Jump to content
FAS Goran
SikterBre

Fića fest u Kragujevcu 22. juna 2013.

Recommended Posts

fica%20fest.jpg

 

Kako prenosi FoNet, u Kragujevcu će 22. juna biti održana tradicionalna manifestacija Fića fest, koja okuplja ljubitelje fića iz Srbije i zemalja u okruženju. Pored izložbe popularnih automobila "nacionalne klase" u Velikom parku, biće održan i defile kroz grad, a učesnici će posetiti manastir Drača u blizini Kragujevca.

Predsednik kragujevačkog Udruženja ljubitelja Fića Slavoljub Bataveljić rekao je FoNetu Na devetom Fića festu, na kome se očekuje učešće više od 100 ljubitelja tog automobila, biće izloženi i najstarije fiće sa vratima koja se "kontra otvaraju", proizvedenih sredinom prošlog veka.

Organizatori Fića festa su Udruženje ljubitelja fića iz Kragujevca, Grad Kragujevac i Gradska turistička organizacija. Proizvodnja najpopularnijeg vozila bivše Jugoslavije, "zastave 750" počela je 18. oktobra 1955. godine, a okončana je 18. oktobra 1985. godine.

Za tri decenije, koliko je trajala proizvodnja, sa montažnih linija kragujevačke Zastave sišlo je 923.487 fića, a mnoge od njih i danas krstare drumovima na prostoru bivše Jugoslavije.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
U Kragujevcu održan Fića fest
 
fica%20fest%202013.jpg
 
Oko stotinu ljubitelja i vlasnika fića iz Srbije, ali i cele bivše Jugoslavije, okupilo se juče u Kragujevcu na devetom ''Fića festu''. U Velikom parku, gde je održana izložba popularne Nacionalne klase, posetioci su mogli da vide razne verzije tog automobila, od muzejskih primeraka, do kabrioleta i trkačkih vozila.
 
 
Za ponosne vlasnike, imaju posebnu vrednost. Kažu da je to automobil koji se i voli i vozi.
Popularni ''fića'' počeo je da se proizvodi u kragujevačkoj Zastavi 1955. godine. U naredne tri decenije, sa proizvodnih traka sišlo je blizu milion tih vozila. Procenjuje se da ih u Srbiji danas ima oko 40.000. Nakon izložbe u Velikom parku održan je defile ulicama Kragujevca. Udruženje ljubitelja ''fića'' prošle godine pokrenulo je inicijativu za podizanje spomenika ''zastavi 750'', jer je, kako kažu, to najprepoznatljiviji simbol grada. Taj mali automobil, doneo je Kragujevcu epitetet srpskog Detroita. Sa njim je počeo razvoj domaće auto-industrije i saradnja sa italijanskim Fiatom.
Ugovor o početku proizvodnje u Kragujevcu, potpisali su tadašnji predsednik SFRJ Josip Broz Tito i vlasnik Fiata, Đani Anjeli.
Jedna od prvih vlasnica ''fiće'' koji je bio automobil za sve, bila je i filmska diva Sofija Loren.
 
 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovaj žuto zeleno crni sa slike je parkiran u Gruži stalno... Šteta što nisam bio u Kg-u, izašao bih da fotkam malo...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...