Jump to content
FAS Goran
totti

Strožija pravila za prvi automobil novih vozača u Srbiji?

Recommended Posts

*Da li to znaci da ce biti pravilo - polozis za B, pa cekas 5 god da bi mogao da polazes za C???

*Da li to znaci da zbog ovog zakona oduzimate ljudima pravo da rade - da voze razne kombije, pick - up ove i sl?

*Da li to znaci da se oduzima pravo na rad mladima u selu jer nece moci da voze traktore, kombajne....???

*Da li to znaci da se oduzima pravo na rad mladim u gradu jer nece vise moci da voze viljuskare, masine za utovar i eksploataciju zemlje, masine za pranje ulica, komunalne kamione, cak i one male sto se voze sa B kategorijom kao npr TAMić

Kao i svaki nas zakon : ideja nije losa, realizacija je katastrofa!

Ne znam koliki kreten treba da budes da bi pisao ovakve zakone!!!

Kategorizacija je ODLICNA!

Pre ce se slupati klinac u npr Mercedesu (w124) e200D koji ni sam sebe ne moze da povuce nego u npr smartu i vw lupo sa 1.4 + 70kw??? Suzuki maruti??? Daewoo tico???

Ma setite se samo juga od 1300ccm i 65hp - zlo koje ne moze samo sebe da drzi na putu jer ima motor a lom od auta???

 

U potpunosti se slazem sa "kolegom" :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Tako da ne znam, ali me zanima da li sad ja pošto spadam pod te zakonske uslove, jer nemam još 5 godina vozačku, da li ću moći da vozim svoj auto, koji je kod mene već godinu dana ili neću moći ako se usvoji ovaj zakon? 

Nekako gledam na to da ako ne bi mogao to bi bila neka vrsta retroaktivne primene zakona.

 

Ako se i bude usvojilo i počelo primenjivati, važiće samo za nove vozače, za one koji tek treba da dobiju dozvolu. Za tebe sigurno ne. :thumbup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

U dobro je onda, to jedino nisam razumeo, jer sam to saznao u nekim novinama na moru, i ono su sve u svemu napisali kao da to važi za sve koji nemaju pet godina iskustva, što mi je bilo malo čudno, odma sam to povezao sa  one dve saobraćajne nesreće dece poznatih i novim fiat 500l, nisam siguran kako ali dok sam čitao to mi je prošlo kroz glavu. :laughing:

Znači i dalje ću voziti mog punta  :scooter: , koliko mi je drag lažem ljude da nemam pare za druga kola jer ne mogu da se odvojim od njega, hahahah šalim se.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobra je ideja, ali je uzasna realizacija, po ovome bi automobili kao punto 1.9jtd bili zabranjeni. Bitna je snaga i obrtni momenat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Baš tako, a to se samo kod nas tako preko noći stvori predlog za donošenje zakona u kome je sadržan još bolesniji nacrt tog zakona, kako ga je blic zamislio, tuga.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nova pravila za početnike: Mladi vozači ne mogu u besna kola

 

mladi.jpg

 

Nova pravila u predlogu zakona o izmenama i dopunama zakona o bezbednosti saobraćaja u Srbiji. Zabranjena vožnja auta sa više od 80 kilovata, i posle 23 časa

 

Novopečeni vozači će ubuduće, prema Predlogu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o saobraćaju, koji ovih dana treba da se nađe pred poslanicima Supštine Srbije, biti pod pravim ''skenerom'' sa ciljom da se jedna od najrizičnijih kategorija učesnika u saobraćaju maksimalno zaštiti. Tako će vozači za, najčešću, B kategoriju (dozvola za upravljanje putničkim vozilom) moći da polažu već sa 17 godina, ali će tada dobijati samo probnu vozačku dozvolu koja sa sobom nosi brojna ograničenja.

Probna vozačka dozvola važiće dve godine za lica koja su položila vozački ispit sa 19 godina života, odnosno za lica koja su položila vozački pre navršenih 19 godina do 21. rođendana! To znači da ako položite sa 17 godina, imaćete probnu vozačku dozvolu čak četiri godine! Izuzeti su samo učenici srednjih stručnih škola (koji se obrazuju za profesionalne vozače) pa će njima probna vozačka dozvola važiti jednu godinu.

 

Novopečeni vozač će na vozilu morati da ima istaknuto slovo ''P'' kao oznaku da se radi o početniku. Njemu će biti omogućeno da vozi automobil koji ima motor od maksimalnih 80 kilovata, odnosno oko 107 KS. Pri tome mu je zabranjeno da upravlja vozilom u vremenu od 23 uveče do 6 časova ujutro. ''To je urađeno iz jednostavnog razloga jer je statistika pokazala da mladi vozači najviše udesa izazivaju baš u ovom periodu dana'' - kaže Dragan Škrnjić, predsednik Auto-moto reli turing kluba ''Srbija''. Za vreme upravljanja motornim vozilom, vozač sa probnom vozačkom dozvolom mora da bude u društvu pratioca koji ima važeću vozačku dozvolu najmanje pet godina. Mladi vozač, za razliku od starijih kolega, ne sme da ima ni minimalnih 0.2 promila alkohola u krvi. Za njega važe propisi kao za vozače profesionalce, što znači da nema tolerancije na konzumaciju alkohola i da prilikom kontrole svaki promil iznad 0.0 podleže sankcijama.

 

Zanimljiva je odredba i da vozač sa probnom dozvolom ne sme u vozilu da prevozi više od tri lica računajući i osobu koja mu je određena za nadzor. Vozač početnik ima i ograničenja kada je u pitanju maksimalno dozvoljena brzini kojom vozi. Tako na auto-putu ne sme da se kreće brzinom većom od 110 kilometara na čas, na moto-putu od 90, a na ostalim putevima ne sme da premaši brzinu od 90 odsto propisane brzine za tu deonicu. Vozač sa probnom dozvolom neće smeti da koristi mobilni telefon baš kao i svi ostali vozači, ali za njega važi i jedna sasvim nova odredba. Naime, početnici neće moći da telefoniraju iz vozila u pokretu čak ni sa takozvanim ''hendsfri'' uređajima ili sa ''blutut'' konekcijom.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne mogu da shvatim kretanje brzinom sa ~10% manjom od deklarisane sem stvaranja guzve... Ne znam kako drugi, ali ja da sam morao da imam "nadzorni organ" nakon dobijanja dozvole, ne bih skoro nista vozio auto, a jos manje imao svoj auto.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...