje mi nisu nasli uzrok, kazu da sacekam mozda se zvuk pojaca pa ce ga lakse locirati, a mene mnogo iritira :2guns:  zvecne na svaku neravninu da ne pricam o voznji preko kaldrme. Sa trapa nije sigurno, proverili su detaljno pri zameni dihtunga na menjacu

Share this post


Link to post
Share on other sites

I nama se pojavio cvrcak iz predela oko suvozaceve kasete. Posto bi nam to bio xx put da odlazimo u servis zbog cudnih zvukova za koja smo uglavnom dobijali objasnjenje da to tako treba, odlucila sam sama da se pozabavim istim.

 

Da bi potpuno otvorili tu donju kasetu morate da skinete dva drzaca koji su fiksirani sistemom zabica a potom i jednu gumenu trakicu sa leve strane koja jos dodatno pridrzava tu kasetu.Moze da se vidi i airbag koji kod nas nije bio problematican vec je u pitanju bio plasticni poklopac filtera klime koji je sa leve strane potpuno ispao iz lezista (opet zabica) + neka plastika na gornjem delu kasete (koja, pretpostavljam ,ima ulogu granicnika da se sitne stvari ne bi razletele u prostor iza kasete) se isto izvukla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Danas sam bio u servisu povodom ugradnje parking servisa, i malo zavirio u B stub, dok su namestali zvucnik...

 

S jedne strane razocaran sam da je sve tako jednostavno, i da mu je tako lako pristupiti, ali sam sa druge zadovoljan - da nema tu toliko filozofiranja koliko sam ranije mislio - sve je dosta pristupacno, kad se skine dihtung traka oko otvora vrata odmah se vidi cela supljina, a plastika je povezana samo sa par kopci... Nazalost bilo je dosta hladno, pa se moj cvrcak uspavao, ali cim otopli idem u servis - da mu nadjemo drugi dom... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo, otoplilo, pa mi se vratilo kuckanje u punom intenzitetu. Pre neki dan sedeo sam na mestu suvozaca i tacno locirao zvuk. Dolazi sa vrha B stuba, tacno kod oznake za airbag. Stavio sam telefon odmah pored njega i snimio ga.

 

Kvalitet snimka bas i nije neki, ali mislim da se kuckanje jasno cuje - mada je uzivo jos glasnije - po glasnoci skoro kao razgovor. Najbolje se cuje od 9 sekunde nadalje, a mozete oceniti koliko je glasno, prema glasu deteta u prvom snimku (koje je inace dosta glasno u stvarnosti) i po tome koliko se slabo cuje muzika u pozadini.

 

http://vocaroo.com/i/s1sRos4AvIaG

 

ili

 

http://vocaroo.com/i/s0ENeJCN2mOD

Edited by ata

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pre par dana sam uočio da kada prođem preko ležećeg policajca ili neke neravnine, nešto lupka pozadi.

Prvo sam pomislio da je problem sa tablicom, ona zvecka kada se spuste zadnja vrata (gepek). Međutim, biće da je problem do vrata, odnosno, kao da imaju luft, pa "žvaću" :( 


Neću ništa dirati, ako ne ulazi voda - a ne ulazi, neka lupka, jbg, kupio sam FIAT, to mu dođe kao normalno :) 

 

 

Edited by neshaoct
prebačeno

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 hours ago, ortakov said:

jbg, kupio sam FIAT, to mu dođe kao normalno :)

To mu dodje najvise do vlasnika ;) , vozim Fiate 100 godina i ne trpim ako bilo sta lupka. A znam ih i jos prilicno, koji jos starije Fiate drze tip-top koliko je to moguce...

Pozadi verovatno kao na vecini modela mozes da stelujes kopcu brave, distancere, kao i sama vrata (redji slucaj). Ako vec smatras da je do vrata... Najbolje kompletno isprazni gepek, skini dasku i sta vec imas pozadi, pa kreni od banalnog...

Share this post


Link to post
Share on other sites

jbš poso, kad moram posle mesec dana da nešto štelujem :) 

 

Ma nema veze, još jedna stvar koju sam naučio vozeći fiat, neka malo lupka, dobro je, voziš pažljivije, da manje lupka :) a i možda će da prestane :) 

 

Gledao sam te distancere, gumene, zavrnuti su do kraja.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, ortakov said:

jbš poso, kad moram posle mesec dana da nešto štelujem :) 

Zaboravio sam da si nedavno uzeo auto ;) , ima ovde puno ljudi pa sam prevideo, izvinjavam se.

Onda je druga prica, zalomilo ti se tako :) . Ako te nervira (a mene bi zestoko :lol:), isprazni gepek i pretresi to sve pozadi, prodrmaj sama gepek vrata da nije nesto u njima, proveri jos jednom da nije do sugavih plastikanera od ramova tablica. Verujem da je 100% nesto banalno u pitanju...

1 hour ago, ortakov said:

Gledao sam te distancere, gumene, zavrnuti su do kraja.

Probaj da se poigras sa njima, pa se nasloni na vrata i vidi da li "disu". Ako sumnjas na drzac brave, imas caku da "zakacaljku" oblepis malo izolir trakom, zatvori gepek i provozaj tako. Ako nema lupkanja, traka se skine i usteluje nosac (ide u svim smerovima) i banja.

1 hour ago, ortakov said:

još jedna stvar koju sam naučio vozeći fiat, neka malo lupka, dobro je, voziš pažljivije, da manje lupka :)

:D opet kazem, sve je do vlasnika... Navratices valjda na neko FLCS druzenje ili rostilj. Pa da vidis kako su utegnute masine skoro duplo starije cak i od ovog mog sokocala, a kamoli novo... Nisam fanatik ni jednog brenda, ali i drugi itekako imaju svojih bubica (cak i skupih kvarova) koji se kriju kao zmija noge... Iduci auto mi cak zbog nedostatka ponude gotovo sigurno nece biti iz grupacije, razgledam Nemce i Francuze - i sto vise saznajem i probam (sto je bitnije), veruj mi da sam sve manje pametan. Hocu da kazem da se neke stvari za Fiat (neke su bile opravdane, neke ne) kao predrasude vuku jos od ranije. Konkretno 500L se sklapa u jednoj od najmodernijih Fiatovih fabrika, naravno u odredjenom rangu kvaliteta.

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nemam ja vremena da se igram sa tim, bacim pogled, ako je neka glupost, ok, rešim, ako nije, ma baš me briga.

Generalno, nemam slobodnog vremena, kuća - posoooo, i tako u krug. Zato sam i kupio nov, da se ne zezam sa glupostima.

 

Što se tiče Fiat a, meni se dopada kompletna filozofija, moderni automobili, u svakom smislu, nisu nešto posebno dugotrajni, ali i ne treba da budu, jbg, za 10 ak godina će biti još 100 nekih novih džidžabidža zanimljivih, pa je vreme da se menja :) 

Usput, za ono za šta su napravljeni, to odrađuju fantastično. Ako imaš "sportske" ambicije, imaš Alfu, Fiat, turbo motore. Ako puno voziš, imaš dobre, pouzdane i štedljive dizel motore (jeste, curka ulje, radi kao traktor dok se ne zagreje, ali RADI), ako ti treba prostor za sitnice, opet ima itd. Znači, za taj novac, više nego dobro. Dobro, nešto škripi, nešto lupka, pa dobro, mora malo :) 

 

Što se okupljanja tiče, pogledaj prvi red, nemam vremena :) 

 

Video sam da tablica lupka, kada zatvorim vrata. Ali, opet, to se čuje od prvog dana, a ovo je od skoro počelo.

Skidao sam onu dasku, rezervni točak je dobro zapakovan, ali ključ za točkove nekako može da "zvecne". Probaću da nekako stegnem odnosno da nešto stavim, da vidim da li će da zvecka. I u gepeku, osim onog seta nemam ništa, ali to se ne čuje sigurno, jer sam ga izvadio, da proverim.

 

Inače, ohladili su me za navigaciju, Fiat kaže, nema šanse da se "dogradi" navigacija na postojeći Uconect uređaj. PIH. Tako da ću dobiti alarm i šuspleh i to je to. JBG, 21 vek, bez navigacije. SRAMOTA :)  kako kaže u onoj pesmici: jedna stranka se žali, ma gde je moj novčanik, kakva bruka za Srbiju, srećom, nismo mi svi takvi :) 

 

 

:)

 

Edited by ortakov

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ortakov

 

Nemoj biti lenj. Problem se bukvalno rešava za 5 minuta, tu ne može biti izgovor "nemam vremena" :)  Ivan je već objasnio, dva šarafa, i pomeranje 2-3 mm na unutra i gotovo. Ja sam ta gepek vrata gotovo na svakom svom autu podešavao, jednostavno ne volim kad nešto lupka i škripuće.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kada sam preuzeo 500L, primetio sam da se zadnja leva vrata teže zatvaraju (bila je potrebna malo veća sila u odnosu na ujednačenu i skroz primerenu silu koja se koristila za sva ostala vrata).

Sam sam podesio šta je trebalo. Za minut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ivica su

 

Ako sam nešto naučio u životu, to je da sve što radi, NE DIRAJ :) obično kad nešto što generalno radi a ima neki sitan problem, velika je šansa da se nešto zaGrebe :) 

 

Ne curi voda, nije priklještena ona guma, malo lupka, prestaće :) ako ne prestane, prestaću da slušam :) 


Šalim se, pogledaću, ne znam na koja dva šrafa se to podešava.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo uslikao sam, gurneš plastiku na dole, malo popustiš šarafe, cimneš ili kucneš par mm unazad, zategneš šarafe.... i to je to, nema više lupkanja :D , na taj način si "dotegao" vrata na gume i nema poskakivanja... tu su i ove gumice koje se mogu malo izvrnuti, ali verovatno nema potrebe.

 

IMG_20201021_154643.thumb.jpg.cd570c1555371394a8fd228a05bbe6f9.jpg  IMG_20201021_154659.thumb.jpg.ef05808c727ed78421ec1219f676f52d.jpg  IMG_20201021_154737.thumb.jpg.d84e74cc76c52bf6c1110ae713ae81af.jpg

 

 

Edited by neshaoct
formatiranje

Share this post


Link to post
Share on other sites

A za probu, moze da se obmota malo izolirke oko osovine za koju se kaci brava i tako provoza.

Pa valjda je ovo i forum auto entuzijasta, 'ajmo trunku dobre volje, majku mu :) ...

A ako mozete da trpite da vam auto lupka na neravninama i po sopstvenim ganglijama, sto se onda ovde zalite :P .

Salu na stranu - nazalost nemam eLearn za 500L, ali evo za moj auto pa ce koristiti. Prosto kao pasulj, ne secam se za 500L, Bravo ima i dodatni samopodesavajuci odbojnik, odlicna stvarcica.

 

Untitled99.thumb.png.5636f10c85d9712ae4bdf762704a3682.png Untitled77.thumb.png.ff6bb62f1ad4470f4650539c11368ab8.png Untitled88.thumb.png.fb8708db25fc5b27cd03a3cc5021697c.png

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...