Jump to content
FAS Goran
Sign in to follow this  
salem

Lancia Y - centrala (kompjuter) airbag-a

Recommended Posts

Posto su mi rekli da je nemoguce popraviti moj airbag computer, koji je crkao kada je mali hladjnak iscureo na njega, resio sam da kupim novi t.j. polovni, medjutim skoro nigde na nasim otpadima nisam nasao jedan sa identicnim "serijskim brojem" kao kod mene 46408349 pa onda u produzetku E5238800-00.

 

Moje pitanje je koliko je i da li je bitno da se ti brojevi podudaraju ili mogu da uzmem bilo koji kompjuter identicnog oblika kao moj.... (posto se za ranije modele razlikuku i po obliku, ne samo po broju)

 

 

Hvala na odgovorima unapred.

 

Sale

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bitan ti je samo taj prvi broj, ne mozes bilo koji, zato sto mora auto da ima isti broj jastuka. Idi na eper i ukucaj broj sasije i nadji centralu i tu ces videti da li ima zamene za taj serijski broj. Obicno za svaki deo ima po jedna zamena.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala na odgovoru, naime, nasao sam centralu, povezao je i sada, kada je auto na kontaktu, na sekund - dva se izbrise airbag greska sa table a onda se opet pojavi (sto pre nije bio slucaj jer je sve vreme drzao upaljenu lampicu). Kapiram da treba da se preko softvera skine greska ili vec nesto tako....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trebas nakaciti na dijagnostiku pa videti sta je problem, mozda treba da se upari nova centrala.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gde se kod Lancie Y 1.2 8v 2001.god nalazi centrala za air bag; Lancia Y 1.2LS je sa 4 aer bag-a(ima air bag-ove i u prednjim sedistima); na instrument tabli mi se pali lampica za neispravnost air bag-a; imam centralnu jedinicu za zamenu ali ne znam gde se nalazi.

 

 

Edited by neshaoct
spojeno

Share this post


Link to post
Share on other sites

@milosrds

Obicno su usrafljene u pod, ispred menjaca (tacnije ispod kozole sa klimom), u smeru kretanja vozila.

Je li provereno dijagnostikom sta je tacno u pitanju? Koliko si siguran da je bas centrala, posto obicno nije do nje :) ?

Pretpostavljam da znas da centralu moras da zamenis sa istom takvom (sa tim serijskim brojem), zbog opreme u autu (ili sa nekom koja postoji u ePer Replacements listi).

Nepotrebno otvorenu temu spojicemo sa nekom od postojecih:

https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/60875-lancia-y-centrala-kompjuter-airbag-a/

https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/54518-lancia-y-12-8v-upalila-se-lampica-za-airbeg-vaz-jastuk/

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pronasao sam centralu air bag-a i nalazi se ispod centralne konzole usrafljena za pod kao i sto je napisano( skine se desni poklopac sa suvozaceve strane i moze da se pristupi konektoru centrale) samom zamenom jedinice nisam dobio nista, verovatno cu morati na dijagnostiku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Upravo ono sto sam i rekao - desi se ponekad, ali u gro slucajeva problem ne bude u centrali. Cak je najcesce to nesto banalno - los kontakt, precvikana zica, povecana otpornost na nekom dzeku, itd... Cak i da jeste centrala - ko garantuje da ne moze da radi Marfi, pa da i ta druga centrala, koja je stajala ko zna koliko dugo i gde, takodje nije ispravna... 

Zato je generalno, kao sto rekosmo, najlakse prikaciti dijagnostiku i locirati problem za 2 min. Umesto da se kopa po instalaciji i "nabada" uzrok. 

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...