Jump to content
FAS Goran
SikterBre

Kuda ide ovaj svet?

Recommended Posts

Posted (edited)

Poslednji put sam čuo da neko radi za minimalac na računu 2017. Doduše u Beogradu, ne znam za provinciju. Trenutno je deficit radne snage u prestonici tako da kurvanje sa takvim platama više ne može da se rizikuje. Na prodavnici u kraju godinu dana stoji oglas da se traži mesar za 90 000 dinara i vozač kombija za 100 000. Kažu niko se ne javlja. Kod supruge u firmi daju bonus 500 evra ko dovede vozača da radi.

Edited by stex_pb

Veruj mi, masa ljudi radi za 48000 ili sl, koliko je minimalac. Za vikend smo bili do NPazara, i popricali o ekonomskoj situaciji. I bas vlasnica butika, kaze da zenu placa minimalac, i casti je 50 e povremeno.
A butik sve inostrana roba.
Slazem se da po industriji skoroni da nema minimalca, ali... Mali privatnici, prosta radna snaga, svi su oni par hiljada iznad minimalca.
Sto ides ka jugu.. Sve vise se radi za male pare, pa mladi idu ka Bgd i NS. Ali tu je problem troskovi zivota, ovde je stan 150 eur i to dobar. A u Bgd, pocinje sa 350 eur...

Sent from my STK-LX1 using Tapatalk

Kod mena privatnici daju platu preko minimalca i onda traže da im vrate “ višak”, retko ko ko nije na državnim jaslama ili nije u menadžmentu kod privatnika( pa može da olajava gazdu ili ima izbora) prebaci minimalac

47 minutes ago, neshtry said:

Kod mena privatnici daju platu preko minimalca i onda traže da im vrate “ višak”...

Ja sam čuo za više konkretnih primera butikaša da uplaćuju minimalac na račun a onda im radnici vraćaju u kešu po 100-150-200eur.

Takve 'gazde' bi ja na stub srama pa na goli otok. Rođenu decu više nikad videli ne bi da se ja pitam...

13 minutes ago, stex_pb said:

https://n1info.rs/vesti/maloletnik-hapsenje-ubistvo-djordje-mijatovic/

Pod hitno revizija krivičnih zakona, da se sudi po delu a ne po godinama zločinca.

Ih, može da se promeni 100 zakona, neke stvari se nikada neće promeniti.

Uzgred, ovo delo se kvalifikuje kao nanošenje teških telesnih povreda sa smrtnim ishodom. Vidim da se pominje i teško ubistvo, od toga nema ništa. Tužilac može da traži to ili da su delo uradili na svirep način itd ali ta optužba ne može da se održi. 

Prvo, oni nisu sedeli u parku u čekali njega da izađe i onda ga pretukli do smrti. Drugo, on je došao, možda pokušao da udari nekog od njih, a onda ga oni pretukli. On nije preminuo na licu mesta, već naknadno i verovatno je imao pridružene bolesti / anomalije....

Ako se tome doda, da je osumnjičeni maloletan, on će biti na slobodi za najviše 5 godina a vrlo verovatno i za mnogo manje.

Šta ja mislim o tome, to je nešto sasvim drugo.

Pravosuđe u Srbiji je u najblažu ruku smešno, da se blago izrazim. Od zakona, do nesprovođenja istih, preko korumpiranog i disfunkcionalnog pravosuđa koje je produžena ruka kriminalne organizacije koja se predstavlja kao vladajuća stranka. Dodaću i prljavu policiju.

Kod nas su svi od ranije poznati policiji, za najteža krivična dela se oslobađa, svi su povratnici. I NIŠTA !!!!! Povratnik u krivičnom delu ne treba da vidi belog dana do kraja života a ne da nam se ubice šetaju po gradu zbog dobrog vladanja.

7 minutes ago, stex_pb said:

Povratnik u krivičnom delu ne treba da vidi belog dana do kraja života

Stalno se to kod nas nešto menjaju zakoni pa ne mogu da ispratim, ali, koliko se sećam, bio predlog zakona da se povratinici u delu kažnjavaju teže. Šta je bilo sa tim zakonom, nemam pojima, ali ono što sam čitao, delovalo je dobro.

Ima kod mene trgovina, daje ugovore na 1 mesec. I tako godinu dana ili duze. Ljudi u strahu od gubitka posla. Cim se pobunis, ili nesto ne uradis, samo ti ne produze ugovor.

Drugi primer, daje platu, a trazi da se vrati deo para, tipa 1000 do 2000 po radniku, jer nije ostvarena zadata mesecna prodaja. A ljudi rade za minimalac.

9 minutes ago, ortakov said:

Stalno se to kod nas nešto menjaju zakoni pa ne mogu da ispratim, ali, koliko se sećam, bio predlog zakona da se povratinici u delu kažnjavaju teže. Šta je bilo sa tim zakonom, nemam pojima, ali ono što sam čitao, delovalo je dobro.

Na papiru sve izgleda dobro, malo dotegnuti detalje. A u praksi šta se stvarno primenjuje....

Njima je samo papir i bitan,zbog toga što je za nesposobnu EU admistraciju,to dovoljno 

6 minutes ago, shuxx said:

Ima kod mene trgovina, daje ugovore na 1 mesec. I tako godinu dana ili duze. Ljudi u strahu od gubitka posla. Cim se pobunis, ili nesto ne uradis, samo ti ne produze ugovor.

Drugi primer, daje platu, a trazi da se vrati deo para, tipa 1000 do 2000 po radniku, jer nije ostvarena zadata mesecna prodaja. A ljudi rade za minimalac.

Kod mene u Priboju je tako bilo ranije, pre nekih 7-8godina, dok sam još živeo tu. U među vremenu za kratko vreme otišao je veliki broj ljudi iz grada pa se pojavio manjak radnih mesta, kažu da je sad malo bolje. Iz prodavnica su radnike pokupile fabrike. Sve su to generalno loši uslovi ali nigde nisam čuo da neko i dalje traži ta vraćanja para koja su preko minimalca

11 minutes ago, stex_pb said:

Na papiru sve izgleda dobro, malo dotegnuti detalje. A u praksi šta se stvarno primenjuje....

Nije baš tako. Zakoni postoje i oni bi trebalo da se poštuju. Sad, kod nas, pošto smo mala sredina, vidljivo je da neko "izvrdava" zakonu i to naravno nije dobro, ali to nije ništa što nije praksa bilo gde na svetu. Uvek je bilo i uvek će biti, zakoni nisu i nikada neće biti isti za sve. Da li je to dobro? Pa, za onoga na koga se zakon primenjuje nije dobro, za onoga na koga se ne primenjuje je dobro i to je to. 

Posted (edited)

Previše si slatkorečiv za korumpirani pravosudni sistem Srbije. Nama je kompletan politički vrh direktno u organizovanom kriminalu, nije baš da "po neko" da izvrdava.  Ovo je JAKO LOŠE i samo ide na gore.

Edited by stex_pb

@stex_pb

Uh, teške su to kvalifikacije. Pazi, sloboda govora nije sloboda da se iznose neistine. 

Ukoliko kažeš da je pravosudni sistem Srbije korumpiran, onda bi bilo dobro da postoje dokazi. Opet, možda postoje određeni delovi sistema skloni korupciji, ali čak i ako je tako, za to moraju da postoje materijalni dokazi. Ne možeš izaći na ulicu i pričati, komšinica je kurva, čuo sam, svi pričaju da su je ... 

Što se ovog konkretnog slučaja tiče, premlaćivanja sa smrtnim ishodom, veruj mi, nigde na svetu ne bi drugačije to bilo tretirano (pričam o zapadnom svetu, ne znam šta bi uradili u nekim zemljama Bliskog istoka ili šta znam, nekim drugačijim civilizacijama poput Japana). 

Kada pricamo o sudstvu, Apelacioni sud u Norveskoj odobrio je Brejviku da ponovo moze tuziti drzavu radi maltretiranja. Mislim da se zalio zbog loseg izbora tv programa, trazio konzole za igre, losione posle brijanja... I da, za ubistvo 77 ljudi dobio je 21 godinu zatvora :ermm:

Posted (edited)

11 hours ago, zarekg said:

Ja ne znam o čemu Vi pričate. Ja gledam tv i vidim da je nama isto tako dobro kao i Švajcarcima. 

A za koju godinu

,jos par mandata, bice idealno..........

On 5/28/2024 at 2:29 PM, ortakov said:

@stex_pb

Uh, teške su to kvalifikacije. Pazi, sloboda govora nije sloboda da se iznose neistine. 

Ukoliko kažeš da je pravosudni sistem Srbije korumpiran, onda bi bilo dobro da postoje dokazi. Opet, možda postoje određeni delovi sistema skloni korupciji, ali čak i ako je tako, za to moraju da postoje materijalni dokazi. Ne možeš izaći na ulicu i pričati, komšinica je kurva, čuo sam, svi pričaju da su je ... 

Što se ovog konkretnog slučaja tiče, premlaćivanja sa smrtnim ishodom, veruj mi, nigde na svetu ne bi drugačije to bilo tretirano (pričam o zapadnom svetu, ne znam šta bi uradili u nekim zemljama Bliskog istoka ili šta znam, nekim drugačijim civilizacijama poput Japana). 

Pravosudni sistem je predat u ruke usa aid, poslednjom reformom pravosudnog sistema. Što se jasno vidi na svim sajtovima pravosuđa gde na dnu imate logo usa aid....

Naime država Srbija, parlament nema više nikakvog uticaja na izbor sudija, oni se sami biraju između sebe, što nije slučaj niti u jednoj od zapadnih demokratija. 

Ustavni sud je mrtav, ne oglašava se uopšte na česta kršenje ustava od strane vladajuće grupacije. 

Jednostavno sve funkcioniše po diktatu pojedinih ambasadora, sve ostalo je predstava sa mahanjem zastavama. 

@bit

Da, Izgubili smo rat i to je to. 

58 minutes ago, bit said:

Naime država Srbija, parlament nema više nikakvog uticaja na izbor sudija, oni se sami biraju između sebe,

Ne znam kako je u drugim državama, ali ako mene sećanje dobro služi, sudijska funkcija je stalna, izbor se vrši u okviru te neke njihove organizacije, udruženja sudija i tužilaca ili kako god ... prilično zatvorena kasta ...