Jump to content
FAS Goran
sale nacionale

Fiat 500L - potrošnja ulja

Recommended Posts

Baš to sam se i ja plašio pred put  , pa sam poneo litru da imam za ne daj bože, ali ni makac od sredine merača.  :thumbsup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa taman posla da omakne na sipci nivo nov auto posle par stotina km, tacno bih ga javno zapalio!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Redovan servis i zamenu ulja uradio u junu, sada proverio nivo ulja pred put na godišnji a ono na minimumu. Pretpostavljam da je posle zamene bilo na pola šipke, od zamene prešao 4k.

 

Proveravajte ulje redovno, na svakih par meseci ili na oko 3 hiljade kilometara (baš kao što piše u uputstvu). Nema ništa od one priče da će, kada se razradi, manje da troši, kod mene je ovako konstantno. Do zamene na moju kilometražu od oko 15k godišnje, dospem 1.5l.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Naravno, svaki troši više ili manje. Ja sam pre 7000 promenio ulje i za to vreme je potrošio oko 170-190 grama. Boja ulja mi je tamno žuta do svetlo braon. Da automobilima ne treba da se prati potrošnja ulja onda proizvođači ne bi ugrađivali "šipkicu" za proveru ulja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ljudi, nisam siguran da li imam problem sa uljem.

 

Naime, prema preporukama koje su se i ovde provlačile, skratio sam servisni interval mog 500L 1.6 dizel na 15.000km, i pre nekih dva meseca sam imao drugi servis, na 30.000km, kada je uredno zamenjeno ulje. Od tada je auto prešao oko 6.000km, i to recimo 4.000 na autoputu i 2.000 u gradu.

 

Na putu ka Grčkoj se upalila crvena lampica (nije bila konstantna, nego je blinkala) i indikacija "Change Engine Oil". Prema uputstvu se to dešava ne kada nema ulja, nego kada je vreme za njegovu zamenu. Takođe piše i da je u takvom stanju auto "bezbedno voziti 500km".

 

E sada, trik je u tome da sam sada na malo više od 20.000km od prvog redovnog servisa (recimo 20.000+500). Moja sumnja je da mi u servisu drugi put nisu resetovali counter i da auto misli da je prešao 20.000+km sa istim uljem. Da li se ovo upozorenje javlja prema broju pređenih km ili auto ima neki senzor koji meri kvalitet ulja, pa je zaista moguće da traži zamenu ulja nakon nepunih 6k? Ovo upozorenje mi se prvi put javlja, i pre prvog i drugog servisa (odn. zamene ulja) sam prešao 15.000 i ništa... Najradije bih otišao u servis da proverim šta su radili, ali kao što piše gore, u Grčkoj sam. Šta vi mislite?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fabrički je mislim podešeno na 30000 km tako da verovatno nisu resetovali ser. interval. Nedavno smo imali kupca u tranzitu kojem se desilo isto. Nivo ulja je bio ok. Tačnije dotični je imao 29950 km.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam momentalno na 36.000, tako da verujem da nije to sa 30.000, ali kažem, moguće je da je alarm na 20.000 (jer je resetovan na malo više od 15.000) i onda je to tačno to...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na 1.6 je sigurno comp namešten na 35.000km. Uđi u comp i naćićeš podatak. Ne mogu da se setim tačno gde se taj odatak nalazi, ali sasvim sigurno postoji.

Ako ne uspeš da nađeš i niko drugi ne napiše napisaću sutra uveče kad se vratim s puta.

 

Inače comp broji u nazad. 99,99% ti nisu resetovali, pod pretpostavkom da imaš dovoljno ulja. DPF ne bi smeo da je razredio ulje jer imaš jako puno auto puta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Proveri koliko ti racunar prijavljuje do sledeceg servisa - ovo je iz servisne knjizice:

 

 

Servisiranje (Planirano servisiranje)
Sa ovom funkcijom je moguće videti informaciju o kilometraži ili vremenskim intervalima koji određuju potrebu za servisiranjem.
Sa funkcijom za servisiranje takođe je moguće videti interval (u kilometrima ili miljama) do sledeće zamene ulja.

 

Za dobijanje ove informacije na displeju, postupite kao što sledi:
 kratko pritisnite dugme . Displej pokazuje servisni interval u kilometrima (km) ili miljama (mi) zavisno od prethodnog podešavanja (videti deo ’’Jedinice
merenja’’);
 kratko pritisnite dugme da se vratite na ekran menija ili držite dugme pritisnuto da se vratite na standardni ekran.

 

VAŽNO: Planirano servisiranje zahteva da se vozilo servisira svakih 20.000 km (ili 12.000 milja). Ova poruka se prikazuje automatski – kada se ključ okrene na MARON – 2.000 km (ili ekvivalentne vrednosti u miljama) pre ovih rokova i ponovo se javlja svakih 200 km (ili ekvivalentne vrednosti u miljama). Servisne indikacije su učestalije kada preostane manje od 200 km. Displej će biti u km ili mi zavisno od podešenih jedinica merenja. Kada se približava sledeći planirani rok, na displeju će se pojaviti reč ’’Service’’, praćena brojem preostalih kilometara ili milja, kada se ključ okrene na MAR-ON. Obratite se Fiatovom dileru. On će uraditi sve operacije koje sadrži plan servisiranja i relevantna poruka će biti resetovana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Verovatno ti nisu kako treba resetovali servisni interval. Meni se to isto desilo na novoj kromi, s tim sto naravno nisam isao u ovlasceni servis, vec mi je interval resetovao drugar na dijagnostici, ali nije znao da se taj podatak nalazi na dva mesta u kompu, pa dok nismo nasli i tu drugu memoriju blinkala mi je lampica za ulje sa tim obavestenjem. Mislim da nema razloga za paniku

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav svima još jednom i puno hvala na pomoći i savetima. Evo update:

 

Prvo, zvao sam svoj servis u BG i oni kažu da "sigurno nije resetovano s obzirom na profil vožnje" od prethodnog servisa i da prosto vozim normalno. Međutim, kompjuter kaže 28.600km do servisa, prema tome, nešto očigledno jeste restartovano, e sada da li je to to, ne znam... Ulje je recimo na 2/3 između Max i Min, bliže Max, i potpuno je bistro.

 

Zvao sam i Ciao Fiat. Prvo sinoć, lepo sam se naslušao vrlo uzbudljive muzike za hold, nekih 35 minuta, ali se niko nije javio. Danas sam bio bolje sreće i kažu da ako vozilo može da se vozi (a po uputstvu u ovom stanju apsolutno može do 500km, čak iako je ovo neki realan problem, a ne samo restart) da bi trebalo da odem do ovl. servisa (na 100km od moje lokacije) i dobio sam kontakte tamo. Ako se ispostavi da auto mora da ostane u servisu ili nešto slično, onda obećavaju asistenciju, zamensko vozilo i još ponešto.

 

Nadao sam se da će pet dana godišnjeg proći bez ovoga, ali to očigledno nije moguće :) Javiću svakako šta je na kraju bio problem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Opusti se, ne stresiraj se na odmoru oko nebitnih stvari. :thumbup: Možeš da voziš auto 100 godina sa tim obaveštenjem.

 

Reset servisnog intervala postoji na Fiatima poslednjih 15 godina, tebi to očigledno nije sve odrađeno striktno kako treba prilikom servisa, ali to ne utiče na pouzdanost i ispravnost auta.

Npr. na Stilu broji dane i kilometre. Kako se servis približava počinje to da prijavljuje prilikom startovanja motora...prvo retko...a, kako se dođe u poslednjih 7 dana onda sve češće. Neki su ljudi kupili auto sa tim, vozili tako ko zna koiko dok im nije rečeno šta ta poruka znači, pogledaj ovde:

http://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/44243-fiat-stilo-service-due-resetovanje-servisa/

 

Priča o 500 kilometara važi ako servis nisi odradio, i ta cifra je čisto informativno kako bi destumulisali vlasnike da voze kilometre i kilometre preko limita za redovni servis. Ali, ti si servis obavio, tako da realan problem nemaš. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Slobodno napiši koji servis nije uradio reset i uživaj u odmoru.

Ulja imaš, DPF ga sigurno nije razredio imajući u vidu kolike kilometraže prelaziš tako da je u pitanju po ko zna koji put aljkavost servisera zbog koje ja pobesnim u sekundi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...