Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Šta boja Vašeg automobila govori o vama?

Recommended Posts

Polovni automobili u ovim bojama najbolje drže cenu

 

novitec f12 1.jpg

 

Prilikom kupovine novog automobila malo ko tada verovatno razmišlja o njegovoj prodaji, ali podaci koje je izbacio ''iSeeCars'' sugerišu da bi pažnju trebalo da obratimo bar na boju budućeg vozila. Portal za pretragu polovnih vozila je analizirao podatke o 2.1 miliiona prodatih vozila modelske godine 2014 i novijih, a zaključili su da cenu najbolje drže žuti automobili. Tokom tri godine posedovanja ovih vozila vlasnici su u proseku izgubili 27 posto od početne vrednosti. Prilično dobro su se držali i narandžasti i zeleni automobili koji su gubitkom vrednosti od 30.6, odnosno 30.9 posto nadmašili prosečan iznos deprecijacije od 33.1 posto.

Možda bi mogli da pomislite da je razlog za ovaj rezultat manjak žutih, naranđžastih i zelenih automobila na tržištu, budući da je njihov udeo u analizi iznosio tek 1.2 posto, ali najgorima po pitanju držanja vrednosti su se pokazali automobili u još ređim bojama poput bež, ljubičaste i zlatne koji su činili tek 0.7 posto udela u 2.1 milion upoređenih vozila. Istovremeno nije pronađena korelacija između boje vozila, pređene kilometraže i vremena potrebnog da se ono proda, pa je tako žutim automobilima trebalo značajno više vremena da pronađu nove kupce, 41.5 dana u odnosu na prosečnih 36.5 dana, dok su zlatni prodati za 34.3 dana. I po ovom pitanju su najgori bež automobili kojima je u proseku trebalo 46.6 dana da zamene vlasnike.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Boje automobila koje će biti popularne

 

151404-boje.jpg

 

Najveći svetski hemijski koncern BASF najavio je boje automobila koji će da budu najtraženije u narednih 4-5 godina. Ovo je rezultat specijalnog istraživanja koje je nemačka kompanija sprovela u Nemačkoj, kao i u svojim filijalama u Kini, SAD i Japanu. Na osnovu dobijenih rezultata odabrano je 65 boja i nijansi. Prema ekspertima BASF-a u svetu, topli i bež tonovi postaće moderni u narednom periodu. Ovaj trend posledica je povećane pažnje za lepotu ljudskog tela. Plava boja, koja simbolizuje savremenu digitalnu tehnologiju, koja je sve više prisutna u automobilima, biće takođe veoma popularna. Istovremeno, tradicionalne crne, bele i sive boje biće među najtraženijim. Pored toga, stručnjaci su identifikovali boje koje će da budu popularne u različitim regionima sveta. Naprimer, u SAD, kupovaće se više automobila u tamno plavoj boji, u Evropi i na Bliskom Istoku - u žutoj i žuto-zelenoj, a u Aziji - u bisernoj i tamno crvenoj.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Opel će vam ofarbati auto u unikatnu boju za 5.900 evra

 

Opel Exclusive boja

 

Novi program individualizacije omogućava kupcima Insignije da dobiju naručeno vozilo u jedinstvenoj nijansi boje koju lično izaberu. Usluga fabričkog farbanja novog automobila u unikatnu boju uglavnom je rezervisana za kupce skupocenih automobila premium marki.

 

Opel Exclusive boja

 

Međutim, Opel je u okviru Exclusive programa individualizacije ponudio budućim vlasnicima modela Insignia da njihovo vozilo ofarba u nijansu koju žele. Kako kažu u ovom proizvođaču, kupac, na primer, može poželeti da se boja spoljašnjosti novog automobila "slaže" sa nijansom njegove prikolice za transport konja. Usluga farbanja Insignije u jedinstvenu boju za sada je dostupna u Nemačkoj, po ceni od 5.900 evra, i u Ujedinjenom Kraljevstvu, gde košta 5.300 funti. Sve što klijent treba da uradi je da obezbedi uzorak željene boje, u formi fotografije ili fizičkog uzorka, a najjednostavnije je ako može da dostavi fabrici šifru unikatne nijanse, koja se zatim direktno unosi u kompjuter kako bi se dobila potrebna mešavina farbe. Nakon što se na karoseriju nanese osnovna farba, auto se privremeno sklanja sa fabričke trake, kako bi se ofarbao u vanserijsku završnu boju. Ipak, pre nego što se pristupi završnom farbanju automobila, kupcu se šalje umanjeni model vozila dužine 15 cm, obojen u naručenu nijansu. Tek ako je klijent zadovoljan bojom uzorka, započinje farbanje pravog vozila. Za farbanje čitave karoserije koristi se 9 kg specijalne mešavine farbe.

 

Opel Exclusive boja

 

Pored ove usluge, novi program individualizacije Opel Exclusive nudi i mogućnost farbanja modela Insignia Grand Sport, Sports Tourer i Country Tourer u neku od 15 specijalnih, već definisanih boja (Dynamic Orange, Tornado Blue, Panther Black, Light Champagne...) namenjenih samo za ova tri modela. Za ovaj vid personalizacije kupac u Nemačkoj treba da izdvoji 2.500 evra. Na raspolaganju su takođe specijalne završne obrade sa efektima prelamanja svetlosti na karoseriji, mađu kojima je "pearl" finiš.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kako bi ostvarili planiranu proizvodnju u Tesli ukidaju boje automobila

 

tesla model 3.jpg

 

Proizvođač električnih automobila iz Palo Alta nikako da ostvari planiranu proizvodnju Modela 3. Nakon što su deo proizvodnje prebacili u šator i smanjili proizvodnju ostalih modela u korist ''trojke'', u Tesli su sada odlučili da ograniče broj raspoloživih boja sa 7 na 5. Tako će kupci od 13. septembra Model 3 moći da dobiju u crnoj, ponoćno srebrnoj metalik, duboko plavoj metalik, perla beloj višeslojnoj i crvenoj višeslojnoj. Obsidian crna i metalik srebrna će navodno i dalje biti dostupne ali uz doplatu.

Tu nije kraj lošim vestima za buduće kupce jer su u Tesli odlučili da povećaju cenu Modelu 3 sa parom elektromotora za čak 6.000 dolara, a o ponudi osnovnog Modela 3 po ceni od obećanih 35.000 dolara za sada ni traga ni glasa.

Model 3 je trebalo da bude automobil za mase po pristupačnoj ceni, ali s prosečnom cenom od 60.000 američkih dolara ovaj automobil je sve samo ne to. Da li će svi ovi potezi pomoći Tesli da ostvari planirane ciljeve - između ostalog i ostvarivanje prve dobiti u 15 godina postojanja - ostaje da se vidi.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kad kupujes nov auto boja koju biras mozda u manjoj ili vecoj meri govori o tebi i tvom karakteru, ali kad kupujes polovan jasno je da ti boja nije prevashodno bitna, vec ti je prvi kriterijum kvalitet i cena.Na primer,  kupio sam polovan crveni grande  jer nisam bio u prilici ni da vidim, a kamo li kupim tamno teget, boju koju licno bih najpre izabrao.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koje boje automobila najviše volimo?

 

149482-bmw i8 55.jpg

 

Ovaj izveštaj ukazuje da u pogledu boja postoje izrazite razlike među individualnim automobilskim segmentima. Što je automobil manji, širi je spektar boja, dok je kod većih automobila naglasak na specijalnim efektima. Na području Evrope za završne premaze najviše se koristi bela boja. Od 2007. godine procenat belih vozila konstantno raste i sada iznosi 30 procenata. Zajedno sa crnom, sivom i srebrnom, ovi takoreći ''bezbojni'' završni premazi prisutni su kod preko 75 procenata novih automobila. I, dok se upotreba ovog spektra poslednjih godina ne menja, došlo je do značajnih promena u upotrebi hromatskih boja. Na ovom planu, plava boja ističe se kao najpopularnija na evropskim putevima, bez obzira na tip automobila. Crvena i braon se takođe mogu često videti, dok je braon naročito popularna kod SUV tipa vozila, a crvena kod malih i srednjih automobila.

Kako boje nisu jedini način da se ljudi istaknu, tu su i specijalni efekti. Kod ahromatskih boja kao što su crna, srebrna, a posebno bela, pažljivo odabrani specijalni efekti mogu učiniti da se ove nijajnse ponašaju potpuno individualno. U 2017. godini više od polovine automobila u Evropi imalo je luksuzni premaz sa metalik efektom, a njih 16 procenata bilo je sa efektom bisernog odsjaja. Gotovo jedan od tri automobila ima čist i čvrst završni premaz, uglavnom u segmentu malih automobila.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

BASF analiza distribucije boja u automobilskoj industriji tokom 2018.

 

188298-basf.jpg

 

U ''BASF-ovom izveštaju o bojama za završne automobilske premaze'', BASF-ov Sektor premaza predstavio je globalnu analizu distribucije boja na tržištu automobila tokom 2018. godine.

- Ahromatske boje - bela, crna, siva i srebrna - nastavljaju da dominiraju putevima. Gotovo 80 odsto automobila na svetu proizvedeno je u nekoj od tih boja. Bela je najpopularnija među njima. Svaki četvrti automobil u Severnoj Americi, skoro svaki treći automobil u Evropi i svaki drugi automobil u azijsko-pacifičkoj regiji je bele boje. Popularnost srebrne boje neznatno je opala u odnosu na prethodnu godinu. - Među ostalim bojama, najzastupljenija je plava, a posle nje dolazi crvena. Ove hromatske boje popularnije su među manjim vozilima, kao što su, na primer, kompaktni i subkompaktni automobili. Popularnost hromatskih boja je značajno opala u segmentu većih vozila. U odnosu na prethodnu godinu, među njima su značajno popularnije crna i bela.

 

Efekti stvaraju nove varijacije boja u Evropi

Gotovo svaki peti automobil u Evropi je sive boje. Siva je zamenila crnu na mestu druge najpopularnije boje. Kupci mogu da biraju neku od 110 varijacija, od svetlo sive do tamnog metalik antracitnih nijansi. Plava nudi još širi izbor. Sa oko 140 različitih nijansi, ona je najraznolikija boja u regiji. Sa udelom od 11 odsto u 2018. godini, nadvladala je srebrnu koja je postala četvrta najpoželjnija automobilska boja u Evropi. Metalik i sedefasti efekati doprinose jedinstvenom izgledu automobila. U 2018, dve trećine svih vozila imalo je neki premaz sa efektom. Što je automobil veći, veća je i verovatnoća da će imati premaz sa specijalnim efekatom. Tamne boje poput crne i sive uglavnom imaju metalik odsjaj, dok su svetle boje uglavnom čistih nijansi. ''Pejzaž automobilskih boja se neprestano menja i oblikuje novim i inspirativnim idejama'', izjavio je Mark Gutjar, šef BASF-ovog Sektora za dizajn završnih automobilskih premaza u BASF-ovom Sektoru premaza u Evropi.

 

Bela je najpopularnija u azijsko-pacifičkoj regiji, ali hromatske boje takođe dobijaju na značaju. Bela boja je popularna u azijsko-pacifičkoj regiji više nego bilo gde na svetu. Čak 53 odsto novih automobila je bele boje, a njena rasprostranjenost značajno je porasla u poređenju sa prošlom godinom. Među hromatskim bojama, crvena je i dalje prvi izbor. Plava je, pak, sustiže. Zanimljiva je činjenica da braon boja ostaje naročito popularna među SUV vozilima, ali interesovanje za nju pokazuje znakove stagnacije što ukazuje da njena važnost u tom segmentu možda prolazi. Kupci automobila u azijsko-pacifičkoj regiji sve više povezuju boje sa svojim stavovima i načinom života. Na primer, metalik i sjajno crna su sve traženije u više segmenata automobila. Čak i kod subkompaktnih vozila, nijanse srebrne i sive sa svetlucavim efektima postaju češća pojava. Ovo se naročito ogleda na kineskom tržištu gde je prisutan sve širi dijapazon boja. ''Raznolikost hromatskih boja je očigledna, jer se crvena, plava, žuta, braon i zlatna boja javljaju u gotovo svakom segmentu. Potrošači u Kini otvoreno pokazuju svoj ukus u pogledu automobilskih boja, više nego što su to činili pre'', izjavio je Čiharu Macuhara, direktorka BASF-ovog Sektora za dizajn završnih automobilskih premaza u BASF-ovom Sektoru premaza u regiji Azije i Pacifika.

 

Diverzitet današnjih ahromatskih boja u Severnoj Americi nudi pogled u budućnost

U 2018. godini, ahromatske boje ostale su među najpopularnijim u Severnoj Americi, i pokrivaju čak 75 odsto proizvodnje na tržištu. Među ahromatskim bojama, bela ostaje na vodećoj poziciji. Osim ahromatskih nijansi, potrošači i pokazuju sve veću sklonost ka crvenoj, pogotovo u segmentima pikap vozila i sportskih automobila. Udeo plave i njenih nijansi ostao je gotovo isti kao prošle godine. U poslednjih deset godina, krosoveri (CUV) postali su dominantni među vozilima u Severnoj Americi. CUV vozilo spaja osobenosti SUV vozila, poput sigurnosti i udobnosti pri vožnji, sa drugim pogodnostima, poput potrošnje goriva. Zbog toga krosoveri privlače veliki broj kupaca. Bela prednjači i u ovom segmentu, a prate je crna i siva. Nijanse crvene i plave su takođe tražene i privlače gotovo jednak broj kupaca. ''U premazima velikih površina za CUV vozila, industrija nastoji da nađe odgovarajući vizuelni izraz koji odgovara nameni vozila i povezuje ga sa imidžem brenda'', istakao je Pol Čornij, Predsednik sektora za dizajn automobilskih boja u BASF-u u Severnoj Americi.

 

kompletan tekst na - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Svaki treći auto prodat u svetu je bele boje

 

boje 2018.jpg

 

Tokom 2018. godine jedna boja automobila je držala monopol na tržištu automobila

 

Srebrna više nije u modi

Već godinama srebrna boja nije u modi. Apsolutni šampion je bela boja, a nju bira neverovatnih 38% kupaca prema izveštaju američke ''Axalte''. Daleko iza na drugom mestu je crna boja sa udelom od 18%, a tek na trećem mestu je srebrna boja koja poput sive drži po 12% udela. Ako se spustimo na nivo Evrope, najpopularnija je i dalje bela boja sa udelom od 25%, druga je siva sa 22% udela, a treća crna sa 21% udela.

 

A kakvi su trendovi?

Najveći rast popularnosti imaju crna i siva boja, pa je tako crna boja u Kini zabeležila rast od 5% te ostatku Azije od 3%. Istovremeno, siva boja je u plusu u Africi za 3% i Evropi za 2%. Sve veći interes kupci imaju za plavom bojom. Primera radi, u Evropi od čak 10%. Primetan je i rast udela bronzanih, pa čak i zlatnih automobila. Zelenih je i dalje ispod 1%. U Indiji i Kini je najpopularnija bela boja, ali u tim zemljama se odlično kotiraju boje koje u ostatku sveta ne prolaze najbolje. Indijci tako obožavaju srebrne aute (37%), a čak 3% ih bira u žutoj/zlatnoj boji. Plava boja beleži uzlet u Japanu gde se doživljava kao ekološka boja i ima udeo od 9%. Ameri sve više biraju braon i bež nijanse, baš kao i Rusi kod kojih je zabeležen najveći udeo braon boje od 9%.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Žuta je najbezbednija boja automobila

 

suzuki sport 001.jpg

 

Boja automobila obično ne igra neki preterano veliki faktor kod kupaca. Mnogi će se zadovoljiti bilo kojom bojom, sve dok uzimaju automobil koji im se sviđa i koji im odgovara. Međutim, istraživanja pokazuju da određene boje automobila imaju određene uloge. Jedan od primera je da su beli automobili bolji, zato što se manje zagrevaju na suncu i zato sto bolje skrivaju ogrebotine.

 

Međutim, najnovija studija sada je pokazal da je žuta boja najsigurnija, jer automobili koji su obojeni ovom bojom učestvuju u najmanje sudara na svetu. Naučnici kažu da je najverovatniji ralzog za to jarkost same boje, koja je vrlo upadljiva i koja lako upada u oči. Kada se u gomili crnih,belih i sivih automobila pojavi žuti automobil, uopšte nije teško uočiti ga, zbog čega vozači žutih vozila bolje prolaze i lakše izbegavaju sudare i nezgode. Dakle, ako imate priliku da kupite žuti automobil, onda to uradite, jer ćete u njemu biti dosta sigurniji i jer će šanse da vas neko udari biti dosta manje.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Strastveni kolekcionar izabrao najskuplju boju automobila u istoriji

 

aston martin boja.jpg

 

Verovatno najbolji automobil na svetu dobiće i odgovarajući finiš, boju sa pigmentom kojeg nema na našoj planeti.

U kolekcionarskom svetu ime Kris Singh se izgovara sa posebnim poštovanjem. To je čovek koji ne krije svoje bogatstvo, a pritom ne škrtari pri kupovini. Ono što odluči da kupi nabaviće po svaku cenu, pa je tako ostao upamćen kao jedan od kupaca Lamborghinijevog Venena za koji je iskeširao oko 4 miliona dolara. Ali, Singh posebno voli Aston Martin. A među njima Valkyrie doživljava kao božanstvo, automobil koji nije s ovog sveta. Naravno, jedan je odmah naručio, a automobil je odlučio da začini vanzemaljskim dodatkom.

 

Baš kao što je i naumio Singh je uspeo da legalnim putem kupi kamen sa Meseca. Sada, kada se automobil završava, kamen će biti izdrobljen u prašinu koja će poput pigmenta biti dodata boji. Radi se inače o Lunar crvenoj nijansi. Kao da činjenica da će Aston napraviti samo 150 primeraka najbržeg serijskog automobila nije bila dovoljno ekskluzivna.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koliko vam je bitna boja pri kupovini automobila i da li vam je uopšte bitna?
Koje boje su najzahvalnije?
Koju od standardnih metalik boja sa oglasa nikada ne bi vozili?
Naročito me interesuju mišljenja vas koji ste dosta vozila promenili kroz svoj vozni park.
Ova tema mi je sad pala na pamet (i ne vidim da se potezala na forumu) dok sam gledao neke oglase i kako naiđe beli Bravo ja ga automatski preskočim bez obzira kakav je oglas. Nekako mi bela nikako ne paše na novog Brava, dok recimo u uporednoj pretrazi sa C4 mk2 može i da prođe. Da li je moguće da boja toliko može da utiče na određene modele?

 

Edited by Ivan
Spojeno

Share this post


Link to post
Share on other sites

Matematika je vrlo prosta :)

Tamne boje tipa crna, teget i jarko crvena su uvek prljave i na njima se sve vidi, svaka ogrebotinica i prljavstina.

Bordo mi se cini da je zahvalna, u 90% slucajeva je imaju sportovi (onih 10 je prelepa plava).

Mis siva je ubedljivo najzahvalnija za sve.

Belu i onu kao zlatnu ne bih komentarisao na Bravu :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Od tri auta koja sam imao, naravno polovna. Sva tri su bila metalik crna. Jes da se brzo zaprljaju. Ali kad su cista. Zovem ih Moja lepotica. Nikad zazalio nisam. I siva se isto zaprljaju samo sto se manje vidi. Tom logikom mozes da nosis braon gace i da ih redje menjas. Manje se vidi....
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Crn auto ne moze da bude cist 300 metara nakon pranja u periodu od oktobra pa do marta, da se ne lazemo :D

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Crno jeste lepo i elegantno, ali, ali, ali.. Farbao sam branik i pre neki dan covek prodje pored i zakaci rajfeslusom na nogavici i sad imam parnicu.. na svetlijoj boji bi se manje videlo jbg..

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bre prao kola... u zurbi prebacim crevo preko haube... a ono bilo u vodi i nahvatala se zemlja...malo... povukao crevo i napravio tako dobar oziljak. Dozivotno cu paziti da tako nesto ne ponovim. Urezalo mi se do groba....

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 11/15/2019 at 8:04 PM, shomispc said:

Crno jeste lepo i elegantno, ali, ali, ali.. Farbao sam branik i pre neki dan covek prodje pored i zakaci rajfeslusom na nogavici i sad imam parnicu.. na svetlijoj boji bi se manje videlo jbg..


Ima sada dosta pristupačnih magičnih olovki/markera. Pređeš preko ogrebotine, kao da je nikad nije ni bilo, ništa se ne vidi. Oko 20€ je srednji kvalitet. To je sada jako povoljno. Kada su se pojavili bili su bar tri puta skuplji. Ta aktivna smola je nešto najjače u poslednje vreme što sam video :D Preko KP može da se nađe i za 400 dinara lično da se preuzme u BG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sva ta zamazivanja i crne polir paste spadaju posle nekog vremena i mora ponovo... Probao na vratima :)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

U principu jedini uslov koji sam imao pri uvozu/kupovini auta koji zelim jer da ne bude crne boje i odredjenih boja vise prigodnim lepsem polu.

Ostalo me nije interesovalo sto se opreme tice, vec samo stanje auta.
U principu, od auta koje sam/smo posedovali, najzahvalniju boju su imali svi.

Volvo imao plavo-sivu metalik (tako se vodila u saobracajnoj) i maltene se stapao sa putem a kada se izglanca nije mu bilo ravnog na parkingu, jugo je bio cuvena trula visnja, laguna II je u nekoj nedefinisano-benzin boji (veoma zahvalna jer se ne vidi koliko je auto prljav), punto bio bele metalik (veoma zahvalna, posebno izdaleka, svi misle da je policijski ) i.... 'pu-pu' metalik Bravo

Crna boja (konkretno za Bravo koji vozim) licno mi ne stoji nekako, a ista mi ne stoji na Laguni. Vise nekako pase na vece automobile i one sa malo vise sportskog naglasavanja. Bela isto, osim ako npr ima panoramu ili izlepljenu foliju preko krova ili nekih delova jer 'ubija' monotonost sa toliko bele boje.

Ofc od nekih normalnih boja, kada bih sada auto uzimao, definitivno bih razmislio o nekim nijansama tamno plave metalik / tamno crvena-bordo cigla metalik ili u krajnjem slucaju bela metalik. Dodatno, zanimljiva boja za razmatranje bi bila i neka tamno tamno ljubicasta metalik (mislim da ima Honda Civic HB tu boju) i deluje interesantno.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, Bugeera said:

Ova tema mi je sad pala na pamet (i ne vidim da se potezala na forumu) dok sam gledao neke oglase i kako naiđe beli Bravo ja ga automatski preskočim bez obzira kakav je oglas.

Nepotrebno otvorena tema je spojena sa postojecom ;) .

Sto ljudi, sto cudi :) - meni recimo beli Sportak kada se sredi izgleda odlicno, pogotovo uzivo. Dobre felne, tamna stakla, ako nema panoramu eventualno krov u crno (uz standardne fabricke pragove, kacket, dupli izduv...). Cak sam zamalo i kupio jedan takav beli MultiJet, par meseci pre Sporta koji vozim trenutno. Narocito mi se svidja restyle varijanta, u kontrastu sa tamnim farovima i svetlim resetkama hladnjaka. Ovako nesto, npr.: 

 

DSCF2172.thumb.jpg.1b18796f1114c2d6d35a7c9e91bce291.jpg autowp.ru_fiat_bravo_17.thumb.jpg.4676021b62895f65f86068a08166ffe6.jpg carpixel.net-2010-fiat-bravo-2398-hd.thumb.jpg.a602dd7604979cb4e2ea32d349af63fa.jpg fiat__bravo_multiair_1_4_turbo_140_sport_2011_1_lgw.thumb.jpg.8d92fdebc0992d37f11acb497529042c.jpg 

 

U potrazi sam paralelno gledao i Giuliette i navijao da natrcim na neku nasviranu, u beloj boji. Na tom modelu cuci vrhunski:

 

907bcb43d483-1920x1080.jpg.16060fbf493230898e26020f330a52de.thumb.jpg.b82104fdf168b415f8d63ad0d352acf9.jpg 0c98436596aa-1920x1080.jpg.c6927fa3d268b235109c21c7b0d4055a.thumb.jpg.809d49dc490aed162efc149f10d9c97c.jpg

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...