Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Aston Martin DB / Aston Martin DB4 GT / DB 5 / DB 7

Recommended Posts

Na prodaju Aston Martin DB5 koji je pripadao Šonu Koneriju

 

225009-aston db5 03.jpg

 

Aston Martin DB5 je istinska legenda u svetu automobila, a primerak povezan s Džejmsom Bondom biće prodat na aukciji.

Reč je o nekadašnjem privatnom automobilu glumca Seana Conneryja (Šon Koneri), koji je svojevremeno glumio britanskog tajnog agenta 007. Automobil će biti prodat na aukciji u avgustu, a prvom kupcu je isporučen 7. jula 1964. godine. Drugi vlasnik je bio pomenuti glumac koji ga je nakon kupovine ustupio specijalizovanoj kompaniji RS Williams, a koja ga je ''mehanički osvežila'' i ofarbala u originalnu Snow Shadow sivu boju. Od tada je automobil redovno održavan, a eksperti RS Williamsa su izvršili detaljnu proveru pre aukcije.

 

225010-aston db5 02.jpg

 

Automobil je u odličnom stanju, a njegova unutrašnjost je presvučena crvenom Connolly kožom. Ispred vozača se nalazi drveni upravljač. DB5 pokreće 4.0 litarski 6-cilindrični motor koji razvija 282KS i 379 Nm obrtnog momenta, koji je uparen sa petostepenim manuelnim menjačem. Kada je bio nov, automobil je od 0 do 100 km/h ubrzavao za nešto više od 7 sekundi i dostizao je maksimalnu brzinu od 229 km/h.

 

225011-aston db5 01.jpg

 

Aukcija je jedinstvena prilika za kupovinu modela DB5 koji je pripadao Koneriju, a njegov sin Džejson je ispričao koliko je njegov otac voleo ovaj automobil. DB5 prodaje Konerijeva porodica, a očekuje se da će novi vlasnik izdvojiti između 1.3 i 1.7 miliona evra. Značajan deo sume će biti doniran fondu Sean Connery Philanthropy Fund. Slavni glumac je preminuo 31. oktobra 2020. godine.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Konerijev Aston Martin DB5 prodat za više od 2.4 miliona evra

 

225009-aston db5 03.jpg

 

Aston Martin DB5, koji je pripadao holivudskom glumcu Seanu Conneryju (Šon Koneri), prodat je na aukciji za 2.4 miliona evra.

DB5 nije bio prvi automobil britanskog agenta Jamesa Bonda (Džejms Bond) kojeg je glumio slavni Connery, ali je definitivno najpoznatiji jer se pojavio u čak osam filmova. Connery je posedovao jedan primerak do njegove smrti 2020. godine, a upravo taj je prodat na aukciji za 2.425.000 evra. Automobil je proizveden 1964. godine, u fantastičnom je stanju, a značajan deo sredstava od prodaje će biti doniran fondu Sean Connery Philantrophy Fund.

 

225010-aston db5 02.jpg

 

Osim toga što sada poseduje deo istorije, neimenovani kupac će moći da uživa u vožnji sa bivšim Formula 1 šampionom, legendarnim Sir Jackie-jem Stewart-om koji je bio Conneryjev dugogodišnji prijatelj. DB5 se prvi put pojavio u filmu ''Goldfiger'' 1964. godine, ali Conneryjev primerak nije bio opremljen oružjem i gadgetima jer ga je Connery kupio kao lično vozilo 2018. godine. Prvobitno je karoserija bila u crnoj boji, ali je lakirana u Snow Shadow sivu boju, baš kao i automobil iz filma.

 

225011-aston db5 01.jpg

 

Automobil je pre prodaje na aukciji čuvan u Conneryjevom domu u Švajcarskoj, glumac ga je mnogo voleo, ali nikada nije uživao vožnji u Evropi jer mu je postajalo da sve teže putuje. On je živeo na Bahamima sve do smrti u oktobru 2020. godine. Aston Martin je 2018. godine najavio da će proizvesti DB5 continuation modele, ukupno 25 primeraka, a svaki je koštao 3.5 miliona evra. Takođe, svaki poseduje gadgete viđene u filmu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aston Martin DB5 slavi 60. godina od premijere

 

aston martin 60 02.jpg

 

Kažu da je lepota u oku posmatrača, istina. Ali DB5 je automobil koji fascinira svakog ljubitelja oktana. Prelepi coupe ovog meseca puni 60 godina, nakon što je debitovao davne 1963. godine na sajmu automobila u Frankfurtu. Kako bi proslavio godišnjicu, Aston Martin je organizovao foto snimanje zajedno sa svojim modernim naslednikom, DB12.

 

aston martin 60 01.jpg

 

Na IAA 1963. predstavljen je s novorazvijenim 4.0 motorom. To je u osnovi bila značajno nadograđena verzija 3.7 litarskog agregata koji je pokretao DB4 lansiran 1958. Aston Martin je pogurao njegovu snagu na 282 KS, što je bilo prilično impresivno za rane 1960-e. U 2023. novi DB12 ima više nego dvostruko veću snagu, zahvaljujući twin-turbo V8 4.0 litarskom AMG-ovom motoru sa 671 KS.

Snaga DB5 je bila dovoljna za najveću brzinu veću od 241 km/h, što je podstaklo ljude iz Gaydona da ponosno napišu u brošuri: ''DB5 je najbrži regularni GT sa četiri sedišta na svetu. Osim lepote i mišića, automobil Džejmsa Bonda je bio izuzetno napredan, budući da je došao s novim karakteristikama poput klima uređaja i električno spuštenim prozorima.''

Performanse, zaštitni znak Aston Martina još pre 60 godina, bile su u skladu s vitkim stilom automobila - proizvod italijanskog proizvođača karoserija Carrozzeria Touring Superleggera.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...