Jump to content
FAS Goran
neshaoct

F1: Ferrari

Recommended Posts

Fetel odbacio tvrdnje: Ne odustajem od trkanja!

 

142422-fetel.jpg

 

Glasine kruže da je Sebastijan Fetel blizu povlačenja iz Formule jedan. A sam Fetel kaže: ''Ne planiram da prestanem da se trkam!''

Četvrotostruki šampion sveta prošao je kroz seriju loših rezultata u poslednje dve sezone i sve je izvesnije da u Ferariju neće uspeti da osvoji titulu, dobrim delom zahvaljujući greškama tima, ali i svojim lošim odlukama. Razumljivo, frustracije su velike, pa su usledili naslovi o povlačenju, pre svih Džoa Savarda, iako ima ugovor do kraja 2020. No, Fetel to odbacuje. ''Ne planiram da prestajem'', kategoričan je Fetel u izjavi za Auto Bild Motorsport. ''Formula jedan mi je još uvek zabavna, i još imam šta da uradim u Ferariju. Pokušaćemo da uradimo nešto da preokrenemo sezonu u Kanadi.''

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fetel: Hamilton se igra sa nama!

 

184964-fetel ferari.jpg

 

Vozač Ferarija Sebastijan Fetel frustriran je apsolutnom dominacijom Mercedesa i Luisa Hamiltona i u ovogodišenjem šampionatu Formule 1. Nemac je svestan da ne može da bude dostojan konkurent aktuelnom prvaku, a koliko je Ferari daleko od Mercedesa najbolje se uverio proteklog vikenda u Francuskoj.

''Rizikovao sam sve za najbrži krug, dok je Hamilton ostvario identično vreme na istrošenim gumama'', rekao je Fetel i dodao: ''Prestanimo da se zavaravamo - Luis se igra sa nama.'' Posle osam trka Svetskog šampionata, Mercedes potpuno dominira kako u konkurenciji konstruktora tako i u pojedinačnoj konkureniji. Hamilton je lider sa 187 bodova, 36 manje ima njegov klupski kolega Valteri Botas, dok je Fetel treći sa 111 bodova. Sledeća trka na programu je u nedelju 30. juna u Austriji, uz prenos na Sport Klubu.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

''Događaji u Austriji su dovoljna motivacija za Leklera''

 

194121-Sarl-Lekler.jpg

 

Kako prenosi Sport Klub, šef ekipe Ferarija Matija Binoto smatra da će događaji u finišu trke za Veliku nagradu Austrije kada je Šarla Leklera izgurao Maks Ferstapen biti samo podstrek za mladog vozača iz Monte Karla. Mladi Šarl Lekler je bio vidno razočaran zbog toga što nije osvojio Veliku nagradu Austrije jer je u Špilbergu bio ubedljivo najbolji do kontroverznog preticanja Maksa Ferstapena. Vozač Red Bula je izgurao Leklera i tako došao do prve pozicije, a žalba italijanske ekipe posle toga nije usvojena. Šef Ferarija Matija Binoto ne smara da je mladom Monegašaninu potrebno bilo kakvo ohrabrenje i da su događaji iz Špilberga dovoljna motivacija za Šarla.

 

''Mislim da je on već spreman za sledeću trku i ovo će mu dati dodatni motiv da nekako dođe do prve pobede u Formuli 1. Žao mu je zbog ovoga, bio je veoma optimističan posle kvalifikacija i posle prvih krugova u trci kada je sve kontrolisao i kada je bio u dobroj poziciji. On već gleda na sledeće trke kao na novi izazov i veoma je gladan i pre ili kasnije će doći njegovo vreme'', rekao je Binoto. Šef Skuderije međutim ne misli da će Ferari biti toliko dobar na ostalim stazama kao u Špilbergu. ''Karatkeristike staze su glavni faktor. Znali smo da će na Pol Rikardu biti težak vikend i da u Austriji imamo više šanse. Međutim bolid napreduje. Idemo u dobrom pravcu, vozači imaju samopouzdanja, ali ne mislim da ćemo moći još da se borimo na svim stazama. Ima onih koje su teške za nas. Međutim do tada možda budemo još napredovali u razvitku bolida'', dodao je Binoto.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fetel: Sebi bih dao peticu

 

russia2018 vettel.png

 

Vozač Ferarija Sebastijan Fetel rekao je da je polovično zadovoljan dosadašnjim delom sezone u Formuli 1, tokom kojeg italijanski tim nije ostvario nijednu pobedu. Nemac je trenutno četvrti u generalnom plasmanu sa 94 boda manje od vodećeg Luisa Hamiltona, a između njih se nalaze drugi vozač Mercedesa Valteri Botas i Maks Ferstapen iz Red Bula. Fetela je kazna koštala pobede na Velikoj nagradi Kanade, ali se četvorostruki šampion mučio poslednjih meseci da se izbori za mesto prvog vozača svog tima, pa ima samo 24 boda više od svog timskog kolege Šarla Leklera.

 

Kada je upitan koju bi sebi dao od jedan do deset, nemački automobilista je odgovorio: ''Peticu, nisam srećan prvom polovinom sezone. Mislim da sam se povremeno mučio da izvučem maksimum iz bolida. Mnogo stvari smo probali, želeli smo više, uvek to tražimo, ali osećam da mogu da odradim bolji posao u nastavku. I moj broj je pet, tako da je to u redu''. Fetel je, takođe, istakao da bi Hamilton sebi trebalo da dâ desetku, iako je branilac titule svoju sezonu ocenio 8.8 ili 8.9. ''Da nije bilo trke u Nemačkoj dao bih sebi malo veću ocenu. Dobra je stvar da uvek sebi dajete malo nižu ocenu, tako da imate na čemu da radite. A postoje stvari koje moramo da unapredimo. Videćemo da li možemo da napredujemo do devetke ili desetke'', naglasio je Hamilton. Za razliku od Fetela i Hamiltona, Ferstapen, koji im se pridružio na podijumu na Velikoj nagradi Mađarske, rekao je da ne želi da ocenjuje sebe jer ga to podseća na školu.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 hours ago, dach@ said:

Idu 2 brze trke Monca i Spa možda se malo poprave 

To smo mislili i za Baku, pa Silverstone... :D 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Može da im ide šta hoće, jednostavno, nemaju rešenje za većinu staza. Lak i da ušteluju sve, biće neki kvar ili mehaničar koji će zeznuti stvar ili strategija ili...... suviše stvari ne funkcionipe u jesnom timu kao što je Ferrari!

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hamilton: Lekler će tek biti sjajan, radujem se tome

 

Sarl-Lekler-Luis-Hamilton.jpg

 

Kako prenosi Sport Klub, Luis Hamilton pohvalio je Šarla Leklera i rekao da će mladi Monegašanin tek zasijati posle njegove prve pobede u karijeri. Vozač Ferarija je u nedelju slavio na Velikoj nagradi Belgije i tako je svom timu doneo prvi trijumf još od oktobra prošle godine. Lekler je slavio posle starta sa pol pozicije i sjajne vožnje, i to pošto ga je Hamilton sustigao u samom finišu, ali pravu priliku da ga napadne nije dobio. Britanac više puta ove godine nije krio lepe reči na račun Monegašanina, a takav slučaj je bio i na stazi Spa-Frankoršamp.

 

''Jednostavno je odradio fantastičan posao. Čak i da smo imali drugačije strategije, bilo bi teško pobediti ga. Zaslužio je da pobedi'', rekao je Hamilton. Lekler je bio sjajan tokom celog vikenda, a zahvaljujući pobedi je smanjio zaostatak u odnosu na svog timskog kolegu Sebastijana Fetela u generalnom plasmanu na 12 bodova. Zanimljivo je da je mladi Monegašanin na poslednjih šest trka bio bolji od četvorostrukog svetskog šampiona u kvalifikacijama, što je posebno impresioniralo Hamiltona. ''Mislim da njegovi rezultati govore sami za sebe. Nije lako nijednom vozaču da uskoči u neki od najboljih timova, posebno u Ferari, gde ga čeka četvorostruki svetski šampion. Sam Bog zna koliko iskustva, kakav kontinuitet je potreban da bi u kvalifikacijama i trka bio bolji od takvog šampiona, to nije lako. Sama pomisao na to govori mnogo. Nije imao sreće na nekim trkama ove godine, vrlo lako je ovo mogla da bude i njegova treća pobeda. Tek će biti sjajan, radujem se njegovom napretku i trkanju sa njim. Bilo mi je zabavno što sam ga jurio, ali je bio prebrz za mene'', istakao je Hamilton, koji u borbi za titulu ima 65 više bodova od svog timskog kolege Valterija Botasa.

 

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se Velikom nagradom Italije već predstojećeg vikenda.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fetel: Saradnja sa Šarlom bitna za bitku sa Mercedesom

 

sebastian-vettel f1.jpg

 

Prvi vozač Ferarija Sebastijan Fetel prošlog vikenda u Belgiji nije bio u poziciji da se bori za pobedu, a umesto toga ga je ekipa stavila u funkciju da veći deo trke brani poziciju i da pomogne Šarlu Lekleru da stigne do trijumfa. Ferari je konačno u Belgiji stigao do prve pobede u 2019. godini, a italijanska ekipa ima razloga za optimizam na stazi na domaćem terenu u Monci. Sebastijan Fetel međutim ne smatra da je pobeda u Monci ono čime Ferari treba da se zadovolji, a dodaje da bi jedino saradnjom sa Šarlom Leklerom italijanski tim mogao da parira Mercedesu.

 

''Naš auto nije takav kakav želimo da bude. Nemamo bolid koji može da pobedi u svakoj trci, a to nam je cilj. Ja i Šarl moramo da idemo u istom pravcu jer verujem da jednog dana kada budemo imali taj bolid možemo da se borimo. Sa timske tačke gledišta mislim da je najvažnije da radimo zajedno, ne jedan protiv drugog. Drugačije bi to bila potrošnja energije'', kazao je Sebastijan Fetel. ''Počeli smo dobro drugi deo sezone i nadam se da možemo da nastavimo tako. Sa druge strane smo realni da je Mercedes favorit. Oni mogu da dobiju svaku trku ove godine. To mi ne možemo, a moramo da stignemo dotle. To je poenta'', dodao je nemački vozač.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hakinen: Fetelu je potrebna pobeda zbog mira

 

Mika-Häkkinen.jpg

 

Po mišljenju dvostrukog svetskog šampiona Formule 1, Mike Hakinena, Sebastijan Fetel će umiriti kritičare tek u momentu kad ostvari prvu pobedu u ovoj sezoni. Kako prenosi Sport Klub, Finac smatra da je Fetelov problem i taj što je njegov klupski kolega, Šarl Lekler, ostvario dve pobede na poslednje dve trke (Belgija, Monca), a na tim trkama Nemac je zauzeo četvrto, pa 13. mesto. ''Sebastijan je iskusan vozač, četverostruki svetski šampion. Dobro zna da u karijeri imate dobrih, ali i loših perioda. U nedelju je imao očajan nastup i nijednog trenutka nije mogao da pomogne Šarlu Lekleru u borbi protiv brzih Mercedesa'', primetio je Hakinen. ''Ipak, uveren sam da će Sebastijan shvatiti da je Šarl uradio sjajan posao i da će uskoro i on doći do pobede u izuzetno kvalitetnom bolidu Ferarija. To bi mu bilo potrebno da vrati svoj ugled'', zaključio je legendarni Finac.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Binoto: Počinjemo da shvatamo naš bolid

 

binoto_monako.jpg

 

U svetskom šampionatu Formule 1 sleti Velika nagrada Singapura. Na njoj Ferari očekuje da ima određene probleme, ali posle nekoliko dobrih trka u poslednje vreme samopouzdanje u italijanskom timu je veliko. Ferari je tokom 2019. imao mnogo problema da shvati svoj bolid, a sada je to konačno uspeo. Italijanski tim ima dosta problema na stazama koje su sporije, dok je na stazama sa velikim pravcima imao prednost. Svoje prednosti Ferari je iskoristio na stazama Spa i Monca, ali bi situacija u Singapuru mogla da bude drugačija.

 

''Znali smo da će te trake biti dobre za nas ali ništa nije dato. Važno nam je bilo da dobijamo na stazama u kojima je potrebna snaga i koje imaju više pravaca. Za nas je važno da ne propustimo niti jednu priliku više kao što smo propuštali u prvom delu sezone'', rekao je šef Ferarija Matija Binoto. ''Iskoristili smo snagu našeg bolida i to nas čini srećnima. U narednim trkama može da se desi da se ponove rezultati kao u prvom delu sezone. Bilo je trka poput Nemačke, Kanade, Bahreina gde smo mogli možda da budemo konkurentniji, dok su nam u ostalim nedostaci našeg bolida onemogućili pobedu. Teško je reći šta su ti nedostaci. Važno je da razvijamo naš bolid, jer počinjemo da ga shvatamo i tako ćemo vozačima dati najbolju priliku''.

 

Ferarijev vozač Šarl Lekler je slavio u poslednje dve trke, ali je italijanski tim i dalje veoma daleko od Mercedesa. Vozači nemačkog tima vode u generalnom plasmanu, Luis Hamilton je blizu titule, dok je u konkurenciji konstruktora Mercedes ima 154 poena više od Ferarija. Trkački vikend u Singapuru počinje u petak od 10 i 25 prvim slobodnim treningom uz prenos na Sport Klubu 1.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Volf upozorava Fereri na rivalstvo Fetela i Leklera

 

volf.jpg

 

Šef tima Mercedesa Toto Volf upozorio je rivale iz Ferarija da njihovi vozači Sebastijan Fetel i Šarl Lekler razvijaju veliko rivalstvo koje vodi potencijalnom sukobu i koje bi moglo da zatruje tim. Sebastijan Fetel slavio je na Velikoj nagradi Singapura, a čini se da je profitirao od ranijeg odlaska u boks. Iz tima su prvo pozvali Fetela, a tek kasnije lidera trke Leklera pa je tako stariji od dvojice Ferarijevih vozača uspeo da se probije napred. Lekler se žalio preko timskog radija uz poruku da će ''učiniti sve da pobedi''.

 

Ovo nije prvi put u sezoni da je Ferari u nekoj trci prednost dao Fetelu, ali je on ipak upisao tek prvu pobedu ove godine. Ako neko zna kako se održava mir u kući uz timske naredbe to je onda glavni čovek Mercedesa Toto Volf, a on upozorava Ferari da bi odnosi između Fetela i Leklera mogli da odu u pogrešnu stranu. ''Uvek mislim da, kada se za poziciju bore dva alfa vozača, dolazi do razvijanja rivalstva koje može da eskalira. Imali smo takvu sitiaciju ranije, ali mislim da smo danas kao tim jaki sa jasnom filozofijom. Što se nas tiče, njih dvojica jedan drugom oduzimaju poene tako da se ne žalimo'', rekao je Volf.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lekler: Preterao sam, moram još da učim

 

Sarl-Lekler ferrari.jpg

 

Kako prenosi Sport Klub, Šarl Lekler istakao je da žali zbog načina na koji je reagovao posle trke za Veliku nagradu Singapura, u kojoj je odlukom tima ispred njega završio Sebastijan Fetel. Lekler je držao vodeću poziciju, da bi prvo mesto na kraju ipak preuzeo njegov timski kolega, kome je tim dao prioritet. U jednom momentu je mladi Monegašanin upitao i ''Šta dođavola?'' da bi po okončanju trke istakao da je razočaran.

 

''Moja reakcija je bila preterana i to pokazuje da moram još da učim'', konstatovao je Lekler u Sočiju. ''Tim se odlučio za najbolju opciju. Dok sam još bio u vozilu bio sam frustriran, ali sada razumem situaciju. Završili smo na prvom i drugom mestu, u svakoj drugoj situaciji mislim da to ne bi bio slučaj. Ponavljam, moram još da učim i trudiću se da sebi ne dozvolim išta slično u budućnosti''. Trka za Veliku nagradu Rusije na programu je 29. septembra, a kompletnu akciju iz Sočija moći ćete da ispratite na kanalima Sport Kluba.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

''Lekler i Fetel potencijalno eksplozivna kombinacija''

 

Sebastijan-Fetel-Sarl-Lekler.jpg

 

Nekadašnji tehnički direktor Ferarija, a sada izvršni direktor Formule 1 Ros Bron rekao je da italijanski tim mora na pravi način da se izbori sa svojim vozačkim dvojcem koji čine Sebastijan Fetel i Šarl Lekler. Od početka ove sezone, ujedno i početka saradnje njih dvojice u Ferariju, bilo je mnogo varnica, a do kulminacije je došlo na Velikoj nagradi Rusije. Četvorostruki svetski šampion u Sočiju nije poslušao naredbe da propusti svog timskog kolegu u trenutku kada je vodio. Fetel je kasnije odustao zbog kvara, dok je mladi Monegašanin zauzeo treće mesto pošto ga je koštao izlazak bezbednosnog vozila na stazu baš u trenutku kada je on završio zamenu pneumatika.

 

''To je potencijalno eksplozivna kombinacija i potrebno je pažljivo se izboriti sa njom. Ferari je mnogo napredovao, ali treba naći balans između dvojice vozača'', rekao je Bron. Nemački automobilista trenutno drži peto mesto u generalnom plasmanu, nema šanse da osvoji titulu i nalazi se 21 bod iza Leklera. Od Velike nagrade Francuske u junu Lekler je devet puta zaredom bio ispred Fetela u kvalifikacijama, a prosečno je bio četiri desetinke brži od njega. Monegašanin je osvojio šest pol pozicija i upisao dve pobede ove sezone, dok je Fetel zabeležio jedan trijumf. U Ferariju su želeli dvostruki trijumf u Sočiju i da nastave niz pobeda započet u Belgiji, ali je umesto toga su se vozači Mercedesa našli na prve dve pozicije - Luis Hamilton je slavio, dok je Valteri Botas bio iza njega. Britanac u borbi za titulu ima 73 boda više od svog timskog kolege.

 

Bron je bio jedan od čelnika Ferarija u periodu dominacije tima, kada je Mihael Šumaher osvojio pet uzastopnih titula od 2000. do 2004. godine. ''Čast i obaveza pada na Matiju Binota, koji mora da se postara da mehanizam ide glatko i da postoji zdravo rivalstvo između vozača'', naglasio je Bron. Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se 13. oktobra Velikom nagradom Japana na stazi Suzuka.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moraju ovo pod hitno da stave pod kontrolu, inace ce biti na gubitku i vozaci i tim (kao sto se i desilo u Sociju). Lepo zvuci imati 2 vrhunska i ambiciozna vozaca, ali i mnogo lakse ako imate prvu violinu i vodonosu (kao sada Merc ili Ferrari u doba Schumija). Prva varijanta donosi zabavu za publiku :) .

Mada, Vettel i Leclerc su "smesni", ako se setimo cuvenog rivalstva u McLarenu krajem 80-ih. Cak su i 2 sampionata resena u zadnjim trkama, medjusobnim izguravanjem Prosta i Senne sa staze :lol: (od nekoliko F1 sezona, u kojima su bili najljuci rivali).

'89. Suzuka i kontraverzna odluka FIA da Senni oduzme pobedu - vratio se u trku posle paljenja "na gurku" i kako je FIA odlucila nepropisnog prolaska kroz sikanu (sampionat osvaja Prost):

 

maxresdefault.thumb.jpg.947ff244444956e5cc70a6ebf5586bee.jpg https___cdn_cnn.com_cnnnext_dam_assets_171005140559-prost-senna-1989-suzuka.thumb.jpg.14e3536c9cbe2938a9d24e27eb5f9eb0.jpg zh0wvoqwqqt11.thumb.jpg.2a0a8bda0ece62c4a45e7aedd71dad58.jpg

 

I '90. godina, opet Suzuka i cuveni karambol vec u prvoj krivini (doduse, Prost je te godine presao u Ferrari). Senna je imao pol, ali se bunio jer je bio na prljavoj strani staze. Rekao je da zna da ce zbog toga Prost izbiti na 1. mesto, ali da on nece popustiti u prvoj krivini. Sto se i desilo :) . Taj sampionat osvaja Senna:

 

9a07edbc-3c99-4555-98ea-e87c5c44bc51.thumb.jpg.60f8d8c0141594d5d17e4460fff2b408.jpg a0e31fef21a42cbcd39645c6fef5169d.thumb.jpg.9fd33fe2745d1a3b24d32ab207a644c5.jpg 2C9B178F00000578-3243052-image-a-123_1442853434389.thumb.jpg.796d99c95ae7508aeea61d359b9fe229.jpg  120928053020-prost11-horizontal-large-gallery.thumb.jpg.7db7e36328b06985426ee12ff42c04f7.jpg

 

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za tih par kontraverznih situacija (i posledica) oko njih dvojice, prevelika mi je slucajnost da je bas do '93. predsednik FIA bio Jean Marie Balestre :)

Inace izuzetno postujem i Prosta, veliki sampion i totalno drugaciji karakter, bez njihovog rivalstva ne bi bilo ni Senne ni Prosta...

Share this post


Link to post
Share on other sites

pa obojica su legende F1 i to najvece,pored Šumahera,al njihovo rivalstvo je nesto najbolje i najzanimljivije sto je F1 u istoriji imala.

kakve su tad bile voznje,nije bilo elektronike,za uzivanje gledati

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hamilton odbacio mogućnost da se u dogledno vreme preseli u ekipu Ferarija

 

vn france.jpg

 

Kako prenosi Sport Klub, aktuelni prvak sveta i vodeći u generalnom plasmanu u aktuelnoj sezoni Formule 1 Luis Hamilton odbacio je mogućnost da se u dogledno vreme preseli u ekipu Ferarija. Britanac je naglasio da mu crvena boja lepo stoji, ali da je lojalnost na prvom mestu.

 

''Znam da mi crveno dobro stoji, ali to je zaista teška situacija jer sam sa Mercedesom od 13. godine. Promene su uvek dobre, a lojalnost je sve, zato imam i tetovažu'', izjavio je Hamilton. Najbolji vozač današnjice je u nemačkom timu od 2013. godine, a ugovorom mu ističe 2021. ''Kad sam stigao, odmah sam rekao da ne želim da budem prvi vozač ekipe. Samo sam želeo da imam isti status i iste šanse kao timski kolege. Šest godina kasnije razmišljam identično'', rekao je Hamilton. Britanac je pet trka pre kraja prvenstva prvi u generalnom plasmanu sa 322 boda, drugi je njegov klupski kolega Valteri Botas sa 249, treći Šarl Lekler iz Ferarija sa 215. Sledeća trka na programu je 13. oktobra u Japanu.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stavio bi on i sada, ali zna da je Lekler viđen da bude duuuugo vremena glavni u Ferrariju.

Ovaj njegov stav tumačim ustvari kao način da se preporuči Ferrariju: 

22 hours ago, neshaoct said:

...odmah sam rekao da ne želim da budem prvi vozač ekipe. Samo sam želeo da imam isti status i iste šanse kao timski kolege. Šest godina kasnije razmišljam identično.

Ono u stilu ''neću praviti problem, samo me uzmite, sve što tražim je da mi date isti auto kao i njemu''.

Od stavljanja veta na ime timskog kolege, spustio se do toga da mu to eto uopšte nije bitno, već samo da ima isti auto...a, postalo mu je nebitno jer zna da šanse nema ni da razmisle o njemu u Ferrariju ako misli da dođe sa stavom ''terajte Leklera napolje...''

 

 

Edited by neshaoct
dopuna

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fetel: Timska naređenja nisu zapisana u kamenu

 

sebastian-vettel f1.jpg

 

Sebastijan Fetel na Velikoj nagradi Rusije u Sočiju nije poslušao timsku naredbu da propusti Šarla Leklera. Nemac je kasnije imao problema sa kočnicama zbog čega je završio trku, a ni Lekler nije pobedio već je bio treći iza Hamiltona i Botasa. Situacija u Ferariju nije najsjajnija. Iako je italijanski tim mnogo bolji u drugom delu sezone i njegovi vozači su uspeli da vežu trijumfe u Belgiji, Italiji i Singapuru. Ferarijevi vozači su bili veoma brzi i u Sočiju, ali strategija tima se nije poštovala i Sebastijan Fetel nije hteo da propusti timskog kolegu Šarla Leklera.

 

''Pričali smo o tome, više puta. Pričali smo jedan sa drugim, možda drugačije nego što ljudi misle ali mislim da je prilično jasno. Ništa nije zapisano u kamenu i mislim da to nije neophodno. Verovatno postoje neke stvari koje je trebalo da uradimo bolje, ali jedva čekamo Japan i ostale trke. Nisam toliko zabrinut'', rekao je Sebastijan Fetel pred trku u Japanu. Lekler je inače tokom ove sezone devet puta bio brži od Fetela u kvalifikacijama, a u poslednje četiri velike nagrade je imao pol poziciju. Sebastijana su pitali da li je to bio razlog da ne propusti mladog Monegašanina u Sočiju. ''Ne uopšte. Očigledno je da nisam srećan što sam sporiji, bez obzira da li je trening, kvalifikacije ili trka uvek je bilo isto, ne samo ove godine nego i ranije. Imam problema ove godine sa bolidom što mi nije dozvolilo da pružim najbolje izdanje. Ne bih rekao da bi iko drugi vozio išta bolje ovaj bolid. Šarl je odličan, ali mislim da je to najviše trka protiv samog sebe najpre, pa onda trka sa ostalima'', rekao je Fetel.

Kako će Ferari izgledati u Japanu možete da vidite na kanalima Sport Kluba već u petak rano ujutru.

 

Lekler: Problema nema, zna se da je tim prioritet

 

Vozač Ferarija Šarl Lekler istakao je da je rešio sve nesuglasice sa timskim kolegom Sebastijanom Fetelom pred trku za Veliku nagradu Japana. Od početka ove sezone bilo je mnogo varnica između dvojice vozača, a do kulminacije je došlo na Velikoj nagradi Rusije. Nemac u Sočiju nije poslušao naredbe da propusti svog timskog kolegu u trenutku kada je vodio. Fetel je kasnije odustao zbog kvara, dok je mladi Monegašanin zauzeo treće mesto

 

''Bilo je nesporazuma, ali održali smo sastanak. Svima se činilo da je reč o nečemu ozbiljnom, ali zaista nije bilo tako. Sada je sve kako treba'', rekao je Lekler. ''Prioritet je da tim dobro prođe. Sebastijan želi da pobedi mene, ja želim da pobedim njega, ali želimo da uspemo kao tim. Mislio sam da se od početka sezone zna da moramo da poštujemo naredbe koje dobijamo. To izgleda nije bilo jasno svima na početku trke. Najvažnije je da smo razgovarali o tome i da se slična situacija više ne ponovi''. Posle trke u Sočiju, Fetel je otputovao u Maranelo gde se sastao sa Matijom Binotom. Lekler u ponedeljak nije bio sa njima. ''Imao sam neke obaveze. Nismo se sastali sva trojica. Razgovarao sam sa Matijom, a on sa Sebom, Kao što sam rekao, sve je u redu''.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

U Ferrariju nesložni?

Lekler: ''Loš ritam'' ; Fetel: ''Ok smo''

 

sebastian-vettel f1.jpg

 

Posle četiri trke u kojima su bili favoriti, Ferarijevi vozači su se vratili na pozicije na kojima su bili tokom većeg dela sezone. Mercedes je ponovo dominantan pred Veliku nagradu Japana, a ispred Ferarijevaca je bio i Maks Ferstapen. Na četvrtom mestu u drugom treningu je bio Šarl Lekler, dok je tek iza njega bio klupski kolega Sebastijan Fetel. Ferari možda i ima sreće što kvalifikacije nisu u subotu zbog tajfuna koji preti Japanu, pa imaju jedan dan više da razmisle šta rade loše.

 

''Nismo baš sve isprobali, ali mislim da smo iskoristili dan što je najvažnije. Međutim deluje kao da nam nedostaje ritam ovog vikenda što je iznenađujuće jer smo bili veoma dobri na prethodne četiri trke. Očekivali smo da budemo dobri ovde ali to nije slučaj. Balans nije dobar i nedostaje nam brzina. Očekujem da će biti teško da stignemo Mercedese'', rekao je Šarl Lekler koji je na poslednje četiri trke imao pol poziciju.

 

Njegov kolega iz garaže Sebastijan Fetel ne misli da je sve baš toliko loše. ''Nije baš toliko loše kao što možda mislite. Bili smo prilično ok, samo nam je falio ritam. Mercedesu je bilo veoma lako na pravcima jutros pa ne iznenađuje i da su na drugom treningu ponovili isto. Mi imamo prostora za napredak, nije bilo idealno, možda nismo koristili gume kako bismo hteli. Sve u svemu videćemo šta možemo sutra'', poručio je Sebastijan Fetel.

 

Program od subote je pomeren na nedelju. Tada će biti i kvalifikaije i trka.

Kvalifikacije su u noći između subote i nedelje od 3 časa iza ponoći,dok je trka u nedelju u 7 ujutru.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fetel: Mercedes ove godine radi na skoro savršenom nivou

 

Sebastijan-Fetel f1.jpg

 

Sebastijan Fetel je rekao da Mercedes ove godine radi na skoro savršenom nivou, a da njegova ekipa mora da popravi ''mnogo malih stvari'', kako bi pobedila šestostrukog uzastopnog šampiona Formule jedan u konkurenciji konstruktora. Mercedes je u nedelju na stazi Suzuka osvojio šestu uzastopnu titulu u konkurenciji konstruktora posle pobede Valterija Botasa i trećeg mesta Luisa Hamiltona. Nemački tim će ove sezone postati prvi u istoriji koji će osvojiti šest uzastopnih duplih kruna - titule u konkurenciji vozača i konstruktora, pošto se za titulu bore samo Hamilton i Botas.

Mercedes je oborio rekord Ferarija, koji za razliku od prethodne tri godine ove sezone nije uspeo da parira ''srebrnim strelama''. Tako je bilo i u nedelju kada su obojica vozača Ferarija Fetel i Šarl Lekler startovali iz prvog reda, ali su bili sporiji od Mercedesa. Takođe, Fetel je pogrešio na startu, a Lekler se sudario sa Maksom Verstapenom iz Red Bula.

 

''Teško je'', rekao je četvorostruki svetski prvak Fetel, odgovarajući na pitanje o borbi sa Mercedesom. ''Ne možemo da vidimo šta rade, ali gledano spolja oni su veoma blizu savršenstvu svaki put kada izadju na stazu, konstantni su i prave malo grešaka. To je deo njihove snage, ali ako osvojiš titulu konstruktora četiri trke pre kraja očigledno neke stvari radiš bolje od svih ostalih. Ako bismo ulazili u detalje, može da se raspravlja šta njihov bolid radi bolje od našeg, ali mislim da nije u tome stvar, radi se o timskom radu'', naveo je Fetel.

 

On je rekao da njegova ekipa ima sastav, posvećenost i pamet, ali da mora sve stvari da radi bolje. ''To je mnogo malih stvari, ne jedna stvar koju moramo da popravimo, već mnogo sitnica koje moramo bolje da radimo, svako od nas i to je jedini način kojim možemo da pokušamo da napravimo iskorak. Nadam se da će im (Mercedesu) postati pomalo dosadno'', dodao je nemački vozač. Uoči početka sezone Ferari je smatran favoritom, ima veću brzinu na pravcima, ali Mercedes je pobedio u prvih osam trka i bio je na visokom nivou tokom sezone, iako je Ferari imao pet uzastopnih pol pozicija. Fetel je u Japanu zauzeo drugo mesto sa više od 13 sekundi zaostatka za pobednikom Botasom, dok je Lekler bio šesti, ali je posle kazne pao na sedmo mesto.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...