Jump to content
FAS Goran
neshaoct

F1: Red Bull

Recommended Posts

Prvi čovek Red Bull-a: Austrija brutalna za nas

 

christian-horner.jpg

 

Kristijan Horner, prvi čovek Red Bull-a, razočaran je startom sezone u šampionatu Formule 1. Red Bull je u prvoj trci ostao bez bodova. Maks Ferstapen morao je da odustane u 13. krugu zbog problema sa motorom, dok je Aleksandar Albon imao incident sa Luisom Hamiltonom, koji ga je u potpunosti izbacio iz trke.

''Bili smo u situaciji da se borimo za pobedu, krenuli smo sa srednjim gumama i to znači da bismo kasnije bili brži. Posle ste videli šta se Aleksu desilo... Imati 0 bodova posle prve trke boli. Austrija je bila brutalna za Red Bull'', sumirao je Horner dešavanja na Red Bull Ringu. Priliku da poprave utisak vozači Red Bula imaće u trci za Veliku nagradu Štajerske predstojećeg vikenda.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Marko: I ostali timovi uputiće proteste protiv Racing Pointa

 

marko red bull legalnost.jpg

 

Prema rečima prvog čoveka Red Bull-a neće samo Renault biti taj koji će tražiti da se ovaj problem reši. Helmut Marko rekao je u razgovoru za F1-Insider da će protest koji je uputio Renault na leganost bolida Racing Pointa svakako biti proširen.

 

''Prema nekim mojim informacijama koje imam, sve više timova će uputiti protest protiv Racing Pointa. Nadamo se da će se to pitanje rešiti'', kazao je Austrijanac. Marko je dodao da je ovo pitanje izuzetno važno za Red Bull, jer od toga zavisi i njihov kasniji odnos prema AlphaTauriju. ''Ako se dokaže da je bolid Racing Pointa legalan, onda ćemo i mi uraditi istu stvar sa AlphaTaurijem.'' On je dodao da Formula 1 treba da bude oprezna po ovom pitanju kako se ne bi ponovila situacija iz 2008. Tada je Sebastian Vettel pobedio u Monci, kada je vozio bolid Toro Rossa koji je bio kompletna kopija Red Bulla samo stariji godinu dana. ''Ako je bolid Racing Pointa legalan, onda ćemo mi uštedeti mnogo novca na AlphaTuri i takođe ih napraviti mnogo konkurentnijim.''

 

Autor: Nikola Nedeljković

 

preuzeto sa - pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

''Ferstapen me podseća na Šumahera''

 

Ferstapen 11.jpg

 

Direktor Formule 1 Ros Bron bio je impresioniran načinom na koji je Maks Ferstapen trijumfovao u nedelju na Silverstonu. Vozač Red Bull-a trijumfovao je na legendarnoj stazi i tako prekinuo nadmoćni niz Mercedesa.

''Maks je bio senzacionalan. Podseća me na Mihaela Šumahera. Kada slušate šta govori, jasno vam je da ima kapaciteta. Pogotovo mi se svidelo kada je rekao da ne želi da vozi kao baba kada je ekipa od njega tražila da pripazi na gume. Ograničenja bolida ne predstavljaju granice za Ferstapena. On oseća šta treba da radi, savršeno reaguje. Sećam se njegovih prvig dana u Formuli 1, sada je sazreo u izuzetnog vozača'', rekao je Bron. Inače, Bron je sarađivao sa Šumaherom kada je Nemac vozio za Beneton i Ferari, kao i kasnije za Mercedes.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Volf o Maksu: Biće u borbi za titulu, ali uživam u tome

 

184837-volf.jpg

 

Kako prenosi Sport Klub, prvi čovek Mercedesovog tima Formule 1 Toto Volf je priznao da je Maks Ferstapen pretnja i da može da se bori za titulu posle pobede na Velikoj nagradi 70. godišnjice Formule 1. Maks je prvi vozač koji je slavio ove sezone a da nije vozač Mercedesa. On sada zaostaje 30 bodova za prvoplasiranim Luisom Hamiltonom u generalnom plasmanu, a da je imao više sreće prvog vikenda u Austriji kada nije završio trku verovatno bi stavio šestostrukog svetskog prvaka pod još veći pritsak.

 

''Borba za titulu je tu. Uživam u ovoj situaciji jer svi kažu kako će ova sezona biti kao šetnja po parku za Mercedes. Ovo uopšte nije bilo tako. Sigurno nismo imali najbrži bolid, možda nismo bili ni drugi najbrži. Videli smo kako vrućina ne pogoduje našem automobilu, ali mnogo je kompleksnije od toga. Zapravo volim ovaj izazov'', rekao je prvi čovek Mercedesa Toto Volf. ''Možda imamo najbrži bolid, ali to takođe znači i da imamo najveću silu potiska i to znači da najviše trošimo gume. Moramo da naučimo kako da namestimo blid da bi gume mogle da prežive. Zanima me da vidim kako ćemo u Barseloni, a ništa nema bolje od velikog izazova''.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Movistar: Perez na meti Red Bulla za 2021. godinu

 

perez_o_rb.jpg.992f56d9796caf150fe6c46223c290b8.jpg

 

Kako prenose španski mediji Meksikanac mogao bi da se nađe u timu iz Milton Kinsa.

Sergio Perez je pre samo nekoliko dana objavio da će na kraju sezone napustiti Racing Point a na njegovo mesto dolazi Sebastian Vettel. Sada kako prenosi španska mreža Movistar Red Bull je pokazao interesovanje za ovo vozača.

Prema ovim navodima, ukoliko Alexander Albon nastavi sa lošim performansama, tim iz Milton Kinsa moraće da novog vozača potražiti van svog programa, pa je tako Perez još u toku prošle nedelje već dobio poziv od šefa tima Christiana Hornera. Sada, kao logična zamena za posrnulog Tajlanđanina spominjao se i pobednik VN Italije Pierre Gasly koga je upravo Albon zamenio u Red Bullu.

Perez ima višegodišnje iskustvo u Formuli 1 što bi svakako donelo određenu stabilnost timu, kao i da je sa timom iz Silvesrtona već zabeležio nekoliko podijuma. Ukoliko se to desi Meksikanac bi mogao da postane prvi vozač u Red Bullu a da nije bio član njihove akademije mladih vozača a poslednji koji je to uradio jeste Mark Webber.

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

''Ima Red Bull opcije, ne očekujem da smo im plan A''

 

red bull honda pitstop.jpg

 

Šef Renoa Siril Abitebul kaže da nije realno da Red Bull nije očekivao potez Honde koja je rešila da se povuče iz Formule 1 posle 2021. godine. Dodaje da je teško očekivati da se saradnja Renoa i austrijskog tima obnovi. Reno i Red Bul su imali dugačku saradnju koja je bila veoma plodonosna. Red Bul je sa Renoovim agregatima osvajao titule šampiona sveta, ali su se dve strane razišle 2018. godine. Od 2019. do 2021. Red Bul koristi Hondine motore, dok austrijskoj ekipi tek slede pregovori o tome ko će da ih snabdeva posle 2022.

 

''Mogu da potvrdim da uopšte nismo razgovarali. Svesni smo pravila u ovom sportu i imamo nameru da pratimo pravila i naše obaveze. Mora prvo da nam traže motore, a niko nam još nije tražio i postoje posebne okolnosti koje se tiču i tajminga. Ima vremena dok rok ne istekne, a to je proleće sledeće godine. U Formuli 1 mnogo toga moće da se desi i proleće 2021. je daleko'', rekao je šef Renoa Siril Abitebul koji veruje da će biti čudno da se njegova fabrika i Red Bul ponovo dogovore. ''Mislim da bi bilo čudno, ali očigledno treba da vodimo računa o sportu. Daleko smo od pomirenja. Ne mogu da zamislim da Red Bul nema neki plan u pozadini. Sigurno su bili svesni ove situacije, Helmut Marko i Kristijan Horner uvek imaju opcije i ne očekujem da im budemo plan A''. Abitebul smatra da izlazak Honde nije preveliko iznenađenje.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Horner: U Maksovom ugovoru se agregat ne pominje

 

christian-horner.jpg

 

Hondina odluka da napusti Formulu 1 posle 2021. godine je postavila pitanje da li bi Maks Ferstapen zbog toga mogao da napusti austrijsku ekipu. Kako prenosi Sport Klub, navodno postoje klauzule u njegovom ugovoru po kojim bi to bilo moguće. Mladi Holanđanin se Red Bulu obavezao do 2023. godine, ali uveliko se spekuliše da on neće toliko dugo biti u ovom timu ukoliko mu on ne obezbedi konkurentan bolid. Izlazak Honde iz Formule 1 mogao bi da znači da će Ferstapen napustiti Red Bul i priča se da on može da napusti ekipu baš zbog snabdevača.

 

''Ne postoji takva klauzula u ugovoru. Ugovori između vozača i tima su privatni, ali nema nikakve klauzule koja se tiče agregata u njegovom ugovoru'', rekao je Kristijan Horner. ''On je takmičarski nastrojen, prijatno mu je u timu i veruje čvrsto u Hondin program. Mislim da vidi da je Honda unapredila motor iz 2020. za 2021. godinu i to je naravno ohrabrujuće. Biće potreban korak napred za sledeću godinu i on je uzbuđen zbog toga. Ima vremena do 2022. godine'', dodao je šef Red Bulovog tima.

 

Kada se radi o novom snabdevaču agregata, Horner je rekao da shvata zašto ljudi misle da će Red Bull opet pričati sa Renoom. On takođe ne veruje da će neki novi proizvođač ući u Formulu 1. ''Trošak ulaska novog proizvođača je preveliki po trenutnim pravilima. Neće biti novog proizvođača ni novog motora verovatno do 2026. Troškovi razvoja su visoki. FIA i ''Liberti grupa'' moraju da se nose sa tim. Uradili su dobar posao sa šasijom. Sada nam treba standardizacija motora i takođe budžetsko ograničenje za pogonske jedinice''.

 

Verovatno ćemo prve Maksove impresije o povlačenju Honde čuti narednih dana jer u petak počinje trkački vikend u Nirburgu gde se vozi Velika nagrada Ajfela. Akciju sa staze Nirburgring pratite na Sport Klubu 1 već od petka ujutru.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hulkenberg je opcija za Red Bull

 

hulkenberg.jpg

 

Jedan od čelnika Red Bula Helmut Marko otkrio je da je malo falilo da Niko Hulkenberg vozi za austrijski tim proteklog vikenda zbog problema sa testom na koronavirus Aleksandera Albona, ali i da je Nemac jedan od kandidata za mesto u timu naredne godine. Marko je istakao da je razgovarao sa ''Hulkom'' oko mogućnosti da zameni Albona ukoliko bude trebalo na Velikoj nagradi Ajfela, ali je na kraju on uskočio na mesto Lensa Strola u Racing Pointu, pošto je Kanađanin bio bolestan. Sa druge strane, Albonov ponovljeni test je pokazao da je on negativan na koronavirus, pa je mogao da se nađe na stazi Nirburgring.

 

''Razgovarali smo sa Hulkenbergom u petak jer je Albon, kao i mnogi drugi, imao neuverljiv rezultat testa. Moglo je da se desi da bude pozitivan. Odmah pošto sam sleteo pozvao sam Nika, ali hvala Bogu, ispostavilo se da je Albon zapravo negativan'', rekao je Marko. O Albonovoj budućnosti u Red Bull-u se mnogo spekuliše poslednjih nedelja, posebno zbog činjenice da su njegovi rezultati znatno lošiji od onih koje postiže njegov timski kolega Maks Ferstapen. Iako u timu veruju da Tajlanđanin ima potencijal da bude mnogo bolji, Marko kaže da ukoliko to ne ispuni opcije za narednu godinu za Red Bul su Hulkenberg i Serhio Peres.

 

''Možemo da pozovemo one koji su slobodni na tržištu vozača, a to su Hulkenberg i Peres. Pitanje je kakve rezultate bi oni imali u odnosu na Maksa. Imamo poređenje sa Danijelom Rikardom i možemo da vidimo na kom su nivou, a ne vidim da bi bilo ko mogao da se primakne na manje od tri desetinke. Kada ima dobre dane, Albon može da bude blizu Maksa. Aleks je mlad, ali smo svesni da ukoliko ne bude mogao da iznese pritisak ne možemo da dozvolimo da stojimo na jednoj nozi u pogledu šampionata. Nemoguće je učestvovati u borbi za titulu ako imate samo jednog vozača, ali nismo dotle stigli još'', naglasio je Marko. Marko je najavio da će Red Bulldoneti odluku o Ferstapenovom timskom kolegi do Velike nagrade Turske u novembru, a da je na Albonu da se pokaže do tada.

 

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se Velikom nagradom Portugala 25. oktobra.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Marko: Fetelu treba odmor

 

marko red bull legalnost.jpg

 

Helmut Marko, šef Red Bula, smatra da bi najbolje rešenje za Sebastijana Fetela bilo da se odmori godinu dana od najbržeg karavana. Kako podseća Sport Klub, četvorostruki šampion sveta se nalazi u poslednjoj godini ugovora sa Ferarijem i prema najavama od 2021. godine pridružiće se ekipi Aston Martina. Nemac je trenutno daleko od samog vrha u poretku vozača. Zauzima tek 13. mesto u generalnom plasmanu i ovo mu je najgora sezona još od debitantske 2007. godine. Za Marka koji je radio sa Fetelom od 2010. do 2013. kada je bio šampion sveta to je indikator da mu treba pauza.

 

''Savetovao sam ga da uzme godinu dana odmora. Siguran sam da bi mu to pomoglo. Potrebno je da napuni baterije i da se onda sa novom željom i motivima vrati u karavan'', istakao je Marko. Fetel je već najavio da očekuje da će biti znatno konkurentniji u šampionatu sa Aston Martinom, nego što je bio ove sezone sa Ferarijem. ''To jeste realno. Verovatno može da se dokopa nekog podijuma. Međutim, teško da će ostvariti neki trijumf, gledajući karakteristike bolida. Moj savet je da se odmori, ali šta god da odluči, imaće moju podršku'', izjavio je Marko.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Red Bull u ponedeljak ima važan sastanak sa vlasnicima šampionata

 

red bull sastanak.jpg

 

Timu iz Milton Kinsa za godinu i po dana biće potreban novi dobavljač agregata. Priče koje se prenose po padoku je da će Red Bull sa oba svoja tima napustiti šampionat ukoliko se razvoj motora ne zamrzne posle 2022. godine. Zbog toga u ponedeljak u Portugalu oni će imati sasatanak sa FIA-om, Liberty-om i ostalim proizvođačima agregata.

 

Što se tiče ostalih dobavljača motora, Mercedes je jasno kazao timu iz Milton Kinsa da oni više nemaju slobodnih proizvodnih kapaciteta za snabdevanje, Ferrari trenutno ima pogonsku jedinicu koja ne pruža zavidne performanse, dok Renault i Red Bull nisu imali baš najbolju vezu u proteklih par godina. Autobild.de prenosi da će glavna tema sastanka između ovih strana biti budućnost Red Bull-a u Formuli 1. Već u 2026. biće prezenotovan novi koncept agregata, pa se tako sada traži prelazno rešenja za ovaj tim.

 

Na pitanje novinara o mogućnosti da razviju svoj agregat, Helmut Marko je kazao: ''Mi bi smo razvili svoj motor samo u ovom prelaznom periodu. Želimo da ostanemo u Formuli 1, ali samo ako možemo da pobedimo. Ako to nije moguće, ako budemo samo običan klijentski tim onda nemamo poente da budemo ovde.''

 

preuzeto sa - pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Marko: Gasli se ne vraća u Red Bull

 

Kristijan-Horner-Pjer-Gasli.jpg

 

Pjer Gasli ima sjajnu sezonu u Formuli 1. Osvojio je bodove na osam od 12 trka i sve je začinio pobedom na Velikoj nagradi Italije, drugoj u istoriji za njegov tim Alfatauri. Francuz je stigao do 63 boda, samo poen manje od Aleksandra Albona, koji ga je zamenio sredinom prošle sezone u Red Bulu. Njegovi odlični rezultati stavili su ga u prvi plan za povratak u Red Bul. Međutim, Helmut Marko, šef austrijske ekipe, odmah je odbacio tu mogućnost.

 

''Naša odluka se zna. Gasli će i sledeće godine voziti za Alfatauri, a ime njegovog klupskog kolege objavićemo najkasnije posle trke za Veliku nagradu Bahreina'', izjavio je Marko. Prvi čovek Red Bula izjavio je i da tim podržava Albona, iako ima čak 98 bodova manje od Maksa Ferštapena koji vozi u istom timu. ''Aleksu je potrebno više konstantnosti. Nekada je blizu Maksu, ali nekada je razlika prevelika. Nama je bitno da napreduje. Naš je vozač i nećemo da donosimo ishitrene odluke'', izjavio je Marko.

 

preuzeto sa - sportklub.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Marko: Početkom decembra znaćemo kojim putem ćemo ići

 

marko red bull legalnost.jpg

 

Hondino povlačanje iz Formule 1 je prouzrokovalo puno problema Red Bull Racingu. Helmut Marko je posle VN Turske otputovao za Japan kako bi razgovarao sa čelnicima japanske kompanije o njihovoj daljoj budućnosti. Još uvek nije doneta konačna odluka, ali se posle ovoga očekuje da stvar bude jasnija.

''Još uvek nije doneta niti jedna odluka, ali već početkom decembra znaćemo kojim putem ćemo krenuti'', kazao je Marko za Austrijski portal Oe24. Red Bull ima priliku da otkupi Hondina postrojenja za razvoj agregata, ali to će biti izvodljivo samo pod uslovom da se zamrzne razvoj pogonskih jedinica. ''Trenutna pravila su previše skupa i komplikovana. Ako FIA želi da privuče novog proizvođača teško je ako to ne bude jednostavnije i jeftinije. Ako nastavimo da sarađujemo sa Hondom to će biti pod uslovom da se zamrzne razvoj agregata, jer ćemo na taj način sa njima imati posao kroz servis i održavanje'', dodao je Marko.

 

preuzeto sa - pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mislim da je Honda definitivno rešila da se povuče. Mada postoji i opcija da je ova igranka preskupa,pa navlače Red Bull da učestvuje i on u troškovima bar 50%

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voleo bih da ili Checa ili Russella iduce godine vidim kao Maxovog timskog kolegu.

 

RTL: Red Bull prati Russellovu situaciju u Mercedesu

 

v2_large_b46c9fc89d4f5e47f5d10104c0a405a2c3891316.jpg.faa0ba4b0f8e80d316fe4eb1a6bb5123.jpg

 

Nemačka televizija prenosi da je Red Bull potencijalno zainteresovan za saradnju sa šampionom Formule 2 iz 2018.
„Nedavni rezultati su stavili Sergia Pereza na prvo mesto liste želja Red Bulla. Međutim, Helmut Marko i Christian Horner su u poslednje vreme bacili oko i na Russella“, prenosi RTL.

Oni dodaju da Red Bull pažljivo prati situaciju Britanskog vozača u Mercedesu.

Do nedavno su šanse da se Russell nađe na gridu sledeće godine bile relativno male. Bottas je imao već potpisan novi ugovor sa Mercedesom, a izvesno je da će i Hamilton spreman da produži saradnju sa nemačkim timom. Ipak, on je obezbedio svoje mesto u Williamsu i sledeće sezone kreće u treću godinu sa britanskim timom.

„Ako Mercedes odluči da ga ne prebaci u svoj fabrički tim, Red Bull će sigurno pokušati da ga privuče. Njegov trenutni ugovor sa Williamsom bi bio najmanji problem i to bi na neki način bio i šamar Wolffu, koji je odlučio da i sledeće godine da šansu Valtteriju Bottasu“, dodaje RTL.

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Interesantno,ovo može biti dobra priča za Red Bull mlad vozač.Neverujem da će Mercedes propustiti Rasela pogotovo ako se Red Bull interesuje za njega.Ako Botas ostane onda je Hamilton baš jak u Mercedesu

Share this post


Link to post
Share on other sites

da da

 

Perez: Ponosan sam što ću braniti boje Red Bull-a

 

Perez 2021.jpg

 

Meksikanac kaže da Red Bull ima pobednički mentalitet, kao i on, i da će se potpuno fokusirati na 2021.
''Neizmerno sam zahvalan Red Bull-u što mi je pružio priliku da im se pridružim u 2021. Vožnja za tim sa šampionskim ambicijama je nešto čemu sam se nadao od trenutka kada sam došao u Formulu 1. Ponosan sam što ću uz Maxa bratini boje Red Bulla. Možete biti sigurni da ću se potpuno posvetiti sledećoj sezoni. Ekipa, kao i ja, ima pobednički mentalitet i znam da sam doveden kako bih pružio dobre vožnje i pomogao u borbi za titulu'', izjavio je Perez.

 

preuzeto sa - pole-position.rs

 

 

Edited by neshaoct
dodao sadržaj sa linka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mislim da je Perezu savršeno jasno da je on drugi vozač u RB.

Znamo da Red Bull uopšte nema problem da promeni vozača i u sred sezone ako nisu zadovoljni, tako da je takva praksa ekipe najjači mogući razlog koji će ga terati da radi onako kako mu se kaže. Takođe, imajući u vidu da su mu faktički omogućili nastavak karijere u F1, verujem da i neće biti zainteresovan da im ''pravi probleme''. Red Bull nikada nije mnogo plaćao drugog vozača, plus što je sada dobio nesrazmerno dobrog vozača za tu sumu novca, i to iskusnog vozača koji će još kako znati kad da forsira, a kad da razume da Max ima prednost.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...