Jump to content
FAS Goran
Sign in to follow this  
neshaoct

F1: Umro Jose Froilan Gonzalez

Recommended Posts

froilan%2011.jpg
 
Doživeo je duboku starost; 90 godina. Čovek koji je Ferrariju doneo prvu pobedu u šampionatu sveta Formule 1... Pampas Bull
 
Nakon što se takmičio u rodnoj Argentini nekoliko godina, Gonzalez je krenuo putem puno slavnijeg sunarodnika, Juana Manuela Fangia i 1950 godine uputio se u Evropu. U početku je vozio ''privatni'' Maserati, ali je uskoro bio regrutovan u Ferrari. Zvali su ga Pampas Bull, bik iz pampasa. U Silverstoneu je ostvario prvu pobedu za Ferrari, pobedivši upravo Fangia koji je nastupao za Alfa Romeo. Nikada nije došao do titule, ali uvek je bio jaka konkurencija najboljima. Definitivno je deo legendi Ferrarija. Na trenutak je ''prekinuo'' 1953. godine nakon teških povreda zadobijenih na trci u Lisabonu. Vratio se u Ferrari godinu dana kasnije. Osvojio GP Britanije po drugi put, ali i uz Mauricea Trintignanga osvojio 24 sata Le Mansa.
 
froilan%20111.jpg
 
Nije imao predugačku karijeru. Sporadično je još nastupao do 1960. godine u ''zlatnim godinama'' formule, kada je trka, nastup na njoj još uvek bio samo užitak, veliki avanturizam koji je tek kasnije počeo da prerasta u ozbiljan posao kakav je danas. Ostavio je traga u timu iz Maranella. Toliki da je predsednik Ferraria Luca di Montezemolo izjavio da je Scuderiu napustio istinski prijatelj.
- Veoma nas je rastužila vest da Josea više nema među nama. Nedavno smo pričali zajedno, o trkama, o Ferrariju,,, o temama o kojima je uvek imao šta da kaže. Uvek je bio vezan za naš tim; i kao vozač i kao čovek, deo je naše bogate istorije. Njegovim odlaskom Ferrari je zaista izgubio iskrenog prijatelja – izjavio je Montezemolo.
Odlaskom Gonzaleza, Jack Babham postao je najstariji živi pobednik GP trke.
 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...