Jump to content
FAS Goran
Sign in to follow this  
neshaoct

F1: Nove gume tek u Kanadi

Recommended Posts

96594-alonso.jpg

 

Pireli je prinuđen da promeni tip guma koje se trenutno koriste u Formuli 1. Primedbe na postojeće pneumatike urodile su plodom, zapravo prelomila je činjenica da su na Velikoj nagradi Španije bolidi morali i po četiri puta da odlaze u boks na promenu guma. Tako će na Velikoj nagradi Kanade (9. jun) Pireli dostaviti novi tip guma, ali to znači da će na prvoj sledećoj trci za Veliku nagradu Monaka (26. maj) biti korišćeni postojeći pneumatici.

''Nije nam bila namera da imamo četiri promene guma na trci, pa ćemo napraviti promene. Koristićemo deo dizajna za tekuću sezonu, ali ćemo dodati elemente guma koji su korišćeni u 2011. i 2012. godini, a cilj nam je da ponovo imamo dva ili maksimalno tri zaustavljanja tokom trke'' rekao je direktor Pirelija Pol Hemberi.

 


 

-----------------------------

 

Ako dodaju komponente sa starijih verzija, to znači da će gume duže trajati, ali i slabije držati jer su tih sezona određena rešenja na aerodinamici (danas zabranjena) pojačavala ''grip'' na stazi, nije sav teret bio na gumama. Gume se ovoliko troše baš zato što je veći teret za uspostavljanjem gripa na njima...

Share this post


Link to post
Share on other sites
I Ferrari na udaru: FIA ih istražuje zajedno sa Mercedesom
 
ferrari%20pirelli.jpg
 
Međunarodna automobilistička federacija zbog ilegalnog testiranja Pirellijevih guma istražuje i Ferrari.
Nakon Mercedesa, na udaru FIA-e našao se i Ferrari. Mercedes je ranije ovog meseca u Španiji sa aktuelnim bolidom testirao Pirellijeve gume što je protivno propisima, zbog čega je Ferrari uložio žalbu tokom Velike nagrade Monaka. Ali, zatim je otkriveno da je i sam italijanski tim obavio testiranje guma, iako oni navode da je to učinjeno sa starim bolidom iz 2011. godine, što nije protivno pravilima.
Kako bilo, oba tima su pod istragom krovnog tela automotosporta, a suočeni su sa potencijalnim sankcijama, što je potvrđeno FIA-inim saopštenjem.
 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mercedes pred FIA sudom, Ferrari oslobođen krivice
 
rosberg.jpg
 
Mercedesov F1 tim će odgovarati pred sudom Međunarodne automobilističke federacije (FIA) zbog ilegalnog testiranja Pirellijevih guma. Mercedesov tim su prijavili njihovi rivali, uključujući Ferrari i Red Bull, da su tokom maja u Španiji sa aktuelnim bolidom sproveli trodnevno testiranje Pirellijevih guma, što je protivno pravilima. Isto je učinio i Ferrarijev tim, ali je on to uradio sa dve godine starim bolidom, što se ne smatra povredom pravilnika, pa je italijanski tim izuzet iz bilo kakvog disciplinskog postupka.
Nemački vozač Mercedesa Nico Rosberg, pobednik poslednje trke u kalendaru za Veliku nagradu Monaka, insistira da ga aktuelni proces protiv njegovog tima neće dekoncentrisati. ''Tim se bavi time, a ja sam u potpunosti koncentrisan na ono što ja radim, tako da to nema uticaja na mene. Nisam primetio ništa drugačije u pripremama. Znam da tim blisko sarađuje sa FIA-om kako bi to sve brzo prošlo'', rekao je Rosberg, čijem timu prete sankcije.
 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ferrari traži kaznu za Mercedes
 
luca.jpg
 
Uoči skorašnjeg saslušanja Mercedesa i Pirellija pred FIA-inim Međunarodnim sudom, predsednik Ferrarija Luca di Montezemolo se nada oštroj kazni za nemački tim. Di Montezemolo smatra da bi Mercedes trebalo da bude kažnjen sa ciljem zadržavanja nivoa 'profesionalizma' u Formuli 1. Nakon što su prošlog meseca odradili test guma sa aktuelnim ovosezonskim bolidom, Mercedes i Pirelli će se 20. juna naći na optuženičkoj klupi pred Međunarodnim sudom a mogu da se suoče sa rigoroznim kaznama. Kada je priča o testiranju izašla na videlo, Ferrari i Red Bull su uložili protest, a Montezemolo sada otvoreno želi procesuiranje i kaznu za Mercedes.
''Mi imamo poverenje u FIA-u. Ne želim to da komentarišem, ali zadovoljan sam što Međunarodna automobilistička federacija detaljno proučava ovaj incident. Nadam se da će Formula 1 zadržati potreban nivo profesionalizma i verujem da će oni koji su pokušali da nadmudre pravila na kraju biti procesuirani'', izjavio je Luca di Montezemolo za Ferrarijevu zvaničnu Internet stranicu.
 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Eklston uz Pireli
 
99033-Bernie%20Ecclestone.jpg
 
Berni Eklston je reagovao povodom sporne situacije u kojoj je Pireli sa Mercedesom testirao pneumatike nedozvoljeno. I, gle čuda, stao je na stranu Pirelija rekavši da su u Mercedesu dobro znali pravila i morali da kažu ''ne''.
''Sačekajte odluku tribunala, oni znaju sve činjenice. Pa ako meni ponudite kradenu robu ja znam da ću je odbiti pošto znam da je to protivzakonito. U Mercedesu su morali da kažu ''ne'' Pireliju. U Pireliju nisu uradili ništa loše, imali su problem sa pneumaticima, hteli su to da reše, a ništa se od ovoga ne bi desilo samo da je sve išlo regularno, a za to je odgovoran Mercedes.'' Sa druge strane iz Mercedesa poručuju da su sve radili u skladu sa pravilima… 
Kao što pokazuje Eklston na slici, otišli su u onom pravcu…
 
 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tresla se gora, rodila se opomena...
 
rozberg%20f1.jpg
 
FIA Tribunal doneo presudu u slučaju Mercedes – Pirelli. I doneo je...opomenu.
To je epilog današnje ''presude'' FIA Tribunala u slučaju testiranja guma koji su zajedničkim snagama odradili Mercedes i Pirelli po okončanju VN Španije na pisti Catalunya. Mercedes je proglašen krivim zbog testiranja suprotnog pravilima i za kaznu neće imati pravo učestvovati na testiranju mladih vozača i opomenom. Službenom. Opomenu je dobio i Pirelli. FIA je ispala korektna i participiraće u troškovima suđenja. Zajedno sa Pirellijem i Mercedesom.
Jasno je da je kapital u ovom slučaju odigrao presudnu ulogu, rekli bi ključnu. Ipak, to je tako u svetu bogatih i moćnih timova. Verujemo da se niko neće žaliti na presudu i sada je sav interes okrenut ka Velikoj Britaniji, Silverstonu i GP Great Britain na jednoj od najstarijih staza na svetu, bivšem aerodromu RAF-a iz ''Bitke za Britaniju''...
 
 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pirelli će tužiti FIA-u?

 

ferrari%20pirelli.jpg

 

Pirelli, koji je FIA kaznila sa ''opomenom'', najverovatnije će podneti tužbu protiv FIA-e iako je kazna po mnogima smešna. Pirelli smatra da je njihov imidž oštećen i da će najverovatnije podneti tužbu sudu kako bi tražili odštetu od FIA-e i sprali ljagu sa svog imena.

Pirelli pravni tim je na samom početku test-gate afere tvrdio da FIA nema jurisdikciju nad Pirellijem i da, ukoliko žele kazniti Pirelli, to moraju uraditi putem običnog suda. Oni su svoje argumente temeljelili na pravilnicima koji kažu da FIA reguliše sport i timove koji se takmiče, čime bi Pirelli bio izvan tog opisa. Međutim, FIA tvrdi da kada su potpisali ugovor o dostavljanju guma, pristali su i na Sportski pravilnik koji reguliše ovakve slučajeve pa su ipak sproveli proces protiv Pirellija. Italijanska kompanija smatra da im je narušen imidž i da su nepravedno optuženi, čemu u prilog ide i sama presuda FIA tribunala.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
FIA odjednom naredila testiranje guma, sa ovogodišnjim bolidima
 
ferrari%20pirelli.jpg
 
Zaista nam nije jasno u čemu je tolika ''frka'' oko Pirellijevih guma. Da li su Bernie Ecclestone i FIA pred Pirelli postavili zadatak pripreme guma koje će omogućiti uzbudljive trke i preticanja? Jesu. Pa u čemu je onda problem? Trke su zabavne, zanimljive, ima preticanja ako je DRS zona dovoljno dugačka, a i neizvesne su, jer nikada ne znate da li će se baš vašoj gumi dogoditi loš dan.
Pre samo par dana, FIA je ''kaznila'' Mercedes i Pirelli zbog testiranja koje je bilo u suprotnosti sa pravilima, jer je Mercedes koristio ovogodišnji bolid. Ipak, nakon trke u Silverstonu situacija se nešto promenila. FIA je, naime najavila da će predstojeće testiranje mladih vozača zameniti testiranjem u kome će moći učestvovati aktuelni vozači, a sve u cilju ispitivanja Pirellijevih guma. FIA napominje da će se aktuelni vozači moći baviti samo testiranjima guma, dok će sve ostale poslove odraditi mladi vozači.
Mercedes će, kako bi sve bilo u sportskom i fer duhu, testiranje preskočiti, u skladu sa zabranom koja je, prvobitno, predviđala odsustvo sa testiranja mladih vozača na Silverstonu.
 

 



Pireli dobio naređenje da ojača pneumatike
 
pirelli%20hamilton.jpg
 
Kompanija Pireli dobila je naređenje od strane čelnika Formule 1 da ojača pneumatike koji se koriste u ovom takmičenju za predstojeću trku koja će već ovog vikenda biti održana u Nemačkoj kako se ne bi ponovila situacija iz Engleske kada je na četiri bolida eksplodirala zadnja leva guma. Povodom incidenata koji su se desili na Silverstonu oglasili su se i vozači koji od čelnika takmičenja traže zaštitu pošto praktično stavljaju glavu u torbu. Za sredu je bio zakazan sastanak čelnika timova, Međunarodne automobilske federacije i predstavnika Pirelija na kojem će se diskutovati o poslednjim dešavanjima.
 
 

 



Pireli: Timovi su krivi za pucanje pneumatika
 
ferari%20masa.jpg
 
Kompanija Pireli, snabdevač pneumatika timova Formule 1, objavila je da će na narednoj trci za Veliku nagradu Nemačke pneumatici biti dosta jači. Nakon brojnih incidenata zbog pucanja pneumatika na trci u Silverstonu Pireli je pokrenuo istragu. Čelnici Pirelija su demantovali da su njihovi pneumatici opasni za vozače. U Pireliju su naglasili da i timovi snose odgovornost za pucanje pneumatika, pošto su namerno stavljali desne zadnje pneumatike tamo gde treba leve. Takođe su pneumatike ostavljali sa manjim pritiskom nego što je preporučeno, drugačiji nagib, a to sve kako bi napravili što bolji rezultat.
''Pogrešno korišćenje pneumatika se dešava i mnogi to potcenjuju, Pireli najviše, ali to nije zabranjen''“, navodi se u saopštenju Pirelija. Upravo zbog toga ova kompanija je tražila od FIA da zatraži od timova da se drže preporuke.
''Voleo bih da ponovim da su ovogodišnji pneumatici, kada se koriste kao što je predviđeno, veoma bezbedni. Ono što se desilo na Silverstonu nas je navelo da tražimo pristup svim podacima da bismo utvrdili da li se oni koriste i razvijaju na pravi način. Dok čekamo promenu pravila, uvešćemo pneumatika koje je lakše kontrolisati'', izjavio je director Pirelija zadužen za auto-moto sport Pol Hembri.
Vozači Formule 1 su zapretili da će bojkotovati narednu trku za Veliku nagradu Nemačke ukoliko se ne dese neke promene, a izgleda da do toga bar za sada neće doći jer je Pireli odlučio da napravi znatno jače pneumatike.
 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mekši pneumatici u Mađarskoj
 
96594-alonso.jpg
 
Kompanija Pireli najavila je da će za narednu trku Formule 1 koja se vozi na stazi Hungaroring za Veliku nagradu Mađarske pripremiti mekše pneumatike.
''Kombinacija soft-midijum nam garantuje da će i trka u Mađarskoj proteći u najboljem redu'' izjavio je direktor Pirelija za auto-moto sport Pol Hemberi. Tokom trke na stazi Silverston za Veliku nagradu Velike Britanije timovi su imali dosta zamerki na pneumatike koji su vozačima napravili velike probleme. Čak četvorici vozača je eksplodirao zadnji levi pneumatik na toj trci, ali na svu sreću niko nije stradao.
 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Vozači F1 testirali nove pneumatike
 
100255-Fetel.jpg
 
Najbrži na testiranju novih Pirelijevih pneumatika na stazi u Silverstounu bio je lider šampionata Formule 1 Sebastijan Fetel. Vozač Red Bula je odvezao 78 krugova, a najbrže vreme koje je ostvario je bilo 1:32.894 minuta. Tokom jutarnjeg treninga Andreas Zutil je dugo držao najbrži krug, ali je na kraju bio drugi sa tri desetinke zaostatka u odnosu na Fetela. Vozači Formule 1 su odradili ovo testiranje kako bi se uverili u bezbednost novih Pirelijevih pneumatika.
Mercedes jedini nije učestvovao u testiranju pošto su u maju bez dozvole već isprobali nove gume. Novi pneumatici će biti korišteni do kraja sezone, a njihova premijera biće na trci za Veliku nagradu Mađarske koja je na programu sledeće nedelje.
 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...