Jump to content
Goran
SikterBre

Kuda ide ovaj svet?

Recommended Posts

@Woodoo

Ne kažem da ovo što je ovaj rekao nije istina, nego kako da znam da jeste istina!?

Suštinski, oni šta god kažu u toj skupštini, ne odgovaraju za izrečeno, to je taj neki jbn imunitet ili kako god.

A da je mleko s...nje, jeste. Rekiju ne kupujem po marketima, kao ni med, ali to ne znači da treba da bude "falš".

21 minutes ago, ortakov said:

A da je mleko s...nje, jeste. Rekiju ne kupujem po marketima, kao ni med

Sam si dao odgovor.

Poslanik sa snimka je diplomirani inženjer poljoprivrede.

Sigurno si najmanje jednom naleteo na vest da su neki naš proizvod vratili sa granica EU jer su analize pokazale da ima nečega više nego što sme po njihovoj regulativi. Da li te proizvode unište ili ih samo puste na naše tržište?

Evo npr vezano za med: https://spos.info/opljackana-analab-laboratorija/

4 hours ago, ortakov said:

@Woodoo

Ne kažem da ovo što je ovaj rekao nije istina, nego kako da znam da jeste istina!?

Suštinski, oni šta god kažu u toj skupštini, ne odgovaraju za izrečeno, to je taj neki jbn imunitet ili kako god.

A da je mleko s...nje, jeste. Rekiju ne kupujem po marketima, kao ni med, ali to ne znači da treba da bude "falš".

Pogledas lika cija je laboratorija bila. 
Edit: evo woodo je skrenuo paznju. 

Edited by Bouz

Meni se jedino postavlja pitanje zašto je ovo u ovom trenutku pušteno u etar!?

Mislim, nije da ne znamo da smo mi "istočno tržište" i da sve što ne valja EU završava kod nas jeftino i u zemljama trećeg sveta. Ovo je samo javno rečeno 

A na tome što nije za EU tržište, a jeste za nas, naš uvozni lobi extraaaa fino zarađuje, već 20+ godina

A to što i pored uvoza otpada iz EU mi imamo poprilično skup m2 nekretnine

Zapravo uopste nije pusteno sad. Konkretno ovaj covek skrece paznju na te i takve pojave vec neko vreme.  Cak procitah negde da je bio i u zatvoru. 
 No, ako / kad u/na medijima koje glasacko telo vecinski prati bude bas onako plotun po u tom momentu aktuelnoj politickoj garnituri - to je znak da je ta politicka garnitura dosla do svog kraja upotrebe.  To jest da stvarni gospodari imaju ili neka nova resenja za uloge, ili mozda cak i neki nesto promenjen generalni plan za vec to neko podrucje na kome se deluje. -moje neko vidjenje stvari. 
 Kao sto su brozov apsolutno nedemokratski, diktatorski rezim oni (zapad) drzali na aparatima bukvalno par decenija - dok god je imao upotrebnu vrednost za njih. Kada je istekao rok trajanja (koji su oni znali (a i nase bezbednosne a i one (retke) obrazovane politicke strukture) - momci su nam malo pomogli da se razidjemo na vec nacin koji je bio, i lepo povratili, i sto'no bi se ekonomski reklo "oplodili" svoju investiciju. 

@Bouz

ovo je sve apsolutno tačno.

Ima samo jedna mala stvar, vezana je Broza i ekipu oko njega. Da, i ja mislim da je bio deo plana, kao i SSSR a po mom mišljenju, razlog je, razumljivo, ekonomske a onda i neokolonijalne prirode.

Naime, da bi se bolje razumelo, infrastruktura, stanje industrije, rudarstva, obrazovanja uopšte svih ekonomskih pokazatelja bilo je KATASTROFALNO u većini zemalja istočnog bloka sa izuzetkom Češke, možda malo Mađarske, Slovačke ali ovi ostali narodi, pre drugog rata su živele u pravom smislu reči, u feudalnom društvu, bez bilo kakvog uređenja zajednice (tu ubrajam i Srbiju)I

Onda ide ono što se zovu samodoprinosi, radne akcije (neko smatra izrabljivanje konkretno @Bouz) i na tim osnovama su izgrađeni vodovodi, kanalizaciona mreža, putna i železnička infrastruktura, stanogradnja ali i obrazovanje, industrija, zdravstvo itd.

E kada su teritorije (države, ja mislim čitav istočni blok i mi sa njim) izgradile dovoljno da novi vlasnici te teritorije ne moraju o tome da brinu za potrebe domorodaca, oni koji su to planirali, oni su došli i pokupovali sve živo, kao u domoradačkim plemenima, đinđuve za neku realnu vrednost (rudnici, šume, LJUDE, već izgrađene fabrike, elektro i telekomunikaciona mreža itd itd).

I onda dođemo dovde, pričamo o četnicima i partizanima, a sve ode u 3PM 

Za ove druge me baš i briga, ja nekako, uvek prvo o sebi brinem, vrlo prosto, košulja je bliža od kaputa. Stim, što opet mislim, da bi se oslobodilo od ovog novog tipa kolonijalizma, mislim da bi nam bilo lakše da smo zajedno, ali, koga nema, bez njega se može.

18 hours ago, srdjos said:

A na tome što nije za EU tržište, a jeste za nas, naš uvozni lobi extraaaa fino zarađuje, već 20+ godina

da li si siguran da je taj uvozni lobi baš "naš"!?

Ima tu i naših ljudi, možda čak i na vodećim pozicijama, možda se negde i vode kao vlasnici, ali, veliko je pitanje čiji je to interes

3 hours ago, ortakov said:

Ima tu i naših ljudi, možda čak i na vodećim pozicijama, možda se negde i vode kao vlasnici, ali, veliko je pitanje čiji je to interes

ako malo pogledaš, naše industrije skoro i da nema! I ono malo što imamo domaćih industrijalaca je beda, čast izuzecima. Većinu uvozimo i malo je nemoguće da sve to nisu naši ljudi

znam par ljudi što se bave uvozom; hrane za domaće životinje, alatom, ivericom i vodovodom i grejanjem i oni lagodno žive ali i rade

a zamisli tek kako rade veliki igrači i "kumovske i bratske" veze sa politikom sa robom široke potrošnje i koja je to lova u pitanju

13 hours ago, ortakov said:

@Bouz

ovo je sve apsolutno tačno.

Ima samo jedna mala stvar, vezana je Broza i ekipu oko njega. ..

Onda ide ono što se zovu samodoprinosi, radne akcije (neko smatra izrabljivanje konkretno @Bouz) i na tim osnovama su izgrađeni vodovodi, kanalizaciona mreža, putna i železnička infrastruktura, stanogradnja ali i obrazovanje, industrija, zdravstvo itd.

I onda dođemo dovde, pričamo o četnicima i partizanima, a sve ode u 3PM 

Za ove druge me baš i briga, ja nekako, uvek prvo o sebi brinem, vrlo prosto, košulja je bliža od kaputa. Stim, što opet mislim, da bi se oslobodilo od ovog novog tipa kolonijalizma, mislim da bi nam bilo lakše da smo zajedno, ali, koga nema, bez njega se može.

Kao ucesnik nekoliko savaznih omladinskih radnih akcija, naglasio bih da ni to NE smatram za robovski rad (za sta rad u jna, u principu smatram, vec objasnih iznad i zasto) - jer sam na te radne akcije "otisao sam". ono sam pao sam se ubio. - dakle to je bio moj izbor. i sva raja je mogla da ide/se prijavi - a za vojsku ako se ne prijavis sam otprilike - oni dodju pa ti se jos dodatno naj... majke - sto se nisi sam prijavio kad su oni vec bili dovoljno lenji i neazurni da te pokupe iz maticnih knjiga, i prijava boravka/adresa itd - koje su kod njih, je l' . nisu kod nas. 
 I onda u vojsku 'teo - ne 'teo - ima da ides. To jest mozes i da ne ides - imas izbor ajmo u zatvor onda malo. (a neposredno po zavrsetku drugog svetskog rata, kapiram da i nije bilo "ja ne bih u vojsku" - posto su posledice bile najverovatnije pogubne i po tog nekog, i po familiju. (ono odma si kontrarevolucionar, izdajnik i vec sve te njihove kvalifikacije svih i svakoga ko se ne slaze sa njima - u cemu su ostali vidim(o) do dana danasnjeg). 
 Bas jutros procitah na nekoj viber grupi - mi "omladinci-akcijasi" :) - iz istre prilog - tu shumu smo mi -dakle slobodnog izbora klinci, koji smo zrtvovali mesec dana raspusta sadili - ja licno - dve godine. Neponovljivo zezanje, kontakti sa ljudima i veze neprekinute i neraskinute do dana danasnjeg. (mislim da nije moguce danasnjoj deci objasniti koncept ni na koji nacin. -to jest ovi "sto se bune" -oni bi kontam i skontali). 

https://www.glasistre.hr/istra/zveket-krampa-i-pijuka-brigadira-iz-cijele-jugoslavije-donosimo-pricu-o-jedinoj-omladinskoj-radnoj-akciji-u-istri-784841

E da, ovo "uvozni lobi" - mislim da je tu u tim nekim pa onim malo vecim pricama - iako je zvanicno tu uvek neki nas covek i nasa kompanija - kapiram da su tu neretko nesto malo ozbiljniji igraci od nas i nasih sluzbi u igri. 
 Jbg, misevi mogu po livadi - al onoliko koliko slonovi ne tutnje po istoj. 
 Sad to sto ce misevi sigurno nadziveti slonove - nije neka uteha ni za jednog misa koga slon zgazi bez da ga jurca - ono prostom setnjom preko livade, spljosti malog mishicha, i ni ne primeti da je ovaj sirot krcnuo pod slonovskom patikicom i postao nalepnicica na livadi :)

Edited by Bouz

Ja sam išao kao klinac na radne akcije u Sisak,tri puta, bio sam izviđač od 4. razreda do studija, redovno sam se odazivao na akcije goranaske organizacije i sadnju drveća,bio zapažen član u SSOJ i bio na školovanju u Kumrovcu, bio član radio kluba YU7AEC ,osvajao nagrade za prvu pomoć i vatrogasce...Bilo nam bre lepo,nek priča ko šta hoće 

Radne  akcije su baš nešto što treba obnoviti. Druženje, rad, poznanstva.

Samo da ljudi izađu napolje i ostave društvene mreže.

P.s. nikad nisam bio...

4 hours ago, shuxx said:

Radne  akcije su baš nešto što treba obnoviti. Druženje, rad, poznanstva.

Samo da ljudi izađu napolje i ostave društvene mreže.

P.s. nikad nisam bio...

Jesi lud :) 

Isključiš internet, poubijali bi se lopatama očas posla :) 

Pa ne bi. 
*primetimo da na tim radnim akcijama radis bukvalno za "onako" smestaj i klopu. I dobije se ona radna uniforma, tu i tamo kvalitetne patike (to je kapiram variralo od akcije do akcije / ekonomske jacine opstine u kojoj se odvijalo), i par majica (isto zavisi odakle si, tipa od akcije dobijes tri, a opstina vec koga navata od firmi da budu kao sponzori - mi ovde iz novog bgd mislim da smo dobili bili po jedno 6-7. One yugotours su bile bas hi-q. 
 I sad,  posle tih radnih akcija, ja te uniforme i te patike vise nikad nisam obukao.  ono, nisu mi te patike bile nesto "in". Inace kvalitet isti kao adidas/planika koje sam tad nesto najcesce nosio, i bolji od astra-converse koje sam isto tad nesto nosio neke... - ME-DJU-TIM... - medju nama, koji smo tu dosli da se zezamo, druzimo, ajd' kao usput nesto i da uradimo (i uradili smo), - bilo je vala te mladjarije ciji su roditelji bili zapravo prilicno srecni sto su klinci tu gde jesu - jer su jedna usta manje na klopi mesec dana kod kuce, i jer ce da dobije "za dzabe" i majice, i patike, i tu uniformu.  (zakljucak: tamo gde su nije bilo ni onog eksploatatorskog rada preko omladinske zadruge, pa da ono iskoristis raspust da radis nesto za lovu, pa si od te love eventualno kupis patike itd, nebitno - pa su eto deca otisla na omladinsku radnu akciju jer se "ipak dobije nesto"). 
 E sad, ako nam je generalni zivotni standard bio takav u toj 22milionskoj zemlji da je mladjarija spremna da "radi dzabe" - mesec dana, da bi eto dobili par majica od po pet evra danasnjih, i patike, aj' nek' bude za sto - pri tom to je sredina osamdesetih, sitno pred raspad zemlje, onda... (razmisliti i doneti zakljucke po volji). 

Ma ne bi, evo moja ide svako leto u kamp Crvenog krsta gde ih uče raznim tehnikama spasavanja i svaki put jedva čeka ....a kamp izvan civilizacije 

1 hour ago, Woodoo said:

Mogu ja jednu da ti organizujem, tu blizu tebe. :rofl:

Ako ti se baš radi. :lol:

Samo reci. Uvek sam za akciju....