Jump to content
FAS Goran
Sign in to follow this  
n3nE

Šta kupiti posle Punta?

Recommended Posts

Evo ovako drugari, imam Punta mk2 1.2 8v 2002, i potrebe su mi se malo proširile, treba mi za nijansu veći auto, i naravno jači. 1.2 je stvarno previše slabo, kada je u pitanju svakodnevno putovanje.

I iskreno, ne znam tačno šta da gledam. Najbitnije mi je da je 1.9 JTD ako bude Italijan i da je malo noviji :)
Gledao sam noviji Bravo, Grande Punto, Alfu 147, 156... Od nemaca Audi a3, a4, Golf 5... Iskreno, više sam za Italijana, zbog dizajna a i zbog Jtd-a...

Voleo bih da čujem vaše predloge, prednosti i mane ovih automobila... Hvala unapred :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo ukratko ću ti reći, tipa moje mišljenje u po jednoj rečenici za svaki auto koji mi je poznat : 

 

- Bravo (vozim ga tek tri meseca) : bolji od Stila, udoban, tiši, lepši, u principu to je malo unapređeni stilo, manje je pregledan od stila, ali navikneš se, cena je tu negde, to jeste dobra kupovina, do 2008 imaš 1,9 motor, posle 1,6. Po meni odlična kupovina, ali bez 5k eur nema dobrog primerka 2008+ godište. 

 

- Grande Punto (ima dobar ortak, verziju sa 6 brzina) : malo je veći od punta, dosta lepši, udoban za neko osrednje putovanje (Mislim, može i do Grčke npr), 75ks u 1,3 motoru je malo, 90ks nosi 6-stepeni menjač, čija popravka ume da bude skupa (mom ortaku je zveknuo plivajući, komplet servis je bio oko 800 eur), po meni taj auto je bezveze uzimati sa 1,9mjet motorom, sem ako nećeš da pržiš ljude po putu i ako je to jedini razlog... Po meni ništa posebno neš dobiti u odnosu na Punta. 

 

- Alfa 147 (imali u porodici, doduše 1,6 benzin, ali ostale stvari su slične, gledao sam i ja da uzmem 1,9mjet 2007+) : auto jednostavno traži da bude gažen, lepo ide, lepo drži put, udobniji je i od Brava, o Stilu neću trošiti reči, to je sportski auto sa izuzetno lepim kadicama, i sedenje i napred i pozadi je odlično uzev u obzir te dimenzije automobila, nepregledna, ali se navikneš, problem je što većina dolazi toliko izmučena i izanđala da je naći prisotjan primerak za neke prisotojne pare, nemoguće, sve su izgrebane, izgorene, išarane spolja i unutra raznim ogrebotinama, trap - posebna priča, ali to nije ništa što nije moguće srediti, samo je skupo

 

- Alfa 156 (razmatrao kratko), priča se svodi na 147 i te iste mane, auto odlično ide, lepo se voziti u njoj, ali jednostavno, teško je naći dobar primerak za prihvaljtive pare, i to i Alfa 147 se najbolje kupuje ako se nađe neki maher sa ACRS koji će da prodaje svoju ljubimicu...

 

Elem, A3 i A4 mi nisu poznati iz prve ruke. Golf5 je ako pare nisu problem - po nekim parametrima odličan, a negde takođe ne bih ga razmatrao, zavisi koji motor (ljudi pljuju 2,0, a slave 1,9 - imali smo ih službeno i jedan i drugi motor, 2.0 BOLJE IDE). Golf će se svakako bolje prodati, tako da to isto uzeti u obzir. 

 

Lično, ja bih u gornjem izboru, uzeo Bravo, što je i logično. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odličan tekst, tako nešto otprilike sam i ja kontao, samo ne toliko detaljno i sa ličnim iskustvima. Hvala Dimitrije :)

Zaboravih da mi je najbitnija potrošnja, i naravno izgled i održavanje... Našao sam Grande Punta, nešto ovako:

http://www.polovniautomobili.com/oglas3806624/fiat_grande_punto_19_mjet_sport/

(ne znam da li je zabranjeno ostavljati linkove)

 

Tako nešto bi mi odgovaralo, i po opremi i po motoru, 19 Mjet mi je totalno odgovarajuć, dobro ide, potrošnja nije strašna. Jedino što je opet mali... Ali ako je dobar za održavanje, onda bih definitivno odlučio za njega :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Iz licnog iskustva: mali auto - mali motor. Ako vec placas 1.9 registraciju i sve ostalo onda bolje Bravo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako ti treba 4/5 vrata, ja bih se za te pare pre odlučio za neku Alfu 147 restajling sa 1.9 M-Jet motorom, daleko lepši, širi, udobniji i agresivnijeg izgleda od GP-a, a čak i jeftiniji, ili ako planiraš da ostaneš dosledan kupeu, moj izbor bi pao na Alfu GT... Fiat što se tiče dizajna nije napredovao poslednjih 13 godina, stari modeli su doživeli sitne izmene, a novi modeli su jedino GP, Bravo i Linea i tu bi se pre odlučio za Brava ako već plaćam registraciju za 1.9..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo, nakon punta kupio sam mercedes a klasu sa 1.4 motorom, i osjeti se tih dodatnih 20 konjskih snaga itekako...a unutra je prostraniji i od golfa 4. Zasad mi izgleda jako fin auto.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zavisi sve da li kupac želi da ostane u istoj klasi ili da pređe na veći auto... Ako bih hteo da to samo bude mlađi auto, iskreno bih razmislio o mk2b 1.4 sa 95ks ili M-Jet 1.3 sa 69ks, jer mi Punto odgovara po gabaritima, zahvalan je auto, za moj pojam lepo izgleda, registracija je duplo jeftinija nego za veće kubikaže, ali ako bih hteo veći auto, koji je nešto skuplji, onda bih verovatno gledao Stila 1.6 ili Alfu 147 1.6 bez varijatora, eventualno ako bih finansijski mogao da ispratim, onda 1.9JTD i to što jači...

Share this post


Link to post
Share on other sites

A klasu L ili obicnu? Koje god? Simpa auto, ima prostora bas. Jedino sto se brzinomer vidi iz aviona :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...