Jump to content
FAS Goran
neshaoct

F1: Ferrari

Recommended Posts

Fetel najplaćeniji vozač Formule 1

 

fetel

 

Nemac će naredne sezone zaraditi 60 miliona dolara vozeći za Ferari, dok će aktuelni šampion Luis Hamilton od Mercedesa dobiti 50 miliona. Sebastijan Fetel, vozač Ferarija, ostao je prošle sezone bez titule prvaka Formule 1 koju je boljim rezultatima u finišu takmičenja osvojio Luis Hamilton. Sa po četiri osvojena šampionata njih dvojica sada dele treću poziciju sa Alanom Prostom, dok su ispred petostruki prvak Huan Manuel Fanđo i, za sada, nedostižni Mihael Šumaher koji je titulu prvaka sveta osvajao sedam puta. Iako je prošle sezone ostao bez titule Nemac je u jednoj stavci ispred svog velikog rivala. Naime Fetel će u narednoj sezoni, koja počinje u martu trkom za Veliku nagradu Australije, biti najplaćeniji vozač u šampionatu. On je u avgustu potpisao novi trogodišnji ugovor sa Ferarijem po kom će sledeće godine zaraditi 60 miliona dolara (oko 51 milion evra).

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Newey objasnio kako i zašto je odbio ponude Ferrarija

 

adrian-newey-looking-ferrari.jpg

 

Tehnički direktor Red Bulla je tri puta odbio ponudu tima iz Maranela. Adrian Newey koji je poznat kao jedan od najboljih dizajnera bolida Formule 1 je do sada u svojoj karijeri radio u tri tima: Williams, McLaren i Red Bull. Ipak, pored toga, Ferrari je imao nameru da ga žarko vidi u svojim redovima. ''Tri puta sam bio veoma blizu Maranela.'' kazao je Newey za SkySports. ''Još na početku moje IndyCar karijere, kada je Ferrari želeo da napravi IndyCar bolid, dobio sam ponudu da se priključim kao glavni dizajner, ali to mi nije zvučalo dobro pa sam je odbio. Onda, sledeća ponuda bila je mnogo ozbiljnija, kada mi je Jean Todt nudio da se priključim kao tehnički direktor još 1996. U tom momentu imao sam ponudu da ostanem u Williamsu ili da se priključim McLarenu ili Ferrariju. Dugo sam razmišljao, ali tada sam započeo porodičan život i odlučio sam da ostanem u Britaniji.'' kazao je Newey. Prema njegovim rečima da je prihvatio ovu ponudu on bi tako na ovaj način blokirao Brawnov dolazak u Maranelo, koji je kasnije u devet sezona osvojio šest konstruktriskih titula.

 

Ali, najatraktivniju ponudu Newey je dobio pre samo nekoliko godina, odnosno 2014. U tim trenucima on je osvojio četvrtu titulu sa Red Bullom u momentima kada se ovaj tim dosta mučio sa Renaultovom pogonskom jedinicom. Ferrari je bio spreman da udvostruči njegovu platu, ali u tim momentima bilo je i razgovorima sa Mercedesom. ''U tim trenucima Renault je bio dosta iza Mercedesa. Oni tada nisu bili toliko zainteresovani da ulože novac i odmah srede problem što je bilo malo depresivno i zabrinjavajuće. Bio sam u teškoj situaciji. Nisam želeo da napustim Red Bull jer sam se osećao kao kod kuće i od početka sam bio umešan u sav rad tima sa Christianom Hornerom, koji je ovaj tim podigao na Jaguarovom nasleđu. Stvarno nisam želeo da napustim Red Bull, ali takođe nisam imao namere da radim u timu koji ima problema sa agregatima. Bila je to teška odluka. Ferrari je izašao sa neverovatnom ponudom, veoma atraktivnom koja mi je prouzrokovala puno besanih noći, gde sam pokušavao da donesem odluku. Na kraju, osećao sam da je pogrešno da napustim Red Bull'', dodao je Newey.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Danil Kvjat u Ferariju kao razvojni vozač

 

kvajt.jpg

 

Rus Danil Kvajt, nekadašnji vozač timova Toro Roso i Red Bul u Formuli 1, postao je razvojni vozač italijanskog Ferarija. 23-godišnji Rus je pre završetka prošle sezone dobio otkaz u timu Toro Rosa posle neubedljivih vožnji u najbržem cirkusu na svetu. Kvjat je u karijeri vozio na 74 trke u Formuli 1, dva puta se našao na podijumu, dok je prošle sezone osvojio ukupno samo pet bodova. Ruski vozač je zatim pregovarao sa Vilijamsom o priključenju ekipi, ali do saradnje nije došlo, pa će se Lensu Strolu u narednoj sezoni pridružiti jedan drugi Rus Sergej Sirotkin. Kako Kvjatu u Formuli 1 nisu preostale druge opcije on je rešio da se priključi Ferariju, gde će obavljati test vožnje i simulacije, iako to još uvek nije zvanično potvrđeno. Prvi vozači ''Crnog konjića'' u narednoj sezoni, koja će početi 25. marta u Australiji, kao i do sada će biti Sebastijan Fetel i Kimi Raikonen.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

I Ferrari donosi novu kolor šemu?

 

1496921141917.jpg

 

Po najavama italijanski tim slediće trendove pomodarstva, pa promeniti određene stvari na novoj kolor šemi bolida za 2018. Ferrari će u četvrtak popodne predstaviti svog ''čelendžera'' za narednu sezonu, a glasine iza kulisa u Italiji upućuju na to kako bi moglo doći do promene nijanse crvene boje na bolidu. Prema odlično informisanom ''Corriere della Sera'', Scuderia bi se trebala vratiti u nešto tamniji ton crvene boje, a koja podseća na nijansu boje koja je bila na bolidima italijanske ekipe još tamo sedamdesetih godina. Osim toga, istorijski sponzor ''Philip Morris'', koji je povećao prodaju svog proizvoda za grejanje duvana IQOS, mogao bi dosta više naglasiti prisustvo brenda na Ferrarijevom bolidu sa nekoliko nijansi sive boje. Bele zone na karoseriji bolida biće smanjene na minimum ili anulirane u potpunosti, a sve to radi odlaska koncerna Santander kao jednog od glavnih sponzora tima.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Predstavljen Ferrari SF71H

 

ferrari sf71h.jpg

 

Nakon što je Mercedes danas predstavio bolid za novu sezonu u Formuli 1, isto je učinio i Ferrari. Mercedesov novi bolid W09 su predstavili Lewis Hamilton i Valtteri Bottas, a Ferrarijev SF71H su u Maranellu predstavili Sebastian Vettel i Kimi Räikkönen. I dok su se vozači Mercedesa pojavili u vozačkim odelima i provozali bolide na stazi u Silverstonu, Vettel i Räikkönen su na predstavljanje došli u odelima.

Navijačima Ferrarija najveće glavobolje je zadavalo dizajnersko rešenje novotarije u svetu Formule 1 zaštite ''Halo'', a krajnji rezultat je više nego odličan:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Formuli 1 više treba Ferari, nego što Ferariju treba Formula 1

 

ferrari sf71h.jpg

 

Direktor Mercedesa Toto Volf upozorio je čelnike Formule 1 da ne provociraju direktora Ferarija Serdja Markionea, pošto postoji realna opasnost da on povuče italijansku ekipu iz šampionata. Markione je u više navata upozorio čelnike Formule 1 da nova pravila, koja se planiraju od 2020. godine, ne odgovaraju poslovanju italijanske ekipe, zbog čega bi on mogao da ugasi tu ekipu. Dok jedni optužuju šefa Ferarija za zastrašivanje i ponavljanje taktike koju je italijanski klub koristio u više navrata prethodnih godina kako bi progurao svoja pravila, Volf misli da bi ovoga puta trebalo ozbiljno shvatiti Markionea.

 

Mercedes je napravio savez sa Ferarijem kako bi se uspostavila pravila u Formuli 1 koja odgovaraju proizvodjačima. ''Nemojte da provocirate Serdja Markionea. Mislim da Formuli 1 više treba Ferari, nego što Ferariju treba Formula 1. On ima viziju i zna kakav DNK u Formuli 1 treba da zastupa za Ferari, a on nije nerazuman čovek. Ako ne bude video vrednost za njegov brend, on će završiti. Vrlo lako. Bez kajanja. Pa, bolje je da se ne kačite sa njim'', rekao je Volf, preneo je Autosport. Predsednik Međunarodne automobilske federacije (FIA) i bivši direktor Ferarija Žan Tod rekao je nedavno da ne može da isključi mogućnost povlačenja te ekipe iz šampionata Formule 1, i naveo je da bi Ferari mogao da izgubi višegodišnji veto, iz vremena Enca Ferarija, kojim može da spreči promenu pravila.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alonso u pregovorima sa Ferrarijem?

 

rsz_158.jpg

 

Iako ovu vest treba uzeti sa (velikom) dozom rezerve, prema pisanju španskog Diario Gol-a, tokom Grand Prix vikenda u Barseloni, Fernando Alonso je navodno održao tajni sastanak sa predstavnicima Ferrarija. Kako prenose španski mediji, a što je lako pretpostaviti, na sastanku se vrlo verovatno nije razgovaralo o samoj trci ili sećanjima na vremena kada je dvostruki svetski prvak svoj hleb zarađivao u timu iz Maranella. Temu sastanka mediji gledaju u kontekstu stalnih najava i špekulacija o odlasku Finca Kimija Raikkonena iz tima na kraju tekuće sezone, samim tim i nove mogućnosti za povratak Alonsa u staro jato. Takođe, bez obzira na istinitost ovih špekulacija, nije tajna da Flavio Briatore koji još uvek brine o karijeri sadašnjeg McLarenovog vozača nastoji da svim mogućim kanalima i vezama Alonsa vrati u tim iz Maranella. Ipak, uprkos medijskim nagađanjima i željama Briatorea, možda i Alonsa da ponovo okuša sreću u italijanskom timu, čak i u slučaju Raikkonenovog odlaska, takav scenario je (ni)malo verovatan.

Za početak, nije realno očekivati da bi prva violina Ferrarija, Sebastian Vettel, Alonsa dočekao raširenih ruku jer ni Španac ni Nemac, a to se pokazalo kroz neke prošle sezone, nisu previše kooperativni i obzirni kada se stvari u timu zakuvaju (setimo se Vettelovih okršaja sa Weberom odnosno Alonsovih sa Hamiltonom). Dalje, Vettel je navodno već podržao ideju o mogućeg dolasku mladog Leclerca u tim, a ono što takođe nije nevažno u ovoj kombinaciji je i to što bi se u slučaju povratka u Ferrari, Španac morao odreći dobrog dela vrlo izdašne plate koju mu sada isplaćuje McLaren. Kada se na kraju tome doda i činjenica da u Ferrariju verovatno ne bi previše blagonaklono gledali i na Alonsove sve češće izlete u druge kategorije (Indy 500, Toyota WEC) ispada da je ovo ipak jedna od onih sočnih priča koje sa vremena na vreme izađu u pojedinim medijima.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tesko da bi Fetelu odgovarao bilo ko je konkurentan ali nebi bilo loše opet gledati Alonsa u Ferariju mada bi više voleo Rikarda

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lekler menja Raikonena u Ferariju?

 

image16x9.img.1536.high.jpg

 

Francuski automobilista Šarl Lekler zameniće Kimija Raikonena u Ferariju naredne godine, prenosi ''Autosport''. Raikonenu, koji puni 39 godina u oktobru, ugovor sa italijanskim timom ističe na kraju ove godine. Prvi čovek Ferarija Serđo Markjone u decembru je rekao da svetski šampion iz 2007. godine mora da bude konstantiji, a da mu je ova sezona poslednja šansa da nađe način da to ispuni. Finac je odlično započeo sezonu, tri puta se našao na podijumu na prve četiri trke i bio je bliži timskom kolegi Sebastijanu Fetelu nego što je slučaj bio prethodnih sezona. Međutim, bio je van pobedničkog postolja u Monaku i Kanadi, gde je četvorostruki svetski šampion upisao drugo mesto i pobedu i tako preuzeo vođstvo u generalnom plasmanu.

 

Poslednjih meseci se spekulisalo da bi Ferari Raikonena mogao da zameni Danijelom Rikardom, koji brani boje Red Bula, ali je ustanovljeno da je on preskup, posebno zbog Fetelove plate. Zbog toga su opcije spale na Raikonena, koji je Ferarijev poslednji šampion, ali je i bez pobede od povratka u tim 2014. godine, i Leklera, koji je debitovao u Formuli 1 ove sezone u Zauberu. Raikonenov pad u formi se podudario sa Leklerovim sjajnim izdanjima, pošto je 20-godišnji Monegašanin osvajao bodove na tri od poslednje četiri trke. I uz to je potpuno u senci ostavio daleko iskusnijeg timskog kolegu Markusa Eriksona. Ferari još nije doneo konačnu odluku, ali se veruje da Lekler trenutno ima prednost u odnosu na Raikonena. Lekler je, inače, član Ferarijeve vozačke akademije i u dve sezone zaredom je osvojio titule u GP3 seriji i Formule 2. Ukoliko mu tim da priliku, mladi vozač će biti prvi produkt Akademije koji se našao za volanom Ferarija.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ferariju treba jedan Rikardo, iskusan , brz..... Još bi i Vetelu bio konkurencija pa bi ovaj morao još bolje da vozi nego do sad. Ali, Vetel je vozač broj jedan i Danijel teško da bi pristao da bude broj dva. Novac je tu najmanji problem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Raikonen o Meklarenu: Ne interesuju me gluposti

 

Kimi Raikonen.jpg

 

Vozač Ferarija Kimi Raikonen rekao je da ga ne zanimaju priče o njegovoj budućnosti u Formuli 1, pošto su se pojavile glasine da je Meklaren zainteresovan za njega. Šanse da će Finac zadržati svoje mesto u italijanskom timu su izuzetno male, a prošle nedelje su se pojavile informacije da će ga zameniti Šarl Lekler, koji trenutno brani boje Zaubera. Očekivalo se da će odlazak iz Ferarija označiti i kraj Raikonenove karijere u Formule 1, a sâm šampion iz 2007. godine je bio oprezan posle glasina o Meklarenu da li i dalje planira da mu italijanski tim bude poslednji.

 

''Zaista ne znam, rekao sam još 2007. da želim da završim karijeru u Ferariju i u jednom trenutku nije izgledalo da će biti tako, a sada ponovo tako izgleda. Nikad se ne zna šta dolazi posle ovoga. Videćemo šta će se desiti, kao i uvek se mnogo priča, a ja ne želim to da komentarišem'', rekao je Raikonen. Kada je upitan da li je on ili neko od njegovih predstavnika razgovarao sa Meklarenom, Raikonen je odgovorio: ''Razgovarao sam sam sa njima, ali u prošlosti mnogo kada sam bio tamo. Ne interesuje me da se bavim glupostima''. Raikonen je branio boje Meklarena od 2002. do 2006. godine i u tom periodu je ostvario pet trijumfa, a potom je prešao u Ferari. Britanski tim trenutno traži potencijalnu zamenu za Fernanda Alonsa, koji još nije odlučio da li će nastaviti karijeru u Formuli 1 ili ne po završetku ove sezone. Meklaren je pokazao interesovanje i za Danijela Rikarda, ali poslednje informacije ukazuju da je on blizu toga da postigne dogovor oko ostanka u Red Bulu.

 

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se predstojećeg vikenda Velikom nagradom Austrije.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Raikkonen potpisao dvogodišnji ugovor sa Ferrarijem?

 

1533562307223_kimiraikkonenprofile99.jpg

 

Kako prenose francuski mediji Finac je produžio saradnju sa italijanskim timom. Pošto je na kraju sezone isticao ugovor između Kimija Raikkonena i Ferrarija, sada sajt ''F1only.fr'' prenosi da su Finac i italijanski tim produžili saradnju na još dve godine. Ovaj dogovor mnogo je zavisio i od trenutne situacije u timu pre svega posle smrti Sergia Marchionnea koji je želeo da u crvenom bolidu vidi mladog Charlesa Leclerca, dok novi predsednik se više zalagao za stabilnost u timu. Sa druge strane Sebastian Vettel otvoreno je kazao da želi da Raikkonen ostane pored njega, koji će prema prvim pisanjima biti u timu iz Maranela sve do kraja 2020. godine kada i ističu trenutna tehnička prvaila.

Ipak, ostaje da se ova informacija potvrdi.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Novi Ferrarijev ugovor sve izvesniji za Kimija Raikkonena

 

kimi_ugovor.jpg

 

Prema pisanju britanskih medija Finac će najverovatnije i naredne godine ostati u italijnskom timu.

Od kako je Charels Leclerc počeo da beleži dobre rezultate, postojala je mogućnost da upravo ovaj Moadagašanin zameni Kimija Raikkonena u Ferrariju, kome ističe ugovor na kraju ove sezone. Ipak, smrt doskorašnjeg predsednika Sergia Marchionnea, koji je inače jako voleo Leclerca, upravo okrenula stvari pa tako nova uprava sada želi da Raikkonena ostavi tu gde jeste i naredne godine. To bi značilo da bi Modagašanin morao da ostane još godinu dana u Sauberu ili eventualno se preseli u Haas. Ova sezona za švajcarski tim je i više nego dobra, pa tako pored podrške Ferrarija kroz brend Alfa Romea tehnički direktor ekipe je i bivši Ferrarijev čovek Simne Resta. Kao još jedna opcija, ukoliko Leclerc napusti Sauber jeste i dovođenje još jednog juniora tima iz Maranela Antonia Giovinazzija, koji je već dva puta nastupao za Sauber kada je menjao Pascala Wehrleina. Takođe, upitno je i mesto Marcus Ericssona u ovom timu, jer jedan od investitora se zalaže na njegov ostanak. Zbog toga ukolio Šveđanin napusti šampionat na njegovo mesto mogao bi da dođe i Roman Grosjean ali i Stoffel Vandoorne, kome se takođe klima mesto u McLarenu.

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fetel: Imam više pobeda od Prosta, uuu…

 

Sebastijan-Fetel 2018.jpg

 

Vozač Ferarija Sebastijan Fetel izrazio je oduševljenje što je trijumfom na Velikoj nagradi Belgije pretekao Alena Prosta po broju pobeda. Četvorostruki svetski šampion je na stazi ''Spa Frankošamp'' upisao petu pobedu ove sezone, a 52. u karijeri, pa sada ima jednu više od legendarnog Francuza. Nemački automobilista je do trijumfa došao pretekavši Luisa Hamiltona u Mercedesu nekoliko krivina posle starta i potom se brzo odvojio.

''Imam više pobeda od Alena Prosta, uuu… Imao sam dobar start, nisam bio siguran da li me je Luis video jer me je izgurao ulevo u prvoj krivini, ali pošto sam prošle godine ostao kratkih rukava, ove godine je bio drugačiji slučaj'', istakao je Fetel. ''Čim sam bio ispred, opustio sam se. Dobro sam nastavio trku posle bezbednosnog vozila i posle toga je sve bilo kako treba. Preokrenuli smo situaciju i potom kontrolisali trku''. Fetel je istakao da je izuzetno uživao u Velikoj nagradi Belgije, na kojoj je prethodno slavio pre pet godina. ''Kada sam naišao na vozače koje sam preticao za krug, nisam izgubio mnogo vremena. Luis u poslednjih 15 krugova nije jurio, pa nisam ni ja. Uživao sam u trci, a dobiti toliko vremena na ovoj stazi je sjajno, a ja uvek uživam na njoj kada sam u brzom bolidu'', naglasio je Fetel.

Fetel je zahvaljujući pobedi smanjio svoj zaostatak u odnosu na Hamiltona na 18 bodova, a naredna trka Formule 1 vozi se već sledećeg vikenda za Veliku nagradu Italije u Monci.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ali zato danas prvi u Monci na kvalifikacijama :D 

Ako i na trci bude dobar (što bi za Ferrari verovatno značilo da bude drugi, a Fetel prvi), eto Kimiju i novog ugovora. :thumbup: 

 

-----------

 

Kimi još uvek na ledu, nema roka za odluku o ugovoru

 

Kimi Raikonen.jpg

 

Još uvek se ne zna ko će biti klupski kolega sledeće sezone u Ferariju Sebastijanu Fetelu, a iako se mislilo da će Skuderija to objaviti tokom vikenda u Monci to se po svemu sudeći neće desiti. Novi izvršni direktor Ferarija Luis Kamilijeri kaže da se još ne zna ko će činiti ekipu Ferarija u narednoj sezoni kao i da nema nikakvog roka do kada bi to moglo da se sazna. Kimiju Raikonenu ističe ugovor, a iako on vozi najbolju sezonu u Ferariju još od 2014. godine, pominje se da bi Šarl Lekler mogao da zauzme njegovo mesto i da bude partner u garaži sa Sebastijanom Fetelom.

''Nemamo odluku još uvek. Kada je budemo imali, a nema nikakvog roka za njeno donošenje, bićete drugi koji ćete je saznati'', rekao je Kamilijeri novinarima u Monci u petak. ''Znam dobro Kimija. On je dobar prijatelj i tu je dugo. Ovo je timska odluka, Mauricio Arivabene je lider tima i on treba da donese odluku. Diskutovaćemo o tome i kada budemo spremni, reći ćemo vam'', rekao je novi izvršni direktor koji je zamenio pokojnog Serđa Markjonea. On je inače rekao da će napraviti velike promene u Ferariju dodavši da je odlično što se tim u 2018. godini i dalje bori za titule i u konkurenciji vozača i u konkurenciji konstruktora.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ferrari pre VN Italije obavestio Raikkonena o završetku saradnje?

 

kimi_odlazak_mozda.jpg

 

Kako prenose italijanski mediji Finski vozač je pre početka vikenda u Monci dobio obaveštenje da naredne sezone neće nestupati za ovaj tim. Takođe, već neko vreme priča se da je Sergio Marchionne, dok je bio živ, odavno rešio pitanje drugog vozača Ferrarija, pošto je potpisao ugovor sa Charlesom Leclercom. Ipak, posle njegove smrti Maurizio Arrivabene borio se da pokuša da zadrži Finca među svojim redovima na još jednu sezonu, pa su tako započeli nove pregovore. Ipak, novi predsednik italijanskog tima John Elkann zahvalio se Raikkonenu na saradnji, pa tako da tim ne računa na njega i to baš pre početka vikenda u Monci.

To je najverovatnije uticalo na Kimijevu odluku da se slobodno trka, odnosno da nije poštovao plan koji je Ferrari predhodno zacrtao. Zbog toga je i Sebastian Vettel bio nezadovoljan, pre svega posle kvalifikacija kada mu je pobegla pol pozicija i to baš od njegovog timskog kolege.

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kimi Raikonen odlazi iz Ferarija, vraća se gde je i počeo

 

kimi ferari.jpg

 

Ferari je u utorak ujutru objavio da će na kraju sezone 2018. Kimi Raikonen ''napustiti svoju dosadašnju ulogu''. Tim povodm Ferari je objavio i kratko saopštenje u kome se navodi da je tokom godina provedenih u Ferariju Kimi Raikonen dao veliki doprinos timu kao vozač i kao čovek. ''Igrao je važnu ulogu u razvoju i napretku tima, a uz to je uvek bio sjajan timski igrač'', navodi se u objavi Ferarija. ''Kao svetski šampion u Ferariju će uvek biti deo timske istorije i naše porodice. Zahvaljujemo Kimiju na svemu i želimo njemu i njegovoj porodici lepu budućnost'', dodaje se na kraju. Ono što Ferari nije rekao, saopštio je Raikonen. Najstariji vozač u karavanu ne oprašta se od Formule 1 i karijeru će nastaviti u Sauberu sa kojim je potpisao ugovor na dve godine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kimi Raikonen: Odlazak iz Ferarija nije moja odluka!

 

kimi_ugovor.jpg

 

Vozač Ferarija Kimi Raikonen rekao je danas da nije on doneo odluku da na kraju sezone napusti ekipu. Ferari je u utorak saopštio da neće produžiti ugovor sa Raikonenom, a Finca će u ekipi zameniti 20-godišnji Šarl Lekler. Na konferenciji za novinare uoči nedeljne trke Formule 1 za Veliku nagradu Singapura, Raikonen je nevoljno pričao o odlasku iz Ferarija. ''To se dogodilo. Nije do mene i to nije moja odluka. Takav je ishod. Makar imamo ishod'', rekao je Raikonen, poslednji vozač koji je doneo Ferariju titulu, 2007. godine. On će u naredne dve godine voziti za Zauber, u ekipi u kojoj je počeo karijeru.

 

Upitan da li je srećan što će preći u manju ekipu, on je odgovorio pitanjem: ''Zašto da ne. Zato što želim da idem. Zašto to komplikujete'', rekao je Raikonen. On će sledeće sezone kao 39-godišnjak biti najstariji vozač u šampionatu, a upitan da li i dalje ima strast za trkanjem, uprkos godinama, on je kamenim licem odgovorio: ''Ne, nemam''. Raikonena su iz Ferarija pre dve nedelje obavestili o odluci, a on je zatim kontaktirao ljude iz Zaubera. ''Poznajem te ljude odavno. Sigurno da je tu velika šansa'', rekao je Raikonen i dodao da bi to mogao biti njegov poslednji ugovor. On je trenutno treći u generalnom plasmanu, iza vodećeg Luisa Hamiltona iz Mercedesa i klupskog kolege Sebastijana Fetela. ''Prestaću da se trkam kada osetim da je vreme za to'', naveo je Raikonen.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fetel: Ja sam sebi najveći neprijatelj ove sezone

 

fetel 1.jpg

 

Luis Hamilton ima 30 poena prednosti ispred Sebastijana Fetela pred Veliku nagradu Singapura koja se vozi 16. septembra. Moglo je sve da bude drugačije jer je delovalo da Ferari ima konkurentan bolid, a vozač tog tima Sebastijan Fetel preuzima punu odgovornost za neuspehe. Ove sezone Fetel je imao velike greške u Azerbejdžanu, Francuskoj, Nemačkoj, a veoma je loše prošao i na trci u Monci. On je imao kontakt sa Luisom Hamiltonom na toj trci posle čega je morao da se vraća sa začelja. Uspeo je da dođe tek do četvrtog mesta, ali je Hamiltonu svakako ostala velika prednost u generalnom plasmanu.

 

''Mislim da je meni jasno. Ja sam najveći nerpijatelj sebi i mislim da imam odličan auto, imam čime da igram i sve je išlo u našu korist. Hamilton je lider trenutno, on je ispred mene i on je taj koga treba da pobedim. Imamo i dalje šanse, a drugo je pitanje koliko oni mogu da se poboljšaju od ovog trenutka. Mi ćemo biti sebi prvi neprijatelji, ne on kao osoba ili oni kao tim. Moramo da gledamo na sebe i ako to budemo radili možemo da dobijamo trke i stvari će izgledati dobro'', rekao je Fetel pred Veliku nagradu Singapura. ''Normalno je da imaš osećaj da si mogao neke trke da odvezeš bolje iz raznih razloga. Ima i trka u kojima sam mislio da nećemo biti tako dobri a bili smo. Sigurno je najgora ona u Nemačkoj. Najvažnije je da ja znam šta se desilo i da mogu da objasnim, a onda mogu ostali da misle šta hoće i da imaju svoj stav o tome. Voleo bih da sam pobedio u Nemačkoj ali me to ne brine previše. Ne fokusiram se na to šta smo mogli da uradimo drugačije ili šta smo mogli da izbegnemo''. Fetel će probati da smanji zaostatak za Hamiltonom u Singapuru.

 

Lekler: Večno sam zahvalan Ferariju, ovo je san

U utorak je obelodanjeno da će Kimi Raikonen otići iz Ferarija na kraju sezone, a na njegovo mesto će talentovani Šarl Lekler. Momak iz Monte Karla je presrećan što će sesti u crveni bolid naredne godine. Upražnjeno mesto u Zauberovoj garaži popuniće upravo Kimi Raikonen, a oba vozača će potpisati dvogodišnje ugovore sa timovima za koje će voziti naredne sezone. ''Snovi se ostvaruju, voziću za Ferari u narednoj sezoni Formule 1. Biću večno zahvalan Ferariju na prilici koju su mi dali'', napisao je Lekler na Tviteru. ''Hvala Nikolasu Todu koji me podržava od 2011. Hvala porodici ljudima koji nisu više deo ovog sveta i kojima dugujem sve što mi se dešava. Ali prvo mora da završim sezonu sa divnim timom koji mi je dao priliku da se borim i da pokažem svoj potencijal. Idemo Zauber''. Iz još uvek aktuelne Leklerove ekipe su rekli da im je drago što su sarađivali sa Šarlom, da su svesni njegovog potencijala i da je on konstantno napredovao. Lekler je ove godine debitovao u Formuli 1, a za Zauber je osvojio svega 13 poena do sada. Najbolji plasman mu je bilo šesto mesto na Velikoj nagradi Azerbejdžana.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...