Jump to content
FAS Goran
Sign in to follow this  
neshaoct

F1: Eklston opužen za davanje mita

Recommended Posts

59868-f1%20ekleston.jpg
 
Kako prenosi Tanjug, vlasnik formule 1 Berni Eklston optužen je pred sudom u Nemačkoj za davanje mita jednom nemačkom bankaru. Eklston je pod istragom otkako je bankar Gerhard Gribkovski osuđen da je od njega uzeo 44 miliona dolara. Eklston je pred minhenskim sudom rekao da je 2006. bio prinuđen da da novac nemačkom bankaru, da ga on ne bi prijavio britanskim poreskim vlastima, ali da po njegivom mišljenju to ''nije bio mito''.
''Moji advokati su primili optužnicu. U njoj se navodi da sam ja navodno, nekog podmitio. U stvari, ništa nije bilo nelegalno'' rekao je Eklston Asošiejted presu. Gribkovski je bio zadužen za prodaju dela formule 1, nekih 48 odsto, koji je bio u vlasništvu regionalne banke Bajern LB-a. On je prošle godine osuđen na osam i po godina zatvora zbog korupcije i izbegavanja plaćanja poreza.
 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Eklston postigao sporazum sa sudom u Minhenu

 

berni%20eklston.jpg

 

Kako prenosi Tanjug, prvi čovek Formule 1 Berni Eklston postigao je sporazum sa Državnim sudom u Minhenu da plati 100 miliona dolara u zamenu za odustajanje od spora za davanje mita. Britanski milijarder suočavao se sa kaznom od 10 godina zatvora zbog podmićivanja nemačkog bankara Gerharda Gribkovskog, prilikom prodaje akcija Formule 1 pre osam godina. Eklston, koji ima 83 godine odbacuje optužbe i tvrdi da ga Gribkovski ucenjuje. Ipak, za njega je najvažnije da će zahvaljujući pogodbi moći da ostane na čelu Formule 1. Državni tužilac u Minhenu saopštio je da je dogovor postignut zbog Eklstonovih godina, ali i drugih okolnosti.

 


Share this post


Link to post
Share on other sites

Eklston: Ispao sam budala što sam platio 100 miliona

 

Prvi čovek Formule jedan Berni Eklston rekao je da je "ispao budala" jer je platio 100 miliona dolara poravnanja da se završi sudjenje na kome je bio optužen za davanje mita, ali da mu je drago što je sudski proces okončan.

 

429025_berni-eklston-ap_f.jpg?ver=140732

 

Nemački sud juče je završio sudjenje Berniju Eklstonu nakon što je prvi čovek Formule jedan platio 100 miliona dolara poravnanja.

"Tri i po godine sam proveo u putovanjima, sastancima sa advokatima i bog zna čemu još, pa je dobro što se to završilo. To je i dobro i loše. Dobro jer je sudija pre svega toga rekao da sam manje-više oslobođen, a tužilaštvo nije imalo slučaj. Međutim, čini mi se da sam ispao budala što sam se nagodio, jer sam to učinio za tužilaštvom a ne sa sudijom", rekao je Eklston, preneo je danas Gardijan.

Sudjenje je trajalo od aprila a Eklston je optužen da je nemačkom bankaru Gerhardu Gribkovskom dao mito od 44 miliona dolara, u vezi s prodajom udela u Formuli jedan. Taj bankar je osudjen na osam i po godina zatvora zbog primanja mita i utaje poreza. Eklston (83) je negirao krivicu i rekao da ga je Gribkovski ucenio.

 

"Suđenje se odvijalo dva dana nedeljno i trajalo bi do oktobra. Nije lako da pokušavate da vodite posao kada imate posla sa advokatima. U svakom slučaju, sve je završeno i to je dobro. Zadovoljan sam i sve je u redu. Sada mogu da radim ono što radim najbolje, a to je da vodim Formulu jedan", rekao je Eklston. "Još tri meseca van Formule jedan bi zaista bilo loše. Vikendima sam radio kako bih nadoknadio sve što sam propustio tokom nedelje", dodao je on. Sud u Minhenu je saopštio da će 99 miliona evra uplatiti nemačkom ministarstvu finansija, a milion dolara dečjem humanitarnom fondu. Novac će biti uplaćen za mesec dana, čime će sudski proces zvanično biti završen. U saopštenju Eklstonovih advokata navodi se da okončanje sudjenja "nije ni dogovor ni poravnanje", pa ni "kupovina", a tužilaštvo je saopštilo da je takva odluka doneta delom i zbog godina optuženog i njegove volje da sarađuje.

 

izvor - blic.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites
Banka odbila nagodbu sa Eklstonom

 

bernie%20ecclestone.jpg

 

Nemačka banka, BajernLB odbila je ponudu Bernija Eklstona da plati 25 miliona evra u sporu oko prodaje deonica te banke i njenog dela Formule 1. Eklston se nagodio sa sudom u Minhenu da za 100 miliona dolara odustane od žalbe u slučaju sudjenja za korupciju, povezanom upravo sa prodajom deonica te banke u Formuli jedan. Eklstonovi advokati su ponudili da banci ''BajernLB'' iz javnog sektora plate 25 miliona evra, iako su rekli da šteta naneta kompaniji nije očigledna. Oni nisu saopštili kakvi će biti naredni koraci već vremešnog britanskog ''mogula''. Ponuda Bernija Eklstona je istekla. Banka BajernLB sprema tužbu kojom će od Eklstona tražiti nadoknadu štete, ali je još nije podnela.

Inače, Berni Eklston poduje dve mega kompanije – FOM (Formula 1 menadžment) i FOA (Formula 1 administracija). Ove dve kompanije poseduju brojne ćerka firme sa računima širom sveta.

 


Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...