Jump to content
FAS Goran
neshaoct

F1: Red Bull

Recommended Posts

Lepa vest. Perez ima svoje sponzore oni sve plaćaju. Sazreo je Perez kao vozač,sad zna bolje da odreaguje.Sad u Abu Dabiju u prvih par krivina nije preticao, sačekao malo da se smiri i posle preticao na sigurno.Mogao je da vozi u par timova sigurno ali samo da učestvuje ovako došao je u vrhunski tim a to vuče neke obaveze.Drago mi je za njega,ima brzinu i tempo za trku.Biće super sledeća sezona

Share this post


Link to post
Share on other sites

odlican vozac,jos ako RdB bude imao brz auto,bice gadno Mercu.Albon je dobio samsu u ekipi al je nije iskoristio,al Perez ce briljirati,bice zajebano i Maxu.A plus ima jake sponzore pa nece glava da ga boli

Share this post


Link to post
Share on other sites

Extra, odlicna vest :thumbup: . Vec u jednoj od drugih tema napisah ;) :

On 12/16/2020 at 10:58 PM, Ivan said:

Neizmerno mi je drago da Alonsa ponovo gledamo u najbrzem cirkusu i iduce godine. Uz (nadam se) vaskrslog Vettela u RP, Sainza i Leclerca koji grizu u (nadam se) brzem Ferrariju, pa (nadam se) Checo uz Maxa u RB :D , i uz konstantne sa rezultatima Luisa i Vodonosu - mozda i dobijemo malo neizvesniju sezonu.

Stavio sam smajlija kao manje verovatno, ali eto - na radost svih pravih ljubitelja F1, ostvarilo se.

Checo je odvezao vrlo zrelo, pogotovo zavrsetak ove sezone. Ruku na srce, imali su i vrlo konkurentan bolid (proslogodisnji Mercedesov). Ali iskreno, mislim da vozacki i trkackom "zicom" ne moze ni sada da parira Maxu, koji ce vremenom samo biti jos bolji i konstantniji. A verujem da ce Maxa i sam RB gurati i dalje kao prvu zvezdu. Sto on jeste i generalno, uz jos samo par vozaca u trenutnoj F1. Da Max ove godine nije imao toliko pehova - opusteno bi i u ovakvom odnosu snaga osvojio drugo mesto u sampionatu (setimo se koliko je odustajanja imao zbog motora, guma, tudjih gluposti). A uz podrsku timskog kolege (koja je izostala) - opet je tesko mogao da pobedi Hamiltona i Mercedes, ali je sigurno mogao da stavi Luisa pod prilican pritisak, a tada ne ide bas sve kao po loju...

Da su jos samo dali pedalu Potrcku (koji ubija bilo kakvu car trkanja vec par sezona) i umesto njega ubacili Russella - to bi bio pun pogodak za spektakl u najavi i realnu mogucnost da iduca sezona bude zanimljivija nego sve prethodne zajedno.

Realno sumnjam da ce neko ugroziti dominaciju Merca - ali 'ajde da bar gledamo pravo trkanje i malo vise neizvesnosti nego prethodnih sezona. Pa neka pobedi najbolji :) .

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

a vetelinka ce postati ruzicasta:D,a RdB ce imati odlicnu postavu,a Ferari nema sanse ni sledece godine,zao mi Sainca koji je ove godine bio sjajan,kao i sam McLaren,dok ce u crnom biiip biti samo biti brzi od Alfe i Haasa

Albon ostaje kao test vozac.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, silenci said:

a vetelinka ce postati ruzicasta:D

Ja se nadam nekoj tradicionalnoj British Racing Green kombinaciji za 2021 livery Aston Martin tima:

 

ANDY-PALMER-ASTON-MARTIN-DIRECTOR-WHY-FORMULA-1-ON-2021.thumb.jpg.c9ae4e89775d15e4a127d7be48a56776.jpg

 

Ili nekoj drecavijoj varijaciji na temu :) :

 

Aston-Martin-F1-2.thumb.jpg.a54722b355d271f77655f97f287480be.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ferstapen: Red Bull je mogao da dominira kao Mercedes

 

hamilton verstapen.jpg

 

U intervjuu za Motorsport, Maks Ferstapen je rekao da je uvođenje turbo hibridnih motora dosta oštetilo austrijsku ekipu i da bi, da su ostala pravila kao pre hibridne ere, Red Bull dominirao Formulom 1. Dolazak novih pogonskih jedinica je bitno promenio Formulu 1 2014. godine, a tu se najbolje snašao Mercedes. Nemački proizvođač od tog trenutka započinje svoju dominaciju u najbržem cirkusu na svetu, dok je Red Bul bez titule od 2013.

''Iskreno, mislim da se nisu promenila pravila na kraju 2013. godine mislim da bi Red Bull radio isto da nije V6 motor uveden. Sve je došlo savršeno Mercedesu na ruku. Naravno, pripremali su se ali su bili dobro opremljeni pogonskom jedinicom od početka. To im je u početku mnogo pomoglo'', rekao je Maks Ferstapen. ''Napravili su brz bolid i sa dobrom brzinom naravno sve već izgleda bolje. Međutim u 2020. su takođe imali sjajan automobil, ne možete to da poreknete.''

 

Honda i Red Bull blizu dogovora o preuzimanju pogonskih jedinica

 

Budući da Honda napušta Formulu 1 nakon isteka ovogodišnje sezone, Red Bull Racing mora da pronađe rešenje kada je reč o pogonskim jedinicama. Mercedes ne želi da snabdeva austrijski tim, a to ne želi ni Ferrari, tako da kao jedina opcija ostaje Renault. Međutim, s obzirom da ni ranije nisu ''cvetale ruže'' u okviru saradnje Red Bull-a i francuskog proizvođača, tim je fokusiran na preuzimanje Hondinog motora i čini se da se sve kreće u tom smeru.

 

Red Bull i Honda su blizu postizanja dogovora u vezi sa preuzimanjem pogonskih jedinica počev od 2022. Do diskusija je došlo još prošle godine, ali još uvek ništa nije finalizovano. Međutim, Japanci i Austrijanci treba da se sastanu ponovo ovih dana, uvereni da su blizu rešenja situacije. Glavni razlog zašto stvar nije završena do sada je složene prirode. Nekoliko proizvođača se slaže sa Red Bull-om i njegove želje da se zamrzne razvoj motora generalno, ali postoje nesuglasice vezane za fundamentalne pozicije. Idealni scenario za ''crvene bikove'' bi bilo kompletno stopiranje razvoja pogonskih jedinica od 2022. ali nisu svi spremni da idu tim putem.

 

Ferrari, primera radi, složio bi se jedino s tim da novi propisi o motorima stupe na snagu godinu dana ranije (2025. umesto 2026.), a uz to mora da se suoči sa činjenicom da zaostaje za drugima. Sa potpunim zamrzavanjem Scuderia bi praktično pucala sebi u nogu, tako da je sasvim logično da ne podrži Red Bull-ov predlog. Čitava diskusija u vezi sa stopiranjem razvoja pogonskih jedinica je očigledno mnogo složenija. Ipak, pregovori između Honde i Red Bull Racinga teku dobro, između ostalog i iz razloga što ih podržava matična kompanija u Japanu. Kada dogovor bude postignut, Red Bull će preuzeti Hondin pogon u Milton Kinsu i proširiti sopstveni Red Bull Technologies kampus. Ovo takođe znači da će postojeće Hondino osoblje biti preuzeto, a vrlo je verovatno da će Honda nastaviti da pruža dugoročnu podršku austrijskom timu, mada u manjem obimu.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ko zna šta bi bilo da nije zabranjeno razvijanje turbo motora tokom sezone. Nikad mi neće biti jasno zašto su timovi potpisali takvu glupost.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Helmut Marko je danas potvrdio da je Red Bull postigao dogovor sa Hondom oko preuzimanja motora nakon 2021 godine.Ali ovo sve pada u vodu ako se drugi timovi ne slože da se prekine sa razvojem motora bar do 2025. Red Bull nema kapacitet da sam nastavi razvoj motora. Mercedesu bi ovo odgovaralo jer ima najbolji motor ali Ferari i Reno za 2021 godinu razvijaju nov motor,njima sigurno to neodgovara. Videćemo koliko je realno jak Red Bull u F1 i da li će uspeti da odradi nešto.

Pole Position

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hondini motori u Red Bulu do 2024.

 

red bull honda f1.jpg

 

Red Bull će nastaviti da koristi Hondine motore do 2024. godine, iako će japanska kompanija da napusti Formulu 1 na kraju predstojeće sezone.

Kako prenosi Sport Klub, Red Bull je zaključio ugovor o kupovini Hondinih motora do 2024. godine, a osnovao je i novu kompaniju koja će se posebno baviti održavanjem agregata. To znači da će Red Bull i Alfa Tauri u narednim sezonama korititi tehnologiju pogonskih agregata Honde. Ovakav razvoj situacije je moguć zbog odluke šefova Formule 1 da zamrznu razvoj motora od 2022. do 2024. gdoine.

 

''Ovaj dogovor predstavlja značajan korak Red Bull-a u Formuli 1. Bili smo razočarani kada je Honda odlučila da napusti naš sport kao proizvođač motora. Ali zahvalni smo na podršci i novom ugovoru. Honda je značajno uložila u hibridnu tehnologiju kako bi obezbedila konkurentne pogonske agregate za oba tima'', dodao je šef tima Red Bula Kristijan Horner. Predstojeća sezona biće Hondina poslednja u Formuli 1 i kompanija je dizajnirala novi motor za koji veruje da će pomoći Red Bull-u da se takmiči za titulu. Honda se u Formulu 1 vratila 2019. kada je sklopila dogovor sa Red Bull-om. Svojim agregatima je snabdevala jedino taj tim kao i Toro Rosso, odnosno Alfa Tauri kako se taj tim zove od 2020. godine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Red Bull predstavio RB16B

 

red bull rb.jpg

 

Red Bull je objavio prve slike novog bolida RB16B kog će koristiti u 2021. godini. U posadi ekipe iz Milton Kejnsa su Maks Ferstapen koji će i ove godine biti glavni izazivač Luisu Hamiltonu, kao i novi vozač Serhio Peres. Novi bolid Red Bula nosi ime RB16B jer se zapravo radi o dorađenom RB16 kog je ova ekipa koristila u 2020. godini. Kako je šef tima Kristijan Horner rekao RB16B ima čak 60% delova koji su isti kao i kod svog prethodnika. Cilj Red Bula je da novi bolid bude konstantniji tokom sezone na različitim stazama.

 

''Ne bih rekao da su problemi prošle godine bili samo u aerodinamici. Te stvari uvek idu zajedno. Ali mislim da smo napravili dobar napredak u 2020. i videćemo da li će RB16B moći da odgovori izazovima promene pravila koja su očigledno ista za sve timove'', rekao je Kristijan Horner. ''Nadamo se da ćemo sa dobrim lekcijama koje smo naučili lane, moći da to primenimo na novi unapređeni bolid'', kaže Horner. Nova sezona Formule 1 počinje 28. marta u Bahreinu i čitavu sezonu ćete naravno kao i ranije moći da gledate na kanalima Sport Kluba.

 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

'Aj nek im je sa srecom :) , kao i ranije navijam za RB i Maxa.

Standardno uz crvene i legende Kimija u Alfi i Alonsa u Alpini.

Bilo bi mi drago da sto bolje prodju i mlade snage i buducnost F1 - Lando, Russell i Sumi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Čovek je radio kao mehaničar u Skuderija Toro Roso i Williamsu. Daje neka objašnjenja o bolidima za predstojeću sezonu. Kratki su klipovi 10 min.vredi pogledati

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Max: Ne smeta mi manje vremena za testiranje

 

max madjarska 2020.jpg

 

Maks Ferstapen pojavio se na promociji novog bolida Red Bula ''RB16B''. Holandski as, koga mnogi vide kao glavnog rivala Luisa Hamiltona u novoj sezoni, govorio je o formuli koju će voziti tokom 2021. godine.

 

''Naravno da postoje razlike u odnosu na prošlu sezonu. Najviše na donjem delu, odnosno podu. Neke stvari su odatle premeštene i to će uticati na vešanje. To su prvi utisci. Pravu sliku ću steći kada počnemo sa testiranjem'', rekao je Ferstapen. On će zajedno sa klupskim drugom Serhiom Perezom imati tri dana testiranja, pre prve trke u Bahreinu 28. marta. ''Praktično imamo po dan ipo na raspolaganju. Nije mnogo, ali mi i ne smeta. Ranije smo testirali po šest dana. To je previše. Postane dosadno. Volim Formulu 1, ali nema baš mnogo takmičarskog naboja tokom testova. Nadam se da će sve proteći u najboljem redu i da ćemo moći od početka sezone jako da krenemo'', kaže Ferstapen.

U ovogodišnjem kalendaru su 23 trke, najviše u istoriji najbržeg karavana. ''Mnogo je takmičenja, videćemo kako će funkcionisati. Nadam se samo da će se sve odvijati prema rasporedu, da neće biti odlaganja kao tokom prošle sezone'', istakao je Ferstapen.

 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Red Bull i dalje u pregovorima sa Porsche-om

 

red bull rb.jpg

 

Red Bull je postigao dogovor sa Hondom da koristi njihove agregate od 2022. do 2025. Ali, austrijski tim već razmišlja o budućnosti i uveliko je u pregovorima oko potencijalne saradnje posle 2025. godine. Od 2025. očekuje se set znatno fleksibilnijih pravila FIA i to će biti prilika da mnogi poznati proizvođači uđu u Formulu 1. Mnogi od njih već su u pregovorima sa pojedinim timovima, među njima je najatraktivniji Red Bull. Bilo je govora o tome da bi Porsche mogao da uđe u partnerstvo, ali te priče su utihnule kada je Volkswagen najavio ulazak u najbrži cirkus. Ipak, Helmut Marko ističe da ništa još nije određeno i da se sa svima vode razgovori.

 

Volkswagen za sada deluje kao veliki favorit, zbog bliskih veza vodećih ljudi Red Bull-a Ditriha Matešica i Helmuta Marka, kao i jednog od vodećih ljudi nemačkog giganta Frica Encingera, a zanimljivo je da su sva trojica rodom iz Štajerske. Ali od 2025. Red Bull će biti u prilici da razvija i sopstveni agregat, tako da ni ta opcija ne sme da se isključi. ''Imamo takvu opremu da ćemo biti sposobni i imati tehničke mogućnosti da razvijamo sopstvene agregate'', rekao je Helmut Marko. Do tada Red Bul lće ruku pod ruku sa Hondom, koja se vratila u Formulu 1 posle zlatnog doba sa Meklarenom i Aertonom Senom, takođe u Meklaren. Ali taj drugi mandat nije bio ni približno uspešan kao prvi.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sezona neizvesna do samog kraja

 

Vozači Red Bull-a Maks Ferstapen i Serhio Perez odradili su sjajan posao tokom tri dana testiranja bolida Formule 1 u Bahreinu. Čini se trenutno da ovaj tim ima prednost u odnosu na Mercedes koji godinama vlada najbržim karavanom. To je potvrdio i Džejms Vuvls, jedan od čelnika Mercedesa.

 

''Uradili su fenomenalan posao. Mislim da su na testiranju bili veoma dobro. Međutim, treba da znate da je to samo test. Ne računa se za bodove. Videćemo kada počnu trke, kako će to izgledati'', rekao je Vuvls. U prethodnih sedam godina Mercedes je lako dolazio do titula i u konkurenciji vozača i među konstruktorima. Međutim, sada bi moglo sve da se promeni. ''Da li će biti neizvesna sezona? Rekao bih da hoće. Red Bul je opasan rival. Popravili su mnoge stvari. Vidi se da su veoma brzi. Ostalo nam je još manje od deset dana da popravimo neke stvari i spremno uđemo u šampionat'', kaže Vuvls.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Perez: Mnogo bodova su osvojili zbog ''ekstremne vožnje''

 

Perez 2021.jpg

 

Serhio Perez voziće ove godine u ekipi Red Bull-a u tandemu sa Maksom Ferstapenom. Tu je stigao iz ekipe Racing Point, koja se od ove sezone takmiči pod imenom Aston Martin.

Ljudi iz nekadašnjeg Perezovog tima nisu imali mnogo lepih reči za Meksikanca. Endi Grin je rekao da je ''Perezov stil mnogo ekstreman i da je zbog toga često gubio bodove''. On smatra da će ekipa imati mnogo bolje rezultate sa Fetelom.

Nije Perez ostao dužan. Meskički as je prošlu godinu završio na četvrtom mestu u generalnom plasmanu u konkurenciji vozača. ''Zahvaljujući toj 'ekstremnoj vožnji' osvojili smo mnogo bodova. Mislim da sam ostvario neke pristojne rezultate. I normalno je da ću nastaviti da napredujem. Očekujem da ću u novoj ekipi biti još kompletniji vozač'', rekao je 31-godišnji Perez.

 

Šampionat Formule 1 počinje 28. marta trkom za Veliku nagradu Bahreina uz direktan prenos na kanalima Sport kluba.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites
22 hours ago, neshaoct said:

On smatra da će ekipa imati mnogo bolje rezultate sa Fetelom.

To sto je Checo prosle godine imao 70% vise bodova od tatinog sina, sto im je doneo jedinu pobedu u sezoni, bio 4. u konkurenciji vozaca, omogucio da se bore za 3. mesto u konkurenciji konstruktora - nikom nista. U najmanju ruku, nekorektna izjava.

Mnogo su se razmahali u bivsem Racing Pointu. A verujem da ce ove godine oba Red Bull-ovca obrisati patos sa Aston Martinom. Gledajuci od samog bolida, preko vrhunske, drske i pozitivno "lude" vozacke postave Max/Checo, do najbrzih mehanicara u pitu...

Neka njima "manje ekstremnog", "pouzdanog", izduvanog i nemotivisanog Vettela, pa cemo videti rezultate u paru sa Strollom (u takvim ekipama, 13. i 11. u poretku vozaca prosle godine). Po mom skromnom misljenju, daj Boze da se bore za sredinu tabele sa Alpinom i crvenima, ako ne i da budu u donjem delu poretka konstruktora.

Krece sezona za vikend, ostaje nam da ispratimo ko je dobitnik, a ko gubitnik sa ovih par transfera.

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Možda ga i namerno ''bockaju'' sa takvom izjavom, da bi ga napravili lošijim na startu sezone.

 

Prvi komentar, ako slučajno bude nekog incidenta u kojem bi i Checo učestvovao, bio bi ''vidite kako smo bili u pravu kad smo rekli da mu je stil ekstreman''. Tako njihove reči koje danas ne znače mnogo dobijaju na snazi. Zato će Perez paziti, možda i previše, posebno zbog Red Bull-a kome nije problem i da u sred sezone rotira vozače ako misli da treba (ne važi za Max-a :D)...i eto ga onda u plasmanu na lošijoj poziciji - možda su takve igrice u pitanju. Ono, znaju i oni da nisu tačne, ali žele da ga poremete na startu nove sezone...

 

 

Edited by neshaoct
dopuna

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jedino to u Astonu i mogu da pokusaju. Sto se zamena tice, mislim da je Gasly svoju sansu u RB prokockao.

Uopste ne sumnjam u ovogodisnju vozacku postavu RB, od srca navijam za obojicu. Nadam se i da ce crveni koliko-toliko vaskrsnuti i pribliziti se gornjem domu. I sto je najvaznije - da cemo pre svega imati neizvesnije trke, pa neka pobedi najbolji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Red Bull definitivno deluje jako, ali treba uzeti u obzir tu neku specificnu karakteristiku tog tima, a to je da se svaki novi vozac nekako tesko privikava, ne znam preciznije da se izrazim, al mislim da tamo vozaci koji nisu Max, kao da imaju neki problem. Ako uzmemo da je Perez bolji od prethodne dvojice, opet u najboljem slucaju ce mu trebati par trka da se namesti a to je vec dosta propustenih bodova za tako visoke pozicije...Zavisi jako sta ce i ostali da urade.

 

------------

 

Ocekujem puno od Rikarda u Mclarenu, nekako taj kombo mi je u fokusu navijanja ove sezone + svakako standardno za crvene da budu sto bolji + da bilo ko skine crnju sa trona :D 

 

Plasim se da Alonso-Alpine brak nece biti tako uspesan kao sto se neki nadaju, ali prelazak Pjera u Alpine bi bio odlican, to sam sa drugarima predvidjao i ranije, a evo danas sam procitao vest da su pregovarali :D 

 

Mogli bismo mozda da napravimo FLCS fantasy ligu? :D 

Edited by horvat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po predsezonskim testiranjima deluje drugacije, ali ja se samo "plasim" klasicne boljke za Red Bull - losijeg starta sezone.

Ako bi od starta krenuli jako i pritisli Merc sa oba pilota (a RB ima ubedljivo najjacu postavu zadnjih sezona, bolid obecava) - pitanje je kako bi se Totto i ekipa ponasali kada su izbaceni iz svoje zone komfora, koju uglavnom konstantno imaju od starta sezone.

Tu po pravilu Bottas prvi popusta, samim tim i Ham nema ledja kao sto je uglavnom uvek slucaj. A onda je svasta moguce, imali su i oni svojih momenata kada ne ide sve kako je zamisljeno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piquet: Verstappen bi uništio Hamiltona da je u Mercedesu

 

SI202103280169_hires_jpeg_24bit_rgb_news_cec5a7870ed110198cefa527308d9a45.jpg.9590acf19adf25933198220f9004da44.jpg

 

Holanđanin je možda izgubio duel u nedelju, ali bivši svetski šampion Nelson Piquet smatra da u istom bolidu Hamilton ne bi imao šanse.


Britanac je prošle godine osvojio sedmu šampionsku titulu u karijeri i u borbi je za osmu, ali je ove godine naleteo na otpor od strane Verstapena, koji je u odličnoj formi. 

Prema rečima trostrukog šampiona sveta Nelsona Piqueta, Verstappen bi pobedio Hamiltona da su u istom timu.

“Nije da Hamilton nije dobar, ali prosto za timskog kolegu ima lošijeg vozača i njegov prethodnik (Rosberg) je bio još gori. Moramo da uzmemo u obzir da se u Formuli 1 voze različiti bolidi i da je zbog toga direktno poređenje vozača iz dva različita tima veoma teško”, izjavio je Piquet za britanski Autosport.

“Kada bi Max vozio za Mercedes, siguran sam da bi uništio Hamiltona. On je mnogo agresivniji. Možda pravi malo više grešaka zbog toga, ali po meni je on bolji od Hamiltona. Hamiltonu je sada lako zato što svuda pobeđuje kada ima Bottasa pored sebe”, zaključio je Piquet.

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mladji je to je sigurno. Ima Hamilton još brzinu samo niko mu nije parirao u Mercedesu da bi se cimao. Jedino što je dosadio. Mada ova godina biće interesantna,samo da ima ko da se trka da nije dosadno

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...