MiloshBg 1317 Posted August 7 On 8/7/2024 at 1:16 PM, ortakov said: Koja stvar? Može da bude, recimo, da su napravili velike zalihe nekih proizvoda, pa im treba prostor u magacinu, dok ne rasprodaju, ne mogu da rade normalno ili da prošire asortiman. Može da bude nešto drugo, recimo da su kupili veliku količinu i dobili dobru cenu. Može da bude i da sa tim proizvodom hoće da privuku kupce, i da ga prodaju praktično ispod nabavne cene ... Čak ne mora da bude jedan proizvod, može da bude grupa proizvoda ... Niko nikada ne prodaje ispod nabavne cene sem kad se zatvaraju...! Popust moze biti kad ga daje dobavljac pa onda retail tj maloprodaja prosledi taj popust daljim kupcima ili prosto malorordaja odluci da napravi akciju jer eto imaju lufta. Ispod nabavne nikada ne ide, totalna glupost. I kad se frljaju sa 50% popusta oni i tu imaju zaradu, a onda razmislite kolike su im marze kad daju tolike popuste. 1 stex_pb reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
knezevic76 7659 Posted August 7 On 8/7/2024 at 1:22 PM, stex_pb said: Neko Vino smo neki dan kupovali. Maksi je bezobrazno skup, skuplji od svih i treba ga bojkotovati. Nikad se nije dešavalo da su lokalne male prodavnice jeftinije od velikih lanaca, a to se upravo dešava Evo svakodnevni primer Stella Pivo je 150 dinara u Maksiju, 96 u Šumadiji. Prolom voda je 25 dinara skuplja po flašli.... Ne mogu da verujem da moram da branim argument da je sve skupo postavljanjem cenovnika na forum.... Šumadija market ili ti Shorty kod nas u kraju, gde i@ortakov skoro kupovao pivo za utakmicu , je taj o kome s priča i gde je velika milka 250 dinara jeftinija nego u maksiju 60 metara dalje. Quote Share this post Link to post Share on other sites
MiloshBg 1317 Posted August 7 On 8/7/2024 at 1:03 PM, ortakov said: Kad pričamo o cenama u Srbiji, ljudi moraju da razumeju da trgovci nisu problem, već država. Sad, recimo, imate novu aplikaciju "Temu" i svi su kao, super, vidi, jeftino, stiže, zaobilazi carinu jer pakuju do 50€ besplatan prevoz ... E, a onda, pogledaš, recimo, regularno, kada neko radi pošteno i hoće da se bavi poslom na način koji je zakonski regulisan. Primer, garderoba. Nekada se sve pravilo u Jugoslaviji, pa je carina bila jedna vrsta zaštite tržišta da bi se domaći proizvođači gardarobe zaštitili. Ako si hteo da uvezeš neki proizvod, tj garderobu, morao si da ispuniš neki standar, u tom trenutku, to je bio JUS. Pored standarda, proizvod mora da porđe i bezbednosne provere u smislu zdravstvene kontrole. I kad sve to dodaš na nabavnu cenu proizvoda, normalno, cena bude visoka i ljudi se uglavnom u tom slučaju kupe jeftiniji a dovoljno dobar domaći proizvod. To je sve imalo smisla dok su postojale domaće fabrike. Sada svi ti nameti i dalje postoje a služe, uglavnom da bi svi paraziti u lancu bili namireni. Od sanitaraca, carine itd. Primer tehnička roba. Ista priča kao i sa garderobom, samo preko toga imate i ekološke takse, posebne tokove otpada za proizvode koji nakon upotrebe postaju otpad. Ko radi regularan uvoz, on to plaća, kao i sva usaglašavanja (ateste) sanitarne preglede za proizvode koji se koriste u ljudskoj ishrani ili imaju dodira sa hranom, vodom, kožom itd. A onda imaš "Temu", Aliekspres i sl. gde se ne kontroliše ništa i ne plaća ništa!? Pa kako to onda funkcioniše i zašto su Kinezi povlašćeni u odnosu na domaće uvoznike!? Pritom, neko je sklopio ugovor o oporezivanju, špediciji i ko zna čemu i sad svi mi, poreski obveznici plaćamo da naše poštanske službe "besplatno" isporučuju kineski otpad (ali bukvalno otpad, većina tih proizvoda će biti otpad za 6 meseci, godinu. Prehrambena roba, ista priča kao i prethodno. Pa se na to dodaju deklaracije, prevodi, uputstva itd jer proizvođači jednostavno ne mogu da štampaju za sve jezike uputstva (kao da se razlikuje recimo HR, BiH, NMKD, SRB) onda postaje jasno zašto su cene u Srbiji daleko veće nego bilo gde u Evropi. A mi umesto da se prilagođavamo i da olakšamo stanovništvu, mi otežavamo a sve u cilju da neko zaradi a kroz priču, mi brinemo o vama, da budete zaštićeni, da kupujete kvalitetne proizvode!? Pa jbm mu mater, onda odgrebite kineze i njihva sra...nja. Veća tržišta imaju i bolje cene zbog količine nabavljenih proizvoda, zbog manjih magacinskih troškova, optimizacije transporta itd. Ovde, koga boli Q,, radiš pošteno, glup si. Kako je onda pored svega toga nasa roba, nasi proizvodi budu jeftiniji van ove nase Srbije? Kako? Problem je DRZAVA koja nece da regulise marze trgovaca i onda trgovci rade sta hoce jer im se moze. PS. sestra mi trenutno radi za najveci trgovinski lanac u Srbiji i ima benefit karticu sa kojom ima 30% popusta u tim trgovinama bez obzira koja je cena je li akcijska ili ne. Mislis da i tad taj proizvod koji je na "debeloj akciji" ode ispod nabavne? Ne! I tad imaju zaradu. Toliko. 2 knezevic76 and Grafit reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
stex_pb 1196 Posted August 7 Bukvalno od 2000.godine pogranična Srbija se namirava sa druge strane granice, sve je jeftinije a pogotovu naši proizvodi. To je baš ponižavajuče. 2 Grafit and MiloshBg reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
ortakov 839 Posted August 7 33 minutes ago, MiloshBg said: Niko nikada ne prodaje ispod nabavne cene sem kad se zatvaraju...! To nije tačno. Možeš da spustiš cenu i ispod nabavne ako proizvod postaje ne kurnentan na tržištu, ističe mu rok trajanja itd. 26 minutes ago, knezevic76 said: Evo svakodnevni primer Stella Pivo je 150 dinara u Maksiju, 96 u Šumadiji. Izvukao sam citat iz @stex_pb Opet, to može da bude zbog više razloga, glupo je komentarisati pojedinačne proizvode. Recimo, možda dobavljač A ima bolji ugovor sa proizvođačem A dok dobavljač B ima bolji sa B itd. 25 minutes ago, MiloshBg said: Kako je onda pored svega toga nasa roba, nasi proizvodi budu jeftiniji van ove nase Srbije? Kako? Problem je DRZAVA koja nece da regulise marze trgovaca i onda trgovci rade sta hoce jer im se moze. Upravo tako, problem može da bude država ali ne zbog toga što si ti naveo, već naprotiv, zato što ne kontroliše kartelsko udruživanje. Kada bi država počela da kontroliše marže i da ih ograničava, ja da sam veliki trgovinski lanac, spakovao bi se i otišao, a onda ti ne bi došao ni jedan drugi, jer to ne može da se radi, otpustio 50 - 100 000 ljudi koji radi u lancu snabdevanja pa bi se svi pušili. Kako su cene naših proizvoda niže u okruženju? Recimo, da tamo nema kartelskog udruživanja i dogovorne cene proizvoda. Ili, recimo, da nemaju namete, kao ovde, da su jeftiniji troškovi poslovanja, imaju manje parafiskalnih nameta, pa u krajnju cenu proizvoda ne mora da uđe sve živo kao ovde (taksa za isticanje firme, taksa za PKS, taksa za otpad, taksa za taksu, akciza za struju, pa onda i taksa za RTS, pa preko toga, 65% porezi i doprinosi na zarade, pa cena goriva jer ipak svi ti proizvodi trebaju da se dostave itd). A može da bude i recimo, da se subvencioniše izvoz. Jednostavno, država je odlučila da subvencioniše izvoz nekih određenih proizvoda, koje imamo kao viškove, ali, po tržišnoj ceni ne možemo da ih izvezemo jer su troškovi proizvodnje kod nas dosta veći (slaba organizacija proizvodnje, zastareli tehnološki procesi, skupa radna snaga i nedovoljno kvalitetna pa moraš da ih zapošljavaš u većem broju itd) i onda, da bi izvezli viškove, mi ih subvencionišemo. Tako dolazi "svež" kapital u privredu. A možda smo i okupirani, pa subvencionišemo okupatora, da više izvozi (vlasnici tih fabrika za koje ste naveli pitanje su konzorcijumi, multinacionalne kompanije, koje kontrolišu razne vlade širom sveta, pa možda i sa našom sarađuju i onda, mi tako subvencionišemo izvoz njihvoih proizvoda a oni će nam, velikodušno, dati kredit to možemo da radimo)... Najpre će biti da su veliki trgovinski lanci u dosluhu sa državom i međusobno i da nam je tržište u potpunosti kartelizovano, sve se radi u dogovoru, nema slobodnog tržišta ... i sve se radi u interesu velikih kompanija i .... jbg, tako je kako je, tu smo gde smo ni za bolje nismo. Mi smo jedini beli narod, koji nema naftu i koji je ratovao protiv NATO. Sve posle toga je samo posledica Quote Share this post Link to post Share on other sites
knezevic76 7659 Posted August 7 (edited) Na komto milke od 80gr i cene od 190 dinara za istu, evo upravo slikano Ova je 92 gr Edited August 11 by neshaoct formatiranje Quote Share this post Link to post Share on other sites
neshtry 16807 Posted August 7 Ja sam uveren da su trgovci krvopije bar koliko i država 2 silenci and stex_pb reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
ortakov 839 Posted August 7 Slažem se. Samo, ima tu jedan problem, a to je, da po nepisanom pravilu, kapitalista misli isključivo o svom kapitalu. Šta mene kao kapitalistu briga, ako mogu da ošišam stanovništvo / domoroce, što bi ja brinuo njihove brige. Onda, recimo, kolega @knezevic76 kada bi postojalo slobodno tržište i ravnopravni uslovi za poslovanje, ja otvorim prodavnicu, budem jeftiniji od maksija i ljudi kupuju tamo gde je jeftinije, zar ne!? Pa nije tako jednostavno, prvo, koštaju lokacije, ogromni su troškovi, škart, kalo, rastur. Niko to ne vidi, svi vide zaradu a postoji čitav proces koji dovodi do zarade, brzina obrta itd. A u ovom primeru, kod čokolade, baš sam izašao na sajt Maksija. Nisma nigde pronašao isti tip čokolade. Ono jesu milke, ali nema istih. Možda je neko uvezao na crno određenu količinu, pa ih pustio u promet, recimo. Ispašće da kvarim posao, ali, tolika razlika ne može da bude "slučajna". Opet kažem, možda i nije, možda je neko ko se bavi time odlučio da podigne cenu Milke u maksiju jer sad imaju interes da prodaju drugog proizvođača jer si ga recimo puno nabavili, pa sad moraju da rasprodaju itd. Suština je da država treba da se bavi time ali ne na način da nešto zabranjuje, već da se naprave dobri privredni uslovi za poslovanje, da se smanje parafiskalni nameti, da se generalno smanje nameti koje legalni trgovci i ljudi koji posluju pošteno imaju. Da se kontroliše to kartelsko udruživanje. Skoro je bila situacija da su svi operateri mobilnih telefona u mesec dana podigli cene!? To nema nigde na svetu, ludilo i nikom ništa. A to je, recimo bio odličan primer, gde je neki od operatera mogao da privuče veliki broj korisnika. 1 Zvezdo reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bouz 89 Posted August 7 Ne moze trgovac da bude gori od drzave. Trgovac nema mehanizme da ikoga ista prisili. Drzava sa druge strane, kroz svoje sisteme sprovodi nasilje. Znaci drzavi za neke stvari naprosto NE mozes (osim ako nisi druga - vojnom silom jaca drzava) da kazes ne. Trgovcu mozes. Trgovcu mogu svi da kazu "pali brate" - za sve. Drzavi za mnogo toga - ne moze. Mislim moze - ali kada drzavi kazes ne - na kraju se svodi, ovisno o tome cemu si rekao/la ne - da sedis lepo u zatvoru. I to je bolji slucaj. Quote Share this post Link to post Share on other sites
shell 54 Posted August 7 Velike Milke sto se u Maxiju prodaju za 600+ dinara su na pijaci 300. Da li je moguce da su propratni troskovi toliki da opravdavaju navedenu cenu uzimajuci u obzir da za razliku od pijacnog prodavca Delhaize kupuje mozda i preko milion komada na mesecnom nivou od proizvodjaca. Sto se tice Aliexpresa, vecina kvalitetnijih stvari kupljenih tamo i danas mi traju: DAC, mikrofon, slusalice... daleko je to od 6 meseci otpad varijante koja mozda jeste tacna za par dolara stvari. 1 Mijailović P. reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
ortakov 839 Posted August 7 (edited) On 8/7/2024 at 4:41 PM, shell said: Velike Milke sto se u Maxiju prodaju za 600+ dinara su na pijaci 300. Da li je moguce da su propratni troskovi toliki da opravdavaju navedenu cenu uzimajuci u obzir da za razliku od pijacnog prodavca Delhaize kupuje mozda i preko milion komada na mesecnom nivou od proizvodjaca. Da, moguće je, veruj mi. Ne postavljaš pitanje, koliko koštaju zakup pp. Koliko koštaju plate zaposlenih? Dodaj PDV od 20%. Gde je carina? Sanitarni pregled? Lepljenje deklaracija? Sve to košta i kada se doda marža, jednostavno, dođe se do neke cene. Inače, ne kupuje se od proizvođača već od ovlašćenog distributera. Opet, ispašće da branim maksi ili trgovine, ali nije tako. Poenta je da svi koji rade pošteno, ne mogu da budu jeftini jer imaju ogromne troškove. On 8/7/2024 at 4:41 PM, shell said: Sto se tice Aliexpresa, vecina kvalitetnijih stvari kupljenih tamo i danas mi traju: DAC, mikrofon, slusalice... daleko je to od 6 meseci otpad varijante koja mozda jeste tacna za par dolara stvari. Možda neće postati otpad u 6 meseci ali hoće za 2 godine ili 5 godina. Ali, recimo da je barem 80% roba užasnog kvaliteta, plastika, baterije razne, tekstil koji je takođe neki PVC itd. I sve to, ide tako, nema veze, nije važno. Zašto onda ne puste i mene, da nemam carinu, eko takse, isticanje firme, PKS itd. I ja ću da budem jeftiniji, nema problema. Isti uslovi za sve, pa da se takmičimo, a ne ovako, imaš povlašćene trgovce i onda očekuješ da svi dobro radimo i da nema crnog tržišta. To ne ide tako. Edited August 11 by neshaoct formatiranje 2 MS PK and Grafit reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 12775 Posted August 8 Ja primetih nesto. S obzirom da se mnogo sta kupuje online, sada se moze naci po prodavnicama jeftinije. Skoro kupih aspirator u prodavnici za 2000 manje od njegove cene on line. Slicno je bilo kada sam kupovao amort za kola. On line shopovi skuplji od prodavnica. 2 stex_pb and Djuk85 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
knezevic76 7659 Posted August 8 Što se tiče Maksija, tj Delezea, Idee, Rode i tih vekikih trhovinskih lanaca dovoljno je videti kolika im je zarada na kraju godine. Marže su ogromne, kao i čist prihod. Uzmite Lidl za primer. I oni wu veliki trgovinski lanac. Domaće robne marke ima konkurentnu cenu a uvozni artikli, ponavljam UVOZNI, dakle su cenovno konkuretni , a često jeftiniji, od onoga što se pravi u Srbiji. Kao neko ko radi u multinacionalnoj kompaniji, te priče, zakupi, nameti i ostalo ne pije vodu, barem ne onoliko koliko se predstavlja. Vrlo dobro znam koliko košta jedna proizvedena flašica soka ili vode i koja joj je prodajna cena u radnjama. Krstili bi se i levom o desnom rukom. Profit i samo profit. Pa Maksi je prvi smanjio plate kasirkama na minimum, pa kad niko više nije hteo da radi uveli su pravilo da kasirka može da bude i sa osnovnom školom. Dakle, diži cene, smanji troškove. U Borči bila dva velika Maksija, i otvoren i treći. Pa kako to? Čemu? Potražnja za Maksijima kad jedva preživljavaju sa tako malim maržama? Jeeino komstvarno najebe je svaki pojedinac koji pokušva pošteno da razvija svoj biznis, ovi veliki, oni su priča za sebe iza kojih stoji držav i monopol. Svi ti veliki su u međusobnom dilu. Dokaz je i zo što kaf je Lidl dizao plate zaposlenima i svi prelazili u isto, Deleze i ostali se pobunili pa došlo do državnog vrha preko noći. Pametnom dosta. 2 stex_pb and MiloshBg reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
ortakov 839 Posted August 8 @knezevic76 Dobri moj Kone, sve što si napisao je apsolutno tačno. Seti se samo kako je Deleze ušao u Srbiju. Neki čikica je došao čika Mišku i rekao, ovo više nije tvoje i teramo dalje. Nisu ti trgovinski lanci ovde da bi mi bolje živeli već da oni izvlače prihod. I tako ti je u svakoj grani industrije, od hemijske do prehrambene, gde prste ubace mulitinacionalne kompanije. Suština je u onome gore što sam napisao, mi smo za zapad kolonija (kad kažem zapad, to mislim pre svega jer se vidi koje kompanije ovde posluju). Da stvar bude još i gora, sada su nam na vrat nakačili i kineze, i njima nešto dugujemo, pa se oni namiruju sa naših leđa. Tako da, obrni - okreni, grebeno za nas. 2 MS PK and knezevic76 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Zvezdo 1250 Posted August 8 Možda sam pisao ali nema veze .. Onaj najjeftiniji "cien" losion posle brijanja, u lidl u Austriji 1.10e. u Srbiji u lidl zaboravih 320 ili 350 din. U međuvremenu je sigurno poskupilo.. u Holandiji je Milka od 100 grama bila 1 do 1.3 e ovisi o prodavnici Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 19041 Posted August 8 (edited) U ovih par koje pomenuste, bukvalno ne ulazim iz principa vec godinama. Ovo sto iznad pisete je samo jos jedna potvrda toga. Cist bezobrazluk, a bar mi po BG itekako imamo izbora. Zna se gde su mesta za velike mesecne kupovine, sa daleko vecim izborom, ponekad za neke artikle i sa cak par desetina % nizim (i to neakcijskim) cenama. Da ne reklamiram nikoga. A za nesto sitno i usput, uvek cu pre da "podrzim" svoje komsije iz okolnih lokalnih radnjica. Edited August 8 by Ivan 4 Bouz, knezevic76, darkman14 and 1 other reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bouz 89 Posted August 8 Isto. *poznavao sam coveka koji je bio finansijski pandur. znaci ono - lik koji kontrolise knjige/ulaz/izlaz itd. - i sedim jednom sa njim i pricam bas na ove teme - i on meni lepo covek kaze - pa kakva bre konurencija, kad je sistem podesen da ovi mali krepaju, i onda dakle, jer ima uvid u podatke, tacne podatke mi kaze - evo vidi, casa jogurta, ili pavlake, ili mleko - ovaj (veliki lanac) market ima od mlekare takvu cenu - da je njegova maloprodajna MANJA nego nabavna koju ima mala prodavnica koju drzi nas covek. I ajde, kako on sad da uracuna ostale troskove i da bude konkurentan cenom ili makar priblizan tom velikom.... Tu i tamo radje kupim i kod naseg nakupca (a to je prakticno sva nasa pijaca), nego u velikom marketu - posto na taj nacin ta lova ostaje kod nas, pa nek' je i nakupcu, molim lepo - iscim'o se da nadje proizvodjaca da organizuje prevoz do pijace i tako dalje. Za razliku od velikih lanaca, koji definitivno imaju zastitu od drzave - koji isplate sve troskove / plate zaposlenih, plate tu i tamo porez na ekstraprofit, i onda ostatak konvertuju i iznose iz nase zemlje. Ali jebg, tako je to kada je drzava kao sistem slaba, i kada njom upravljaju nekompetentni ili nedovoljno hrabri ljudi. Ili nedovoljno patrioticni, jbm li ga - nemam pojma sta je u pitanju, jer SRECOM - nisam u toj ekipi koja upravlja drzavom. Kazem srecom - jer uopste nemam(o) pojma o cemu se sve tu radi, i da li bi i ja "leg'o na rudu". 3 shuxx, Loon123 and Woodoo reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
ortakov 839 Posted August 8 6 minutes ago, Bouz said: plate tu i tamo porez na ekstraprofit, i onda ostatak konvertuju i iznose iz nase zemlje. Ne postoji porez na ekstra profit Ako i postoji, onda je to legalizovana pljačka Što se tiče iznošenja novca iz zemlje, tu nema ograničenja, platiš porez i možeš šta hoćeš. Stim što postoje razrađeni mehanizmi, recimo plaćaju marketinške usluge u matičnoj zemlji, angažiju konsultanske kuće, ili ovde pa peru pare ili u svojoj državi itd. Ali, osnovna fora je ubijanje domaće proizvodnje. Vrlo često dampinguju cene proizvoda iz matične države ili, jednostavno, ne puštaju u prodaju domaće proizvođače (male proizvođačeI). Zato je ubijen Maksi, jer je kupovao domaće i u svakom trenutku je mogao da deo novca usmeri na pokretanje domaćih kapaciteta. Recimo, ne platiš nekim dobavljačima a onda te pare uložiš u hladnjače na jugu Srbije. Ili u prerađivačke kapacitete na jugu, pa onda iz tog dela Srbije imaš u narednoj deceniji (jer su dobili jeftin novac i otkupljene proizvode krozi ugovore) stvaraš viškove koje možeš da plasiraš u izvoz itd. E to nije smelo da se dogodi i zato je Maksi postao Deleze. Naravno, da bi se tako uništio domaći veliki trgovac, celu tu priči je pratila priča "on ne plaća domaće dobavljače" uhapsite izdajnika itd. Kada im je dao šta su mu tražili, puj pike ne važi, više niko ne spominje tu priču. Inače, tu se vidi kontinuitet, prethodna garnitura ga je naterala da proda trgovinu a nova garnitura ga je uhapsila. Zato sada kada neko priča, smena vlasti itd ne kapira da vlast i nije ovde, vlast je negde sa strane i to se ne smenjuje. 15 minutes ago, Bouz said: Ali jebg, tako je to kada je drzava kao sistem slaba, i kada njom upravljaju nekompetentni ili nedovoljno hrabri ljudi. Ili nedovoljno patrioticni, jbm li ga - nemam pojma sta je u pitanju, jer SRECOM - nisam u toj ekipi koja upravlja drzavom. Kazem srecom - jer uopste nemam(o) pojma o cemu se sve tu radi, i da li bi i ja "leg'o na rudu". Jbg, sve je otišlo u .... 1 Loon123 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
clockwork_orange 645 Posted August 8 Da ih ne imenujemo posto svi isto rade nazvacemo ih Veliki Trgovinski Lanci ili VTL Proizvodjaci se trude da plasiraju svoje proizvode kroz VTL zele da imaju vecu prodaju da budu prisutniji na trzistu. Tada VTL postavi svoje uslove po pitanju cene za koju zeli da kupi robu kao i o rokovima placanja Kada proizvodjac skine gace i spusti cenu maksimalno ne bi li svoju robu plasirao u VTL i ceka svoje pare mesecima i nada se dobroj prodaji desava se sledeca pljacka Roba se jako slabo prodaje VTL vraca robu koja pred istek proizvodjacu mase ugovorima i preti penalima. Tu negde proizvodjac uvidja da je njegova roba jako lose izlozena u nekom cosku prodavnice te je kupci i ne primecuju, kada se obrati VTL-u dobija informaciju da mora da plati ne bi li imao "premium" mesto u prodavnici. Bas zato nasi mali i srednji proizvodjaci propadaju Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 12775 Posted August 8 Davno mi je prijatelj pricao da radije svoje poljoprivredne proizvode daje po nizoj ceni na kvantasu, jer dobije gotovinu odmah. Umesto da je daje trgovackim lancima po niskim cenama i valutom od 60 dana. Solarno placanje je majka 1 Grafit reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
knezevic76 7659 Posted August 8 Ajd nek VTL to uradi (ucene i pretnjama penalima) MILKI, Imleku, Coca Coli, Pepsiju, i još nekim jakim igračima. Vode u VTL baš zbog toga puno računa kad su proizvodi pred istek pa tako često imamo pune rafove proizvoda na akcijama i pred istek trajanja. Te ucene pale kod malih proizvođača, kao što je rekao kolega. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bouz 89 Posted August 9 Pa ovi gorepobrojani su takodjer vrlo veliki igraci - koji, ako vtl-ekipa nekad popije neku kaficu sa nekim iz politike/ko donosi politicke odluke itd - za tim, hipotetickim stolom sigurno ima i neka stolica za ove gorepomenute. - da tako kazem, te velike multinacionalne kompanije (koje mozda nemaju bas prodajne lance) su sa iste strane stola - one druge od nas - male raje, koja rmbamo, cutimo, i na svojim ledjima nosimo ovaj svet. Quote Share this post Link to post Share on other sites
clockwork_orange 645 Posted August 10 Ubedjen sam da svaki VTL placa neki procenat da bi mogli da posluju u nasoj "drzavi" Quote Share this post Link to post Share on other sites
ortakov 839 Posted August 10 (edited) On 8/10/2024 at 7:22 AM, clockwork_orange said: Ubedjen sam da svaki VTL placa neki procenat da bi mogli da posluju u nasoj "drzavi" Jok, oni su to platili recimo tamo negde 1997 možda i ranije, kao pripremu terena za ulazak na tržište Edited August 11 by neshaoct formatiranje 2 Transporter131 and Zvezdo reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 12775 Posted August 10 Nešto lepo da popravim prosek na temi 2 knezevic76 and neshtry reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites