Jump to content
FAS Goran
mare batica

Kragujevac - Kilimandžaro

Recommended Posts

verovatno malo ko zna od nas o ovome,ali eto ja reših da postavim temu uz nadu da ćemo nešto više pronaći zajedničkim snagama, jer je na internetu malo informacija o ovoj istorijskoj ekspediciji sa Zastavom 101.

naime radi se o ekspediciji iz 1975 godine ,odnosno putovanju iz Kragujevca do Kilimandžara sa 5 skoro potpuno fabričkih Zastava 101.

 

od informacija koje imam ,zna se da su to bile obične zastave 101 koje su blago prilagođene tom putu od 11000 km i afričkoj klimi, naime izbačena su zadnja sedišta zbog potrebnog prostora za rezervne gume i benzin,kao i blago modifikovani filteri vazduha koji su prilagođeni afričkom pesku.

 

ekspediciju je činila posada od 11 članova što - profesionalnih vozača, automehaničara,lekara,snimatelja  i novinara.

prolazilo se "putevima"  6 zemalja: Grčka,Egipat,Sudan,Kenija,Uganda, Tanzanija.

Klimatski uslovi su bili katastrofalni od     + 50 na afričkom suncu, do dubokog minusa u hladnim noćima i na samom Kilimandžaru.

O prohodnosti puta ne treba ni trošiti reči jer ga velikim delom ekspedicije nije ni bilo,uglavnom se putovalo kroz pustinje,prazna rečna korita i razne staze i bogaze. sve je to zastava 101 stojički izdržala,jer većih kvarova sem gumi-defekata nije bilo,zamenjeni su držači menjača i motora na jednoj zastavi koji su pukli usled udarca u kamen,kao i 1 gibanj i 1 rukavac, takodje bilo je i problema sa radio kasetofonima koji su se istopili usled afričke vrućine dok je sama instrument tabla izdržala i temperature od +40 u hladu.

 

ekspedicija je završena uspešno, ali ono što se dešavalo potom nije vredno pomena,jer su svih 5 zastava koje su bile na ekspediciji negde zaturene i faktički više i ne postoje. evo i malo slika :

 

image.jpg

 

image.jpg

 

image.jpg

 

image.jpg

 

image.jpg

 

image.jpg

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Naravno! Nasa posla!

Automobili zavrsili u starom gvozdju! Neki drugi bi ih stavili u muzej i od toga napravili reklamu koja bi bila aktuelna 50 godina!

I druge tvornice organiziraju slicne poduhvate samo sto ti auti nemaju (osim imena modela) veze sa onima sto se prodaju.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...